vrijdag 31 oktober 2014

Hitflits : met haar vijfde studioalbum scoort Taylor Swift haar eerste #1-notering


Even leek het er deze week op dat de Album Top 100 opnieuw aangevoerd zou worden door Hollandse Meesters van Guus Meeuwis & New Cool Collective Big Band. De voorlopige albumlijst van woensdag liet echter zien dat zij het niet zouden redden, maar dat de #1 weer in handen zou komen van een buitenlandse artiest, die daar nog niet eerder stond.
 
Tot deze week scoorde Taylor Swift, want over haar hebben we het, drie keer. Met Fearless (#43 in 2009), Speak Now (#17 in 2010) en met Red (#7 in 2012). Er zat dus al een stijgende lijn in haar albums en die zet ze deze week voort met 1989 (haar geboortejaar), want het komt binnen op de eerste plaats. Niet alleen Nederland gaat voor de bijl, maar ook in de Britse en Amerikaanse albumlijst zal het album binnen knallen op de eerste plaats. In Amerika verwacht men zelfs dat er in de eerste week meer dan 1 miljoen exemplaren van worden verkocht. Voor Taylor Swift inmiddels de derde keer.

TOP 5

1. EW  Taylor Swift: 1989
2. (14) Herman van Veen: Kersvers
3. (5)   Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35
4. (1)   Guus Meeuwis & New Cool Collective: Hollandse Meesters
5. (4)   U2: Songs Of Innocence

Dan volgen hier de overige eerste weeks noteringen:
#16/#25 Led Zeppelin: IV – Deluxe Edition / Houses Of The Holy – Deluxe Edition
#19 Friends of the Family: Friends Of The Family
#23 Tony van Boxtel: Droom Je Dromen
#27 Alderliefste: Trois
#29 Kingfisher Sky: Arms Of Morpheus
#34 Annie Lennox: Nostalgia
#64 Devin Townsend Project: Z2 Limited Edition
#81 Obituary: Inked In Blood
#82 Black Veil Brides: Black Veil Brides
#99 Rick De Leeuw: De Parels Én De Zwijnen
#100 Danny Vera: The New Black And White

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Mr. Probz: Nothing really matters to me (derde week)
2. (37) Aronchupa: I’m an albatraoz
3. (2)   Meghan Trainor: All about that bass
4. (4)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame
5. (3)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball

Hoewel ‘I’m an albatraoz’ van Aronchupa een megasprint maakt van 37 naar #2, is het nummer nog ver verwijderd van de eerste plaats. ‘Nothing really matters to me’ van Mr. Probz verkoopt en streamt ruim de helft meer.

En over Mr. Probz gesproken, ‘Waves’, zijn vorige hit, staat sinds acht maanden weer in de top 10! In februari bereikte het nummer de hoogste plek: #5, waarna het langzaam op de terugweg ging. Deze week stijgt ‘Waves’ in de 79e week van 29 naar #10. Een winst die te danken is aan een optreden in RTL Late Night, vorige week vrijdag.

Naast deze twee nummers, is er nog een nieuwe notering bij de bovenste tien: ‘Thinking out loud’ van Ed Sheeran dat in de zesde week van 20 naar #8 stijgt.

De grootste stijgers op een rijtje:
#28 (43) Echosmith: Cool kids
#61 (99) Damien Rice: I don’t want to change you (afgelopen maandag gaf hij een concert in Carré in Amsterdam en dinsdagochtend was hij bij Giel Beelen. Maandag verschijnt zijn nieuwe album)
#69 (83) Ben Howard: I forget where we were
#82 (96) Kendrick Lamar: I

Hier volgen alle 8 eerste weeks noteringen:
#71 Edsilia Rombley: Van jou
#75 Marlon Roudette: When the beat drops out
#85 Nick & Simon: Pak van mijn hart (titelsong van de gelijknamige film)
#88 Lenny Kravitz: The chamber
#90 Calvin Harris feat. Ellie Goulding: Outside
#93 Martin Garrix & Moti: Virus (how about now)
#94 G.R.L.: Ugly heart
#97 Gwen Stefani: Baby don’t lie

Na de drie nieuwe noteringen vorige week zit er dus weer wat schot in, maar met acht stuks houdt het nog niet over. Meer daarover na het weekend in de nieuwe Megaman. Daarvoor, op zaterdag, volgen eerst nog de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

zondag 26 oktober 2014

Megaman bij week 43 – 25 oktober 2014

Mr. Probz verstevigt #1-positie.

En verder in deze Megaman:
Uniek hitfeit: Top 11 zit muurvast, Hardwell wordt mainstream, Foo fighters wekelijks op tv en Kendrick Lamar bewerkt the Isley Brothers.

Een week nadat hij de nummers speelde in het Rijksmuseum in Amsterdam, scoort Guus Meeuwis zijn zesde #1-album met covers. Daarnaast doet Status Quo de versterkers de deur uit. Waarom? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Mr. Probz verstevigt #1-positie

#1 Mr. Probz: Nothing really matters        *** tweede week op #1 ***

Hoewel ‘All about that base’ van Meghan Trenor nog steeds op de tweede plaats staat, vormt de Amerikaanse zangeres geen enkele bedreiging meer voor ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz. Die boekt dan ook een tweede week in bovenaan de Single Top 100 en vergroot de afstand met Trainor zelfs nog met zo’n 5%.
‘Waves’, de vorige hit van Mr. Probz, blijft in de 77e week op #28 staan. De kans is zelfs groot dat het nummer de komende week weer gaat stijgen. In de uitzending van RTL Late Night van afgelopen vrijdag, zong Mr. Probz naast zijn #1-hit ‘Nothing really matters’, ook ‘Waves’, waarna het weer veel gedownload is.

Uniek hitfeit: top 11 zit muurvast

#11 Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente de Zona /Descemer Bueno: Bailando

‘Bailando’ van Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente de Zona /Descemer Bueno staat op de elfde plaats evenals vorige week. Niet alleen ‘Bailando’ is blijven zitten, ook de tien nummers daarboven, de volledige top 11 zit dus vast! Zoals we al meldden in de Hitflits is dit nog nooit eerder voorgekomen. We waren echter wel benieuwd wat het vorige record was. Een top 6, 7, 8, 9?

De Megameester ging op onderzoek uit (waarvoor dank!). Hij liep alle hitlijsten na sinds 30 november 1963, het startpunt van de singlehitparade bij de publieke omroep. Daaruit kwam naar voren dat op 11 januari 2003 de volledige top 9 bleef zitten, met op #1 ‘Lose yourself’ van Eminem. Dus in één klap wordt dit record deze week gebroken met twee nummers die niet van de plaats komen!

Klik hier voor de volledige top 11.

Hardwell wordt mainstream en komt met artiestenalbum

#23 Hardwell feat. Chris Jones: Young again                                                *** hoogste eerste weeks ***

Sinds afgelopen zaterdag, 25 oktober, is Robbert van de Corput, alias DJ Hardwell  gepromoveerd. Zijn radioshow is vanaf die datum niet meer te horen op SLAM FM, maar op Radio 538, elke zaterdag van 11 – 12 uur. Een week eerder pakte Hardwell voor de tweede keer de titel beste dj van de wereld, volgens de lezers en bezoekers van het DJ MAG.
Dan zijn we er nog niet, want op 23 januari 2015 brengt Hardwell United We Are, zijn eerste artiestenalbum uit, waaraan onder andere Fatman Scoop (zijn eigen jeugdheld) heeft meegewerkt. Na een aantal mix-albums, wilde Hardwell graag een album volledig zelf produceren. De gelijknamige tour begint een dag later in de Ziggo Dome in Amsterdam, waarvan de verkoop aanstaande zaterdag, 1 november, start.

mainstream

En tenslotte begint deze week een nieuwe fase in de carrière van Hardwell, want hij wordt mainstream! Dat bewijst de track ‘Young again’ feat. Chris Jones, hoogste eerste weeks op #23 en al bijna zijn grootste hit. Een track die op Q-music niet zou misstaan tussen de tracks  van Afrojack en David Guetta. Grootst hit is nu nog: ‘Zero 76’ van Tiësto (#19 in 2011).

‘Young again’ wordt gezongen door Chris Jones, die in 2008 Armin van Buuren aan zijn eerste top 10-hit hielp met ‘Going wrong’, met DJ Shah (#5). Een jaar later zong Chris op ‘Utopia’ van Within temptation (#52), maar kreeg daar officieel geen credit voor.

MySpace

Christopher Anthony Jones (Liverpool, 20 april 1985), ontwikkelde al op jonge leeftijd het schrijven en zingen van liedjes. Op school vormde hij met een aantal klasgenoten zijn eerste bandje en speelde eigen geschreven nummers. De band tourde zelfs enige tijd door Groot-Brittannië. Vervolgens ging Chris, om zich verder te bekwamen in het schrijven van liedjes, samenwerken met gerenommeerde songschrijvers en producers. Zijn leven veranderde voorgoed toen de Duitse dj Roger Shah een berichtje op zijn MySpace pagina achterliet.

Roger was zeer onder de indruk van zijn stem en wilde met hem samenwerken. Hij had het nummer ‘Going wrong’ liggen en wilde dat voor zijn album Songbook opnemen. Maar toen Armin van Buuren het nummer hoorde, bleek hij daar andere plannen mee te hebben en zo belandde het op diens album Imagine. Vervolgens werd het de eerste hit voor Chris Jones, die een tijdje met van Buuren tourde. In 2012 stapte Chris over naar Eller, de broer van Armin, en vormde met Eller de rockband Neverlanded.

evenaring laagterecord

Naast een top 11 die muurvast zit (zie onder #11), zijn er slechts drie eerste weeks noteringen, op #23, #57 en #96. Dit is echter geen record, maar al de derde keer dit jaar. Op 19 juli en op 9 augustus waren er ook slechts drie nieuwe noteringen. 19 juli was geen record, maar een evenaring van het laagterecord van 2 januari 2010.

streaming

De oorzaak van het lage aantal nieuwkomers ligt in streaming. Streaming is in grote lijnen vergelijkbaar met airplay. Ook daar zie je dat nummers ellenlang op radiostations langskomen. 

Streams worden sinds juli 2013 meegenomen voor de Single Top 100. Ieder kwartaal wordt de verhouding verkoop (downloads + cd-singles) – streaming, aangepast aan de ontwikkelingen in de markt van verkochte streamabonnementen. Tegenover zo’n 2.000 – 3.000 downloads, staan wekelijks meer dan 500.000 streams. Het aantal streams neemt toe en daarmee de trage doorstroming in de hitparade.

Foo fighters vertellen elke week over hun nieuwe album

#57 Foo fighters: Something from nothing

Sonic Highways, het achtste studioalbum van Foo Fighters verschijnt 10 november. Tot die tijd verschijnen er nog een aantal nummers van het album. De acht nummers zijn in even zoveel studio’s opgenomen.’ Something from nothing’, de eerste single, in Chicago, met op gitaar Rick Nielsen van de band Cheap trick. Van elk liedje is ook een documentaire opgenomen, die wekelijks op zondagavond op Canvas, het tweede Belgische net, wordt uitgezonden en op HBO.

Kendrick Lamar bewerkt Isley brothers

#96 Kendrick Lamar: I

Met uitzondering van het album Good Kid, M.A.A.D. City (#45 in 2013), heeft Kendrick Lamar nog nooit een notering bij ons behaald. ‘I’ is dus zijn eerste singlehit en dat dankt Lamar vooral door het gebruik van ‘That lady’ van the Isley brothers (#20 in 1973). ‘That lady’ is niet alleen gesampled, maar door Lamar opnieuw opgenomen en verwerkt in ‘I’, dat de voorloper is van zijn derde album dat nog dit jaar wordt verwacht.

vernoemd

Het kon eigenlijk niet anders of Kendrick Lamar Duckworth (Compton, Californië, 17 juni 1987) moest wel artiest worden. Zijn moeder koos de naam Kendrick, als eerbetoon aan Eddie  Kendricks, één van de leadzangers van de Temptations, dus dat ‘schept’ verplichtingen.

Op zijn achtste ging de knop om bij Kendrick Lamar, nadat hij aanwezig was geweest bij de opnamen van de videoclip ‘California love’ van 2Pac feat. Dr. Dré. De opnamen maakten veel indruk bij de jonge Kendrick. Acht jaar later nam hij onder de naam K-Dot de mixtape Youngest Head Nigga in Charge (Hub City Threat: Minor of the Year) op, dat de aandacht kreeg van lokale radiostations en hem een platencontract opleverde.

De jaren daarna deed Lamar veel ervaring op met optredens en bracht hij twee cd’s uit: Section.80 (in 2011) en het eerder genoemde Good Kid, M.A.A.D. City (in 2012).