vrijdag 21 juni 2013

De invloed van Pinkpop: 9 albums op herhaling

Vorig weekend was Landgraaf voor de 26e keer het domein van festivalgangers, want het was weer tijd voor Pinkpop. Dit keer niet tijdens Pinksteren, dat in festivaltermen te vroeg viel dit jaar, maar vier weken later. Het was de 44e editie van het oudste popfestival op het Europese vasteland en de eerste in zeven jaar tijd dat niet was uitverkocht. Gemiddeld ver onder de 50.000 bezoekers waren er per dag, de afgelopen zeven jaar ver daarboven.

Jan Smeets, de organisator en mede samensteller, liet achteraf weten in ieder geval in 2014, wanneer het festival weer met Pinksteren wordt gehouden, zeker 3 hardrock/metalbands te programmeren, want die werden nu wel gemist. Opvallend, want dat riep Smeets vorig jaar ook al. Er gaan ook enkele geruchten: Paul McCartney en Neil Young zouden zijn gevraagd. Maar doordat  Young niet op hetzelfde festival wil staan als McCartney, trok hij zich terug. En dan te bedenken dat McCartney er niet was, omdat een ander concert in Amerika lucratiever was …

invloed op de verkoop

Al sinds 1999 stellen we ons de vraag: “Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums?” In de eerste jaren waren er geen daglijsten zoals nu. Toen konden we ook alleen vergelijkingen maken op weekbasis. Maar met de dagelijkse voorlopige single en albumlijsten kunnen we dat wel. Daardoor kunnen we al een dag na Pinkpop het effect zien (als het er is).

meten over 2 weken

We kijken echter niet alleen naar de week na Pinkpop, maar ook de week daarvoor. Immers in de aanloop naar het festival draait de pr-machine op volle toeren en komen nummers van de optredende acts al regelmatig langs via de diverse media. Daarnaast zijn er acts die vlak voor het festival een nieuw album uitbrengen. Dit jaar is dat het geval met Kodaline, dat een week voor Pinkpop met het album ‘In a perfect world’ kwam, dat vorige week al een notering kreeg op #82. Daarnaast bracht Kensington een festival editie uit van hun succesvolle album’Vultures’.
De meting loopt van week 23 – week 25 voor de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums en de Single Top 200 (= Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst. In week 25 kijken we naar de dagelijkse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

Ter info: van de Midprice Top 50 zijn geen dagelijkse standen. Daarvan worden dan ook alleen de weekstanden vermeld.

Singles daarentegen zijn er van Pinkpopacts niet of nauwelijks, en dus worden deze voornamelijk digitaal aangeschaft, waardoor de invloed ook sneller zichtbaar is. Dit komt vooral naar voren in de Bubbling under Top 100, waar ook albumtracks, die gedownload zijn, worden opgenomen. Nu weet je hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

op herhaling

Van de 17 Pinkpopalbums (2 meer dan in 2012), gaan er in deze week, 9 op herhaling. Daarvan kunnen we dus stellen dat dit het gevolg is van het optreden. Het zijn de volgende, met tussen haakjes de hoogste notering:
#21 Alt J: An awesome wave (18)
#48 Bastille: Bad blood (54)
#52 the Script: 3 (#8)
#56 Blaudzun: Heavy flowers (#4)
#58 Lianne la Havas: Is your love big enough? (#3)
#69 Paramore: Paramore (#18)
#72 Trixie Whitley: Fourth corner (#43)
#81 Miles Kane: Don’t forget who you are (#66)
#97 Triggerfinger: Faders up vol. 2 – live in Amsterdam (#3)

Voor Bastille, Paramore, Trixie Whitley en Miles Kane, geldt dat hun hoogste notering eerder dit jaar werd behaald. De andere vijf deden dat al in 2012. Bastille mag van geluk spreken, want oorspronkelijk stond Grouplove geprogrammeerd. Maar doordat zij achterlopen op hun albumschema, hebben we diverse optredens moeten cancelen, waaronder Pinkpop!

3 bazen

Dit jaar was er niet één hoofdact dat er uitsprong, zoals vorig jaar Bruce Springsteen. Er waren er namelijk drie: the Killers, Kings of Leon en Green day, die elk een dag mochten afsluiten. Met uitzondering van Green day, zien de andere twee bands hun oudere albums terug in de Midprice Top 50: the Killers met ‘Hot fuss’ (op #38), en ‘Battle born’ (op #14 van 40), Kings of Leon met ‘Come around sundown’ (op #28) en ‘Only by the night’ (op #24 van 32).

Voor de rangen en standen van de andere Pinkpopacts, verwijzen we je graag naar het overzicht.

dagverloop

In het overzicht hebben we aan de hand van kleuren per dag aangegeven wanneer een artiest optrad. Dat moment is het startpunt van een effect, dat meerdere dagen kan aanhouden. Hoewel de verkoop van digitale albums toeneemt, worden de meeste albums nog altijd in de winkels verkocht én op het Pinkpopterrein zelf.
Tot volgend jaar!

Hitflits: elfde #1-hit voor Gerard Joling; 17 noteringen van Pinkpop acts

Twee weken zat Gerard Joling heel dicht bij de eerste plaats, maar was Maaike Ouboter met ‘Dat ik je mis’ net iets sterker. Vorige week zakte zijn single naar de vierde plaats en leek het er zelfs op dat hij de eerste plaats niet meer zou halen. Maar de afgelopen week is weer alles uit de kast gehaald om #1 te komen en warempel het is ‘m weer gelukt!

gangsters


"Ik vind het vreselijk leuk om dit succes nu te delen met Jandino," was de reactie van Geer op zijn elfde #1-hit. Waarop Jandino twitterde: "Dit is hoe gangsters het doen. Gerard Joling en ik op nummer één, emotioneel en blij." Zou Jandino weten dat de #1-hit mede te danken is aan een downloadactie van Joling, waarbij fans kans maken op een picknick en een boottocht met hun idool op de Westeinderplassen? Ze hoefden er alleen maar de single voor te downloaden, maar niet vaker dan twee keer per dag (!), want anders tellen de verkopen niet mee voor de Single Top 100 ...

‘Mijn liefde’ is qua composite de tweede #1 voor Dino Orpheo Canterburg, beter bekend als Damaru. In 2009 scoorde Damaru samen met Jan Smit dé zomerhit van dat jaar met ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’.

TOP 3

1  (4)   Gerard Joling & Jandino: Mijn liefde
2  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines
3  (1)   Maaike Ouboter: Dat ik je mis

Gisterenochtend, donderdag 20 juni 2013, kreeg Maaike Ouboter in het radioprogramma van Giel Beelen, een gouden exemplaar voor de verkoop van meer dan 15.000 exemplaren van 'Dat ik je mis'. Aanstaande maandag beginnen de opdrachten van de 9 talenten, en daarin krijgt een van hen Maaike aan het huilen.

De wekelijkse update rond ‘Blurred lines’:
Tot en met donderdag waren er deze week in het Verenigd Koninkrijk 92.093 stuks van verkocht, zo’n 20.000 meer dan van ‘The other side’ van Jason Derülo. Dat wordt dus vast weer een #1-positie voor ‘Blurred lines’, waarmee het nummer voor de vierde week meer dan 100.000 stuks verkoopt. De teller voor 2013 staat daarmee op 677.098 stuks.

In de Britse hitparade stond ‘La la la’ van Naughty boy feat. Sam Smith in mei bovenaan, maar bij ons schiet het nog niet echt op. Wel is het nummer nieuw bij de bovenste tien, want het stijgt van 11 naar #6.

De eerste weeks noteringen van deze week op een rijtje:
#8 Avicii feat. Aloe Blacc: Wake me up, Zweedse dj die voor zijn nummer Amerikaanse zanger/rapper Aloe Blacc vraagt, bekend van ‘I need a dollar’ (#53 in 2010)
#40 Nils van Zandt feat. Gio: What if the world ends, achtste notering voor Niels van de Zande en dertiende voor Giovanni Jap-Ngie, alias Gio
#50 Michel Cleis: Hey lady luck, tweede hit voor Zwitserse dj, opvolger van ‘La mezcla’ feat. Toto la Momposina (#15 in 2009)

#58 John Mayer: Paper doll, eerste single van zijn zesde studioalbum ‘Paradise valley’, dat op 9 augustus uitkomt. 'Paper doll'  is de komende week Megahit op 3FM, zijn vijfde inmiddels. Het nummer werd niet bepaald tijdens de wekelijkse vergadering op woensdagmiddag, maar daarna


#76 A3aan Drost: Ik mis je nu al elke dag, zesde hitsingle voor Adriaan Drost uit het Friese Steggerda. De melodie doet ons sterk denken aan een ander liedje.
#82 Danny Nicolay: Je moest eens weten, elfde notering voor de in Almere in 1973 geboren zanger, tevens oprichter van Multidisk

ALBUMS

Vorige week behield Anouk op het nippertje de eerste plaats met haar album ‘Sad singalong songs’. Deze week hoefde ze zich geen enkel moment ongerust te maken, want het album blijft #1 en verkoopt bijna een kwart meer dan de #2, ‘The shocking Miss Emerald’ van Caro Emerald.

TOP 3

1  (1)   Anouk: Sad singalong songs (vijfde week)
2  (5)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald
3  (3)   Guus Meeuwis: Het kan hier zo mooi zijn

De nieuwe albums van deze week:

#16 Kanye West: Yeezus, zesde album, dat ondanks alle inspanning van de platenmaatschappij, voor het weekend uitlekte. 40 minuten rap/muziek, geproduceerd door de meester zelf, samen met (ja ja) Daft punk en Rick Rubin. Aanstaande zondag nieuwe #1 in Britse albumlijst (tussenstand vrijdagmorgen: 3000 voor op ‘In a perfect world’ van Kodaline)

#17 Sigur Rós: Kveikur, nog maar een jaar na album ‘Valtari’ (#18 in 2012), komt de IJslandse band alweer met een nieuw album. De band bestaat sinds 1994, de naam is ontleent aan Sigurrós, het zusje van oprichter Jón Þór Birgisson. Letterlijk betekent Sigur Rós ‘zege-roos’.

#24 Zazí: Siren song, debuutalbum van Sabien Bosselaar, Dafne Holtland en Margriet Planting, die vorig jaar de zomer opleukten met het vrolijke ‘Turn me on’ (#43). Op het album, opgenomen in Berlijn met producer Moe Jaksch, staan naast de hitsingle, nog elf andere ‘eigenzinnige pop-folk’ liedjes, gezongen in het Engels, Frans, Duits, Noors en Spaans.

#26 Johannes Rypma: Play me, debuutalbum van de #2 van The voice of Holland 3, eerder dit jaar. Op dit album zingt Johannes, covers uit The voice, maar ook nieuwe nummers, geschreven door onder andere Gordon Groothedde, Syb van der Ploeg, Fluitsma & Van Tijn en Daniel Gibson.

#65 J. Cole: Born sinner, van oorsprong Duitse rapper Jermaine Lamarr Cole, die in 1985, acht maanden oud, verhuisde naar North Carolina. ‘Born sinner’ is na ‘Cole World – the sideline story’ (#88 in 2011) zijn tweede album. Cole zong met Alexis Jordan het nummer ‘Acid rain’ (#88 in maart)

In bovenstaand rijtje mist nog één eerste weeks: ‘Eureka!’ van la Pegatina op #99. De Catalaanse rumbaband maakte een feestje van hun optreden, zaterdagmiddag op de mainstage van Pinkpop. Deze notering is de laagste van maar liefst 17 albums die (mede) dankzij het festival genoteerd staan. Dat zijn er 2 meer als in 2012. Hier volgen ze allemaal, met tussen haakjes de stand van vorige week. Staat er geen stand, dan gaat het album op herhaling.

#4   Queens of the Stone age: … like clockwork (8)
#7   Passenger: All the little lights (12)
#8   Kodaline: In a perfect world (82)
#14 Thirty seconds from Mars: Love lust faith + dreams (85)
#15 Kensington: Vultures (incl. Festival editie) (68)
#19 the Opposites: Slapeloze nachten (16)
#21 Alt J: An awesome wave
#32 Douwe Bob: Born in a storm (47)
#48 Bastille: Bad blood
#52 the Scripts: 3
#56 Blaudzun: Heavy flowers
#58 Lianne la Havas: Is your love big enough?
#69 Paramore: Paramore
#72 Trixie Whitley: Fourth corner
#81 Miles Kane: Don’t forget who you are
#97 Triggerfinger: Faders up vol. 2 – live in Amsterdam
#99 la Pegatina: Eureka! (eerste weeks)

Een volledig overzicht van alle Pinkpop noteringen in single, album en midpricelijst krijg je later deze middag in een apart artikel ‘De invloed van Pinkpop’. Daarbij zullen we voor singles en albums ook de dagnoteringen geven. Mis het niet!

Daarna melden we ons pas volgende week vrijdag weer met een nieuwe Hitflits. Intussen kun je voor achtergronden bij de albumnoteringen terecht op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Volg ons via Twitter en je mist niets meer.

zondag 16 juni 2013

Megaman bij week 24 – 15 juni 2013

Maaike Ouboter schreef ‘Dat ik je mis’ op de fiets.

En verder in deze Megaman: Tiende notering voor de Jeugd van tegenwoordig, Austin Mahone verdient $ 50.000 per maand,  Bakermat scoort dubbelhit, Jelle B. gaat met Zware jongen in zee en Frans Bauer helpt Bredase zanger. Dat en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits, als eerste met de nieuwste standen.
Tevens krijg je dat weekend een dagoverzicht van de verrichtingen van Pinkpopartiesten. Volg ons op Twitter en je weet mist niets meer.

‘Dat ik je mis’ ontstond onder het fietsen

Maaike Ouboter: Dat ik je mis (1)  *** derde week op #1 ***

In Vlaanderen hield ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter  het maar één week vol bovenaan de Ultra Top 50; de nieuwe #1 daar is ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell, dat bij ons terugstijgt naar #2. Maar in de Nederlandse Single Top 100 staat haar single stevig verankerd op de eerste plaats, nu voor de derde week. Gezien de stand op zondag, zit een vierde week er ook nog wel in. ‘Gelukszoekers’, de nieuwe single van Nick & Simon komt pas aanstaande vrijdag uit …

op de fiets

‘Dat ik je mis’ gaat over het missen van een dierbare. Voor Maaike Ouboter is dat haar moeder, die overleed toen ze nog een tiener was. Maaike over de totstandkoming van de tekst: “In mijn hoofd gebeurt er altijd heel veel, en ik vind dat altijd moeilijk onder woorden te brengen als ik praat. Ik was hier al heel lang mee bezig in mijn hoofd, het hele proces van missen. Toen zat ik op de fiets en toen kwamen ineens al die verschillende woorden wat het was, op de cadans van het fietsen. En toen dacht ik, dat moet ik opschrijven. Ik heb het expres heel klein gehouden, omdat het naar mijn mening ook niet meer nodig heeft.”
De audities voor De Beste Singer-Songwriter van Nederland (DBSSW) zijn voorbij. Vanaf maandag starten de opdrachten voor de 33 finalisten. Maaike hoopt daardoor geïnspireerd te raken en nieuwe dingen te schrijven. Thuis luistert ze naar verschillende soorten muziek, van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong, Bob Dylan tot Spinvis en Maarten van Rosendaal en sinds kort ook de Britse zangeres Laura Mvula, waardoor ze erg geraakt wordt.

DBSSW-hits

‘Close to you’ van Michael Prins, die in dezelfde aflevering als Maaike van DBSSW ook veel indruk maakte, zakt in de derde week van 14 naar #26. ‘Draw me’ van Ronald Hendriksen en ‘Green eyed man’ van Lucas Hamming, beide uit de vierde auditie, staan in de wachtkamer van de Single Top 100, de Bubbling Under op #139 respectievelijk #145. ‘Little boy’ van Judy Blank, uit de derde auditie, staat daarin op #173.

Tiende notering voor de Jeugd van tegenwoordig

de Jeugd van tegenwoordig: De formule (15)

Is er een formule voor het schrijven hits? Als het aan de Jeugd van tegenwoordig ligt wel, want ‘De formule’ is hun tiende notering. Maar ‘Formule, goddamnit nummer 1’ zoals Vieze Fur zingt, dat zit er dit keer niet in voor de Jeugd van Tegenwoordig’, want vijftien is tevens de hoogste plaats voor dit nummer.
 ‘De formule’ is de voorloper van het vierde, nog titelloze album (waarschijnlijk weten ze het zelf ook nog niet), dat op 27 september uitkomt en wederom geproduceerd wordt door de Neger des Heils, oftewel Bas Bron. Faberyayo (= Pepijn Lanen) moet nog even geduld hebben voor zijn derde album, want dat stond gepland voor oktober en is nu voor onbekende tijd uitgesteld.

Austin Mahone verdient $ 50.000 per maand

Austin Mahone: What about love (44)

Twee keer eerder dit jaar deed Austin Mahone een poging om door te dringen tot de Single Top 100. Maar beide pogingen, ‘Say you’re just a friend’ feat. Flo rida en ‘Heart in my hand (piano version)’, kwamen niet verder dan de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer. De aanhouder wint, want met ‘What about love’, zijn vijfde single (waarvan twee promotiesingles), lukt het de zanger wel. Dat dankt hij misschien wel een beetje aan zijn Nederlandse fanbase, de kijkers naar de Kids Top 20 op ZAPP, het kinderkanaal van de publieke omroep, want in die lijst scoort hij al lange tijd.

Austin Mahone (San Antonio, Texas, 4 april 1996), werd opgevoed door zijn moeder; zijn vader overleed toen hij nog maar dertien maanden was. Uit verveling zette hij in 2011  filmpjes op YouTube, waarbij hij nummers zong van Justin Bieber. Niet vreemd dus, dat hij de nieuwe Bieber wordt genoemd. Kort daarna werd hij ontdekt en kreeg hij een platencontract.

Mahomies

Inmiddels heeft Mahone het voorprogramma verzorgd van Taylor Swift. Met alle merchandise (stickers, petjes etc.) haalt hij per maand $ 50.000 binnen! Als zijn album ‘Junior year’, dat in het najaar verschijnt, ook zo’n groot succes wordt, zal dat bedrag in no-time zijn verdubbeld. Mahone speelt drums en gitaar. Bieber-fans noemen zich believers, fans van Mahone, Mahomies.

Rich Cutillo maakt andere muziek dan zijn vader

Jebroer feat. Rich Cutillo: Allemaal lichten (53)

Zowel voor Jebroer als Rich Cutillo is ‘Allemaal lichten’ niet het hitparadedebuut. Jebroer scoorde al samen met Yellow claw feat. Ronnie Flex en MocroManica met het nummer ‘Nooit meer slapen’ (#31 in 2012). Rich Cutillo ging in 2011 nog door het leven als INB en boekte succes met ‘Chicks houden van me’ (#88) en ‘Haar dagboek’ (#81).

Jebroer is het alter ego van Tim Kimman, geboren op 8 juli 1986 in Leiden. Op zijn dertiende kwam hij in contact met de rap scène door nummers van 2 Pac. Hij verstond er niets van, maar het raakte hem tot op z’n botten. Rond zijn achttiende nam Kimman zelf wat op en bouwde zijn eigen studio.

Vervolgens kreeg hij een aanbod van producer Boazvandebeatz om zich aan te sluiten bij Nouveau riche, een samenwerkingsverband van Nederlandse rappers, waar onder andere Mr. Polska deel van uitmaakt. Naast ‘Allemaal lichten’ heeft Jebroer zelf ook een paar nummers  uit, waaronder ‘Au au’. Samen met Boazvandebeatz werkt hij aan zijn debuutalbum.

Rich Cutillo heet volledig Richard Victor Cutillo, geboren op 30 oktober 1987 in Voorburg. Een jaar voor zijn geboorte scoorde zijn vader, Jerry Cutillo, afkomstig uit Italië, een dancehit met ‘We just’ onder de naam Moses (#3 in 1986).

Richard maakt dan ook heel andere muziek dan zijn vader, door de kant van de Nederlandstalige hiphop op te gaan. Samen met zijn vriend Samuel begint hij de rapgroep UDC. Andere rappers sluiten zich hier bij aan, waarna de naam verandert in MDU. Als het collectief uiteenvalt, besluit Richard solo verder te gaan. Zijn eerste single ‘1 wens’ krijgt veel respons op internet. Onder de naam INB scoort hij in 2011 twee hitjes. En nu onder zijn eigen naam met ‘Allemaal lichten’.

Psychologiestudent scoort dubbelhit

Bakermat: Vandaag (22) / Zomer (61)

In de vierde week schiet ‘Vandaag’ van Bakermat als een  komeet omhoog van de 75e naar de 22e plaats. Aanleiding is niet de verkiezing, afgelopen maandag, tot Supercrazyturbotophit in de Coen & Sander Show. Die dag stond het nummer in de voorlopige Single Top 100 al op #33 en klom via 28, 26, 24 door naar #22.

De reden dat het nummer nu, na bijna 8 maanden (!), aanslaat, is ons dan ook niet helemaal duidelijk. Wellicht zijn het de remixen die zijn verschenen of de actieve fans in het verspreiden van het nummer. ‘Vandaag’, uitgebracht in augustus 2012, scoorde voor het eerst op 23 maart (#92), opnieuw op 11 mei (#96) en vorige week op #75.

I have a dream

In ‘Vandaag’ zit een stukje uit de beroemde I have a dream-speech van de zwarte dominee en strijder tegen racisme, 
Martin Luther King. King sprak deze woorden op 28 augustus 1963 in Washington. Dit fragment is al eerder gebruikt in het nummer ‘I have a dream’ op de cd-maxi van Belissima’ van DJ Quicksilver  (#70 in 1997).

Gelijktijdig met ‘Vandaag’, verscheen in augustus 2012 het nummer ‘Zomer’, de tweede track op ‘Vandaag’. Bakermat was net terug van vakantie en zat vol nieuwe ideeën. ‘Zomer’ was het allereerste liedje dat hij vorig jaar opnam. Vanwege het succes van ‘Vandaag’, breekt ‘Zomer’ nu ook door. Nu de echte nog …

Tukker

Bakermat is de artiestennaam van Lodewijk Fluttert, geboren op 8 oktober 1991 in het Twentse Markelo. Doordat hij daar niet echt met zijn muziek aan de gang kon, verhuisde hij naar Utrecht. Officieel studeert hij daar psychologie, maar door het succes van zijn muziek (Fluttert treedt op in half Europa en staat deze maand een week in India), komt daar nu weinig van, waardoor hij in de clinch ligt met de universiteit.
De naam Bakermat, bedacht Fluttert toen hij nummers op YouTube zette. Hij zag het woord staan in een studieboek dat in zijn kamer slingerde, had een artiestennaam nodig en vond het wel aardig klinken. Vrij snel daarna nam het Franse label Delicieuse Records contact met hem op en bood hem een contract.

Guus Meeuwis heeft weer tijd zat

Guus Meeuwis: Zeeën van tijd (62)

Even leek het er deze week op dat het album ‘Het kan hier zo mooi zijn’ van Guus Meeuwis  alsnog de eerste plaats zou halen. De optredens in het kader van zijn Groots met een zachte G concerten in Eindhoven, zorgden voor een verdubbeling van de verkopen. Op dinsdag was hij nog maar een 0,5% van de eerste plaats verwijderd … Inmiddels weten we dat Anouk #1 is blijven staan en dat het album van Guus zelfs genoegen moet nemen met een derde plaats. Maar na de concertreeks heeft hij wel ‘Zeeën van tijd’!

Jelle B. gaat met Zware jongen in zee

Jelle B.: Mooi (76)

‘Mooi’ is de vijfde single van de 27-jarige Jelle Broersma uit Dokkum, maar zijn vierde notering. Alleen ‘Manon’ redde het niet, het was dan ook de tweede track op de single ‘Vriendinnen’, zijn eerste hit uit 2010, dat tot #48 kwam. Vorig jaar verscheen zijn album ‘Tijdloos’. Als Jelle B. treedt hij zo’n 200 keer per jaar op, zichzelf begeleidend op gitaar. ‘Mooi’ is geschreven door Arie Kuipers (één van de Zware jongens) en geproduceerd door DJ Goldfinger, de artiestennaam van Waylon van der Heijden.

Tiga en Mystic maken hun debuut

Major Lazer feat. Bruno Mars, Tyga & Mystic: Bubble butt (79)

Major Lazer en Bruno Mars, twee van de vier acts op ‘Bubble but’ kennen we al van één of meerdere hits. Major Lazer, alias Diplo, in het echt Thomas Wesley Pentz, scoorde al twee top 10 hits. Bruno Mars, geboren als Peter Gene Hernandez, stond al met vijf nummers in de top 10,  waaronder de #1-hit ‘Just the way you are’ uit 2010.

Tyga (niet te verwarren met de Canadese remixer Tiga) en Mystic (die niets van doen heeft met het gelijknamige project van de hit ‘Ritmo de la noche’ uit 1990), maken hun debuut deze week.

Tyga is een Amerikaanse rapper, geboren als Michael Ray Nguyen-Stevenson op 19 november 1989 in Compton, Californië. Hij groeide op met de muziek/raps van Lil’ Wayne en Eminem. Stevenson is niet de enige in zijn familie die is gaan rappen, want Travie McCoy, zijn neef, kan er ook wat van. McCoy debuteerde in 2010 met ‘Billionaire’, dat hij samen met Bruno Mars zong (#4). In 2008 bracht Tyga het album ‘No introduction’ uit, waarvan het nummer ‘Diamond life’ gebruikt werd in twee videospelletjes en een film. Twee maanden geleden, in april, verscheen ‘Hotel California’, zijn derde album.

Ook Mystic komt uit Californië, maar dan uit een commune in Lower Lake. Mystic is echter geen mannelijke, maar vrouwelijke rapper. Haar echte naam luidt Mandolyn Wind Ludlum. Toen ze drie jaar was, scheidden haar ouders en nam haar blanke moeder de opvoeding op zich. Ze was geen makkelijke dochter. Begin jaren ’90 deed ze, vaak als enige vrouw, mee aan MC battles. In 1991 verliet ze zonder diploma de middelbare school. Vijf  jaar later begon ze met het lesgeven in kunst en nam ze haar eerste nummers op.

Mystic werkte mee aan albums van de alternatieve hiphopgroep Digital underground en tourde met het gezelschap. Tot nu toe heeft Mystic, die inmiddels tegen de 40 loopt, één album uitgebracht: ‘Cuts for luck and scars for freedom’ in 2001, waarvoor ze een nominatie ontvingen voor ‘beste vrouwelijk hiphop album’.

‘Bubble but’ is afkomstig van het album ‘Free the universe’ van Major Lazer, deze week #91.

wordt B-brave de eerste groep die X factor gaat winnen?

B-Brave: Blijf bij mij (82)

Zal er na vier solisten (3 zangeressen en 1 zanger), een groep de vijfde editie van X factor winnen? Als we afgaan op de reacties van voornamelijk vrouwelijke fans, tijdens de live shows, dan zou je bijna niet anders verwachten. Tijdens de derde live show, afgelopen vrijdag, zongen de jongens het nummer ‘Without you’ van David Guetta feat. Usher. Althans ze probeerden dat, want door het gegil van de meiden in de zaal konden ze zichzelf nauwelijks horen. De thuisstemmers maakte het niets uit, want die zorgden dat B-Brave weer een ronde verder is. Volgende week misschien in dit Mega-theater.

B-brave, vijf jongens met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar, deden in de tv-uitzending van 26 april auditie met ‘Just the way you are’ van Bruno Mars. Toen bleek al dat ze niet zomaar een groepje zijn dat deelneemt aan een talentenjacht. Er is duidelijk over nagedacht, om de juiste stemmen en personen bij elkaar te brengen. Sinds de inschrijving op 17 oktober 2012, is hard gewerkt om B-brave op 3 maart te kunnen introduceren, een week voor de start van de audities. Vier van de vijf jongens hebben ervaring opgedaan in musicals, eentje probeerde twee keer mee te doen aan het Junior Songfestival.

Kaj van der Voort (Beverwijk, 5 juli 1996) Jai Wowor (Hardinxveld-Giessendam, 16 november 1997), Sam Leijten (Badhoevedorp, 17 februari 1996) en Dioni Jurado-Gomez (Amsterdam, 30 oktober 1997), zijn al een aantal jaren actief in het musicalcircuit. Kai, Dioni en Sam in Ciske de Rat, Jai in Tarzan. Daarnaast deed Dioni in 2011 en 2012 mee met het Junior Songfestival met het nummer ‘Ik wil jou’, maar redde het niet.
Het vijfde lid, Cassius Verbond (Hoofddorp, 11 juli 1997), was achtergronddanser bij Ralf Mackenbach (winnaar Junior Songfestival in 2009) en is de enige met weinig zangervaring. Hij spreekt Duits,Surinaams en Indiaans en dat kan altijd van pas komen als B-brave in het buitenland doorbreekt! Wat er wordt al gesproken over de Nederlandse One direction.

In de tweede live show, op vrijdag 7 juni, zong B-brave het nummer ‘Blijf bij mij’, dat ze 3 dagen daarvoor hadden ingezongen voor de download. Het nummer is de Nederlandstalige versie van ‘Stand by me’ van Ben E King uit 1961, maar werd pas in 1987 een hit (#7). Er bestaan meer dan 400 coverversies van ‘Stand by me’, waarvan drie een notering kregen: Maurice White (#38 in 1985), 4 the cause (#6 in 1998) en Lenny Keylard (#3 in 2010). Gordon schreef de Nederlandse tekst.

Kinderen voor kinderen verleden

Zowel Kai als Sam hebben al één of meerdere albumnoteringen op hun naam staan. Beide zongen mee in de cast van de musical ‘Ciske de Rat’ (#19 in 2007). Daarnaast deden ze solo’s op Kinderen voor kinderen albums. Kai deed  ‘De liefste oma van de wereld (voor Jet)’, Sam deed ‘De gamer’, het titelnummer van de 28e editie. Daarnaast zong Sam ook nog ‘Alles beter weten lied’ op ‘2005’, deel  26 (#28 in 2005) en ‘Mijn beste vriend’ (als Sam L.) op ‘De coolste dj’, deel 27 (#25 in 2006).

Frans Bauer helpt Bredase zanger aan hit

Anthony: Wij dansen met volle kracht (95)

Begin juni verscheen ‘Vergeef me’, het negende album (inclusief verzamelwerk) van Anthony. Als je de single ‘Wij dansen met volle kracht’ hoort, moet je direct denken aan Frans Bauer. Dat is niet zo vreemd, want Frans schreef en produceerde het nummer samen met zijn maatje Laurens van Wessel.

Anthony Fokkema, geboren op 15 december 1977 in Breda, zong vroeger thuis mee met de Nederlandstalige muziek uit het TROS programma Op Volle Toeren. Op 9-jarige leeftijd stond hij voor het eerst op de bühne, tijdens een schoolfeest waar hij optrad als Ciske de Rat. Zingen was altijd een hobby voor hem, maar dat veranderde in 2000 met het uitkomen van zijn eerste single ‘Ze me wat moet ik zonder jou’, twee jaar later gevolgd door het album ‘Eens zal alles over gaan’. Gezien de titel van zijn nieuwe single, ‘Wij dansen met volle kracht’, zal hij nog wel even doorgaan.