zondag 2 oktober 2016

Definitieve Hitflits: Shawn Mendes zeker van eerste plaats

Na een vrijdag-loze hitparadedag (zie de voorlopige Hitflits), zijn de problemen bij GfK Dutch Charts, de samenstellers van single en albumlijsten in Nederland, opgelost. Er is hard gewerkt in Amstelveen om de lijsten alsnog voor maandag klaar te hebben. Klasse! En dus kunnen we, twee dagen later, de definitieve Hitflits aan je presenteren.

Niet minder dan 13 tracks stonden er de afgelopen week van Shawn Mendes in de Spotify Top 200. Twaalf daarvan zijn afkomstig van Illuminate, zijn tweede album. Drie daarvan krijgen een notering in de Single Top 100, waarover dadelijk meer.

Al vanaf het begin van de week was duidelijk dat geen enkele andere artiest zijn #1-notering nog kon voorkomen. Toch bleef het spannend tot het laatste moment, omdat er op vrijdag geen lijsten konden worden gemaakt. Zou Illuminate die laatste twee dagen ook nog genoeg verkopen om echt #1 te komen, of zouden Jan Smit (instores) en wellicht Kinderen voor Kinderen (voor € 11,-- bij de Blokker) dat beletten?

Jonge zanger, maar niet de jongste

Uiteindelijk is het Shawn Mendes gelukt om beide ver van zich te houden en daarmee scoort hij zijn eerste #1-album. Met 18,15 jaar is hij de op één na jongste zanger met een #1-album. De jongste is al sinds 1997, Jan Smit, die ten tijde van zijn #1-notering, Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen, 11,38 jaar jong was. Toch is Smit niet de jongste ooit met een #1-album. Dat is Amira Willighagen met het album Amira in 2014. Zij was toen nog maar 10,03 jaar.

Nog even terug naar Shawn Mendes. Zijn album Handwritten uit 2015, met de hitsingle ‘Stitches’ (5x #5), beleefde pas in april 2016, in de 34e week, z’n hoogtepunt, een vijfde plaats. Dat was nadat Mendes op 17 april een signeersessie had gegeven in de Media Markt in Amsterdam en diezelfde avond een concert in Paradiso. Dat wordt dus een gekkenhuis, als de Canadese zanger op 1 mei 2017 naar de Ziggo Dome komt!

Zevende Canadees

Illuminate is het negentiende album van een Canadese act dat in ons land de eerste plaats haalt. Shawn Mendes is de zesde zanger die dat lukt. Neil Young is de enige zanger die solo (met twee albums) en als onderdeel van een groep, Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) de eerste plaats haalde. De andere drie zijn Amerikanen. De zevende Canadees is een zangeres, Céline Dion, die met zeven verschillende albums in totaal 39 weken op de eerste plaats stond!

In een eerder artikel spraken we over het achttiende album van een Canadese act, maar daarbij was CSNY over het hoofd gezien. Shawn Mendes blijft de zevende Canadees met een #1-album in ons land.

ALBUM TOP 5

1. EW  Shawn Mendes: Illuminate
2. (1)   Jan Smit: 20
3. EW  Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong!
4. (2)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
5. EW  Bruce Springsteen: Chapter And Verse

Gaan we direct door naar de andere eerste weeks noteringen:
#6 Marillion: F.E.A.R.
#7 Passenger: Young As The Morning Old As The Sea
#13 Joe Bonamassa: Live At The Greek Theatre
#22 Diggy Dex: Golven
#23 Tangarine: There And Back
#33 Vangelis: Rosetta
#39 Mooi Wark: D’r Op! Of Gien Vreten
#43 Warpaint: Heads Up
#63 Fleetwood Mac: Mirage – Deluxe Edition (2016)
#66 Kansas: The Prelude Implicit
#78 Chris De Burgh: A Better World
#80 David Bowie: Who Can I Be Now? (1974-1976)
#96 Airbourne: Breakin’ Outta Hell

SINGLE TOP 5

1. (1)   DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You (derde week op #1)
2. (3)   the Chainsmokers feat. Halsey: Closer (op ruim 4%)
3. (2)   Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water
4. (5)   Martin Garrix feat. Bebe Rexha: In The Name Of Love
5. (4)   Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho: Gass

Nieuw bij de bovenste tien, wat heet, helemaal nieuw in de Single Top 100 en daarmee de hoogste eerste weeks, is ‘Starboy’ van the Weeknd feat. Daft Punk. Het nummer komt na een week Megahit te zijn geweest op 3FM binnen op de negende plaats. Onbegrijpelijk dan ook dat het nummer de komende week Alarmschijf is op Radio 538.
Voor the Weeknd is ‘Starboy’ de opvolger van ‘Low Life’ (#91 in april), dat eigenlijk een single was van Future. Voor het Franse Daft Punk (dat we eigenlijk nauwelijks horen op ‘Starboy’), is het nummer het eerste nieuwe werk sinds ‘Get Lucky’ feat. Pharrell Williams (#2 in 2013).

In de Album Top 100 pakt Shawn Mendes de eerste plaats met zijn album Illuminate. Dat dankt de Canadees aan het streamen van alle twaalf tracks. Naast de single ‘Mercy’ (op #16, van #42), zijn er twee nummer die voldoende zijn gestreamd voor een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#91 Patience
#100 Don’t Be A Fool

Tot slot nog de andere eerste weeks noteringen:
#29 Jan Smit feat. Broederliefde: Kom Dichterbij Me
#55 Soufiane Eddyani: God Vergeef Me
#80 Anne-Marie: Alarm
#83 Calum Scott: Dancing On My Own
#87 Alessia Cara: Scars To Your Beautiful
#93 Equalz: Don’t Worry

Zo, ben je weer helemaal b(l)ij! De volledige lijsten vind je op Dutch Charts. Duiken wij nog even in de nieuwe noteringen in de Single Top 100. Later!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten