vrijdag 11 juli 2008

Hitflits: Amy MacDonald terug aan kop!

Verrassing; daar is Amy weer! De Schotse zangeres stond in mei en juni al vier weken op #1 in de Single Top 100, maar was eigenlijk al een aantal weken op de terugweg. Deze week weet ze echter te profiteren van de windstilte in muziekland: de voetbalhits zijn op de terugweg, de vakantiehits moeten nog komen, dus is er weer even ruimte voor een ‘gouwe ouwe’ als ‘This is the life’. Amy MacDonald staat er al veertien weken mee in de top 10, maar stijgt deze week dus weer terug van 3 naar #1!

Bijna hadden we alsnog een nieuwe voetbal-#1 gehad, want ‘Can you hear me’ van Enrique Iglesias, het officiële thema van de Europese Kampioenschappen, stijgt door van 5 naar #2, en komt nog maar net (12%) tekort voor de koppositie. Het is deze week wel het succesvolste voetbalkampioenschappenthema geworden.

Daaronder vinden we twee keer ‘All summer long’. Dat wil zeggen: naar #3 klimt de oorspronkelijke versie van Kid Rock en op #4 komt de Nederlandstalige coverhit binnen, getiteld ‘Heel de zomer lang’ en gezongen door Kid B featuring Martin van der Starre. Dat tweetal voegde aan de hit van Kid Rock ook nog eens een sample uit ‘Una paloma blanca’ van George Baker toe.

Sterke stijgers naar de top 10 zijn Gerard Joling, die met ‘Het is nog niet voorbij’ maar liefst van 41 naar #6 klimt en ‘Shingaling’ van Jean Claude Ades & Vincent Thomas (van 20 naar #7)

Verliezers van de week zijn de twee singles die vorige week op basis van een aantal instore-optredens in platenzaken nog goede zaken deden. Jeroen van der Boom sprintte vorige week nog naar #1, maar zakt deze week al weer naar #5 terug met ‘Het is over’, en Jannes, vorige week nog nieuw op #2, zakt deze week zelfs al naar #9 met ‘Ga dan’.

Rest ons nog een paar sterke nieuwkomers te signaleren: Kate Ryan doet France Gall na en komt op #22 binnen met ‘Ella elle l’a’, Lee Towers laat zijn Rotterdamse hart spreken en bezingt ‘Feyenoord voor altijd’ op #26, Mark Knight & Funkagenda debuteren op #65 met ‘Man with the red face’ en Leaf bezigt een vies woord op #79 (‘Motherfucker’).

In de Album Top 100 weet Anouk het maar kort uit te houden op de eerste plaats. Met haar dubbelliveverslag ‘Live at Gelredome’ daalt ze in haar tweede week al naar #2. Dat betekent dat we ook in de Album Top 100 een terugstijger naar #1 hebben: Coldplay, vorige week een plekje gezakt, klimt in de derde week terug naar de top met ‘Viva la vida’.

Afgezien van de wisseling van de wacht blijft het rustig in de Album Top 100. We vinder er zelfs slechts drie nieuwkomers in. De hoogste nieuwe staat pas op #29; het is UB40 met ‘Twentyfourseven’. Een stukje daaronder, op #33, staat de nieuwe plaat van Beck, ‘Modern guilt’. Nog wat lager komt de oude soulster Solomon Burke weer eens kijken: ‘Like a fire’ is nieuw op #59.

Lees al het nieuws over de koplopers, de snelle stijgers en alle nieuwkomers aanstaande maandag op dit adres in een nieuwe aflevering van de Megaman!

woensdag 9 juli 2008

Midweek: alsnog #1 voor Enrique Iglesias?

Het kan werkelijk nog alle kanten op. En dan bedoelen we echt alle kanten. Jannes is fysiek gezien de #1, maar mist een downloadnotering. Amy MacDonald (#6 fysiek) is qua download de sterkste. Maar vlak ook Enrique Iglesias niet uit, want ‘Can you hear me’ doet het op beide geluidsdragers zeer goed (fysiek #2, download #3); het zou zijn eerste #1-hit betekenen. En tenslotte is daar nog Kid B. feat. Martin van der Starre die met ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ bijna de downloadhit van deze week scoort, maar (nog) niet op een cd-single te koop is. Het nummer is een mix van ‘Una paloma blanca’ van George Baker selection en ‘All summer long’ van Kid rock. En zoals het er nu uitziet zal ‘Het is over’ van Jeroen van der Boom zeker bewaarheid worden. Hij is zijn #1-hit kwijt nu al weer kwijt. Maar wellicht dat Jeroen, evenals vorige week, nog een paar instores in petto heeft!

Andere binnenkomers die hun opwachting maken zijn onder anderen Kate Ryan met ‘Ella elle l’a’, een cover van France Gall, Leaf met ‘Motherfucker’ en Sunchasers met ‘The real thing’. Feyenoord bestaat 100 jaar en wie anders dan Rotterdammer Lee Towers vraag je dan voor een lied? ‘Feijenoord voor altijd’ heet het, was vorige week al als download beschikbaar en is vanmiddag (9 juli) officieel uitgebracht. Het nummer zal aanstaande vrijdag dan ook zeker hoge ogen gooien.

Ook in de Album Top 100 is het nog niet zeker wie de eerste plaats zal innemen. Momenteel gaat Coldplay weer aan de leiding met ‘Viva la vida’, maar het verschil met ‘Live at the Gelredome’ van Anouk is minimaal. Echt veel nieuw werk zit er (nog) niet aan te komen. Zeker van een plaatsje zijn Beck met ‘Modern guilt’ en Solomon Burke met ‘Lie a fire’.


Een rustige albumlijst en een spannende ontknoping van de Single Top 100 liggen in het verschiet. Vrijdag weten we hoe het allemaal heeft uitgepakt. Dan zijn wij er ook weer met een nieuwe Hitflits waarin we de highlights van de nieuwe lijsten op een rijtje zetten.

maandag 7 juli 2008

Megaman bij week 27 – 5 juli 2008

Welkom bij deze Megaman, waarin Jeroen van der Boom zorgt dat Jannes zijn tweede #1-hit misloopt, Rowwèn heze boven zichzelf uitstijgt, Gerard Joling fans uitnodigt voor de koffie, Wolter Kroes een hist(e)(o)rische val maakt vanaf #1, een Zwitserse zangeres een hit scoort dankzij het EK voetbal en Pauline Idols achter zich laat. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

zondag 6 juli 2008

Instores brengen Jeroen van der Boom op #1

Jeroen van der Boom: Het is over (1)

Het bleef lang spannend deze week: welke single zou de failliete boedel van Wolter Kroes overnemen? Van meet af aan ging de strijd tussen ‘Ga dan’ van Jannes en ‘Het is over’ van Jeroen van der Boom, die beide via een aantal instore-optredens de nodige fysieke verkopen genereerden. ‘This is the life’ van Amy MacDonald lag –vanwege haar overwicht in de downloads, die pas aan het eind van de week aan de voorlopige lijst worden toegevoegd– echter altijd op loer.

Nu de stofwolken zijn opgetrokken, blijkt de taktiek van Jeroen van der Boom het meest succesvol te zijn geweest. Afgelopen week gaf hij mini-optredens in platenzaken in Waalwijk, Dordrecht, Nieuwegein en Utrecht, waarbij alle verkochte singles tijdens die optredens meetellen voor de samenstelling van de Single Top 100. En dat zijn er genoeg om Van der Boom opnieuw op #1 te krijgen: hij heeft 17% verkoopvoorsprong op Jannes en 23% op Amy MacDonald.

Met ‘Het is over’ scoort Jeroen al zijn derde #1-hit in een jaar tijd. Vorig jaar zomer stond ‘Jij bent zo’ drie weken bovenaan, gevolgd door één weekje koppositie in december voor ‘Één wereld’. In april van dit jaar bleef ‘Betekenis’ met een vierde plaats een tikje achter, maar ‘Het is over’, toch al weer de vierde single van Jeroens album, herstelt de balans weer en brengt Van der Boom terug op #1.

De Megaman is benieuwd of Jeroen lang van zijn #1-positie van genieten. De nieuwe single van Jan Smit, ‘Stilte in de storm’, komt eraan; dat kan wel eens de derde Nederlandstalige #1-hit in drie weken tijd gaan betekenen...

Groot verdriet voor Jannes

Jannes: Ga dan (2) *** hoogste eersteweeks ***

Eigenlijk had Jannes willen genieten van zijn #2-hit (en het hád zelfs een #1-hit kunnen worden), maar de gruwelijke werkelijkheid heeft hem ingehaald. Op donderdag 26 juni overleed Jannes’ manager en goede vriend Dick Oosting op vijftigjarige leeftijd aan een hartinfarct. De zanger is kapot van verdriet en heeft al zijn optredens afgezegd. Ook is het geplande achtste studioalbum voor onbepaalde tijd uitgesteld. En zijn de promotiewerkzaamheden voor zijn nieuwe single, ‘Ga dan’ gestaakt.

En juist dat afgelasten van die instores eind vorige week zal Jannes heel wat verkopen gescheeld hebben. Afgelopen donderdag lag hij nog op koers voor een #1-hit, maar op de laatste verkoopdag is hij nog ingehaald door Jeroen van der Boom. Exact een jaar geleden bereikte Jannes nog wel de bovenste positie met de dubbelsingle ‘Laat de zon maar schijnen’/ ‘Zie die ster’.

Ondertussen is er ook nog de nodige jaloezie rondom ‘Ga dan’. Het nummer was in 1996 al een hit voor de toen veertienjarige zanger Demis. Demis Haneveer jammert nu dat hij totaal van niets wist over de coverversie van Jannes. Hij is niet ingelicht door de Drentse zanger of diens platenlabel over het uitbrengen van dit nummer. Demis is dan ook zeer teleurgesteld. Hij vindt het jammer dat ze hem niet even van tevoren hadden ingelicht. Het leek hem een uitdaging om zelf dit nummer in een nieuwe versie op te nemen. De Megaman zegt: Niet zo zeuren, Demis, jij had dat liedje ook niet van jezelf. De oorsprong ligt in het Duits, bij Howard Carpendale met ‘Dann geh doch’, in 1978; Carpendale had er destijds al een Duitse en Zwitserse top 10-hit mee.

‘Ga dan’ is te koop in een digipack-verpakking. De eerste versie is deze week verkrijgbaar. Daar kun je nog twee singles bijsparen in die het digipack passen; op die manier verzamel je een aantal unieke Jannes-tracks. Dus wellicht zit die #1-hit er alsnog in voor Jannes, die tot en met 29 juli op vakantie is.

One night only sluit EK voetbal af

One night only: Just for tonight (4)

Net als Wir sind Helden twee jaar geleden met het WK voetbal, was op zondag 29 juni, de Britse groep One night only te gast tijdens de slotuitzending van Studio Sportzomer. Hun nummer ‘Just for tonight’ was gedurende het hele EK gebruikt aan het einde van de uitzending, bij de beelden van de wedstrijden, en dit keer mochten ze het live brengen. De ochtend daarop waren ze te gast in de 3FM studio bij Giel Beelen, die hen nog één keer het wedstrijdverslag van Jack van Gelder liet horen, met hún nummer daaronder. Natuurlijk brachten de heren ook bij Giel hun top 10-hit, waar opnames van zijn gemaakt die je hier
kunt bekijken. Het nummer staat inmiddels flink hoger dan de #9 in februari in eigen land. Ook hun debuutalbum ‘Started a fire’ doet het goed, en stijgt van 100 naar #78. Volgende maand zijn ze weer terug in ons land voor een optreden op Lowlands. Zie voor nog een Studio Sportzomer hit onder Sina op #53.

Kid rock moet niets hebben van Itunes

Kid rock: All summer long (6)

‘Cowboy’ kwam in 1999 niet verder dan #97, maar met ‘All summer long’ heeft Kid rock de juiste toon gevonden. Bij ons stijgt het nummer naar de zesde plek, en in zowel Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland staat het bovenaan de hitparade! Tot dit mondiale succes van ‘All summer long’, verkocht Robert James Ritchie, zoals hij in het echt heet, niet minder dan 22 miljoen platen! Dat zal alleen nog maar toenemen. Zijn album ‘Rock ’n roll Jesus’, vorig jaar #1 in Amerika, stijgt bij ons van 83 naar #57 in de Album Top 100.

Niet op iTunes

Maar dat album en ook de single ‘All summer long’ kun je niet downloaden via Itunes. Kid rock noemt de website van Apple, waar tegen een kleine vergoeding muziek kan worden gedownload, een ‘ouderwets systeem’. Volgens hem vangen iTunes en de platenmaatschappij daarmee geld en geven bijna niets aan de artiest. En dus mag iTunes geen muziek van hem aanbieden, met uitzondering van het debuutalbum ‘Grits sandwiches for breakfast’, want daar heeft hij zelf niet de rechten van. Overigens denkt de rocker zo’n tien tot twintig procent inkomsten mis te lopen door niet op iTunes te staan. “Maar ik verkoop miljoenen platen, dus ik voel het niet in mijn portemonnee”, stelt hij.

Naschrift Megaman: er bereiken ons berichten dat ‘All summer long’ wel via iTunes te downloaden is. Dat zou er op kunnen wijzen dat hij het geschil met Apple heeft bijgelegd of dat het alleen om iTunes in Amerika gaat. We houden het voor je in de gaten.

Voetballer en thaibokser zingen sportthema de top 10 in

Darryl feat. Ali B, Soumia en Rio: Eeyeeyo (10)


Het thema van ‘Mission olympic’ blijkt het langer vol te houden dan het jeugdsportevenement zelf. En dat is maar goed ook, want ‘Eeyeeyo’ is een leuke plaat. Rappers Darryl en Ali B krijgen gezelschap van sporters Soumia Abalhaya (wereldkampioene thaiboksen) en Rio (voetballer Ryan Babel).

‘Mission olympic’ was een evenement om jongeren te laten kennismaken met allerlei vormen van sport. Met een mobiele sportstad, the City, werd door heel Nederland gereisd. Op 30 mei was de Mission Olympic School Final, in samenwerking met muziekzender TMF.

‘Eeyeeyo’ is al weken aan een gestage opmars bezig en bereikt deze week de top 10. Deze week klimt de plaat twee plaatsjes door naar #10. Dat betekent de tweede top 10-hit voor Darryl (na de #3 voor ‘Groupie love’ vorig jaar november) en de negende top 10-hit voor Ali B.

1-track single van Thomas Berge gewild

Thomas Berge: Zonder jou (11)

Vorige week kwam ‘Zonder jou’ in één klap binnen op de tiende plek. Die hoge notering had Thomas Berge te danken aan de download, die gekoppeld was aan een actie. Download de single, en je ontvangt een beveiligingscode en maakt daarmee kans op een huisconcert van hem. In de eerste week hebben de fans daar ruim op gereageerd, want het nummer kwam hoog binnen. We waren benieuwd of de fans zich ook zouden verleiden om het nummer vaker te downloaden en daarmee hun kansen te vergroten. Welnu, de afgelopen week zakt het nummer in de Download Top 50 van 8 naar #37. Je zou hieruit kunnen concluderen dat de fan er niet in is getrapt. Maar het kan ook zijn dat deze dubbele downloads eruit zijn gefilterd door GfK Dutch Charts, hetgeen terecht is. Daarnaast constateren we ook dat de fysieke single zeer populair is onder de fans, want die levert zelfs een vijftiende plek op. Dat is opvallend, want je krijgt alleen het nummer ‘Zonder jou’ voor (bij de FRS) € 4,--! Meer staat er namelijk niet op. Dan is een download toch een stuk goedkoper en je maakt nog kans op een huisconcert ook!...

Rowwèn heze komt met tourlied

Rowwèn heze: Nar boave (30)

Afgelopen zaterdag, 5 juli, is de 95ste editie van de Tour de France van start gegaan. Dat betekent dat je nu drie weken lang alle ins en outs over dit jaarlijkse wielerspektakel voor je kiezen krijgt. Een van de programma’s die daar verslag van doet is ‘Radio Tour de France’ van de NOS, dagelijks vanaf 14.00 uur op Radio 1. Daarin zit ook al jaren de Tourartiest, die de gehele uitzenddag centraal staat. Vorig jaar werd Rowwèn heze verkozen tot Tourartiest aller tijden.

Zanger Jack Poels: “Als band waren we erg gevleid door het eerbetoon van de Radio Tour de France luisteraars en zijn daarom meteen aan de slag gegaan met een nieuw liedje voor deze luisteraars. Het nummer ‘Nar boave’ gaat over het steeds maar weer boven jezelf uitstijgen; hoge bergen, hogere doelen, steeds maar weer die grenzen verleggen. In gedachten speelden de Polygoon beelden van Tourwinnaar Jan Janssen uit 1968 door mijn hoofd, een eigenzinnige, noeste harde werker die tegen de elementen in z’n weg naar boven baant. En tja, dan is de link naar Rowwen Hèze snel gelegd.” In de uitzending van afgelopen zaterdag was Rowwèn heze te gast in de studio om live te zingen. Natuurlijk zijn de heren van los Limbos er ook weer bij op de slotdag, zondag 24 juli, bij de laatste etappe in Parijs. Hopen dat ‘Nar boave’, hun 25ste hit, dan hun eerste top 10-hit op heeft geleverd!

‘Nar boave’ staat ook op de 3cd ‘Radio Tour de France: de allerbeste Tourartiesten’, met 54 nummers, waaronder de top 23 van 2007, dus alle tourartiesten van dat jaar. Behalve nummers van Gilbert Bécaud, Guus Meeuwis, Julien Clerc en Jacques Brel, staan er ook twee tunes op: de totaaltune + de finish tune. En ook dit jaar kan er via de site gestemd worden op de populairste tourartiesten.

Scoort Red impact dé zomerhit van 2008?

Red impact feat. Ildiko: We love dancing (37)

Voor het noorden en het zuiden van het land is de zomervakantie reeds begonnen. De komende twee weken komen daar nog het midden en het westen bij. Dus over een week of zes is iedereen weer terug met in de bagage wellicht dé zomerhit van 2008. Volgens de kenners wordt dat het nummer ‘18 mne uhze’ van de Russiche groep Ruki Vverh. Echter dat nummer is al zeven jaar oud en is nu door diverse acts, met toestemming van de schrijvers Sergei Zhukov en Alexei Potehin, uitgebracht in een eigen versie. Naast de Duitse groep BeFour die het de titel ‘Happy holiday’ meegaf, ‘18’ van Code red én Resource ft. Reflex, heeft ook een Nederlands collectief een eigen versie gemaakt. ‘We love dancing’ heet het en de uitvoerenden zijn Red impact feat Ildiko, die daarmee de eerste zijn die er een hit mee scoren, want ze komen binnen op #37. Nu maar afwachten met wat voor zomerhits de vakantiegangers terug keren.

Gerard Joling heeft wat met Willeke Alberti

Gerard Joling: Het is nog niet voorbij (41)

Wat heeft Gerard Joling toch met Willeke Alberti? Vorig jaar september leende hij al haar nummer ‘Maar vanavond’ en zong het de top 10 in (#5), en ook zijn nieuwe single is eerder al door La Alberti op de plaat gezet. ‘Het is nog niet voorbij’ was voor Willeke een #16-hit in 1982. Maar eerlijk is eerlijk: ook Willeke had het niet van zichzelf; al het jaar daarvoor was de originele versie een hit, al was het dan niet bij ons. Overigens heeft ook Willeke Alberti ooit al een nummer van Gerard Joling overgenomen. Op haar album ‘Liefde is’ zingt ze ‘Mijn droom’, een ballade die Geer in 1988 op het Nationaal Songfestival voorstelde.

‘Het is nog niet voorbij’ heet eigenlijk ‘Io senza te
’ en werd door het Zwitserse trio Peter, Sue & Marc in 1981 vertolkt op het Eurovisie Songfestival in Dublin. Het trio schopte het tot een vierde plaats, maar wist geen bedreiging te vormen dat jaar voor Bucks fizz met ‘Making your mind up’. Peter Reber, Sue Schell en Marc Dietrich deden maar liefst vier keer mee aan het Songfestival en ze deden dat, curieus genoeg, in vier verschillende talen: in 1971 in het Frans, in 1976 in het Engels, in 1979 in het Duits en in 1981 dus in het Italiaans.

Gerard Joling is bijna toe aan zijn gouden jubileum: ‘Het is nog niet voorbij’ is Jolings negenenveertigste hit! Zijn vorige, ’24 uur verliefd’ (#4 in mei) staat nog altijd genoteerd, zij het nipt op #91. ‘Het is nog niet voorbij’ ligt tegelijkertijd in de winkels met Jolings nieuwe album, ‘Bloedheet’. Dat debuteert deze week in de Album Top 100 maar liefst op een vijfde plek. Op zijn nieuwe album trekt Joling weer eens een lijk uit de kast; zijn postume duet met André Hazes beviel hem vorig jaar blijkbaar zo goed (twaalf weken op #1 en hit van het jaar) dat hij ditmaal een duet is aangegaan met de in 1979 aan kanker overleden Rita Hovink: ‘Laat me alleen’. En jawel: zowel ‘Blijf bij mij’ als ‘Laat me alleen’ heeft een Italiaanstalig origineel...

Thomas Berge thuis bij Gerard Joling?

Om de single nog wat meer aandacht te geven dan het al krijgt en omdat Gerard nog herstellende is van een blindedarm operatie en het daarom rustig aan moet doen, is er een actie bedacht rond zijn nieuwe single. Als je deze download maak je kans om een keertje bij hem op de koffie te mogen. Je mag net zoveel keer meedoen als je zelf wilt, maar de single mag ‘maar’ twee keer per dag gedownload worden. Volgende week zal Gerard zelf de zes gelukkigen bekend maken, waarna hij op vakantie gaat. Actie rond een download, bij een artiest op de koffie? Hebben we dat onlangs niet vaker gehoord? Inderdaad, rond ‘Zonder jou’, de nieuwe download van Thomas Berge loopt al sinds twee weken een soortgelijke actie (zie onder #11). Misschien kunnen de fans van Gerard en Thomas samen wat afspreken: kunnen ze op de koffie bij Gerard, terwijl Thomas een optreden verzorgd!

John Marks brengt Italiaanse Playahitty terug in de belangstelling

Playahitty: The summer is magic 2008 (47)

Een hele dike zomerhit van dertien jaar geleden keert in een remix terug in de Single Top 100. In 1994, dus nog een jaar eerder, kwam de enige productie van Playahitty uit in Nederland. Toen werd het echter geen doorslaand succes, maar bleef het op tip-5 hangen in de toenmalige Mega Tip 30, die onder de toenmalige Mega Top 50 hing. Het jaar daarop verscheen ‘The summer is magic’ echter in een remix en die sloeg wel aan: Playahitty bereikte er in augustus 1995 een 36e plek mee. Dit keer is het John Marks die er een nieuwe remix van gemaakt heeft. Hij heeft een geheel eigen draai aan het nummer gegeven en dat bezorgt de compositie opnieuw succes; Playahitty keert terug op #47.

Halverwege de jaren ’90 was Playahitty zo’n typisch Italiaans Eurodance-groepje. Achter de groepsnaam verscholen zich de producers Stefano Carrara en Emmanuele Asti. Zangeres van de groep was Giovanna Bersola, een dame die we wel vaker tegenkwamen in die jaren. Bersola zong namelijk ook ‘The rhythm of the night’ van Corona (#5 in juli 1994) en ‘Wanna get your love’ van Jenny Bee (#14 in mei 1993).


Giovanna Bersola is op 20 juli 1972 geboren in Catania als dochter van een Siciliaanse moeder en een Senegalese vader. Ze groeit op in Reggio Emilia en studeert filosofie en letteren aan de universiteit van Bologna. Vanaf haar vijftiende zingt ze en vooral begin jaren ’90 heeft ze daar dus veel succes mee. Maar ook al staat ze daarna niet meer in de Nederlandse spotlights, toch blijft ze succesvol. In 2000 wint ze bijvoorbeeld het San Remo-festival, het belangrijkste songfestival van Italië. Ze zingt dan in het Italiaans en behaalt met ‘Semplice sai’ de overwinning. Giovanna zingt nog steeds en neemt nog altijd nieuwe muziek op, maar voor deze versie van ‘The summer is magic’ grijpt John Marks toch weer terug naar de versie uit 1994.

Historische val van #1 voor Wolter Kroes

Wolter Kroes: Viva Hollandia (52)

Ja, de Europese Kampioenschappen voetbal zijn afgelopen, daar zijn we in de hitparade inmiddels ook achter... Vorige week was de volledige top 3 nog oranje gekleurd, maar een week later is die hele top 3 zelfs volledig uit de top 50 verdwenen! Een volkomen uniek feit; drie dramatische valpartijen voor de gehele top 3.

Wolter Kroes stond vorige week nog fier bovenaan met de oranjefavoriet ‘Viva Hollandia’. Deze week zijn zowel de singleverkopen als de downloads ingestort en duvelt Wolter ineens vanaf #1 naar buiten de bovenste vijftig; op #52 komt hij deze week terecht. Hij verpulvert daarmee het negatieve record dat op 8 januari 1977 werd gezet door André Hazes met ‘Eenzame kerst’. Hazes zakte destijds ‘slechts’ van 1 naar #17. Daarna gebeurde het slechts één keer dat een plaat vanaf #1 buiten de top 10 viel. Dat was op 1 december vorig jaar, toen ‘Pak maar m’n hand’ van Nick & Simon naar #11 duikelde. Die twee vallen volledig in het niet bij het dramatische verlies van Wolter deze week, van 1 naar #52.

Nog meer ellende voor oranjeplaatjes: de Welpies vallen maar liefst van 3 naar #85 weg met ‘Alle welpies helpen’, maar nog ernstiger is het gesteld met René Froger: vorige week nog op #2 met ‘Bloed, zweet en tranen’ in de EK-versie, maar deze week staat hij slechts op... #126! Froger is daarmee (negatief) recordhouder als hoogste verdwijner uit de Single Top 100: vanaf de tweede plaats dus uit de lijst verdwenen. Voor wat die Bubbling Under waard is: Froger is nog niet de grootste zakker vanuit de top 10: op 21 juli vorig jaar zakte ‘Zwaard van Damocles’ van Sef Thissen en Lange Frans maar liefst van 10 naar #175. Maar eerlijk is eerlijk: de volgorde van die Bubbling Under is, vanwege de minieme verkopen, maar weinig betrouwbaar.

EK voetbal levert Zwitserse hit op

Sina: Wänn nit jetz wänn da (53)

Na twee weken een oranje top 3, een record van zestien voetbal gerelateerde nummers en deze week de grootste val van een #1-hit, levert het afgelopen EK voetbal nog wat op. Twee bijzondere nummers die zonder dit EK vast geen hit waren geworden. Op een vierde plaats staat One night only met ‘Just for tonight’ en op #53 komt de Zwitserse Sina binnen met ‘Wänn nit jetz wänn da’. Beide nummers werden gebruikt in hetzelfde programma ‘Studio Sportzomer’ van de NOS. One night only sloot het programma dagelijks af, Sina opende het. De videoclip is op YouTube meer dan 30.000 keer opgevraagd.

Sina is Ursula Bellwald, geboren op 28 mei 1966 in Gampel, in het Kanton Wallis in Zuid Zwitzerland. Ze maakte een tijdje deel uit van een gospelkoor en leerde gitaar spelen. In Genève volgde ze de opleiding tot bankemployee. Op zeventienjarige leeftijd won ze met het nummer ‘House of the rising sun’ het ‘Walliser Schlagerfestival’, zichzelf daarbij begeleidend op gitaar. Het leverde haar een platencontact op en een naamsverandering. Want vanaf dat moment liet ze zich Sina Campbell noemen, waarbij Campbell verwijst naar haar geboorteplaats Gampel.

Ze zong diverse schlagers (‘Mein Herz steht in Flammen’ was haar eerste single), speelde in musicals als ‘Jesus Christ Superstar’ en deed optredens in binnen en buitenland. In Zürich studeerde ze klassiek, jazz en popmuziek en deed verschillende workshops. Haar doorbraak komt in 1994 met haar versie van ‘Son of a preacher man’ van Dusty Springfield, getiteld ‘Där Sohn vom Pfarrär’. Het nummer zingt ze in dialect op het album ‘Sina’, waarvan 25.000 stuks worden verkocht. ‘Wiiblich’, het tweede album doet het nog beter, en bereikt zelfs de eerste plaats van de Zwitserse albumlijst.

‘Wänn nit jetz wänn da’ staat op het album ‘In Wolkä Fische’ dat in Zwitserland begin dit jaar verscheen en nu ook bij ons is uitgebracht. Het album is geproduceerd door de Britse producer Ren Swan, die ook samenwerkt met KT Tunstall, Ronan Keating en Kylie Minogue. Op het album en tijdens optredens wordt Sina begeleid door een volledige band, bestaande uit Orlando Ribar, Pele Loriano, Michael Chylewski en Lukas Schwengeler. ‘Wänn nit jetz wänn da’ schreef ze met Markus Kühne en Pele Loriano.

Supafly inc komt met eigen nummer

Supafly inc.: Be together (75)

Voor hun vorige single ‘Moving too fast’ (#48 in 2006), leende Supafly inc. nog de melodie van ‘Another paradise’ van Phil Collins. ‘Be together’ is een volledig eigen product van zanger Andrew Tumi (alias ‘One’), producer Panis Liassi (alias Mr P), de harde kern van het Australische Supafly inc. In 2005 was zangeres Angelique nog van de partij en scoorde Supafly vs Fishball (=Christos Papathanasiou) een hit met ‘Let’s get down’ (#15). Zowel Andrew als Panis zitten al langer in de muziek. Zo is Andrew te horen op ‘Pleasure love’ van Da funk. Panis werkte mee aan diverse projecten waaronder ‘Passion’ van Amen UK en Pacjam. Daarnaast maakte hij remixen voor Annie Lennox, Prince, Ricky Martin en Coolio. ‘Be together’ is de zesde single van Supafly inc. en werd mede geschreven door Tyrrell die ook al het nummer ‘Sunrise’ had geproduceerd.

Carlos Silva produceert zomerhit uit Kaapverdië

Carlos Silva feat. Nelson Freitas: Cré sabe 2008 (78)

Nelson Freitas is een Nederlander van Kaapverdiaanse komaf. Hij begon als breakdancer en werd daarna zanger van de groep Quatro plus, producer, componist, zanger, mede-eigenaar van platenlabel Miss Jane records en oprichter van het label Ghetto zouk music.

Carlos Silva is een relatief nieuw gezicht in de producerswereld, ook al is hij al meer dan tien jaar actief als dj en producer. Toen hij twintig was tekende hij al zijn eerste contract bij Grant Nelsons bekende Britse label Swing city. De laatste jaren maakte hij remixes en producties in verschillende stijlen, variërend van garage tot soulful house en Latin house, waarvan zijn productie van ‘Cré sabe 2008’ een goed voorbeeld is.

‘Cré sabe’ is een oud nummer van de groep Quatro plus, waarvan Freitas dus de zanger was. Met die groep nam hij drie albums op en tourde hij door Europa en Afrika. ‘Cré sabe’ was in de originele versie al een hit in Portugal en op de Kaapverdische eilanden. In een 2008-remix slaat de plaat dus uiteindelijk ook bij ons aan. Zou dit de zomerhit van het jaar worden?

Carte blanche in de remix

Veracocha: Carte blanche 2008 (81)

In 1999 bundelden de dj’s Vincent de Moor en Ferry Corsten hun krachten en kwamen als Veracocha met het nummer ‘Carte blanche’. Bij ons kwam het nummer niet verder dan #60, maar in de Britse hitparade reikte het tot #22 en in Spanje zelfs tot #13. Het nummer wordt nog steeds gerekend tot één van de beste trancenummers aller tijden. En dus kon na bijna tien jaar een nieuwe versie niet uitblijven: ‘Carte blanche 2008’, met remixen van ondermeer Michael de Kooker, Cosmic Gate, en Marcus Schossow. Voorlopig scoort deze versie slechter als het origineel.

Pauline heeft zeker reden om te lachen

State: The last laugh (86)

Op 2 maart werd Pauline weggestemd door de kijkers van Idols-4; ze kwam slechts 400 stemmen tekort. Gordon, die deel uitmaakte van de jury liep daarop boos weg, waarmee hij liet blijken het niet eens te zijn me de uitslag. Het mocht niet baten, voor Pauline was het einde Idols. Maar nog niet het einde van een carrière. Want als je daarin gelooft én het talent hebt, dan kom er je wel. Zo ook Pauline die inmiddels een eigen groep om zich heeft verzameld: State en met ‘The last laugh’ een hit scoort.

Wie het laatst lacht …

Pauline Zurlohe (2 juli 1972) groeide op in Portugal. Daar deed ze zangervaring op in het koor van de Engelse school. In 1988, ze was inmiddels zestien jaar, kwam ze terug naar Nederland. Pauline schrijft haar eigen nummers, maar ‘The last laugh’ is niet van haar hand, maar van RF Smit en van Manen. ‘Do you see me’, de tweede track schreef ze wel zelf. Naast State is ze gastzangeres bij de feestband Franky’s flying circus en de Herman Brood tribute band Cha cha. Met uitzondering van toetsenist Maarten Helsoot, werkt ze al langer met de andere leden van de band: Vincent Bodt op drums, Bram Bokken op gitaar en Freddi Lubitz op basgitaar. Freddi regisseerde de clip bij ‘The last laugh’.

D-Rashid gaat voor Latin house

D-Rashid: Latin brutality (87)

Rashib Sahib (Amstelveen, 1987) is van afgestudeerd grafisch vormgever. Op zijn achttiende begon hij te draaien in ‘Madeliefje’ het café van zijn broer Mo, waar voornamelijk jaren ’80 werd gedraaid. Na een aantal jaren ontdekte Rashib de housemuziek en kreeg een kans om in club ‘Raffles’ te draaien, waar hij resident-dj werd. Samen met zijn broer zette hij salsa avonden op, eerst in de bovenzaal van ‘Escape’ en later in Hotel ArenA. Vorig jaar scoorde hij samen met Rishi feat. MC Stretch een hitje met ‘Casera’ (#97). D-Rashid draait op diverse (latin) feesten in het hele land en is de creatief directeur van A-Venue dat ondermeer het populaire Salsa Lounge en Latinvillage organiseren. ‘Latin brutality’ is gebaseerd op het gelijknamige nummer van MC Crown, een clubhit uit 2006.

Nl dj krijgt steun van Roger Sanchez

Benny Royal & Ludaphunk: Dance electric (90)

Als de befaamde dj/producer Roger Sanchez jouw cd’tje in zijn koffertje heeft zitten en het nummer ook nog op een compilatie van hem zet, dan heb je toch wel iets bijzonders gemaakt? Het overkomt Ben Bakker uit Rotterdam, oftewel Benny Royal, met zijn track ‘Dance electric’. Wij horen hier echter niets bijzonders in, maar hebben daar waarschijnlijk ook niet de (dance)oren voor.

Aan het nummer wordt ook een bijdrage geleverd door een andere Rotterdammer, Sebastiaan Hoogeveen, oftewel Ludafunk. Sebastiaan, geboren op 4 december 1982, maakte al op twaalfjarige leeftijd zijn eerste mixen. Met muziek bezig zijn is voor hem net zo gewoon als dagelijks eten en drinken. In 2001 kreeg hij in de club ‘Tomorrowland’ een baantje als light jockey. Na zo’n twee en half jaar hield hij dat voor gezien en stuurde een demo in voor de jaarlijkse dj-kampioenschappen. Hoewel geen eerste plaats (hij werd twaalfde van de 150), betekende dit wel dat hij door wilde gaan met het dj-en. Samen met Benny Royal scoort Ludafunk zijn eerste hit met ‘Dance electric’, binnen op #90.

Advies voor deze zomer: Pump up the stereo

Sidney Samson feat. MC Stretch: Pump up the stereo (96)

In de zomervakantie is het normaal gesproken: pomp op je zwembad, of pomp op het luchtbed, maar de Nederlandse dj Sidney Samson heeft het over ‘Pump up the stereo’... Samson is toe aan zijn derde hit; elk jaar scoort hij er eentje. ‘Nobody rock!’ kwam in 2006 tot #62 en ‘What do you want papi’ vorig jaar tot #33. Samson is naast producer ook bekend als plaatjesdraaier in the Matrixx, waar hij al vanaf 2003 resident is.

Wel een nieuwe naam is MC Stretch. Als Martin Ryan werd hij geboren in Ierland, maar hij is opgegroeid in Londen. Vanaf 1993 draait hij als resident in verschillende clubs. Daarna stapte hij over naar het produceren van raves en feesten voor het bedrijf Legendary world dance. In 1999 verhuisde Ryan naar Nederland, om te werken voor Dance valley. Daarna stond hij als mc alle grote festivals. Binnenkort kan Ryan, alias MC Stretch, ook aan de slag als mc voor Armin van Buuren bij diens Imagine world tour.

WC Experience scoort dubbelhit

WC Experience: Jansen/Pliesie (97)

Het is alweer drie jaar geleden dat de Brabantse Rock & Lolband de WC Experience die zingt in het dialect van Raamsdonksveer, de laatste hit scoorde. Dat was met ‘Jo zunne deo (hee jo)’ oftewel ‘Hey Jude’ van the Beatles. Zo hoog als the Beatles (#1) kwam het niet, slechts #52. De grootste notering is nog altijd ‘Kletsproatpolonaise’ uit 2000 dat de band tot #48 bracht. Twee jaar later bereikte ‘Is everybody sjaggerijnig?!’ de 69ste plek. Zo lang geen WC Experience in de hitparade, dan kan niet?! En dus komen drummer Raymond de Graaf, bassist Peter Jansen, gitarist Arjan van den Broek, toetsenist/accordeonist en zanger René van Rooij en gitarist/zanger Patrick Marcelissen met twee hits: ‘Jansen’ en de tweede track ‘Pliesie’. Niet geheel toevallig, want hun nieuwst tournee kreeg de naam ‘Ra Ra Pliesiepet tour 2008’ mee. Op de site van de groep kun je gratis het gelijknamige openingsnummer downloaden.

Album Top 100: Anouk is ook live de beste

In de Album Top 100 wordt Anouk beloond met haar zesde #1, wordt Gerard Joling ‘Bloedheet’ van het zingen met vrouwen, is John Mayer op DVD populairder dan op cd en komt voormalig André Rieu lid met een nieuwe (Middeleeuwse) band.

Anouk: Live at the Gelredome (1)
Vorig jaar verscheen het album ‘Who’s your momma’ dat Anouk had opgenomen met Amerikaanse studiomusici. Vervolgens bereidde zich voor op live concerten. Niet met haar oude band, maar met een totaal nieuwe. Het was dan ook best spannend hoe dat zou uitpakken tijdens de concerten in het Gelredome in Arnhem op 28 en 29 maart. Welnu op de DVD ‘Live at the Gelredome’ én cd, laat Anouk zien én horen dat deze ommezwaai goed heeft uitgepakt en het wel eens goed is om een nieuwe start te maken.

Twee jaar geleden verscheen er ook al een live album, ‘Anouk is alive’, dat een registratie was van de vier concerten in Ahoy Rotterdam. De DVD bereikte de eerste plaats, de cd kwam niet verder dan de achtste plaats. Dat is nu anders, want zowel de DVD als de cd van ‘Live at the Gelredome’ komt binnen op de eerste plaats. Het is daarmee haar zesde #1-album na ‘Together alone’ (1997), ‘Urban solitude’ (1999), ‘Lost tracks’ (2001), ‘Hotel New York’ (2004) en ‘Who’s your momma’ (2007).

O ja de foto die wij hierbij plaatsen heeft de goedkeuring van Anouk Teeuwe. Een goedkeuring overigens die fotograven altijd al moesten krijgen van haar, dus er was niets nieuws onder de zon van Rockin’ the park, vorig weekend.

Gerard Joling: Bloedheet (5)
We hebben ‘m al aan je voorgesteld bij de nieuwe single van Gerard Joling (zie #41): het nieuwe album ‘Bloedheet’. Zoals gezegd: Joling gaat op de zangeressen-tour: hij neemt een oude hit van Willeke Alberti opnieuw op (‘Het is nog niet voorbij’), gaat een duet aan met Patricia Paay (‘Bloedheet’) en neemt een postuum duet op met Rita Hovink (‘Laat me alleen’). Joling kan momenteel zo’n beetje alles wat hij in z’n handen krijgt in goud laten veranderen, dus een vijfde plek bij binnenkomst voor ‘Bloedheet’ is dan ook niet merkwaardig. Dus die gouden plak komt ook nog wel, want het album is goud uitgeleverd = 30.000 exemplaren.

Les Misérables The musical (soundtrack) (11)
Maar liefst vier musical awards nam deze nieuwe versie van ‘Les misérables’ onlangs mee naar huis. René van Kooten werd verkozen tot beste mannelijke hoofdrolspeler, Jamai Loman had de beste mannelijke bijrol, Freek Bartels kreeg een award als aanstormend talent en verder had de musical nog het beste lichtontwerp.

‘Les misérables’ (naar een twaalfhonderd pagina’s dik boek van de Franse schrijver Victor Hugo) beleefde in 1980 als musical zijn wereldpremière in Frankrijk. Begin jaren ’90 was de musical ook in de Nederlandse theaters te zien. Dit jaar is er dan een remake, met inmiddels Tony Neef in de hoofdrol die eerder voor Van Kooten was weggelegd. Daarnaast is een nieuwe lichting musicalartiesten te bewonderen. Bekende namen zijn Nurlaila Karim en Carlo Boszhard. Seth Gaaikema maakte de vertaling van deze ‘musical der musicals’. Je kunt ‘m exclusief gaan zien in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

Diverse artiesten: Samen met Dré – live in concert (18)
Na het succes van het duettenalbum ‘Samen met Dré’, 3x platina, zat het er natuurlijk dik in dat er van het concert op 26 mei in de Amsterdam ArenA, ook een album zou komen. ‘Samen met Dré – live in concert’ heet het, waarop nog meer duetten met wijlen André Hazes zijn te horen. De TROS zond op 6 juni een registratie uit van het concert, waarbij het optreden van Dana Winner werd weggelaten. Twee en een half uur moest worden teruggebracht tot een montage van één uur en tien minuten, te weinig dus voor Dana Winner. Haar hoop was nog gevestigd op het album dat zou worden uitgebracht, want dat zou toch wel een dubbelalbum worden. Slechts 14 nummers haalden het album, waaronder drie nummers van/met zijn dochter Roxeanne Hazes. Voor ‘Als je alles weet’ het duet van Dana was geen ruimte meer. Inderdaad als Dana Winner ‘alles van te voren had geweten’ had ze waarschijnlijk niet eens meegewerkt aan het concert.

John Mayer: Where the light is: John Mayer live at Los Angeles (24)
Dat de dubbel cd ‘Where the light is: John Mayer live at Los Angeles’ slechts op #24 binnenkomt, is te danken aan de gelijknamige driedubbel DVD, want die komt in de DVD Muziek Top 30 binnen op een derde plaats. Het album/de DVD is een weergave van een concert, opgenomen op 8 december 2007 in het Nokia Theatre in Los Angeles tijdens de ‘1st Annual Holiday Charity Revue’, waar geld in werd gezameld voor diverse goede doelen. De titel ‘Where the light is’ verwijst naar regels uit zijn hit ‘Gravity’:
“Just keep me where the light is
Just keep me where the light is
Just keep me where the light is
C’mon keep me where the light is
C’mon keep me where the light is
C’mon keep me where keep me where the light is”

Reincarnatus: Media vita (62)
Uit het zuiden van het land komt Reincarnatus, dat de Middeleeuwse muziek wil laten herbeleven. Dat komt doordat Renate Dirx (voormalig lid van het orkest van André Rieu) en één van de zes vrouwelijke leden, altijd al geïnteresseerd is in de Middeleeuwen. Na haar studie aan het Conservatorium begon ze met het verzamelen van instrumenten uit die tijd. En niet veel later richtte ze Reincarnatus op. Twee jaar geleden waren ze nog met z’n vijven en brachten een mini-album uit. Sindsdien hebben ze met optredens veel naamsbekendheid vergaard en is het tijd voor een heel album. ‘Media vita’ heet het en is opgenomen in de Fendal Sound Studio’s in Loenen Aan De Vecht en geproduceerd door Haro Slok (onder meer bekend van Kane en Volumia!). Op dat album brengen Renate Dirx, Isabelle Dosne, Marna van der Velden, Linda Custers, Eleën Bartholomeus en Joyce Hamers een mix van eigen composities met (semi-)authentiek repertoire uit de tweede helft van de Middeleeuwen.

G-unit: T.o.s. (terminate on sight) (65)
G-unit staat voor het rapcollectief ‘Gangsta Unit of Guerrilla Unit en werd in 2002 opgericht door rapper 50 cent. In 2003 verscheen het album ‘Beg for mercy’ dat bij ons tot #38 kwam en waarvan wereldwijd meer dan 4 miljoen stuks werden verkocht. ‘T.o.s. (terminate on sight)’ is daarvan de opvolger en had verschillende werktitels, ‘Shoot to kill’ en ‘Lock & load’. Volgens 50 cent is het album een vervolg op ‘Beg for mercy’ uit 2003, en is het agressiever dan zijn voorganger. Van de 17 nummers, werden er 15 door 50 cent (Curtis Jackson) geschreven.

Lucas & Gea: Voor alle fans (90)
Lucas en Gea pakken flink uit! Het piratenduo vierde afgelopen jaar het tienjarig jubileum en pakt daarom flink uit met een verzamelbox. Daarin een cd met de twintig grootste hits van het noordelijke duo en maar liefst twee dvd’s: eentje met de complete real life-soap die te zien is geweest op de regionale omroepen RTV Oost, RTV Noord en RTV Drenthe en eentje met een miniconcert in Borger en een aantal clips. En al hun fans brengen Lucas en Gea Hulshof deze week op #90.

Blackmore’s night: Secret voyage (95)
Blackmore’s night is de band van Ritchie Blackmore (voormalig Deep purple en Rainbow) en zijn vrouw Candice Night, opgericht in 1997. ‘The secret voyage’ is al weer het zevende album, waarop oude melodieën uit heel Europa verzameld en in een modern jasje gestoken. Net als bij Reincarnatus (zie onder #62), geldt ook voor Blackmore’s night, dat de Middeleeuwen een belangrijke inspiratiebron is.