zondag 6 juli 2008

EK voetbal levert Zwitserse hit op

Sina: Wänn nit jetz wänn da (53)

Na twee weken een oranje top 3, een record van zestien voetbal gerelateerde nummers en deze week de grootste val van een #1-hit, levert het afgelopen EK voetbal nog wat op. Twee bijzondere nummers die zonder dit EK vast geen hit waren geworden. Op een vierde plaats staat One night only met ‘Just for tonight’ en op #53 komt de Zwitserse Sina binnen met ‘Wänn nit jetz wänn da’. Beide nummers werden gebruikt in hetzelfde programma ‘Studio Sportzomer’ van de NOS. One night only sloot het programma dagelijks af, Sina opende het. De videoclip is op YouTube meer dan 30.000 keer opgevraagd.

Sina is Ursula Bellwald, geboren op 28 mei 1966 in Gampel, in het Kanton Wallis in Zuid Zwitzerland. Ze maakte een tijdje deel uit van een gospelkoor en leerde gitaar spelen. In Genève volgde ze de opleiding tot bankemployee. Op zeventienjarige leeftijd won ze met het nummer ‘House of the rising sun’ het ‘Walliser Schlagerfestival’, zichzelf daarbij begeleidend op gitaar. Het leverde haar een platencontact op en een naamsverandering. Want vanaf dat moment liet ze zich Sina Campbell noemen, waarbij Campbell verwijst naar haar geboorteplaats Gampel.

Ze zong diverse schlagers (‘Mein Herz steht in Flammen’ was haar eerste single), speelde in musicals als ‘Jesus Christ Superstar’ en deed optredens in binnen en buitenland. In Zürich studeerde ze klassiek, jazz en popmuziek en deed verschillende workshops. Haar doorbraak komt in 1994 met haar versie van ‘Son of a preacher man’ van Dusty Springfield, getiteld ‘Där Sohn vom Pfarrär’. Het nummer zingt ze in dialect op het album ‘Sina’, waarvan 25.000 stuks worden verkocht. ‘Wiiblich’, het tweede album doet het nog beter, en bereikt zelfs de eerste plaats van de Zwitserse albumlijst.

‘Wänn nit jetz wänn da’ staat op het album ‘In Wolkä Fische’ dat in Zwitserland begin dit jaar verscheen en nu ook bij ons is uitgebracht. Het album is geproduceerd door de Britse producer Ren Swan, die ook samenwerkt met KT Tunstall, Ronan Keating en Kylie Minogue. Op het album en tijdens optredens wordt Sina begeleid door een volledige band, bestaande uit Orlando Ribar, Pele Loriano, Michael Chylewski en Lukas Schwengeler. ‘Wänn nit jetz wänn da’ schreef ze met Markus Kühne en Pele Loriano.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten