zondag 16 juni 2013

Psychologiestudent scoort dubbelhit

Bakermat: Vandaag (22) / Zomer (61)

In de vierde week schiet ‘Vandaag’ van Bakermat als een  komeet omhoog van de 75e naar de 22e plaats. Aanleiding is niet de verkiezing, afgelopen maandag, tot Supercrazyturbotophit in de Coen & Sander Show. Die dag stond het nummer in de voorlopige Single Top 100 al op #33 en klom via 28, 26, 24 door naar #22.

De reden dat het nummer nu, na bijna 8 maanden (!), aanslaat, is ons dan ook niet helemaal duidelijk. Wellicht zijn het de remixen die zijn verschenen of de actieve fans in het verspreiden van het nummer. ‘Vandaag’, uitgebracht in augustus 2012, scoorde voor het eerst op 23 maart (#92), opnieuw op 11 mei (#96) en vorige week op #75.

I have a dream

In ‘Vandaag’ zit een stukje uit de beroemde I have a dream-speech van de zwarte dominee en strijder tegen racisme, 
Martin Luther King. King sprak deze woorden op 28 augustus 1963 in Washington. Dit fragment is al eerder gebruikt in het nummer ‘I have a dream’ op de cd-maxi van Belissima’ van DJ Quicksilver  (#70 in 1997).

Gelijktijdig met ‘Vandaag’, verscheen in augustus 2012 het nummer ‘Zomer’, de tweede track op ‘Vandaag’. Bakermat was net terug van vakantie en zat vol nieuwe ideeën. ‘Zomer’ was het allereerste liedje dat hij vorig jaar opnam. Vanwege het succes van ‘Vandaag’, breekt ‘Zomer’ nu ook door. Nu de echte nog …

Tukker

Bakermat is de artiestennaam van Lodewijk Fluttert, geboren op 8 oktober 1991 in het Twentse Markelo. Doordat hij daar niet echt met zijn muziek aan de gang kon, verhuisde hij naar Utrecht. Officieel studeert hij daar psychologie, maar door het succes van zijn muziek (Fluttert treedt op in half Europa en staat deze maand een week in India), komt daar nu weinig van, waardoor hij in de clinch ligt met de universiteit.
De naam Bakermat, bedacht Fluttert toen hij nummers op YouTube zette. Hij zag het woord staan in een studieboek dat in zijn kamer slingerde, had een artiestennaam nodig en vond het wel aardig klinken. Vrij snel daarna nam het Franse label Delicieuse Records contact met hem op en bood hem een contract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten