vrijdag 11 juli 2008

Hitflits: Amy MacDonald terug aan kop!

Verrassing; daar is Amy weer! De Schotse zangeres stond in mei en juni al vier weken op #1 in de Single Top 100, maar was eigenlijk al een aantal weken op de terugweg. Deze week weet ze echter te profiteren van de windstilte in muziekland: de voetbalhits zijn op de terugweg, de vakantiehits moeten nog komen, dus is er weer even ruimte voor een ‘gouwe ouwe’ als ‘This is the life’. Amy MacDonald staat er al veertien weken mee in de top 10, maar stijgt deze week dus weer terug van 3 naar #1!

Bijna hadden we alsnog een nieuwe voetbal-#1 gehad, want ‘Can you hear me’ van Enrique Iglesias, het officiële thema van de Europese Kampioenschappen, stijgt door van 5 naar #2, en komt nog maar net (12%) tekort voor de koppositie. Het is deze week wel het succesvolste voetbalkampioenschappenthema geworden.

Daaronder vinden we twee keer ‘All summer long’. Dat wil zeggen: naar #3 klimt de oorspronkelijke versie van Kid Rock en op #4 komt de Nederlandstalige coverhit binnen, getiteld ‘Heel de zomer lang’ en gezongen door Kid B featuring Martin van der Starre. Dat tweetal voegde aan de hit van Kid Rock ook nog eens een sample uit ‘Una paloma blanca’ van George Baker toe.

Sterke stijgers naar de top 10 zijn Gerard Joling, die met ‘Het is nog niet voorbij’ maar liefst van 41 naar #6 klimt en ‘Shingaling’ van Jean Claude Ades & Vincent Thomas (van 20 naar #7)

Verliezers van de week zijn de twee singles die vorige week op basis van een aantal instore-optredens in platenzaken nog goede zaken deden. Jeroen van der Boom sprintte vorige week nog naar #1, maar zakt deze week al weer naar #5 terug met ‘Het is over’, en Jannes, vorige week nog nieuw op #2, zakt deze week zelfs al naar #9 met ‘Ga dan’.

Rest ons nog een paar sterke nieuwkomers te signaleren: Kate Ryan doet France Gall na en komt op #22 binnen met ‘Ella elle l’a’, Lee Towers laat zijn Rotterdamse hart spreken en bezingt ‘Feyenoord voor altijd’ op #26, Mark Knight & Funkagenda debuteren op #65 met ‘Man with the red face’ en Leaf bezigt een vies woord op #79 (‘Motherfucker’).

In de Album Top 100 weet Anouk het maar kort uit te houden op de eerste plaats. Met haar dubbelliveverslag ‘Live at Gelredome’ daalt ze in haar tweede week al naar #2. Dat betekent dat we ook in de Album Top 100 een terugstijger naar #1 hebben: Coldplay, vorige week een plekje gezakt, klimt in de derde week terug naar de top met ‘Viva la vida’.

Afgezien van de wisseling van de wacht blijft het rustig in de Album Top 100. We vinder er zelfs slechts drie nieuwkomers in. De hoogste nieuwe staat pas op #29; het is UB40 met ‘Twentyfourseven’. Een stukje daaronder, op #33, staat de nieuwe plaat van Beck, ‘Modern guilt’. Nog wat lager komt de oude soulster Solomon Burke weer eens kijken: ‘Like a fire’ is nieuw op #59.

Lees al het nieuws over de koplopers, de snelle stijgers en alle nieuwkomers aanstaande maandag op dit adres in een nieuwe aflevering van de Megaman!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten