zondag 6 juli 2008

Historische val van #1 voor Wolter Kroes

Wolter Kroes: Viva Hollandia (52)

Ja, de Europese Kampioenschappen voetbal zijn afgelopen, daar zijn we in de hitparade inmiddels ook achter... Vorige week was de volledige top 3 nog oranje gekleurd, maar een week later is die hele top 3 zelfs volledig uit de top 50 verdwenen! Een volkomen uniek feit; drie dramatische valpartijen voor de gehele top 3.

Wolter Kroes stond vorige week nog fier bovenaan met de oranjefavoriet ‘Viva Hollandia’. Deze week zijn zowel de singleverkopen als de downloads ingestort en duvelt Wolter ineens vanaf #1 naar buiten de bovenste vijftig; op #52 komt hij deze week terecht. Hij verpulvert daarmee het negatieve record dat op 8 januari 1977 werd gezet door André Hazes met ‘Eenzame kerst’. Hazes zakte destijds ‘slechts’ van 1 naar #17. Daarna gebeurde het slechts één keer dat een plaat vanaf #1 buiten de top 10 viel. Dat was op 1 december vorig jaar, toen ‘Pak maar m’n hand’ van Nick & Simon naar #11 duikelde. Die twee vallen volledig in het niet bij het dramatische verlies van Wolter deze week, van 1 naar #52.

Nog meer ellende voor oranjeplaatjes: de Welpies vallen maar liefst van 3 naar #85 weg met ‘Alle welpies helpen’, maar nog ernstiger is het gesteld met René Froger: vorige week nog op #2 met ‘Bloed, zweet en tranen’ in de EK-versie, maar deze week staat hij slechts op... #126! Froger is daarmee (negatief) recordhouder als hoogste verdwijner uit de Single Top 100: vanaf de tweede plaats dus uit de lijst verdwenen. Voor wat die Bubbling Under waard is: Froger is nog niet de grootste zakker vanuit de top 10: op 21 juli vorig jaar zakte ‘Zwaard van Damocles’ van Sef Thissen en Lange Frans maar liefst van 10 naar #175. Maar eerlijk is eerlijk: de volgorde van die Bubbling Under is, vanwege de minieme verkopen, maar weinig betrouwbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten