zondag 26 oktober 2014

Hardwell wordt mainstream en komt met artiestenalbum

#23 Hardwell feat. Chris Jones: Young again                                                *** hoogste eerste weeks ***

Sinds afgelopen zaterdag, 25 oktober, is Robbert van de Corput, alias DJ Hardwell  gepromoveerd. Zijn radioshow is vanaf die datum niet meer te horen op SLAM FM, maar op Radio 538, elke zaterdag van 11 – 12 uur. Een week eerder pakte Hardwell voor de tweede keer de titel beste dj van de wereld, volgens de lezers en bezoekers van het DJ MAG.
Dan zijn we er nog niet, want op 23 januari 2015 brengt Hardwell United We Are, zijn eerste artiestenalbum uit, waaraan onder andere Fatman Scoop (zijn eigen jeugdheld) heeft meegewerkt. Na een aantal mix-albums, wilde Hardwell graag een album volledig zelf produceren. De gelijknamige tour begint een dag later in de Ziggo Dome in Amsterdam, waarvan de verkoop aanstaande zaterdag, 1 november, start.

mainstream

En tenslotte begint deze week een nieuwe fase in de carrière van Hardwell, want hij wordt mainstream! Dat bewijst de track ‘Young again’ feat. Chris Jones, hoogste eerste weeks op #23 en al bijna zijn grootste hit. Een track die op Q-music niet zou misstaan tussen de tracks  van Afrojack en David Guetta. Grootst hit is nu nog: ‘Zero 76’ van Tiësto (#19 in 2011).

‘Young again’ wordt gezongen door Chris Jones, die in 2008 Armin van Buuren aan zijn eerste top 10-hit hielp met ‘Going wrong’, met DJ Shah (#5). Een jaar later zong Chris op ‘Utopia’ van Within temptation (#52), maar kreeg daar officieel geen credit voor.

MySpace

Christopher Anthony Jones (Liverpool, 20 april 1985), ontwikkelde al op jonge leeftijd het schrijven en zingen van liedjes. Op school vormde hij met een aantal klasgenoten zijn eerste bandje en speelde eigen geschreven nummers. De band tourde zelfs enige tijd door Groot-Brittannië. Vervolgens ging Chris, om zich verder te bekwamen in het schrijven van liedjes, samenwerken met gerenommeerde songschrijvers en producers. Zijn leven veranderde voorgoed toen de Duitse dj Roger Shah een berichtje op zijn MySpace pagina achterliet.

Roger was zeer onder de indruk van zijn stem en wilde met hem samenwerken. Hij had het nummer ‘Going wrong’ liggen en wilde dat voor zijn album Songbook opnemen. Maar toen Armin van Buuren het nummer hoorde, bleek hij daar andere plannen mee te hebben en zo belandde het op diens album Imagine. Vervolgens werd het de eerste hit voor Chris Jones, die een tijdje met van Buuren tourde. In 2012 stapte Chris over naar Eller, de broer van Armin, en vormde met Eller de rockband Neverlanded.

evenaring laagterecord

Naast een top 11 die muurvast zit (zie onder #11), zijn er slechts drie eerste weeks noteringen, op #23, #57 en #96. Dit is echter geen record, maar al de derde keer dit jaar. Op 19 juli en op 9 augustus waren er ook slechts drie nieuwe noteringen. 19 juli was geen record, maar een evenaring van het laagterecord van 2 januari 2010.

streaming

De oorzaak van het lage aantal nieuwkomers ligt in streaming. Streaming is in grote lijnen vergelijkbaar met airplay. Ook daar zie je dat nummers ellenlang op radiostations langskomen. 

Streams worden sinds juli 2013 meegenomen voor de Single Top 100. Ieder kwartaal wordt de verhouding verkoop (downloads + cd-singles) – streaming, aangepast aan de ontwikkelingen in de markt van verkochte streamabonnementen. Tegenover zo’n 2.000 – 3.000 downloads, staan wekelijks meer dan 500.000 streams. Het aantal streams neemt toe en daarmee de trage doorstroming in de hitparade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten