vrijdag 9 mei 2014

Hitflits: Belg helpt the Common linnets naar de finale en terug op #1

Als je een beetje de downloadlijsten hebt gevolgd, zag je het al aankomen. Maar vandaag is het officieel: ‘Calm after the storm’ van the Common linnets pakt opnieuw de eerste plaats! Na het indrukwekkende optreden afgelopen dinsdag, tijdens de eerste halve finale, is het nummer de afgelopen dagen voldoende gedownload en gestreamd om terug te stijgen naar de eerste plaats van de Single Top 100. Op 22 maart knalde het nummer al op #1 binnen, maar zakte daarna, waarbij vorige week het dieptepunt werd bereikt: #49. Deze week maakt het één van de grootste sprongen naar #1.
Het Eurovisie Songfestival staat niet alleen voor het liedje, ook de presentatie is belangrijk. Bij de ene act leidt deze (bewust) af van het liedje, bij de andere versterkt de act juist het liedje. Dat laatste geldt zeker voor ‘Calm after the storm’. Het liedje werd zo kunstig én in zwart-wit in beeld gebracht, dat iedereen zeer verrast was.

Belg

Verantwoordelijk daarvoor is de Belgische regisseur Hans Pannecoucke, die zo’n beetje alle DVD’s van de Symphonica in Rosso concerten in beeld heeft gebracht. Ilse die hem nog kent van het Gelredome concert, had hem persoonlijk benadert om mee te werken aan het festival. Nadat Pannecoucke  ‘Calm after the storm’ had gehoord, had hij het plaatje zoals hij het in beeld wilde brengen, volledig in zijn hoofd. Mede dankzij hem zitten we in de finale! Wel sneu voor hem dat België zelf niet doorgaat; ‘Mother’ van Axel Hirsou overleefde de eerste halve finale niet. Nu maar hopen dat de Belgen morgenavond tijdens de finale, massaal gaan voor ‘Calm after the storm’ van the Common linnets!

TOP 5

  1. (49)     the Common linnets: Calm after the storm (tweede week)
  2. E.W.   Coldplay: A sky full of stars
  3. E.W.   Michael Jackson feat. Justin Timberlake: Love never felt so good
  4. (1)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be
  5. (2)       Coldplay: Magic
Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#44 Tiësto feat. Matthew Koma: Wasted
#46 Justin Timberlake: Not a bad thing
#61 Dimitri Vegas & Martin Garrix & Like Mike: Tremor (Sensation 2014 anthem)
#67 Jeronimo: Denk denk denk
#70 Jason Derulo: Wiggle
#83  Miley Cyrus feat. Nelly: 4x4
#89 Joey Hartkamp: Ik wil je
#99 Wyke van Weelden: Make you mine (thema 'De Poel')

ALBUMS

Op 1 februari kwam er een einde aan twee weken High Hopes van Bruce Springsteen op #1. Alle albums daarna stonden niet langer dan één week achtereen bovenaan de Album Top 100. Met uitzondering van By Absence Of The Sun van Triggerfinger, waren het allemaal Nederlandse producties!

Deze week komt er een einde aan die eerste weeks noteringen, met In Het Midden Van Alles van Bløf. Het album pakt zonder enige moeite een tweede week. Het overwicht op de #2, Collected van the Cats, is bijna een derde.

TOP 3

  1. (1)       Bløf: In Het Midden Van Alles (tweede week)
  2. (4)       the Cats: Collected, hoogste notering sinds The Cats 100 (#2 in 2009)
  3. (3)       Kinderen voor kinderen: Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van
Hoewel Collected van the Cats naar een tweede plaats stijgt, zal het de eerste plaats niet bereiken. Volgende week hebben we een nieuwe lijstaanvoerder. Wie dat zal zijn, is nog afwachten. Wat wel zeker is, dat het een heftige strijd zal worden tussen  The Common Linnets en Xscape van Michael Jackson.

Alvorens we overgaan tot de eerste weeks noteringen van deze week, eerst nog even een album dat op herhaling gaat:
#5 Agnetha Faltskøg: A, album verscheen een jaar geleden en kwam tot #14. De herhalingsoefening deze week op #5, dankt de blonde Zweedse zangeres aan de uitzending van de documentaire ABBA – Alleen Agnetha, afgelopen zaterdag op Nl. 3, waar veel aandacht was voor het soloalbum, haar twaalfde inmiddels.

De eerste weeks noteringen zijn:
#4 Epica: The Quantum Enigma
#6 DeWolff: Grand Southern Electric
#7 Anastacia: Resurrection
#17 Natalie Merchant: Natalie Merchant
#26 Lily Allen: Sheezus
#36 Santana: Corazon
#44 Aborted: The Necrotic Manifesto
#60 Lykke Li: I Never Learn
#68 IQ: The Road Of Bones
#82 the Kenny Wayne Shepherd Band: Goin’ Home
#97 Sarah McLachlan: Shine On

Bij de bookmakers staan the Common linnets al op de tweede plaats, voor Oostenrijk en na Zweden. De echte eindstand weten we pas morgenavond laat. Maar dat Ilse & Waylon hoge ogen gaan gooien voor Nederland, lijkt wel zeker. Het wordt dus een spannende finale.

Na de uitslag zetten we ons aan een nieuwe Megaman. Zaterdag staan de albumsnippers op de nieuwpagina van 3FM. Fijne Eurovisieavond!

maandag 5 mei 2014

Megaman bij week 18 – 3 mei 2014

‘Rather be’ minder gedownload, maar nog steeds #1.

En verder in deze Megaman: Kiesza maakte ‘Hideaway’ binnen 90 minuten, Dotan voelt zich thuis bij 3FM, Gers Pardoel viert zijn vrijheid elke dag en wil er er desnoods voor vechten en 3js scoort weer dankzij bonustracks. In de albumsnippers beginnen de heren van Bløf aan hun tweede 20 jaar en scoren voor de negende keer een #1-notering.

Zal ‘Rather be’ ondanks minder downloads toch nog #1 staan? En pakt Bløf een tweede week met In Het Midden Van Alles? Vrijdag weten we het en lees je het in een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Rather be minder gedownload

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be      *** achtste week op #1 ***

In april was ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne met 123 miljoen keer (!) het meest gehoorde nummer op de Nederlandse radiozenders. En als de lente nog meer op stoom komt, dan pakt ‘Rather be’ mei daar ook nog bij. Na het zoveel keer te hebben gehoord, verveelt het nummer nog steeds niet. Het zal dan ook nog even duren eer de nieuwe single van Clean bandit, ‘Extraordinary’ feat. Sharna Bass, veel gedraaid gaat worden.

Ondanks een weekje minder downloads (die waren er de afgelopen week voor ‘Problem’ van Ariana Grande feat. Iggy Azalea, zie onder #10), behoudt ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne de eerste plaats. In totaal staat het nummer nu voor de achtste week bovenaan de Single Top 100. Of die negende week er ook in zit? Dat zou het nummer dan danken aan streaming, want er zijn kapers (Coldplay twee keer en Michael Jackson feat. Justsin Timberlake) op de kust!

De videoclip van ‘Rather be’ is al zo’n 45 miljoen keer bekeken. Daar komen nog wel enkele miljoenen bij, nu Perez Hilton de videoclip op zijn blog heeft gezet. Het zou wel eens de doorbraak van het nummer in de Verenigde Staten van Amerika kunnen betekenen.

Ariana Grande wilde girlpower-duo met Iggy Azelea

#10 Ariana Grande feat. Iggy Azalea : Problem  *** hoogste eerste weeks ***

Afgelopen woendag, 30 april 2014, was een gewone dag in het leven van menig Nederlander. Voor het eerst sinds 1980 was het geen vrije dag meer. Na de troonswisseling vorig jaar,  bestaat Koninginnedag niet meer, maar vieren we op 27 april Koningsdag, die dit jaar op 26 april viel.

Voor zangeres/actrice Ariana Grande was 30 april echter een feestdag, die ze niet snel zal vergeten. Die dag bereikte haar single ‘Problem’ feat. Iggy Azalea in meer dan 30 landen de eerste plaats van de downloadlijsten, waaronder die in Nederland.

De 20-jarige Ariana Grande-Butera is met ‘Problem’ al toe aan haar zevende notering, waarvan drie kerstnummers. Nog maar een jaar geleden debuteerde de actrice de Caterina "Cat" Hannah Valentine uit de Nickelodeon-serie Victorious met ‘The way’ feat. Mac Miller (#22). Maar hoe komt zo’n ‘keurig meisje’ in de hiphopwereld terecht van rapster Iggy Azelea?

Ariana: “Ik was onder de indruk van Iggy Azelea na het zien van de live uitvoering van haar nummer  ‘Work’ uit 2013. Ik vond het zo origineel en genoot er van hoe ze de woorden uitsprak. Ik dacht direct dat we het perfecte girlpower-duo zouden vormen voor het nummer ‘Problem’. Ik ben haar dan ook dankbaar dat ze mij voor mij koos.”

Ariana werkt aan haar tweede album, dat nog voor de zomer wordt verwacht. Hoewel ‘Problem’ mede is geschreven door Iggy Azalea met onder andere Max Martin en Savan Kotecha (beide schrijven/produceren voor onder andere Britney Spears en One direction), staat het nummer niet op The New Classic, het debuutalbum van Iggy. Van Ariana kunnen we meer samwerkingen verwachten, met Chris Brown nam ze het nummer ‘Don’t be gone too long’ op.

Kiesza maakte ‘Hideaway’ binnen 90 minuten

#23 Kiesza: Hideaway

Ballerina, zeiler op Tallships, scherpschutter bij de marine en in 2005 kandidaat Miss Universe voor Canada. Niet echt bezigheden waaruit je kunt afleiden dat Kiesza (25) de muziek in zou duiken. Dat zat er in het begin ook niet in voor Kiesa Rae Ellestad zoals de in Calgary, Canada, geboren zangeres, volledig heet.

Op haar achttiende scheidden haar ouders en schreef ze om haar gevoelens te uiten, haar eerste liedje. Ze wilde het laten horen aan de buren, die net iemand op bezoek hadden van het radiostation CKUA Radio Network. Deze hoorde het liedje en nodigde haar een paar weken later uit in zijn programma. Een maand later mocht ze een demo opnemen.

Kiesza won een beurs voor het Berklee College of Music in Boston. Met een muziekopleiding in de achterzak vertrok ze naar New York voor een carrière in de muziek. In 2013 verzorgde  ze de vokalen op het nummer ‘Triggerfinger’ van de Noorse band Donkeyboy. Kiesza  schreef nummers voor de nieuwe albums van Rihanna, Kylie Minogue en Icona pop.

90 minuten

Net toen Kiesza op het punt stond te vertrekken omdat ze een vlucht moest halen, speelde producer Rami Samir Afuni een deuntje, dat de basis zou worden voor ‘Hideaway’. Ze ging er mee aan de gang, schreef binnen tien minuten de tekst, nam een ruige demo op en binnen 90 minuten was het nummer klaar en vertrok ze alsnog naar het vliegveld. De videoclip schoot ze in 1-take in Brooklyn, New York.

Dotan voelt zich thuis bij 3FM

#41 Dotan: Home

In februari verscheen 7 Layers , het tweede album van Dotan, dat net niet de eerste plaats haalde; Hydra van Temptation verkocht net iets meer.  ‘Home’ was al direct één van de favorieten van 7 Layers, maar als eerste single werd gekozen voor ‘Fail’, dat in maart niet verder kwam dan de 60e plaats.

Beter laat dan nooit, en het beste moet je voor het laatst bewaren toch, verschijnt ‘Home’ alsnog op single. Het nummer dat al te horen is in een commercial van energieleverancier Qurrent, heeft de volledige steun van de 3FM dj’s. Na Coen & Sander (Super Crazy Turbo Top Hit) was ‘Home’ vorige week Megahit. ‘This town’, de eerste single van Dotan, was ook al Megahit (#20 in 2011), dus 3FM heeft een streepje bij hem voor.

Gers Pardoel: Vrijheid moet je elke dag vieren en desnoods voor vechten

#42 Gers Pardoel: Louise

Als je dit leest is bevrijdingsdag 2014 al in volle gang en heeft Gers Pardoel er al één of meerdere optredens opzitten. Samen met Kensington (in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, ‘s-Hertogenbosch en Roermond) en Douwe Bob (Assen, Groningen, Wageningen, Zwolle), is Gers dit jaar één van de drie ambassadeurs van de vrijheid, die de veertien bevrijdingsfestivals afgaan per helicopter. Gers bezoekt de festivals in Almere, Den Haag, Rotterdam en Vlissingen.

Natuurlijk zal Gers zijn grootste hits zingen en ‘Louise’ zijn nieuwste single en tiende notering. Maar tijdens zijn optreden zal hij zeker een oproep doen aan de bezoekers om stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.

vechten

Voor Gers Pardoel betekent vrijheid veel. Zoveel dat hij er desnoods voor wil vechten. Gers: “Ik vind wel dat vrijheid niet door mag slaan in bandeloosheid, in acties die ten koste gaan van anderen. Ik zag ooit bij het uitgaan een man zijn vriendin in elkaar meppen. Nou, dan ben ik niet zo’n type die zijn kop in het zand steekt en stoïcijns voorbij loopt. Want hallo, geweld, om helemaal te zwijgen over oorlog. Vreselijk!”

Concreet betekent vrijheid voor hem dat hij zijn favoriete muziek kan maken. Gers: “Ik word door niemand van bovenaf gecensureerd. Dankzij die vrijheid maak ik bijna altijd muziek, zelfs in de auto, op weg naar mijn optredens, zit ik te mixen.”

Sigma wil zanger niet bekend maken

#53 Sigma: Nobody to love

∑ is niet alleen een letter uit het Griekse albabet, maar staat sinds deze week ook voor het debuut van een Brits duo, Sigma, bestaande uit Cameron Edwards en Joe Lenzie. De twee kennen elkaar al zo’n acht jaar, toen ze beiden studeerden aan de universiteit van Leeds. Muzikaal vonden de heren elkaar tijdens drum ‘n bass nachten, waar Joe dan de dj uit hing.
Ze verkasten naar Londen, richtten het platenlabel Life Recordings op en maakten remixen voor onder anderen Ellie Goulding, Eric Prydz en Groove armada. In 2011 verscheen hun eigen nummer ‘Night and day’.

In januari van dit jaar zette het duo ‘Nobody to love’ (met een sample van ‘Bound 2’ van Kanye West, het laatste nummer van zijn album Yeezus uit 2013) op internet. Het nummer trok de aandacht van de dj’s bij de Britse popzender BBC-Radio-1 en danceclubs. Daarop doken ze opnieuw de studio in, vervingen de stem van Charlie Wilson uit de sample door een sessiezanger en brachten Nobody to love’ nu officieel uit. Het gevolg: een Britse #1 en internationale aandacht. Wie die sessiezanger is, maken ze (nog) niet bekend.

3js scoort weer dankzij bonustracks

#61 3js: Twee zielen

Het album Dichter Bij De Horizon van 3js was in november 2013 hun vierde album op rij dat de derde plaats bereikte. Single ‘Til me op’ was in augustus de voorloper van het album en kwam nog tot #5. ‘Man in de spiegel’ met Bart Harman stond in februari een weekje op #74 (met extra tracks) en van ‘Twee zielen’, binnen op #61, verwachten we ook geen lange chartrun. Het nummer scoort vooral vanwege de extra nummers ‘Hold me’ en ‘Trust’, opgenomen voor de Bluebus tapes.

Wyke van Weelden gaat een halfjaar naar Australië

#77 Wyke van Weelden: World of blue

“Ik vond haar te puur om aan een programma mee te doen. Je moet allerlei opdrachten doen en dat doet afbreuk aan haar.” Aldus Sanne Hans, in 2012 één van de juryleden van De Beste Singer-SongWriter van Nederland (DBSSW), over haar beslissing destijds om Wyke van Weelden niet door te laten gaan maar Douwe Bob en Nielson wel.

In een reactie liet Wyke, destijds nog fotograve, weten dat ze hoopt over 10 jaar haar geld te kunnen verdienen in de muziek. Haar doel is niet om beroemd te worden, maar stiekem droomt ze wel van een vol Paradiso. Die droom zou wel eens eerder uit kunnen komen, dan toen gedacht.

Want inmiddels heeft de 21-jarige Wyke van Weelden (geboren op 17 januari 1993 in Leusden en wonend in Dronten) twee filmthema’s opgenomen en het liedje bij de nieuwste spot van het Wereld Natuur Fonds (WNF) ingezongen.
Na DBSSW nam ze een EP op met ‘I do love’, haar auditienummer. Ondanks positieve reacties bleef succes uit en koos ze voor een zekerder bestaan; serveerster. Ze had de hoop op een carrière in de muziek dan ook al bijna opgegeven, toen ze werd gevraagd voor het inzingen van de titelsong van de film ‘Kenau’, en even later voor ‘Make you mine’ voor de film ‘De Poel’, die afgelopen donderdag 1 mei in première ging.

Australië

Wyke vind het niet erg om nummers te zingen die door anderen zijn geschreven. Wel heeft ze een wens, en dat is een eigen album opnemen. Daar zit nu ook meer schot in, want ze vertrekt voor een halfjaar naar Australië om eigen liedjes te schrijven. Wyke: “Als ik verliefd ben heb ik altijd genoeg voer om over te schrijven en dat is nu ook het geval.” Ze denkt daarbij veel aan iemand die in het buitenland woont.

reclamespot

Als klap op de vuurpijl kwam er nog het verzoek van het WNF dat haar vroeg voor het nummer ‘World of blue’, onderdeel van de Sea Stars-campagne van het WNF, onder het motto word een ster voor de zee en help mee.

vereerd

Wyke: ‘Ik ben zeer vereerd met dit verzoek. Het nummer is een heel gevoelig en krachtig nummer. Het gaat erover dat we onze ogen niet mogen sluiten voor wat er onder water gebeurt. Ik vind het fantastisch dat ik op deze manier kan bijdragen aan het werk van het WNF om de oceanen te beschermen.”.
Wyke heeft belangeloos meegewerkt, een deel van de opbrengst van de single gaat naar het natuurbeschermingswerk van het WNF. De muziek van ‘World of blue’ is geschreven door Darre van Dijk en Rob Voortman van het marketingbureau Ogilvy & Mather in Amsterdam en wordt uitgevoerd door Guido’s orchestra.

Ferry de Lits vergeet zijn site bij te werken

#90 Ferry de Lits: Ademloos door de nacht

‘Ademloos door de nacht’ van Ferry de Lits is de eerste notering sinds ‘Ik wil vanavond’ (#53 in oktober 2013). Schijnbaar is hij daar zelf ook nog van onder de indruk, want sindsdien is zijn site niet meer bijgewerkt. ‘Ademloos door de nacht’ is een letterlijke vertaling van  ‘Atemlos durch der Nacht’ van Helene Fischer uit 2013, afkomstig van haar album Farbenspiel. In Oostenrijk bereikte de single zelfs de eerste plaats. Muzikaal gezien,  horen wij overeenkomsten met ‘Ein Festival der Liebe’ van Jürgen Marcus uit 1973.

Zweedse zangeres verkoos remix van Californische broers boven haar eigen versie

#100 Tove Lo & Hippie sabotage: Stay high

Ze schreef mee aan nummers voor de debuutalbums van Icona pop en Lea Michelle en de hit ‘Something new’ voor Girls aloud. In oktober 2012 nam ze het nummer ‘Love ballad’ op,
dat zo goed werd ontvangen, dat ze besloot om zich volledig te gaan storten op een eigen carrière. We hebben het over Ebba Tove Elsa Nilsson (Stockholm 29 oktober 1987), ofwel zangeres Tove Lo.

Tove Lo kreeg een platencontract en werkte verder aan de EP Truth Serum, waarvan in december 2013 in Denemarken het nummer ‘Habits’ een top 10-hit werd. Vervolgens maakte Hippie sabotage een remix van het nummer, dat zeer populair bleek op het internet. Lo, ook niet van gisteren, zag daar wel brood in, en zette die versie, ‘Stay high (Hippie sabotage remix)’ op haar EP. Nadat de Britse zangeres Ellie Goulding die versie op haar Instgram zette, was een hit geboren.

Naast twee versies van het nummer, zijn er nu ook al drie verschillende videoclips van. Tove Lo is daar niet in te zien, maar het fotomodel Chanelle Elise, die ook de hoesfoto siert.

muzikale broers

Hippie sabotage zijn twee broers uit Sacramento, Californië. Midden in de zeros begonnen ze met het maken van muziek: hiphop en beats voor locale rappers. Als So Crates and Sour Beats brachten ze een aantal mp3-albums uit. Eind 2012 verscheen de EP Vacant suit, die veel opzienbaarde. Vorig jaar remixten ze ‘Bravado’ van Lorde, maar de doorbraak kwam toen ze ‘Stay high (Hippie sabotage remix)’ maakten. Onlangs leverden ze een remix af van ‘West coast’, de nieuwe single van Lana Del Rey.