vrijdag 25 februari 2011

Hitflits: Adele wipt Lady Gaga; Leonie Meijer eerste finalist van The voice met een plaat

Vorige week draaide de publiciteitsmachine nog op volle toeren voor Lady Gaga, waardoor haar single ‘Born this way’ alle aandacht kreeg en in de halve wereld binnenplofte op de eerste plaats. Maar al na één week moet ze die eerste plaats (tijdelijk?) afstaan aan een zangeres die al twee keer eerder op #1 stond. Wie anders dan Adele, pakt opnieuw met ‘Rolling in the deep’ de eerste plaats in de Single Top 100. En laten we hopen dat het nu langer is dan de afgelopen runs, want die duurden telkens slechts één week!
Nu ‘Rolling in the deep’ terug is op #1 en haar album ‘21’ nog steeds #1 staat in de Album Top 100 (zie daar), slaat ze wederom een dubbelslag. Maar dan zijn we er nog niet wat Adele betreft. Want op #34 komt ‘Set fire into the rain’, de opvolger van ‘Rolling in the deep’ al binnen, waarmee ze haar zesde hit scoort. Het nummer was de afgelopen week de 3FM Megahit. In de Britse hitparade gaat Adele een tweede week in op #1 met de live versie van ‘Someone like you’, dat ze zong tijdens de Brit awards. Ze blijft daarmee ‘Born this way’ van Lady Gaga voor.

Overigens is er vandaag ook een Nederlandstalige versie van ‘Rolling in the deep’ verschenen. Afgelopen dinsdag was Joost Marsman te gast bij Giel Beelen, waar hij in de rubriek ‘Mega Top 50 covers’, het nummer ‘Tot je me verliet’ zong, de Nederlandstalige versie van de hit van Adele. Daarna zijn er zoveel reacties opgekomen, dat hij zijn versie opnieuw heeft opgenomen en nu heeft uitgebracht. Volgende week meer daarover als het nummer binnenkomt in de Single Top 100.

Nog voordat Ben Saunders, Pearl Jozefzoon en Kim de Boer, de andere finalisten van The Voice of Holland met nieuw werk komen, komt Leonie Meijer daar nu al mee. Dat doet ze niet alleen maar in duet met haar coach Jeroen van der Boom. Het nummer ‘Los van de grond’ is afkomstig van zijn nieuwe album ‘Grote liefde’, dat in april verschijnt. ‘Los van de grond’ is de hoogste eersteweeks op #2 en weet dus zelfs ‘Born this way’ van Lady Gaga ver voor te blijven, want het verschil is ruim 21%.

In de Amerikaanse Billboard Hot 100 blijft Lady Gaga wel #1, met een verkoop van meer dan 509.000 downloads. Het is daar de eerste #1 die het langer dan één week volhoudt sinds ‘This is the night’ van Clay Aitken in 2003. Alle zeven singles die daarna vanuit het niets op #1 binnenkwamen, waren na één week al weer van #1 af.

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#44 Inna: Sun is up
#52 Nick & Simon: Wijzer (dan je was), nieuwe versie nu samen met Guido’s Orchestra ( Symphonica in Rosso)
#55 Vangrail: Leven na de liefde
#57 Ralph de Jongh & Crazy hearts: More than words
#58 Zware jongens: Dorst
#70 Katy Perry feat. Kanye West: E.T.
#75 One two trio: Supergave tijd
#77 Gerard Ekdom & Michiel Veenstra feat. DJ Gerrit & DJ Jordy: Jaalalala 2011
#83 Rocky Vosse: Is everybody happy
#84 de Deurzakkers: Wij doen vannacht het licht wel uit!
#86 Matthijs Koning: Sleutel van jouw hart
#91 the Chimney: The one
#98 Wesley (Klein): Geen dag zonder jou
#100 Alain Clark: Foxy lady (official soundtrack ‘Gooise vrouwen’)

Zoals gezegd, ‘21’ van Adele blijft, voor de vijfde week, de bovenste beste in de Album Top 100. Het overwicht op de #2, ‘Doo-wops & hooligans’ van Bruno Mars, dan van 3 naar #2 stijgt, is overweldigend: bijna 84%.

De laatste keer dat een album vijf weken of meer bovenaan stond, was bijna een jaar geleden. Op 6 maart 2010 stond ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald voor de vijfde week op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album zou in de eerste run nog drie weken langer bovenaan staan. Of ‘21’het ook acht weken vol zal houden, hangt geheel af van ‘Alles blijft anders’, het tiende album van Bløf dat vandaag is uitgebracht.

In ieder geval slaat Adele voor de tweede keer een dubbelslag, want haar single ‘Rolling in the deep’ is teruggestegen naar de eerste plaats. Drie weken geleden, op 5 februari 2011, lukte dat Adele ook al.

Eigenlijk slaat ze een driedubbelslag, want in de Backcatalog Top 50 staat haar album ‘19’ nog steeds bovenaan, ver voor ‘Into the wild – original soundtrack’ van Eddie Vedder. En in de Combi Album Top 100, de lijst met alle albums (recent, ouder en verzamel) staat Adele nog steeds met twee albums genoteerd: op #1 (met ’21’) en op #3 (met ‘19’). Daar tussenin zit nog steeds ‘538 Hitzone 56’, dat iets minder dan de helft verkoopt dan ‘21’.

Veel van de albums die binnenkomen, zakken in de tweede week. Daar wijkt ‘Happy Camper’ van Happy camper duidelijk van af, want dat stijgt in de tweede week van 69 naar #25. Die stijging is voor een groot deel te danken aan het optreden in De Wereld Draait Door, afgelopen maandag.

In tegenstelling tot andere weken waarin de hoogste eersteweeks notering hoog in de top 10 binnenkomt, is #29 deze week al de hoogste plaats. Die eer komt toe aan Pien Feith met het album ‘Dance on me’, opvolger van de EP ‘The wilderness sound’ uit 2007. Aan ‘Dance on me’ heeft ze twee jaar gewerkt, samen met haar vriend en producer Melvin Wevers, bassist Peter Akkerman en drummer Pim Verlaek.

Die tijd was nodig omdat Pien Feith op zoek was naar een manier om de verschillende stijlen als hiphop, dance en techno te vertalen naar haar eigen geluid, na een tijdje in een rockband te hebben gespeeld. Pien: “Ik wilde het proces van liedjes maken op een nieuwe manier benaderen. Wat ik bijvoorbeeld tof vind aan hiphop, is dat je heel creatief kunt zijn met ritmes. Dat genre is tekstgericht, timing is erg belangrijk. Het is uitdagend als je de melodie weghaalt en alleen een beat overhoudt. Dan moet je namelijk veel meer gaan doen met de zang.”

Vlak daaronder, op #33, komt ‘Smart flesh’, het tweede album van het Amerikaanse folkkwartet Low anthem binnen. Het album namen ze op in een oude pastasausfabriek en een tot garage omgebouwde reptielenfokkerij. Twee jaar geleden stond hun debuut ‘Oh my God, Charlie Darwin’ een weekje op #89 en was het nog een trio. Dus ze gaan er in meerdere opzichten op vooruit!

Dat kunnen we zeker ook zeggen van ‘Solid ground’, het tweede album van Rigby dat binnenkomt op #39. Ondanks vier hitsingles in 2008 en 2009, kreeg hun debuutalbum ‘Everything must go’ geen notering. Maar ‘Solid ground’ is zeer goed ontvangen; afgelopen zaterdag was het zelfs de Strepenmeester in ‘De strepen van Spits’ (morgen is dat ‘Alles blijft anders’ van Bløf).

Het restant eersteweeks noteringen:
#64 Johnny Cash: Bootleg vol. II: From Memphis to Hollywood, dubbelcd met 57 niet eerder uitgebrachte nummers die Johnny Cash opnam tussen 1955 en 1969, waaronder radio-opnames en vroege demo’s
#70 W-dreej: Vandaag, trio dat sinds 2002 bestaat uit Christel van Rijn, Hay Wilders en Quinn Warmerdam. Onlangs wonnen ze voor de tweede keer het Limburg Vastelaovesleedjes Konkoers. ‘Vandaag’ is het derde album van W-dreej, dat in het Venloos ‘wij drie’ betekent.
#94 ZwareJongenZ: W.e.d (Woorden en daden), dit is een compilatiealbum van Aiky, Bollebof, Matarr, Excellent, Magere Hein en Perry Mystique. Niet te verwarren dus met de Zware jongens die in de Single Top 100 binnenkomen met ‘Dorst’
#100 Devildriver: Beast, Amerikaanse metalband uit Santa Barbara, Californië. Opvolger van ‘Pray for villains’ (#92 in 2009)

En tot zover deze Hitflits. Alle feitjes achter de hits kun je na het weekend verwachten in een nieuwe Megaman.

maandag 21 februari 2011

Megaman bij week 8 – 19 februari 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Madonna Lady Gaga niet afvalt, de 3js hun Songfestivalnummer aanpassen, ‘Rosamunde’ van alle jaren is, de Gebroeders Ko weer een hit scoren dankzij een reclame, K3 hun 25ste notering scoort, Gordon over ‘Ware liefde’ zingt, maar deze nog niet heeft gevonden en Vinzzent hulp krijgt van een gospelkoor. Dat en meer over de dertien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Madonna valt Lady Gaga niet af

Lady Gaga: Born this way (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

‘Poker face’, de eerste #1-hit van Lady Gaga, had in 2009 nog vijf weken nodig om de eerste plaats te bereiken. Daarna scoorde ze nog twee top 7-hits (‘Bad romance’ in 2009 en ‘Alejandro’ in 2010), maar hoger kwamen haar hits niet meer in de Single Top 100. Dat verandert in één klap met ‘Born this way’ dat binnenkomt op de eerste plaats.

Op vrijdag 11 februari 2011 werd het nummer vrijgegeven en vijf dagen later maakte Itunes bekend dat ‘Born this way’ meer dan 1 miljoen keer gedownload was en dat het nummer in 23 landen de eerste plaats had bereikt, een unicum volgens het downloadplatform. Meer dan 448.000 stuks werden er van in de Verenigde Staten van Amerika gedownload. Daarmee komt het nummer op de derde plaats van de meest gedownloade tracks na ‘Boom boom pow’ van the Black eyed peas (465.000) en ‘Right round’ van Flo rida (636.000).

Die 448.000 stuks van ‘Born this way’ zijn ruim voldoende voor een #1-hit in de Billboard Hot 100 en dat is ook nog eens de 1000ste in de historie. De allereerste was ‘Poor little fool’ van Ricky Nelson op 4 augustus 1958. Let wel, daarvoor bestond er ook al een Top 100, maar 4 augustus 1954 wordt beschouwd als de startdatum van de eerste hitparade waarin alle genres aan bod komen. Bij ons duurt het nog even tot wij de 1000ste #1 kunnen begroeten, immers de start van de voorlopers van de Single Top 100 ligt op 23 mei 1969!

‘Born this way’ is de voorloper van het gelijknamige album dat wereldwijd op 23 mei verschijnt. Het zal Lady Gaga echter niet lukken om de eerste plaats zo lang in handen te houden. Daar zorgen andere artiesten wel voor!

goedgekeurd door Madonna

Niemand zal ontkennen dat ‘Born this way’ veel weg heeft van ‘Express yourself’, in 1989 een #5-hit voor Madonna. Om te voorkomen dat Lady Gaga eventueel schade zou oplopen door alle beschuldigingen, liet Madonna per mail weten dat ‘ze haar liefde en volledige steun uitspreekt’. ‘En als de Queen zegt dat het goed is, dan is het goed’, voegde Lady Gaga daar aan toe.

Woordvoerders van de Queen of pop ontkennen echter de mailtjes waar Lady Gaga het over heeft. En Chris, de broer van Madonna, gooit daar nog een schepje bovenop. Hij vindt dat Lady Gaga het nummer gestolen heeft van zijn zuster. Daarbij moet je wel weten dat broer en zus niet zo’n beste relatie met elkaar hebben. Lady Gaga trekt zich er niets van aan: “Er is geen grotere fan van Madonna dan ik. Ik ben persoonlijk en professioneel haar grootste fan ter wereld.” Maar om dan je voorbeeld te kopiëren, lijkt ons wat overdreven.

3js veranderen Songfestival nummer

3js: Je vecht nooit alleen (6)

Het zat er natuurlijk dik in dat ‘Je vecht nooit alleen’ van de 3js niet langer dan één week bovenaan zou staan. Nog afgezien van de zware concurrentie bovenin, neemt de aandacht voor het nummer af en moet het deze week genoegen nemen met de zesde plaats. Nu is het alleen zaak om de aandacht voldoende vast te houden dat het nummer niet voor 12 mei, wanneer het trio in de tweede halve finale ons land vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf, een vrije val maakt.

veranderingen

Met de bekendmaking deze week dat ze kleine aanpassingen zullen aanbrengen in het arrangement, lukt hen dat zeker! Jaap Kwakman van de 3js in het AD: “Het is niet de bedoeling om het nummer commercieel op te blazen. Wel sleutelen we aan de intro van het nummer. Dat duurt gevoelsmatig net iets te lang. Ook overwegen we om extra achtergrondkoren toe te voegen.” Daarnaast zijn ze druk met de Engelstalige versie van ‘Je vecht nooit alleen’.

nieuw record (voormalige) #1-hits

Nu ook ‘Je vecht nooit alleen’ het niet langer dan één week bovenaan volhoudt, komt het aantal (voormalige) #1-hits in de Single Top 100 op veertien. Eentje meer dan vorige week, dat al een record was. Maar de verwachting is dat het record de komende week niet weer verbroken zal worden, omdat er voorlopig geen nieuwe #1-hits zijn te verwachten en een aantal binnenkort de Single Top 100 zullen verlaten.

Rosamunde is van alle jaren

Ali B, Yes-R, Brownie Dutch: Rosamunde 2011

Woensdag 9 februari 2011 gaat de boeken in als de dag van ‘Rosamunde 2011’. In het programma ‘Ali B op volle toeren’, dat toen werd uitgezonden, brachten Ali B, Yes-R & Brownie Dutch, een eigentijdse versie van ‘Rosamunde’, #2-hit voor Dennie Christian in 1975. Sinds ‘Groupie love’ (#3 in 2007) feat. Yes-R, Gio & Darryl hebben zowel Ali B als Yes-R niet meer zo’n grote hit gescoord.

In hitparadetermen mag Brownie Dutch een onbekende zijn, omdat hij vooral iemand is die op de achtergrond actief is. Zo deed hij achtergrond zang bij Oscar Harris, zingt mee op de nieuwste track van Def rhymz, schreef muziek voor reclames (onder ander Douwe Egberts), maakte jingles, podcast, en schrijft ook eigen nummers.
In 2009 werkte hij samen met Ali B aan diens theatervoorstelling ‘Wie Ali zegt, moet B zeggen’. Daarnaast is hij voor alle producties van de rappers in het programma ‘Ali B op volle toeren’ verantwoordelijk. En met Marcus Wudz vormt Brownie Dutch het productieteam Fucc u pay me. Het is echter op ‘Rosamunde 2011’ dat hij voor het eerst ook vóór het voetlicht treedt en met succes.

En wat vind Dennie Christian van ‘Rosamunde 2011’? Dennie: “Al bij de eerste tonen raakte deze versie mij midden in het hart”. Zelf spint hij ook garen aan het tv-programma, want de schlagerversie van ‘Uit elkaar’ van Yes-R, getiteld ‘Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar)’ stijgt naar de twaalfde plaats. Zo hoog is Dennie niet meer geweest sinds 1983. Dat was met ‘Schlagerfestival’, samen met Roy Black, dat ook de twaalfde plaats bereikte.

‘Rosamunde’ is van alle jaren (en talen)

Oorspronkelijk was ‘Rosamunde’ een polka uit Tsjecho-Slowakije, ‘Modranská polka’, geschreven door Jaromír Vejvoda en in 1928 uitgevoerd door Benesova Dechová Hudba. Het jaar daarop voegde Vejvoda de karakteristieke baslijn er aan toe en werd het in Duitsland snel bekend als de Bohemische polka. Pas in 1936 maakte Klaus Richter er een Duitse tekst op ‘Rosamunde’ en voerde Will Glahé het voor het eerst uit. Drie jaar later kreeg het ook een Engelse tekst ‘Beer beer polka (roll out the barrel)’. In datzelfde jaar verscheen ook de eerste Nederlandstalige versie door Bob Scholte: ‘Rats, kuch en bonen’.

Behalve Dennie Christian en Ali B, Yes-R & Brownie Dutch, zijn er ook hitversies van deze polka door Mooi wark (‘Schijt aan regels’,#45 in 2008) en twintig jaar daarvoor door Barry Hughes (‘Beer barrel polka’ als onderdeel van de medley ‘Happy with Barry’, #44 in 1988).

Voor de vierde keer scoren Gebroeders Ko een hit dankzij een reclame

Gebroeders Ko feat. Walter & Hüber: Wunderbar! (10)

Vorige week kondigden we hem al: ‘Wunderbar!’ van de Gebroeders Ko. Het nummer is de opvolger van ‘Helicopter (2011)’, dat vorige week binnenkwam op #41 en deze week doorstijgt naar #18. Toen schreven we dat ‘Wunderbar!’ hun 29ste hit zou worden. Wat schetst onze verbazing afgelopen vrijdag, toen er een persbericht verscheen waarin de Gebroeders Ko melding maakten van hun dertigste hit. Hadden wij ze niet goed geteld of maken de broers een fout?

Geen van beide, want het is hoe je een notering (Gebroeders Ko) of hit (Megaman) opvat. ‘Wunderbar!’ is hun 29ste hit, maar 30ste notering. Het verschil zit’m in de dubbele notering in 2004 voor ‘Zonnebril/Muggen hier, muggen daar’.

In eerste instantie werd het nummer ‘Zonnebril’ uitgebracht in samenwerking met Pearle opticiens, dat op 3 juli binnenkwam op #17. Vervolgens namen de broers een Nederlandstalige versie op van ‘Dragostea din tei’, de #1-hit van O-zone, getiteld ‘Muggen hier, muggen daar’. Dat nummer werd een week later bijgeperst op ‘Zonnebril’, dat inmiddels naar de 12de plaats was gestegen. Uiteindelijk bereikte de single ‘Zonnebril/Muggen hier, muggen daar’ de vijfde plaats en was hun eerste top 10-hit.

Terug naar ‘Wunderbar!’. Eind 2010 werd het nummer van de Britse groep Tenpole tudor (#4 in 1981), gebruikt onder de radioreclame van creditcard maatschappij Maestrocard. Daarbij werd de consument opgeroepen zoveel mogelijk te pinnen tijdens de skivakantie in Oostenrijk. Het nummer sprak de broers zo aan, dat ze Maestro benaderden om het uit te brengen voor het Carnaval en de Après-ski. Maestro zag dat wel zitten en heeft de campagne nieuw leven ingeblazen, kompleet met videoclip.

weer tijd voor reclame

Het is niet de eerste keer dat de broers een hit scoren dankzij een reclame. Hun allereerste hit, ‘Boswandeling’ (#67 in 2002), ging hand in hand met een actie van een likeurtje met dezelfde naam. Twee jaar later, in 2004, kwamen ze met ‘Zonnebril’, in samenwerking met Pearle opticiens en in 2008 kwamen ze met ‘Nie prate nie & nie zinge nie’ (#7), naar aanleiding van de KPN-commercial met Albert ‘Fons’ van Benthum. ‘Wunderbar!’ is dus hun vierde hit dankzij een reclame.

De Gebroeders Ko zijn niet de eersten die een Nederlandstalige hit scoren met ‘Wunderbar’. In 1992 was zanger Bennie Jolink van Normaal, wegens een auto-ongeluk tijdelijk uitgeschakeld, en nam Willem Duyn zijn rol over. Als Willem dut Normaal nam hij samen met Normaal het nummer ‘Woenderbaar’ op en scoorde daar een #15-hit mee.

gratis

Overigens kun je op de site van Maestrocard het nummer van de Gebroeders Ko gratis downloaden. Of deze downloads ook meetellen voor de notering is ons op dit moment niet bekend.

O ja. ‘Wunderbar!’ dingt met zo’n 200 andere liedjes mee naar de Carnavalshit van 2011, een verkiezing jaarlijks georganiseerd door Giel Beelen van 3FM. Stemmen kan nog!

25ste notering voor K3

K3: Alice in wonderland (37)

Binnenkort verschijnt de tweede dvd van de K3-sitcom ‘Hallo K3’, terwijl de serie hier nog steeds niet is te zien in tegenstelling tot Vlaanderen waar het al in november 2010 werd uitgezonden. Bij ons zendt de TROS de zesdelige comedy pas op 2 april uit. Inmiddels wordt er al druk gewerkt aan de tweede serie.

Maar eerst richten Karen, Kristel en Josje zich op de musicalAlice in Wonderland’, die op 9 april in Antwerpen in première gaat en vanaf 30 juli ook in Den Haag te zien zal zijn. Voor Josje is het haar eerste volledige musical met Karen en Kristel. De andere meiden hebben er met Kathleen, de voorgangster van Josje bij K3, al twee opzitten: ‘Doornroosje’ en ‘De 3 biggetjes’.
Bij een musical hoort ook een soundtrack en die verschijnt wel gelijktijdig, op 28 maart, in beide landen. Daarop zijn naast K3 ook Nicole & Hugo, Koen Crucke en Jacques Vermeire te horen, die natuurlijk ook te zien zijn in de musical. De eerste single ‘Alice in wonderland’, binnen op #37, is de 25ste notering voor K3. Van die 25 bereikten er tien de top 10 en drie daarvan de eerste plaats. Josje Huisman maakt sinds oktober 2009 deel uit van K3 en zingt op drie hits mee.

Het verhaal van ‘Alice in wonderland’ is gebaseerd op twee boeken. ‘Alice’s adventures in wonderland’ uit 1865 en het vervolg ‘Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof’ uit 1871, beide geschreven door Lewis Caroll. Gert Verhulst (Samson & Gert) en Hans Bourlon, beide oprichters van Studio 100, schreven de Nederlandse versie.

Naast het musicalalbum, verschijnen er dit jaar 2 dvd’s van K3: natuurlijk van ‘Alice in wonderland’, maar ook ‘K3 en de wondermachine show’.

Producer Lasgo blaast soloproject nieuw leven in

Basto!: Gregory’s theme (55)

Het laatste hitfeit in Nederland van de Belgische formatie Lasgo, dateert van een jaar geleden, toen ‘Over you’ de 53ste plaats bereikte. Daarna zou ‘Tonight’ de volgende single worden, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Tijd dus voor Jef Martens, één van de producers van Lasgo, om zijn project Basto! weer uit de kast te halen. In 2006 scoorde Basto! een hit met ‘Rock with you’ (geen cover van Michael Jackson) (#37) en twee jaar later met ‘On my own’ (#75), samen met Peter Luts, de andere producer van Lasgo. ‘Gregory’s theme’ is als Basto! zijn derde notering, dat volgens velen een kopie is van ‘Bromance’ van Tim Berg.

Adriaan Drost stond op de tafel te zingen

A3aan Drost: Huis op de wolken (80)

De zangcarrière van Adriaan Drost (Steggerda, 1 september 1974) begon in 1986 met het winnen van een kindersongfestival in Weststellingwerf. Dat was enkele weken nadat een leraar hem had ‘ontdekt’ tijdens een schoolreisje, waarbij Adriaan spontaan op de tafel was gesprongen en nummers van Danny de Munk had gezongen. Daarna is Adriaan blijven zingen, won hij de ene na de andere talentenjacht en zong van 1993 – 2001 bij het feestorkest de Rodeo’s. Vervolgens ging hij solo en bracht in 2007 als A3aan Drost zijn eerste single ‘Hallo sneeuwwitje’ uit. Vorig jaar verscheen daarvan de 2010-versie, dat een weekje op #88 stond.

Huis op de wolken’ is zijn vierde hit en de Nederlandse versie van ‘Ich bau dir ein Schloss’ van Jürgen Drews uit 2009, niet te verwarren met de gelijknamige #1-hit van Heintje uit 1968. Naast zingen heeft Adriaan het bedrijf Cd Hamster, dat cd’s en dvd’s produceert voor artiesten. Zelf wordt hij geproduceerd door Terry West, bekend van het duo Joly & Terry West.

MC Pryme geeft ‘Nervous breakdown’ net dat extra voor een notering

the Shrink reloaded ft. MC Pryme: Nervous breakdown 2011 (83)

Als er een ‘Nervous breakdown 2011’ is, dan moet er ook een oudere versie van zijn. Sterker nog, ‘Nervous breakdown’ is al dertien jaar oud! In 1998 bracht the Shrink (=Henri Lookers en Ronald Fiolet) het nummer ‘[nervous.[.BREAKDOWN]’ getiteld, uit, dat vooral in de clubs een hit was. Van de vinyl versie werden zelfs wereldwijd meer dan 100.000 stuks verkocht. Sindsdien zijn er diverse remixen van verschenen, waaronder in 2007 ‘Nervous breakdown reloaded’, met remixen door John Marks en Maarten de Jong.

Vorig jaar blies Ronald Fiolet (die in 2007 nog zijn eigen project Fio had en de hit ‘Gimme your love’ scoorde, #39), the Shrink nieuw leven in. Dit keer zonder Henri Lookers, maar met Jochem Hamerling bekend als DJ Audiophox, en muzieksamensteller bij SLAMFM. De naam werd nu the Shrink reloaded en zes Britse dj’s maakten remixen voor ‘Nervous breakdown 2010’. In de Britse dancelijsten bereikte het eind vorig jaar de eerste plaats, maar een Nederlandse notering bleef uit.

En dus werd rapper MC Pryme gevraagd om ‘Nervous breakdown 2010’ net dat extra mee te geven, zodat het nummer ook in Nederland commercieel zou aanslaan. Hij schreef een tekst op het van oorspring instrumentale nummer en nu ziet het er echt naar uit dat het nummer ook bij ons een hit wordt, want ‘Nervous breakdown 2011’ komt binnen op #83.

MC Pryme (=Armand Corneille ) was één van de eerste rappers in Nederland. Als King bee scoorde hij hits met ‘Back by dope demand’ (#6 ) en ‘Must be the music’ (#12), beide in 1990. Na King Bee, stapte MC Pryme over naar Sonic surfers, en scoorde de hit ‘Beat of Zen’ (#14 in 1991). Toen Sander van Doorn een nieuwe versie had gemaakt van zijn ‘Back by dope demand’, was hij zo enthousiast, dat hij samen met Sander de studio indook om er een nieuwe versie van te maken. Die versie ‘By any demand’, bereikte in 2007 de 20ste plaats.

Jacqueline Wensing wel in duet niet in clip

Jacqueline & Koldun: Out of the blue (84)

In oktober 2010 meldden we al dat de derde single van Jacqueline Wensing een duet zou worden met de Russische zanger Dmitry Koldun. Even daarvoor had haar manager Erik Dikeb gemeld dat Koldun een duet met haar had opgenomen. Het nummer,
Out of the blue’, geschreven door Matthijs van de Ven, zou al eind november 2010 uitgebracht worden, maar werd vanwege de drukke agenda van Koldun uitgesteld tot begin 2011.

Dmitry Aleksandrovich Koldun (Minsk, 11 juni 1985), wilde altijd dokter worden, maar het werd chemicus. Zijn andere liefhebberij was zingen en dat leidde in 2004 tot deelname aan een talentenjacht. Toen nog zonder succes, maar dat zou zeker komen. Wel ging hij samen met het Staatsorkest van Wit-Rusland op tournee.

Twee jaar later won hij de talentenjacht ‘Star factory’ en in datzelfde jaar deed hij mee aan de nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival met het zelfgeschreven nummer ‘Maybe’. Hij verloor maar deed een jaar later weer mee en dit keer liep het wel goed voor hem af. Hij won en mocht, namens Wit-Rusland, deelnemen aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Work your magic’. Het nummer overwon de halve finale en eindigde in de finale als zesde. Twee jaar later deed hij mee aan ‘Idol of the air’, de Russische versie van Idols en won deze.
Onlangs was Koldun te zien tijdens het Junior Eurovisie Songfestival, waar hij samen met de deelnemers het nummer ‘A day without war’ zong ten bate van Unicef. Maar Koldun wil graag voet krijgen in de rest van Europa. En dus nam hij in Breda een videoclip op voor ‘Out of the blue’. Alleen is niet Jacqueline daarin te zien, maar een (Russische?) schone dame. In ‘NachteGiel’ mocht Jacqueline echter wel opdraven, waar ze samen met Dimitry het nummer live zong.

Na het succes op het Eurovisie Songfestival in 2007, had Koldun al te kennen gegeven nog wel een keer te willen deelnemen, mits er een goed liedje voorhanden is. Er gaan geruchten dat ‘Out of blue’ dat liedje is.

zondag 20 februari 2011

Joly & Terry West breken door in België

Joly & Terry West: Een vrouw uit miljoenen (85)

De vorige twee hits van Joly (=Joly van de Brug) & Terry West (= Theo Wiers) uit Nieuwe Pekela kwamen niet boven de 80ste plaats uit. Maar dat zou met ‘Een vrouw uit miljoenen’, binnen op #85, wel eens kunnen veranderen. Het nummer wordt zeer goed ontvangen, en niet alleen in het Piraten-circuit. Het duo is zelfs al bekend in België! Dus wie weet wordt dit wel hun (inter)nationale doorbraak. Dan komt er zeker een heel album, waarop niet alleen eigen nummers komen te staan, maar ook bewerkingen van andere nummers.

Gordon zingt over ‘Ware liefde’, maar die lijkt voor hem ver weg

Los Angeles, the voices: Ware liefde (97)

‘Het volgende liedje schreef ik recht uit mijn hart’, zei Gordon op 31 december 2010 toen hij het liedje ‘Ware liefde’ introduceerde tijdens het concert van Los Angeles, the voices in Carré in Amsterdam. Volgens eigen zeggen had hij de tekst van het nummer geschreven voor Sander, sinds april 2009 zijn ex-vriendje.

Wat hij er echter niet bij vertelde dat de Ierse zanger Brian McFadden al in 2004 het nummer ‘Be true to your woman’ had geschreven voor zijn … ex-vrouw! Brian was kort daarvoor, in maart 2004, uit de boyband Westlife gestapt om meer tijd te besteden aan zijn familie en te werken aan soloprojecten. ‘Be true to your woman’ is afkomstig van zijn debuutalbum ‘Irish son’ uit 2004. Tegenwoordig is Brian jurylid bij ‘Australia got talent’.

‘Ware liefde’ was het eerste liedje wat Los Angeles, the voices zong tijdens de uitmarkt op 29 augustus 2010 in Amsterdam. Dat wil zeggen, het nummer had het debuut moeten worden van het vijftal, ware het niet dat het stormachtige weer roet in het eten gooide. Uiteindelijk debuteerde het gezelschap op 10 september in ‘Holland’s got talent’ met de single ‘Blijf veilig bij mij’, dat #16 kwam. ‘Ware liefde’ is de derde notering voor Los Angeles, the voices, maar de echte ‘Ware liefde’ voor Gordon lijkt ver weg. Want na Sander is onlangs ook zijn relatie met Raoul, met wie hij sinds november 2009 ging, tot een einde gekomen.

Vinzzent krijgt hulp van een gospelkoor

Vinzzent: Wat een wonder (98)

2010 was een zeer goed jaar voor Vinzzent. Hij mocht niet naar Moskou om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, maar hij scoorde wel mooi twee hits: ‘Dromendans’, dat bijna zijn grootste hit werd: #11 en ‘Groen wit blauw geel rood’ (#20). Vervolgens won hij op 24 november twee Party awards, eentje voor ‘populairste artiest’ en eentje voor ‘Dromendans’, in de categorie ‘populairste single’. En dat zegt hem veel meer dan een vakjury, want de Party award (in 2009 gewonnen door Frans Duijts), is een publieksprijs en het publiek heeft altijd gelijk. Voor Vinzzent was het de eerste keer dat hij een award won en dat zal vast niet de laatste keer zijn!

Wat een wonder’, binnen op #98, is zijn tiende notering. Het idee voor het nummer ontstond nadat hij met zijn producer Hans van Vondelen een grote TV-show in Parijs had bijgewoond. Op het nummer wordt Vinzzent ondersteund door the New gospel sensation uit Uithoorn, bestaande uit Tarif Heljanan (zingt bij Ruth Jacott, Gordon), Danie Duzant (Ebonique), Jasmin Tusjadia (Ilse de Lange), Anna Makaloy (Ruth Jacott), en Erwin van Motman (Boris). Zoals je ziet zingen ze niet alleen in de kerk!