maandag 19 april 2010

Stromae is de maestro

Stromae: Alors on danse (13)

In september 2009 bereikte ‘Alors on danse’ van Stromae de eerste plaats van de Walonische hitparade, in het Franse deel van België. Daarna volgden Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland, Duitsland en Frankrijk. En nu zijn wij aan de beurt! Want, zoals in de Hitflits van afgelopen vrijdag al aangekondigd, dit zou wel eens het nummer kunnen zijn dat Gerard Joling van de eerste plaats gaat verdrijven. Tijd dus voor een kennismaking met Stromae.

Hoewel de titel Frans is, ‘Alors on dance’, zou je vermoeden dat de uitvoerende, Stromae, uit Frankrijk komt. Niets is echter minder waar, want we hebben van doen met een Rwandese Belg. Zijn naam is Paul van Have, geboren op 12 maart 1985 in Brussel. Zijn vader komt uit Rwanda, zijn moeder is Belgisch. Vanwege zijn vroege interesse in muziek, koos hij voor een studie muziekhistorie aan de muziekacademie, waar hij ook leerde drummen. Op zijn vijftiende ging hij rappen en nam daarvoor de naam Opmaestro aan, die hij later veranderde in Stromae, dat maestro betekent. Drie jaar later vormde hij met J.e.d.i., een andere rapper, het duo Suspicion.

Om zijn school te bekostigen, werkte Paul in een fastfood restaurant. Het geld werd ook gebruikt om in 2007 ‘Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic …’ een maxi-single uit te kunnen brengen. Het jaar daarop sloot hij een vierjarig platencontract. En vorig jaar liep hij stage bij de zender NRJ in Brussel, waar Vincent Verbelen, de muziekmanager zeer onder de indruk was van zijn muziek. Daar begon ook de opmars van ‘Alors an danse’, die nu niet meer te stoppen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten