zondag 30 november 2014

Megaman bij week 48 – 29 november 2014

RTL Late Night helpt Ed Sheeran aan eerste #1-hit

En verder in deze Megaman:
Band aid 30 maakt vrije val, Jennifer Lawrence moest huilen tijdens het inzingen van ‘The hanging tree’, Imagine dragons komen met nieuw werk en Beyoncé verrast opnieuw.

We hadden het vorige week al voorspeld: Paradise And Back Again van Anouk wordt de nieuwe #1 in de Album Top 100, haar tweede #1-album dit jaar. Meer over het album dat inmiddels de gouden status heeft bereikt en alle andere nieuwe noteringen in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Dinsdag gaat Anouk langs bij Giel.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Eerste #1 voor Ed Sheeran

#1 Ed Sheeran: Thinking out loud *** eerste week op #1 ***

Aan de hegemonie van ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz is na zes weken een (voorlopig) einde gekomen. De nieuwe lijstaanvoerder is Ed Sheeran met ‘Thinking out loud’, die daarmee zijn eerste #1-hit scoort.

In juni, bij het uitkomen van zijn album X, was ‘Thinking out loud’ nog een albumtrack. Wel bleek toen al dat het één van de populairste tracks was, want het stond twee weken genoteerd, met als hoogste plaats #45.

met dank aan RTL Late Night

Op 11 oktober ging ‘Thinking out loud’ op herhaling op #60, maar nu niet voor twee weken. Het steeg via #27, 20, 8, twee keer 3, vorige week naar de tweede plaats. Een optreden, vorige week vrijdag in RTL Late Night gaf ‘Thinking out loud’ het laatste zetje naar de eerste plaats. Maar of het nu op eigen kracht die eerste plaats kan vasthouden, is nog maar de vraag. Vrijdag weten we het!

Het grote succes van ‘Thinking out loud’ zorgt er voor dat andere nummers weer in de lift zitten en dat daar nog twee nieuwe nummers bijkomen. De andere zes noteringen zijn, met tussen haakjes het aantal weken, de volgende:
#23 (36) I see fire (55)
#30 (42) Don’t (24)
#31 (57) Sing (34)
#94 Photograph
#96 The A team (39, op herhaling)
#97 One

Ook het album X, waarvan nu acht nummers een notering hebben, stijgt weer. In de 23e week gaat het van 16 naar #6.

Band aid 30 maakt vrije val

#54 Band aid 30: Do they know it’s christmas?

Volgende week verschijnt de fysieke cd-single van ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid 30. Het is echter de vraag of het nummer dan nog in de Single Top 100 zal staan. Deze week valt het aantal downloads van 4.000 (en niet 7.000 zoals we vorige week meldden) terug naar zo'n 1000 stuks. Het gevolg laat zich raden, het nummer gaat als een baksteen onderuit en kom terecht op de 54e plaats, een val van 50 plaatsen!

In de Britse hitparade knalde ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid 30 vorige week gewoon binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade, net als de drie voorgaande versies dat deden in 1984, 1989 en 2004. Van de vierde versie zijn in zes dagen (ma-za) 312.928 stuks gedownload. Daarnaast is de eerste versie uit 1984 ook nog steeds populair: niet minder dan 5.924 gingen er van over de digitale toonbank, goed voor een 61e plaats daar.

Maar ook in de Britse hitparade moet ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid 30 inleveren, maar niet zoveel als bij ons. Het nummer zakt slechts één plaatsje. Het verschil met de nieuwe #1, ‘These days’ van het afgeslankte Take that, is slechts 2.500 downloads. ‘These days’ is de twaalfde #1-hit voor Take that.

kritiek

Zowel in Nederland (op het initiatief van De Wereld Draait Door) als elders, is er kritiek op Band aid 30. Het project zou de Afrikanen (weer) in een negatief daglicht stellen, want het lijkt alsof het (nog altijd) kommer en kwel is op het gehele continent. Daarvoor is nu een alternatief, gemaakt door Afrikaanse artiesten zelf: ‘Africa Stop Ebola’, met onder andere Mory Kante en Salif Keita.

andere versies

Sinds deze week is er ook een Duitse versie van ‘Do they know it’s christmas?’ De tekst is vertaald naar het Duits, behalve het refrein, dat wordt gezongen in het Engels. Daaraan werkten onder andere Udo Lindenberg. Peter Maffay en Milky chance mee. De Franse versie, een initiatief van Carla Bruni, verschijnt maandag, 1 december. Zowel Daft punk als zanger Johnny Halliday doen daar uiteindelijk niet op mee.

Jennifer Lawrence moest huilen tijdens het inzingen van ‘The hanging tree’

#56 James Newton Howard feat. Jennifer Lawrence: The hanging tree                           *** hoogste eerste weeks ***

‘The hanging tree’, hoogste eerste weeks op #56, heeft niets van doen met het gelijknamige nummer uit de western The Hanging Tree uit 1959. Het zal dan ook toevallig zijn dat er anno 2014 weer een nummer is met dezelfde titel, en ook afkomstig is uit een film.

Dit keer gaat het om de sf-film The Hunger Games: Mockingjay – Part I van regisseur Francis Lawrence. Mockingjay is het laatste onderdeel van The Hunger Games triologie, naar het boek van de Amerikaanse tv-presentator en schrijver Suzanne Marie Collins. Mockingjay bestaat uit vier films, waarvan The Hunger Games: Mockinghat – Part I het eerste deel is.

Wesley Schultz (gitaar/zang) en Jeremiah Caleb Fraites (drums/mandolinen), beide van de groep Lumineers, bekend van ‘Ho hey’ (#7 in 2012), werden gevraagd om op de tekst van Suzanne Collins, een passende melodie te schrijven. Vervolgens zong actrice Jennifer Lawrence, die in de film de rol speelt van Katniss Everdeen, ‘The hanging tree’ in.

op zoek naar een talentscout

Jennifer Shrader Lawrence (Louisville, 15 augustus 1990), wist op haar veertiende heel goed wat ze wilde worden: actrice. Ze had daar echter een talentscout voor nodig en die zijn er genoeg in New York. Gelukkig kreeg ze haar ouders zover dat ze te regelden.
In 2007 maakte Jennifer haar debuut in de comedy serie The Bill Engvall Show. Datzelfde jaar opteerde ze voor een rol in de film Twilight, maar die ging haar neus voorbij. Haar doorbraak volgde in 2010 met de film Winter’s Bone, die op het Sundance Film Festival de prijs kreeg voor beste film.

huilen

Het inzingen van ‘The hanging tree’ vond Jennifer niet leuk. Ze vond het vreselijk om te zingen terwijl ze gefilmd werd. Tijdens de opnames moest ze dan ook een paar keer huilen.

sessiemuzikant

Voordat James Newton Howard (Los Angles, 9 juni 1951) zich in 1986 toelegde op het componeren van filmmuziek, was hij sessiemuzikant voor Diana Ross, tourde met Elton John en Crosby, Stills & Nash en arrangeerde de violen op het album Toto IV. Zijn doorbraak als componist van filmmuziek kwam in 1990 met de film Pretty Woman Daarnaast schreef hij ook muziek voor tv-series, zoals ER. Voor ‘The hanging tree’ deed Howard samen met Sven Faulconer de productie.

Lorde coördineert soundtrack

Naast ‘The hanging tree’ is er ook een soundtrack bij de film, waarvan ‘Meltdown’ van Stromae feat. Lorde, Pusha T, Q-Tip & Haim, op single is uitgebracht. Lorde, die gevraagd was voor de soundtrack, en ook zelf een nummer aanlevert, benaderde collega’s voor een nummer. Daar zitten niet de minsten onder, wat te denken van Tove Lo, Chvrches, Grace Jones en Major Lazer feat. Ariana Grande!

Charlotte wil ook een hit

#67 Yes-R feat. Charlottte: Koninkrijk

Na Isabella, is Charlotte de tweede bewoner van Utopia die een hit scoort. Isabella heeft al twee hits op haar naam staan: ‘Ik ben je prooi’ met Wolter Kroes (#1 in augustus) en ‘Wanneer verlaat je mij’ (#42 eerder deze maand).

Voordat Charlotte Muis (Hilversum, 10 februari 1992) op 31 december 2013 Utopia binnenstapte, was ze serveerster. Het was een grote wens voor haar om een nummer op te nemen met Yes-R. Op 28 oktober kwam hij langs om het nummer 'Koninkrijk' te laten horen en zong Charlotte een stukje mee. Yes-R: ‘Ik ben verliefd op dat (hese) stemmetje’. Op 8 november vond de opname plaats in de loods van Utopia, want bewoners mogen het huis niet verlaten. Veertien dagen later, op 22 november, was in diezelfde loods een live concert van Yes-R en Charlotte, waar beide vijf nummers zongen. Over dat laatste zijn de meningen echter nogal verdeeld …

Imagine dragons komen met nieuw werk

#76 Imagine dragons: I bet my life

‘Warriors’ (#66 in oktober) was even een uitstapje voor Imagine dragons, want het was een nummer voor de promotievideo van de wereldkampioenschappen van het spel League Of Legends, dat onlangs werd gehouden. ‘I bet my life’, hun vijfde notering, is geen nummer van het album Night Visions, maar de voorloper van het tweede album dat begin 2015 verschijnt. Volgens zanger Dan Reynolds gaat ‘I bet my life’ over de relatie die hij heeft met zijn ouders, soms erg moeizaam, maar hij is blij met de band die er nog is.

Beyoncé verrast opnieuw

#84 Beyoncé: 7/11

Vlak voor de kerst vorig jaar presenteerde Beyoncé zonder enige vooraankondiging, haar vijfde album Beyoncé. Het album was digital verkrijgbaar en een week later ook fysiek,  compleet met een DVD met 17 videoclips.
De afgelopen week kwam Beyoncé weer met een verassing met twee nieuwe nummers:  ‘7/11’ en ‘Ring off’. Beide nummers waren de vooraankondiging van een limited edition van Beyoncé, de zogenaande Platinum Edition, dat afgelopen dinsdag verscheen. Naast de reguliere uitgave van Beyoncé, krijg je er ook nog een live DVD met tien nummers plus een cd met drie remixen en de twee nieuwe nummers bij. Niet verwonderlijk dus dat het album op herhaling gaat op #7, na een afwezigheid van ruim een maand.

Selah Sue deed Giel Beelen huilen

#85 Selah Sue: Alone

In 2010 verraste de Belgische Sanne Putseys alias Selah Sue met het nummer ‘Raggamuffin’ (#81). Het jaar daarop scoorde ze nog met ‘Crazy vibes’ (#56), maar daarna bleef het stil. Tot deze week, want na twee jaar touren met meer dan 200 shows in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika is ze terug. Met de single ‘Alone’,  voorloper van het album Reason dat in februari uitkomt. Een voorproefje hierop is een EP met vier nieuwe nummers, waaronder de single ‘Alone’.

tranen

“Wow.. de tranen staan in mijn ogen.. Zo'n pure Calvin Harris & John Newman cover, mooier dan dit heb ik Blame nog nooit gehoord!” Aldus de reactie van 3FM dj Giel Beelen op de versie die Selah Sue afgelopen dinsdag, 25 november, gaf van ‘Blame’. Het is dat Giel Covers, de tweede cd met Mega Top 50 covers, al in de winkel ligt, anders had deze er zeker opgestaan. Wellicht op deel 3?