vrijdag 6 november 2015

Hitflits: Armin van Buuren pakt alsnog de eerste plaats

Op basis van slechts één dag kwam Embrace van Armin van Buuren vorige week binnen op de tweede plaats van de Album Top 100. Als het album eerder was uitgebracht, had het zeker de eerste plaats gehaald, schreven we vorige week.
Maar het kan ook anders, want deze week pakt van Armin alsnog de eerste plaats. En boekt daarmee, na zeven jaar, zijn tweede #1-notering. Imagine uit 2008 bereikte de eerste plaats direct in de eerste week.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Armin van Buuren: Embrace
2. (4)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
3. (5)   Guus Meeuwis: Morgen
4. (9)   Nick & Simon: Open
5. (3)   de Jeugd van Tegenwoordig: Manon

Sounds Good Feels Good van 5 Seconds of Summer zakt in de tweede week van de eerste naar de achtste plaats.

Voor het eerst in tien weken is er geen eerste weeks in de top 5, sterker niet eens bij de bovenste acht!. Maar daaronder komen ze in sneltrein vaart binnen om volgende week weer net zo hard onderuit te gaan. Hier komen ze alle zestien:
#9 Gare Du Nord: Stronger!
#15 James Morrison: Higher Than Here (Vanavond te gast in RTL Late Night)
#17 Elvis Presley with the Royal Philharmonic Orchestra: If I Can Dream (12de #1-notering in de Britse albumlijst)
#19 Guy Garvey: Courting The Squall (soloalbum van de leadzangerer van Elbow)
#25 Rolling Stones: From The Vault: Live At The Tokyo Dome
#34 El Vy: Return To The Moon
#44 Do: Drie Kleine Kleutertjes En Een Dappere Dodo
#45 Jelka van Houten: Hard Place For A Dreamer

#51 Soundtrack / Antonio Pinto and Amy Winehouse: Amy
#56 Janine Jansen / Antonio Pappano / London Symphony Orchestra / Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia: Brahms - Bartok 1
#59 Van Morrison: Astral Weeks
#61 Jewel: Picking Up The Pieces
#67 Einfach Kurt: Moths
#75 Jamie Woon: Making Time
#79 Def Leppard: Def Leppard
#83 Boy & Bear: Limit Of Love

SINGLES

1. (1)   Adele: Hello (tweede week)
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (3)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (4)   Mr. Polska & Ronnie Flex: Niemand
5. (9)   Shawn Mendes: Stitches

Over naar de grootste stijgers:
#27 (39) Zara Larsson & MINEK: Never Forget You
#31 (52) Charlie Puth feat. Meghan Trainor: Marvin Gaye
#37 (47) Hailey Steinfield: Love Myself
#42 (50) Selena Gomez: Same Old Love
#48 (56) Sam Smith: Writing’s On The Wall
#61 (80) Diggy Dex feat. JW Roy: Treur Niet (Ode Aan Het Leven)
#68 (75) Demi Lovato: Confident

Het is de week van Armin van Buuren. Zijn album Embrace stijgt alsnog naar de eerste plaats en daarnaast staat hij met drie nummers in de Single Top 100, twee daarvan zijn nieuw:
#44 Armin van Buuren feat. Kensington: Heading Up High
#59 Armin van Buuren feat. Cimo Fränkel: Strong Ones
Daarnaast gaat ‘Another You’ feat. Mr. Probz op herhaling op #74

Het restant eerste weeks noteringen komt neer op de volgende vijf noteringen:
#10 Ariana Grande: Focus
#43 Justin Bieber: I’ll Show You
#72 Alessia Cara: Here
#89 SBMG: Dansen
#100 DIO met Jayh, Bokoe Sam en Ronnie Flex: We Zijn er

Voor ons zit het er weer op, op deze zesde november. Maar later deze middag kun je op de  nieuwspagina van 3FM nog de albumsnippers verwachten. En aan het einde van dit weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar.

zondag 1 november 2015

Megaman bij week 44 – 31 oktober 2015

Adele boekt ene na andere record met ‘Hello’

En verder in deze Megaman:
-          Justin Bieber passeert zichzelf
-          Demi Lovato hoeft het niet van singles te hebben
-          Sevn Alias bedient zich van vele namen
-          Anno 2015 mag de Jeugd van Tegenwoordig alles roepen

En dan de Jeugd van Tegenwoordig. Wederom lopen zij een #1-album mis, Wie daarvoor verantwoordelijk zijn, lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

een handvol #1-hits voor Adele

#1 Adele: Hello          *** hoogste eerste weeks ***

Gelijktijdig met ‘Sorry’ van Justin Bieber (zie onder #2) was daar op vrijdag 23 oktober, ‘Hello’, de eerste single in drie jaar van Adele. De reacties en de wereldwijde respons, leverde diverse records op: aantal views (100 miljoen in 5 dagen), downloads (#1 in 106 landen) en streams (bijna 6 miljoen).

Ook in ons land werd ‘Hello’ massaal gedownload (meer dan 10.000 keer) en gestreamd (ruim 300.000). En dus kon ‘Hello’ ook in ons land de eerste plaats niet meer ontgaan. Al op maandag voerde het nummer de voorlopige Single Top 100 aan met een voorsprong van ruim 60% op ‘Sorry’ van Justin Bieber. Uiteindelijk is het overwicht van ‘Hello’ uitgekomen op bijna 50%.

handvol #1-hits

‘Hello’ is de voorloper van het album 25, dat op 20 november verschijnt. Qua aantal bestellingen staat het nu al in 87 landen op de eerste plaats. Tot die tijd zal het nummer dan ook wel de eerste plaats bezetten. ‘Hello’ is na ‘Make You Feel My Love’ (1x in 2009), ‘Rolling In The Deep’ (4x in 2010+2011), ‘Set Fire To The Rain’ (1x in 2011) en ‘Skyfall’ (3x in 2012), de vijfde #1-notering voor Adele. Van die vijf kwam ‘Skyfall’ ook vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de Single Top 100.

‘Hello’ schreef Adele met de Amerikaanse componist/producer Greg Kurstin, voor wie het pas zijn eerste #1-hit is. Samen schreven ze voor haar album 25 nog twee andere nummers. De grootste hit die Kurstin tot deze week in ons land scoorde, is ‘Fuck You’ van Lily Allen (#2 in 2009). Ook ‘Not Fair’ van Allen bereikte datzelfde jaar de top 10 (#9). Naast Allen, schrijft Kurstin voor/met onder andere Sia, John Newman en P!nk.

Adele is niet de eerste die een #1-hit scoort met de titel ‘Hello’. Zij is al de achtste #1-hit waarin ‘Hello’ in voorkomt. Hier volgen ze alle acht:
1961: Ricky Nelson: Hello Mary Lou
1965: the Scorpions: ‘Hello Jospephine’
1967: the Beatles: Hello,  Good Bye
1972: Mouth & MacNeal: Hello-A
1984: Lionel Richie: Hello
2008: Nikki: Hello World
2010: Martin Solveig & Dragonette: Hello
2015: Adele: Hello

In de Britse hitparade is ‘Hello’ na ‘Someone Like You’ pas haar tweede #1-hit. In de eerste week werden er 332.599 exemplaren van ‘Hello’ geteld, waarvan 73.244 streams (x 100 = 7,23 miljoen streams, een record!). Van de #2, ‘Sorry’ van Justin Bieber, zijn 101.561 verkocht, waarvan 44.856 streams. Relatief gezien verkoopt ‘Sorry’ net iets meer dan 30%, dat is bijna 20% minder dan in onze hitparade, waar ‘Sorry’ ook binnenkomt op de tweede plaats.

een uur Adele

Morgen, dinsdag, 2 november 2015, is Adele een uur lang te gast bij presentator Graham Norton om te praten over haar nieuwe album en nummers van eerdere album en 25 te laten horen. Voor 20 november wordt de special op de BBC uitgezonden. In Nederland zal de special rond Adele te zien zijn op NPO3.

Justin Bieber passeert zichzelf

#2 Justin Bieber: Sorry

Vorige week voerde Justin Bieber met ‘What Do You Mean?’ voor de achtste week de Single Top 100 aan, waarmee het nummer de op twee na populairste #1-hit werd door een Canadese act. Deze week moet Bieber zijn eerste plaats afstaan aan Adele met ‘Hello’. ‘What Do You Mean?’ zakt echter niet naar de tweede maar de derde plaats. Maar een schrale troost voor de Biebers, want hun idool bezet ook de tweede plaats, want daar komt ‘Sorry’, de opvolger, binnen. Daarmee passeert hij zichzelf dus. Beide tracks staan op het album Purpose, dat op 13 november verschijnt.

Nederlandse en Britse hitparade gaan gelijk op

Sinds juli worden de Nederlandse en Britse hitparade op dezelfde dag, vrijdag, bekend gemaakt. Deze week levert dat een identieke top 2 op. Het komt regelmatig voor dat de #1 dezelfde is in beide lijsten, onlangs nog met ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber. Maar een identieke top 2 van eerste weeks noteringen, dat is nog niet eerder voorgekomen.

Demi Lovato hoeft het niet van singles te hebben

#75 Demi Lovato: Confident

‘Confident’ van Demi Lovato is de opvolger van ‘Cool For The Summer’ (#77 in september en tien weken in de lijst). Aan de notering zie je al dat Lovato het niet van hitsingles hoeft te hebben. Waarschijnlijk is de val van haar album Confident, dat in de tweede week van de 4e naar de 47e plaats zakt, nog enigszins afgeremd door de gelijknamige single. We houden ons hart vast voor de volgende week!

Sevn Alias bedient zich van vele namen

#91 Sevn Alias x Frenna x D-Double: Ma3lish

‘Ma3lish’, dat het Arabische woord is voor ‘maakt niet uit of geeft niet’, is gemaakt door drie hiphoppers: Sevn Alias, Frenna en D-Double. Frenna (=Francis Edusei) gaat al zijn 35e week in deze week. Wel te verstaan verdeeld over drie nummers: 21 weken (!) voor ‘Laten Gaan’, met Monica Geuze, Ronnie Flex, Mafe, Abira en Emms (deze week op #77), 13 weken voor ‘Meisjes Blijven Meisjes’ met Twocrooks feat. Emms & Ronnie Flex (op #73) en 1 week voor ‘Ma3lish’. Daarnaast gaat D-Double (=Frederik Reginald, Vlissingen, 13 juli 1990) met Sevn Alias een vierde week in met ‘Mandela’ van SBMG met Louis, Lijpe en Hef (op #61).

Sevn Alias (echte naam: Sevaio Mook) woonde tot zijn tiende in Amsterdam, Westerpark. Via Zeewolde belandde hij in Almere en tekende bij het Rotterdamse label Rotterdam Airlines. De naam Sevn Alias verwijst naar enerzijds zijn geluksgetal (7/Sevn) en het grote aantal bijnamen (onder andere Odje Taylor) dat hij vroeger voerde. Sevn is tweedejaars op het ROC in Almere. Daarna wil hij verder de muziek in, waarbij de Herman Brood Academie zijn eerste keus is. In mei verscheen zijn mixtape TwentyFourSevn.

Anno 2015 mag de Jeugd van Tegenwoordig alles roepen

#100 de Jeugd van Tegenwoordig: Ik Was Een Klootzak

Na ‘Manon’, dat deze week op herhaling gaat op #60, is ‘Ik Was Een Klootzak’ van de Jeugd van Tegenwoordig de tweede notering van het album Manon. Dat album mist zowel de eerste als de tweede plaats in de Album Top 100 (zie de albumsnippers).
Andere tracks van het album die veel gestreamd zijn, maar onvoldoende voor een notering, zijn: ‘Zakmuitdeheup’ (#135) en ‘Neonlichten In De Regen’. Noteringen zijn die uit de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer voor de Single Top 100.

verbod

‘Klootzak’ was al eerder onderwerp van een hit. In 2005, het jaar dat de Jeugd van Tegenwoordig hun eerste hit scoorde met ‘Watskeburt?!’, bereikte ‘En Nu Ga Je Dansen Klootzak’ van Dj Chuckie feat. Lloyd & QF & Big Mic and Immoralis de 19e plaats. Nu maakt niemand zich meer druk om zo’n titel, maar in 2005 nog wel en stopte FunX met het draaien van het nummer. Aanleiding was een brief van een moeder die klaagde dat haar kinderen de teksten van het nummer overnamen. Via de Bond tegen het vloeken eiste ze een uitzendverbod, wat FunX deed besluiten het nummer overdag niet meer te draaien.