maandag 21 februari 2011

Madonna valt Lady Gaga niet af

Lady Gaga: Born this way (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

‘Poker face’, de eerste #1-hit van Lady Gaga, had in 2009 nog vijf weken nodig om de eerste plaats te bereiken. Daarna scoorde ze nog twee top 7-hits (‘Bad romance’ in 2009 en ‘Alejandro’ in 2010), maar hoger kwamen haar hits niet meer in de Single Top 100. Dat verandert in één klap met ‘Born this way’ dat binnenkomt op de eerste plaats.

Op vrijdag 11 februari 2011 werd het nummer vrijgegeven en vijf dagen later maakte Itunes bekend dat ‘Born this way’ meer dan 1 miljoen keer gedownload was en dat het nummer in 23 landen de eerste plaats had bereikt, een unicum volgens het downloadplatform. Meer dan 448.000 stuks werden er van in de Verenigde Staten van Amerika gedownload. Daarmee komt het nummer op de derde plaats van de meest gedownloade tracks na ‘Boom boom pow’ van the Black eyed peas (465.000) en ‘Right round’ van Flo rida (636.000).

Die 448.000 stuks van ‘Born this way’ zijn ruim voldoende voor een #1-hit in de Billboard Hot 100 en dat is ook nog eens de 1000ste in de historie. De allereerste was ‘Poor little fool’ van Ricky Nelson op 4 augustus 1958. Let wel, daarvoor bestond er ook al een Top 100, maar 4 augustus 1954 wordt beschouwd als de startdatum van de eerste hitparade waarin alle genres aan bod komen. Bij ons duurt het nog even tot wij de 1000ste #1 kunnen begroeten, immers de start van de voorlopers van de Single Top 100 ligt op 23 mei 1969!

‘Born this way’ is de voorloper van het gelijknamige album dat wereldwijd op 23 mei verschijnt. Het zal Lady Gaga echter niet lukken om de eerste plaats zo lang in handen te houden. Daar zorgen andere artiesten wel voor!

goedgekeurd door Madonna

Niemand zal ontkennen dat ‘Born this way’ veel weg heeft van ‘Express yourself’, in 1989 een #5-hit voor Madonna. Om te voorkomen dat Lady Gaga eventueel schade zou oplopen door alle beschuldigingen, liet Madonna per mail weten dat ‘ze haar liefde en volledige steun uitspreekt’. ‘En als de Queen zegt dat het goed is, dan is het goed’, voegde Lady Gaga daar aan toe.

Woordvoerders van de Queen of pop ontkennen echter de mailtjes waar Lady Gaga het over heeft. En Chris, de broer van Madonna, gooit daar nog een schepje bovenop. Hij vindt dat Lady Gaga het nummer gestolen heeft van zijn zuster. Daarbij moet je wel weten dat broer en zus niet zo’n beste relatie met elkaar hebben. Lady Gaga trekt zich er niets van aan: “Er is geen grotere fan van Madonna dan ik. Ik ben persoonlijk en professioneel haar grootste fan ter wereld.” Maar om dan je voorbeeld te kopiëren, lijkt ons wat overdreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten