vrijdag 4 maart 2022

Hitflits: Tribute To Led Zeppelin, derde #1-album voor Beth Hart

In het voorjaar van 1970 stond het album Led Zeppelin II van de Britse rockgroep Led Zeppelin zeven weken op de eerste plaats van de toenmalige Elpee Top 10. De notering was vooral te danken aan het nummer ‘Whole Lotta Love’ dat de vijfde plaats bereikte.
 
Deze week keert dat nummer met nog acht andere Led Zeppelin nummers terug in de Album Top 100. Niet door de groep zelf, maar in de versie van de Amerikaanse muzikant Berth Hart. Haar album A Tribute To Led Zeppelin komt binnen op de eerste plaats van zowel de Album Top 100 als Viny 33.
 
In de jaren ’80 hoorde Berth Hart voor het eerst het nummer ‘Black Dog’, afkomstig van het album Led Zeppelin IV uit 1971. Dit leidde er toe dat ze een toegewijd hardrockfan werd. Beth: “Hardrock , I did that world when I was young. I dressed like a dude; everything I did was like a man onstage, because that’s what I felt like I needed to be to feel safe.” Daarna ging ze een andere kant op.
Tijdens de lockdown werd haar belangstelling weer gewekt  voor de hardrock van onder andere Led Zeppelin. Beth: “That period was one of the best things that could have happened to me, mentally. So I called my manager and I said ‘Yo! I wanna do this Zeppelin-album now!”
 
Na Better Than Home (in 2015) en Black Coffee met Joe Bonamassa (in 2018), is A Tribute To Led Zeppelin het derde #1-album voor Beth Hart. Dit jaar komt ze voor meerdere concerten naar ons land in het kader van haar ‘The Thankful Tour’. Het Holland International Blues Festival in Grolloo (9 juni), Bospop Weert (10 juli) en de Ziggo Dome in Amsterdam (op 26 november). Tijdens deze concerten zal ze zeker nummers van Led Zeppelin spelen.
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Beth Hart: A Tribute To Led Zeppelin (94)   *** eerste week op #1 ***
2. EW  Mula B: Prix d’Ami (12), op 5,5%
Opnieuw loopt Mula B de eerste plaats mis. In 2018 lukte het ook al niet met Meesterplusser, dat van de eerste plaats werd gehouden door rapper Kevin met zijn album Lente.
3. (2)   Lil Kleine: Ibiza Stories (0)
4. (3)   Ed Sheeran: = (Equals) (13)
5. EW  Tears For Fears: The Tipping Point (83)
6. EW  Central Cee: 23 (31)
 
Zoals verwacht heeft Revel In Time van Arjen Anthony Lucassen’s Star One het maar één week volgehouden bovenaan de Album Top 100. De vraag was alleen hoe groot de val zou worden vanaf de eerste plaats na The Source (naar #39 in 2017), Electric Castle Live And Other Tails (#54) en Transitus (#60, een record, beide in 2020), allen onder de naam Ayreon? Welnu, met Revel In Time verbreekt hij zijn eigen record, want dat zakt in de tweede week naar de 75e plaats.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week, met tussen haakjes het percentage fysiek, elpee en cd.
#14 Ruben Hein: Oceans (93)
#15 Scorpions: Rock Believer (95)
#23 Avril Lavigne: Love Sux (57)
#30 Sor: Bae Doven No. 1 (0)

SINGLES
 
Twee jaar kon vanwege corona het carnaval niet doorgaan en was het erg rustig op muzikaal vlak. Vorig weekend mocht het weer, zei het met nog enige beperkingen, en dat zien we terug in de hitlijsten van deze week. 

In de Single Top 100 staan drie feestnummers. Van die drie is het Jan Biggel die met ‘Ons Moeder Zeej Nog …’ het hoogst staat. In de vijfde week stijgt het nummer van de 54e naar de 15e plaats. De andere twee feestnummers zijn:
#60 (81) OZB: Ik Ben Kachel
#61 HH Snollebollekes: Links Rechts
 
Het carnaval heeft ook zijn neerslag op de Compilation Top 30 met vijf noteringen:
#2 (2) Polonaise Deel 18
#3 HH Carnaval Top 100 [2012]
#5 (24) Carnaval In Oeteldonk Deel 2
#22 (18) Carnaval 2022
#23 HH Polonaise Vol. 17
 
Tenslotte boekt het album… En Door van Snollebollekes uit 2017 de hoogste notering ooit in de Album Top 100. In de 123e week (!) stijgt het album van de 15e naar de 9e plaats. Hoogste notering tot deze week was de 12e, op 20 februari 2021.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar: Amsterdam *** zesde week op #1 ***
2. (3)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan (op 3,38%)
3. (4)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
4. (2)   de Bankzitters: Je Blik Richting Mij
5. EW  Antoon: Hallo
 
Resteren de andere eerste weeks noteringen van deze week.
 
#20 Donnie & Mart Hoogkamer: Bieber Van De Kroeg
De titel slaat op die ene persoon op een feest of in de kroeg, die van een drankje nooit genoeg krijgt. het nummer is geproduceerd door Arno Krabman (Snelle, Suzan & Freek, Maan).
 
#46 Mula B: Moes Montana
#72 Mula B feat Jonna Fraser Dubbelspel
Beide tracks van het album Prix d’Ami, #2 in de Album Top 100
 
#93 ADF Samski: Gouden Ticket
#98 Jax Jones & Mnek: Where Did You Go?

In verband met vakantie is er de komende twee weken geen Hitflits. Net nu S10 haar eerste #1-notering gaat scoren met 'De Diepte' en Stromae zijn comeback viert met het album Multitude. Althans dat zijn  onze verwachtingen. Of ze uitkomen? Check volgende week de lijsten op Dutch Charts en je weet het!