zondag 16 juni 2013

Tiga en Mystic maken hun debuut

Major Lazer feat. Bruno Mars, Tyga & Mystic: Bubble butt (79)

Major Lazer en Bruno Mars, twee van de vier acts op ‘Bubble but’ kennen we al van één of meerdere hits. Major Lazer, alias Diplo, in het echt Thomas Wesley Pentz, scoorde al twee top 10 hits. Bruno Mars, geboren als Peter Gene Hernandez, stond al met vijf nummers in de top 10,  waaronder de #1-hit ‘Just the way you are’ uit 2010.

Tyga (niet te verwarren met de Canadese remixer Tiga) en Mystic (die niets van doen heeft met het gelijknamige project van de hit ‘Ritmo de la noche’ uit 1990), maken hun debuut deze week.

Tyga is een Amerikaanse rapper, geboren als Michael Ray Nguyen-Stevenson op 19 november 1989 in Compton, Californië. Hij groeide op met de muziek/raps van Lil’ Wayne en Eminem. Stevenson is niet de enige in zijn familie die is gaan rappen, want Travie McCoy, zijn neef, kan er ook wat van. McCoy debuteerde in 2010 met ‘Billionaire’, dat hij samen met Bruno Mars zong (#4). In 2008 bracht Tyga het album ‘No introduction’ uit, waarvan het nummer ‘Diamond life’ gebruikt werd in twee videospelletjes en een film. Twee maanden geleden, in april, verscheen ‘Hotel California’, zijn derde album.

Ook Mystic komt uit Californië, maar dan uit een commune in Lower Lake. Mystic is echter geen mannelijke, maar vrouwelijke rapper. Haar echte naam luidt Mandolyn Wind Ludlum. Toen ze drie jaar was, scheidden haar ouders en nam haar blanke moeder de opvoeding op zich. Ze was geen makkelijke dochter. Begin jaren ’90 deed ze, vaak als enige vrouw, mee aan MC battles. In 1991 verliet ze zonder diploma de middelbare school. Vijf  jaar later begon ze met het lesgeven in kunst en nam ze haar eerste nummers op.

Mystic werkte mee aan albums van de alternatieve hiphopgroep Digital underground en tourde met het gezelschap. Tot nu toe heeft Mystic, die inmiddels tegen de 40 loopt, één album uitgebracht: ‘Cuts for luck and scars for freedom’ in 2001, waarvoor ze een nominatie ontvingen voor ‘beste vrouwelijk hiphop album’.

‘Bubble but’ is afkomstig van het album ‘Free the universe’ van Major Lazer, deze week #91.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten