vrijdag 23 april 2010

Hitflits: Stromae, eerste Belg met Franstalige #1

De grote vraag was deze week: zal het Gerard Joling lukken om voor een vierde week de Single Top 100 aan te voeren met ‘Ik leef mijn droom’? In het begin van de week leek het er inderdaad op, maar halverwege de week werd duidelijk dat de dagen geteld waren van ‘Ik leef mijn droom’.

En aan het einde van de week is het officieel: ‘Alors on danse’ van Stromae, vorige week binnen op #13, is de nieuwe #1. Het verschil tussen beide nummers is slechts 1,5%. Stromae, echte naam Paul van Haver, komt uit België en is de eerste Belgische act die een #1-hit scoort sinds ‘MaMaSé!’ van K3 in oktober 2009. Daarnaast is ‘Alors en danse’ nog maar de tweede Franstalige #1 in de historie! De eerste was ‘Non non rien n’a changer’ van les Poppys in 1971. Die kwamen uit Frankrijk en dus is Stromae de eerste Belg met een Franstalige #1-hit.

Wat Gerard Joling betreft, die heeft zeker niet te klagen. Op 6 mei viert hij in besloten kring zijn 25-jarig jubileum voor vrienden en bekenden (geen fans dus!). Tevens is die dag de presentatie van zijn drieluik ‘Goud’, met niet minder dan zestig nummers. En in het najaar volgt dan nog een DVD.

In 1972 brachten the Rolling stones hun tiende studioalbum ‘Exile on Main St’ uit. Niet alle nummers uit de vier jaar durende opnamesessie haalden het dubbelalbum. Tijdens het oppoetsen van het oude album werden nog vier niet eerder uitgebrachte tracks teruggevonden. ‘Plundered my soul’ is daar één van en is de afgelopen week flink gedownload, met als resultaat de hoogste eersteweeks op #3. Het is twintig jaar geleden dat de Stones zo hoog stonden. Dat was ook al met een oudje, ‘Paint it black’, dat vanwege het gebruik daarvan in de serie ‘Tour of duty’ de eerste plaats bereikte.

Van ‘One love’ het laatste album van David Guetta kwamen vier singles, waarvan er drie de top-5 bereikten. Geen wonder dus dat iedereen wel met deze Franse dj/producer wil samenwerken. De Amerikaanse zangeres Kelis is daar één van. Volgende maand komt haar vijfde studioalbum ‘Flesh tone’ uit. ‘Acapella’ is één van de nummers die ze daarvoor schreef, waar David Guetta de productie van deed. Het levert haar deze week een hoge notering op, want ‘Acapella’ komt binnen op #13.

Nog even een korte blik op de hoge binnenkomers van vorige week. De hoogste, ‘Kontje’ van Danny de Munk op #4, vinden we nu pas op #34. De concerten zijn voorbij en daarmee ook de sms-actie, waarbij de fans het nummer gratis konden downloaden. Ook ‘Love is everywhere’ van Alan Clark moet inleveren. Het nummer zakt in de tweede week van 9 naar #18. De eerste run op het nummer is voorbij en dan is het meer dan natuurlijk dat een nummer moet inleveren. Maar in tegenstelling tot het nummer van Danny de Munk, zal ‘Lover is everywhere’ een langer leven beschoren zijn.

Een aardige schoonmaak deze week in de Single Top 100: één hit op herhaling en zeventien echte binnenkomers. Hier volgen de resterende vijftien eersteweeks noteringen:
#35 Keane & K’naan: ‘Stop for a minute’
#37 Helemaal Hollands: ‘Ben je vergeten’
#40 Taio Cruz feat. Ludacris: ‘Break your heart’
#42 Dennis Franke feat. Twister crew: ‘Volg je hart’
#48 Monks avenue: ‘The rain’
#71 Ernest: ‘Vrij zijn’
#72 Paultje Poets: ‘Lijn 10’ (cover van #33-hit van Drukwerk uit 1983)
#74 Scouting for girls: ‘This ain’t a love song’ (deze week de 3FM Megahit)
#76 Henk Damen: ‘Leef jij je eigen leven maar’
#81 Pure addicted: ‘It’s on tonight’
#84 Dikdakkers: ‘Ons Oranje’
#91 Jettie Pallettie: ‘Ben jij de man’
#92 Jeroen Spierenburg: ‘Want als de zon’
#97 Albert van Benthum: ‘Als de trommel roept’
#100 Riva Starr feat. Nõze: ‘I was drunk’

Voor de elfde week voert ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald de Album Top 100 aan. Daarmee staat Caro op gelijke hoogte met Katie Melua en haar album ‘Piece by piece’ uit 2005, wat ook haar debuutalbum was. Nog één weekje en Caro mag zich meten met ‘Bat out of hell’ van Meat loaf. En daarover gesproken, ‘Bat out of hell IV’, eh geintje, ‘Hang cool Teddy Bear’ komt binnen op #23. Daar tussenin, op #5 is ‘Iron man 2’ van AC/DC de hoogste eersteweeks.

De single ‘Do wah doo’ van Kate Nash is al veel te horen op de radio, maar scoort vooralsnog niet. De fans gaan wellicht liever voor ‘My best friend is you’, haar tweede album dat binnenkomt op #47.

En dan het restant echte binnenkomers:
#50 Gotan project: ‘Tango 3.0’
#60 Paul Weller: ‘Wake up the nation’
#81 Train: ‘Save me, San Francisco’
#82 John Grant: ‘Queen of Denmark’
#85 Cypress hill: ‘Rise up’
#95 Arthur & Lucas Jussen: ‘Beethoven piano sonates’ (goud uitgeleverd)

Dit keer een wat kortere Hitflits dan anders, want dan kunnen we langer van het zonnige weekend genieten. Daarna zijn wij er weer met een nieuwe Megaman. Vergeet de zonnebrand niet!

maandag 19 april 2010

Megaman bij week 16 – 17 april 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Gerard Joling zijn laatste week ingaat, Danny de Munk de concertgangers een single cadeau geeft, Alain Clark vijf top ladies strikt, Kane een akoestische versie maakt voor Sky Radio en Jurk! de fans vraagt een nummer te schrijven. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Laatste week voor Gerard Joling

Gerard Joling: Ik leef mijn droom (1) *** derde week op #1 ***

Voor de derde week voert ‘Ik leef mijn droom’ van Gerard Joling de Single Top 100 aan. Het nummer is zijn achtste #1-hit en in totaal staat hij nu 29 weken op de eerste plaats. Die dertigste week zal hij net niet halen met ‘Ik leef mijn droom’, want volgende week moet hij die eerste plaats inleveren. De grootste kanshebber lijkt ‘Alors en danse’ van Stromae, binnen op #13. Maar Gerard hoeft niet lang te wachten op de dertigste week, want binnenkort komt de opvolger van ‘Ik leef mijn droom’ uit, als voorloper van zijn jubileumcd eind deze maand.

Danny de Munk geeft single cadeau

Danny de Munk: Kontje (4) *** hoogste eersteweeks ***

‘Kontje’ is de tweede single van het album ‘Dit is mijn leven’ van Danny de Munk. Het nummer is de opvolger van het titelnummer, dat begin dit jaar niet verder kwam dan de twintigste plaats. Dat moet beter kunnen en dus werd ‘Kontje’ op single uitgebracht, dat stukken vlotter is. Met het oog op de twee concerten, op 9 en 10 april in de Heineken Music Hall in Amsterdam ook geen verkeerde keuze. De bezoekers daar kregen een code, waarmee ze de single na het concert direct konden downloaden. De concerten zijn geweest, de codes ingewisseld voor een download, en de notering is binnen, #4. Zo hoog heeft Danny in 26 jaar niet meer gestaan; in 1984 bereikte ‘Mijn stad’ de tweede plaats. Maar zo hoog zal ‘Kontje’ niet komen, want volgende week zal ‘Kontje’ het op eigen kracht moeten doen en dus zal het nummer volgende week (flink) zakken.

Alain strikt vijf top ladies

Alain Clarke: Love is everywhere (9)

Op dinsdag 5 april liet Giel Beelen een stukje van ‘Love is everywhere’ van Alain Clark horen in De Wereld Draait Door. Drie dagen later, op 8 april ging het volledige nummer in première in ‘Evers staat op’ op 538 en mochten ook de andere stations het nummer laten horen. En nog diezelfde dag was het nummer te downloaden. Kijk, zo kan het dus ook! Niet weken lang een nummer laten horen, zonder dat het legaal verkrijgbaar is, want dat werkt illegaal downloaden in de hand. Het resultaat van een directe release is er ook naar, want ‘Love is everywhere’ knalt binnen op de negende plaats, wat na ‘Father & friend’ (#2 in 2008) en ‘Fell in love’ (#10 in 2009), de derde top 10-hit voor Alain is.

‘Love is everywhere’ is de voorloper van zijn tweede album ‘Colorblind’, dat 28 mei verschijnt. Op de single, zijn negende hitsingle, doen vijf bekende zangeressen mee: Sabrina Starke, Miss Montreal, Giovanca, Jacqueline Govaert en Caro Emerald. Toen Alain bezig was met het nummer, waarin hij op een gegeven moment ‘ladies’ roept, vond hij dat op dat moment dan ook maar echte ladies te horen moesten zijn. Tja, en dan kom je snel uit bij Sabrina, Sanne, Giovanca, Jaqueline en Caro!

Vinzzent gaat eigen gang na Nationaal Songfestival

Vinzzent: Dromendans (11)

In februari was Vinzzent één van de vijf deelnemers aan het Nationale Songfestival die het liedje ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ moesten zingen. Destijds was hij de favoriet van het aanwezige publiek, maar de jury was in tweestrijd tussen Loekz en Sieneke en uiteindelijk moest Pierre Kartner het verlossende woord geven. En dus mag Sieneke ons land in mei vertegenwoordigen tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Aanvankelijk waren er plannen om de Spaanstalige versie van ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ door Vinzzent op single uit te brengen. Maar verder dan plannen is het niet gekomen.

Wel komt Vinzzent met een nieuwe single, ‘Dromendans’, dat binnenknalt op een elfde plaats. Daarmee evenaart hij bijna zijn grootste hit, ‘Alles wat ik hebben wil’, dat vorig jaar de tiende plaats bereikte.

Stromae is de maestro

Stromae: Alors on danse (13)

In september 2009 bereikte ‘Alors on danse’ van Stromae de eerste plaats van de Walonische hitparade, in het Franse deel van België. Daarna volgden Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland, Duitsland en Frankrijk. En nu zijn wij aan de beurt! Want, zoals in de Hitflits van afgelopen vrijdag al aangekondigd, dit zou wel eens het nummer kunnen zijn dat Gerard Joling van de eerste plaats gaat verdrijven. Tijd dus voor een kennismaking met Stromae.

Hoewel de titel Frans is, ‘Alors on dance’, zou je vermoeden dat de uitvoerende, Stromae, uit Frankrijk komt. Niets is echter minder waar, want we hebben van doen met een Rwandese Belg. Zijn naam is Paul van Have, geboren op 12 maart 1985 in Brussel. Zijn vader komt uit Rwanda, zijn moeder is Belgisch. Vanwege zijn vroege interesse in muziek, koos hij voor een studie muziekhistorie aan de muziekacademie, waar hij ook leerde drummen. Op zijn vijftiende ging hij rappen en nam daarvoor de naam Opmaestro aan, die hij later veranderde in Stromae, dat maestro betekent. Drie jaar later vormde hij met J.e.d.i., een andere rapper, het duo Suspicion.

Om zijn school te bekostigen, werkte Paul in een fastfood restaurant. Het geld werd ook gebruikt om in 2007 ‘Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic …’ een maxi-single uit te kunnen brengen. Het jaar daarop sloot hij een vierjarig platencontract. En vorig jaar liep hij stage bij de zender NRJ in Brussel, waar Vincent Verbelen, de muziekmanager zeer onder de indruk was van zijn muziek. Daar begon ook de opmars van ‘Alors an danse’, die nu niet meer te stoppen is.

Kane maakt akoestische versie voor Sky Radio

Kane: In over my head (43)

In juli 1999 liet Kane voor het eerst van zich horen met de single ‘Where do I go now’, dat tot #45 kwam. Kane is inmiddels elf jaar verder en achttien hits, waaronder drie #1-hits. En dus is ‘In over my head’ hun twintigste notering.

Voor Sky Radio heeft de band een speciale versie opgenomen van het nummer, de zogenaamde ‘stripped down version’. Op deze akoestische versie zijn naast de zang, alleen gitaar en piano te horen. De speciale versie kan alleen gedownload worden, net als de gewone versie van ‘In over my head’, want Kane brengt geen fysieke singles meer uit. Overigens de versie die ze in november 2009 bij Giel speelden, had ook op Sky Radio niet misstaan!

Jurk! vraagt fans nummer te schrijven

Jurk!: Niemand (44)

Dankzij een Twitter-actie knalde ‘Zou zo graag’ in januari binnen op de eerste plaats. Een week later deed het album ‘Avondjurk’ hetzelfde. De naam van Jurk!, een project van Jeroen van Koningsbrugge & Dennis van de Ven, was daarmee gevestigd.

Fans die in januari ‘Zou zo graag’ hadden gedownload en een bewijsje daarvan hadden gemaild, konden afgelopen zaterdag, 17 april, gratis het Twitterconcert bijwonen in Paradiso in Amsterdam. Al in februari was duidelijk dat slechts zo’n 300 Twitter-fans daadwerkelijk het bewijs hadden gemaild, een fractie van alle downloaders dus. De rest moest gewoon betalen!

nieuwe single

Vooraf aan het concert hadden Jeroen en Dennis laten weten dat ze die avond een nieuw nummer wilden opnemen, geschreven door de fans. Tot de pauze kon een ieder ideeën insturen, waarna het liedje ‘Ridder op t’witter paard’ live werd opgenomen en deze week op single zal worden uitgebracht, als tweede track op ‘Niemand’.

Moederschap laat andere Christina Aguilera zien én horen

Christina Aguilera: Not myself tonight (60)

Drie jaar lang hoorden we op muzikaal terrein niets van Christina Maria Aguilera (Staten Island, 18 december 1980). Haar laatste hitfeit was ‘Oh mother’, dat in 2007 de 54ste plaats bereikte. Op 12 januari 2008 werd ze moeder van zoon Max Liron Bratman, en in datzelfde jaar bracht ze het verzamelalbum ‘Keeps gettin’ better: a decade of hits’ uit, dat bij ons tot #28 kwam. Maar de kleine Max is inmiddels uit de luiers, en dus kriebelt het weer bij Christina. In juni brengt ze ‘Bionic’, haar vierde studioalbum uit, waarvan ‘Not myself tonight’ de eerste single is. Dat album zal verschillen van haar vorige album ‘Back to basics’ uit 2006 en dat komt door de geboorte van haar zoontje, volgens Christina. Aan het album werd onder andere meegewerkt door Sia en Goldfrapp. Linda Perry, die meewerkte aan haar vorige albums, is ook dit keer van de partij.

Rotterdamse dj werkt samen met Amsterdamse zangeres

Robert Abigail feat. Miss Autumn leaves: Good times (64)

Al in december 2009 ging ‘Good times’ van Robert Abigail feat. Miss Autumn leaves in première op FunX. Robert Abigail (echte naam Patrick Robert Abergel) scoorde twee eigen hits, ‘Mojito song’ (#4 in 2008), ‘Merenque’ feat. DJ Rebel (#9 in 2009) en eentje samen met Nils van Zandt feat. Jay Ritchey, ‘Party jam (say whoop!)’ (#90 in 2009). Ritchey (Rotterdammer Richard Visser) krijgt geen credit op ‘Good times’, maar is wel één van de vier componisten. De andere drie zijn Robert zelf, Ron van den Beuken en Ebbe Drenth, die als artiestennaam Miss Autumn leaves gebruikt.

Ebbe, geboren op 28 oktober 1976 in Amsterdam, komt uit een muzikale familie, afkomstig uit de Caribbean. Haar moeder is zangeres, haar vader pianist en een allround musicus. Op haar twaalfde ontwikkelde Ebbe al haar zang en schrijf talenten. Ze houdt er van gedichten te schrijven en te tekenen. Ze schreef meer dan honderd gospelliederen en komt uit voor haar geloof. Ebbe zong met niet de minsten als Gloria Estéfan, Madeleine Bell en Dana Winner. Ebbe schreef en produceerde de musicals ‘A mother’s cry’ en ‘Sing sister swing’. Ook schreef ze de tekst van ‘Burning’ van Peter Luts (#85 in 2009). Als Miss Autumn leaves is dan ook zeer populair bij onze zuiderburen. Dus het werd tijd dat deze Amsterdamse ook bij ons de verdiende aandacht krijgt.

Ralph de Kort leert snel

Ralph de Kort: Ik vlieg door de lucht (78)

Wat Chris de Roo in 2008 niet lukte, lukt Ralph de Kort in 2010 wel, een hit scoren met een van oorsprong Duits liedje. Dat liedje is ‘Wieder alles im Griff’ van Jürgen Drews, dat door Chris de Roo letterlijk werd vertaald in ‘Alles weer in de hand’. Ralph de Kort nam echter de moeite om met een andere tekst te komen, ‘Ik vlieg door de lucht’, en scoort er wel mee.

Ralph komt uit Lage Mierde, een dorp in de gemeente Reusel-De Mierden in Noord-Brabant. Op jonge leeftijd begon hij met drummen, later gevolgd door gitaar spelen en zingen. Ook maakte hij een tijdje deel uit van de coverband Inspired. Als die band stopt, gaat hij alleen verder als zanger.

Ondanks dat ‘Ik vlieg door de lucht’ nog maar zijn eerste single is, heeft hij van zijn hobby, zingen, nu al zijn beroep kunnen maken. En hij leert snel, want op zijn site liep een actie om zijn single de Single Top 100 in te krijgen. Iedereen die het nummer zou downloaden, krijgt een uitnodiging voor een binnenkort te geven feestje. En omdat voor de Single Top 100 slechts één download per IP-adres telt, riep hij iedereen op de hele familie in te schakelen. Het resultaat is daar, binnen op #78. Ja, die Ralph de Kort moeten we in de gaten houden!

Dakkeraf komt met album

Dakkeraf: Morgen zeg ik hé (79)

In maart was Dakkeraf nog te zien in ‘Life4you’, het zondagmiddagmagazine van Carlo & Irene op RTL4. Tijdens het onderdeel ‘the battle’, zongen ze een stukje van ‘Zo verliefd …’, hun vorige single dat eind vorig jaar tot #53 kwam. Een week later verscheen ‘Morgen zeg ik hé’, hun nieuwe single, dat nu binnenkomt op #79. Daar blijft het niet bij voor Gertjan Piek (zanger/gitarist en tevens songschrijver), Albert Jan Aukema (drum en zang) en Hans Krüger (bas en zang), want de heren werken druk aan heel album met eigen nummers.

Opposites wisselen elkaar (snel) af

the Opposites feat. Trijntje Oosterhuis: Brief aan jou (83)

Begin maart verscheen ‘Succes / Ik ben Twan’, het dubbelalbum van the Opposites. Op ‘Ik ben Twan’ voert Twan van Steenhoven (Big2) de regie en daarvan kwam al de #1-hit ‘Broodje bakpao’. Ook ‘Succes’, het soloalbum van Willem de Bruin (Willy), leverde al een hit op, ‘Licht uit’, dat de negentiende plaats bereikte. Nu is Twan weer aan de beurt en van zijn album ‘Succes’ komt ‘Brief aan jou’.

Dat de regie gevoerd wordt door Twan, wil echter nog niet zeggen dat Willem niet meedoet op de liedjes van Twan. Alle hitsingles tot nu toe werden gewoon uitgebracht als the Opposites. Daarnaast werkt Trijntje Oosterhuis mee aan ‘Brief aan jou’, een nummer dat gaat over de opa van Twan, die zo’n vijf jaar geleden overleed. Een half jaar later heeft hij opgeschreven wat hij voelde en kreeg hij een soort van brief hem door.

De keuze voor Trijntje Oosterhuis was niet zo moeilijk. Twan: “Ze is gewoon de beste zangeres. Ik ken haar al jaren. Ze komt uit hetzelfde boerendorp en woonde tegenover het huis van de ouders van Willem. Ik wilde heel graag dat zij het nummer zou doen”. Trijntje is blij met de samenwerking. “Ik ben het gaan beluisteren, maar dan is het altijd afwachten of het klikt met een ander. Maar het was te gek en leuk om te doen.” Wel vond ze het een heftig nummer. En wellicht dat ze vaker gaan samenwerken.

Voor de volgende single van the Opposites is Willem weer aan de beurt. Wellicht dat ‘Money’, waarop Candy Dulfer saxofoon speelt dat wordt, afkomstig van zijn album ‘Succes’.

Waylon naar Canada

Waylon: Happy song (89)

De titel mag erg vrolijk klinken, maar dat was Waylon allesbehalve afgelopen donderdag toen hij vanuit Groot-Brittannië naar Nederland probeerde te komen. Vanwege een vulkaanuitbarsting op IJsland en de aswolk die daarbij vrijkwam, strandde een privé-jet in Cambridge, waardoor hij niet op tijd kon zijn voor de 3FM awards. Derhalve was hij genoodzaakt om in Groot-Brittannië te blijven. Inmiddels heeft hij eieren voor zijn geld gekozen, en heeft vanuit Liverpool de boot genomen naar Dublin, waar hij tot 21 april verblijft om het voorprogramma van Whitney Houston te verzorgen. Toch is er nog goed nieuws, want naast een 3FM award voor ‘beste nieuwkomer’ en een derde hitsingle, ‘Happy song’ komt binnen op #89, geeft hij nog meer optredens in het buitenland. Dit keer wordt het Canada, waar hij van 15 t/m 20 mei een clubtour zal doen. Zijn single ‘Wicked ways’ is daar inmiddels uitgebracht en is enthousiast ontvangen. Nu maar hopen dat de vulkaan zich tegen die tijd rustig houdt …

David Deejay brengt popcorn muziek

Ela Rose feat David Deejay: I can feel (91)

Na Inna en Edward Maya, is Ela Rose de derde Roemeense artiest die in korte tijd een hit scoort in de Single Top 100. ‘I can feel’ nam de Roemeense zangeres op met de eveneens Roemeense dj David Deejay. Ela Rose is op 4 januari 1990 geboren als Manuela Cherejy in het plaatsje Bihoreanul. Ze speelde vijf jaar op hoog niveau volleybal en zwemt graag. Tijdens haar studie journalistiek werd ze ontdekt door David Deejay, waarmee ze in juni 2009 ‘I can feel’ opnam. Sindsdien is David haar producer en manager.

David Deejay is natuurlijk niet z’n echte naam, dat is Adi Cristian Colceru. Hij is geboren op 10 december 1980 in Bârlad een klein plaatsje in de buurt van Vaslui. David studeerde viool, maar gaf deze op voor het schrijven van liedjes op de computer. Hij vertrok naar de hoofdstad Boekarest en nam in 2007 de single ‘Sexy thing’ feat. Dony op, dat vorig jaar net geen hit werd in de Single Top 100. Met diezelfde Dony (= Cornel Donici) nam hij het album ‘Popcorn’ op, dat tevens een verwijzing is naar hun muziekstijl, even lekker tussendoor dus. Naast zijn muziekcarrière, studeert David economie en internationale financiën.

Usher krijgt hulp van Will.i.am

Usher feat. Will.i.am: OMG (96)

De tijd dat Usher Raymond IV nog echt potten brak in de Nederlandse hitparade, is al vijf jaar geleden. ‘Caught up’ was in 2005 zijn laatste spraakmakende hit, dat de twaalfde plaats bereikte. Daarvoor was het regelmatig goed raak voor Usher, met als hoogtepunt ‘Yeah’, #1 in 2004. ‘OMG’ is bij ons zijn veertiende notering en afkomstig van zijn zesde album ‘Raymond v Raymond’, dat ook al niet hoger kwam dan #34. Op ‘OMG’, dat staat voor ‘Oh my Gosh’, krijgt hij hulp van Will.i.am van the Black eyed peass, maar of dat veel zoden aan de dijk zal zetten?