zondag 30 november 2014

Band aid 30 maakt vrije val

#54 Band aid 30: Do they know it’s christmas?

Volgende week verschijnt de fysieke cd-single van ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid 30. Het is echter de vraag of het nummer dan nog in de Single Top 100 zal staan. Deze week valt het aantal downloads van 4.000 (en niet 7.000 zoals we vorige week meldden) terug naar zo'n 1000 stuks. Het gevolg laat zich raden, het nummer gaat als een baksteen onderuit en kom terecht op de 54e plaats, een val van 50 plaatsen!

In de Britse hitparade knalde ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid 30 vorige week gewoon binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade, net als de drie voorgaande versies dat deden in 1984, 1989 en 2004. Van de vierde versie zijn in zes dagen (ma-za) 312.928 stuks gedownload. Daarnaast is de eerste versie uit 1984 ook nog steeds populair: niet minder dan 5.924 gingen er van over de digitale toonbank, goed voor een 61e plaats daar.

Maar ook in de Britse hitparade moet ‘Do they know it’s christmas?’ van Band aid 30 inleveren, maar niet zoveel als bij ons. Het nummer zakt slechts één plaatsje. Het verschil met de nieuwe #1, ‘These days’ van het afgeslankte Take that, is slechts 2.500 downloads. ‘These days’ is de twaalfde #1-hit voor Take that.

kritiek

Zowel in Nederland (op het initiatief van De Wereld Draait Door) als elders, is er kritiek op Band aid 30. Het project zou de Afrikanen (weer) in een negatief daglicht stellen, want het lijkt alsof het (nog altijd) kommer en kwel is op het gehele continent. Daarvoor is nu een alternatief, gemaakt door Afrikaanse artiesten zelf: ‘Africa Stop Ebola’, met onder andere Mory Kante en Salif Keita.

andere versies

Sinds deze week is er ook een Duitse versie van ‘Do they know it’s christmas?’ De tekst is vertaald naar het Duits, behalve het refrein, dat wordt gezongen in het Engels. Daaraan werkten onder andere Udo Lindenberg. Peter Maffay en Milky chance mee. De Franse versie, een initiatief van Carla Bruni, verschijnt maandag, 1 december. Zowel Daft punk als zanger Johnny Halliday doen daar uiteindelijk niet op mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten