vrijdag 5 februari 2016

Hitflits: Voice helpt Mike Posner aan #1-notering; postuum record voor David Bowie

Noch Lukas Graham noch Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG lukte het Justin Bieber van de eerste plaats te verdrijven. Negen weken lang voerde zijn ‘Lose Yourself’ de Single Top 100 aan, maar vanaf deze week is dat voorbij.
Want de Amerikaan Mike Posner neemt de leiding van Bieber over met zijn nummer ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’. Na twee weken op #5 te hebben gestaan, stijgt het nummer in de achtste week naar de eerste plaats. En dat is voor een belangrijk deel te danken aan zijn optreden, vorige week vrijdag, tijdens de finale van the Voice of Holland.

Mike Posner scoorde in 2010 zijn eerste hit in ons land met ‘Cooler Than Me’, dat tot #29 kwam. De Amerikaan heeft echter als (mede) componist al meer hits op zijn naam staan, waarvan drie in 2012:
-          Labrinth feat. Emile Sandé: Beneath Your Beautiful (#15)
-          Maroon 5: Sugar (#10)
-          Justin Bieber: Boyfriend (#8)
Een #1-notering zat daar niet bij. Die pakt hij nu dus wel. Het nummer, oorspronkelijk akoestisch, werd door het Noorse duo SeeB voorzien van een remix, dat in oktober al de eerste plaats haalde in Noorwegen.

SINGLE TOP 5

1. (5)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
2. (1)   Justin Bieber: Love Yourself
3. (2)   Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG: Light It Up (remix)
4. (3)   Lukas Graham: 7 Years
5. (4)   Justin Bieber: Sorry

In de Amerikaanse hitparade gaat het net de andere kant op met ‘Love Yourself’, want daar pakt het nummer nu pas de eerste plaats. Daarvoor moet een ander nummer ruimte maken en dat is ‘Sorry’ van Justin Bieber. Bieber gooit zichzelf van de eerste plaats dus. Een hitfeit dat daar voor de zevende keer plaatsvind. Eerder deed Bieber dit al in onze hitparade en die van de Britten.

En over de Britten gesproken. De hoogste eerste weeks daar is dezelfde als bij ons: ‘Pillowtalk’ van ZAYN. Alleen verschilt zijn notering, #9 bij ons, nogal met die in het Verenigd Koninkrijk, want daar komt het nummer binnen op de eerste plaats. ZAYN is Zayne Malik, tot maart vorig jaar lid van  OneDirection. Met die groep scoorde hij in eigen land vier #1-hits. Met 112.497 exemplaren, waarvan 47.419 streams, is ‘Pillowtalk’ van ZAYN de snelstverkopende #1 van 2016.

zesde editie van The Voice of Holland levert slechts twee hits op

In 2014 kwam ‘Magic’ van O’G3NE, winnaar van de vijfde editie van the Voice of Holland nog tot de derde plaats. Maar voor ‘Perfect World’ van Maan, winnaar van deze editie, zit er niet meer in dan een teleurstellende 25e positie. Brace, die na Jenny Lane afviel in de finale, scoort met  ‘Alleen’ een 70e plaats. En runner-up Dave Vermeulen, heeft met zijn zelfgeschreven ‘Found Myself A Home’ niet eens de bovenste 100 gehaald. De uitspraak van coach Anouk op Qmusic, dat ze niet verwacht dat de kandidaten uit deze editie van the Voice of Holland een flinke carrière gaan maken, snijd in ieder geval deze week hout. Komende week is de single van Maan alarmschijf op Radio 538, maar of dat voor een echte hit zal zorgen is maar de vraag. Dat zit er alleen in als het nummer ook op Spotify komt.

In het weekend dat het carnaval losbarst, staat er slechts één nummer in de Single Top 100 dat daar zeker gedraaid zal worden: ‘Feestmuts’ van Snollebollekes, in de derde week gestegen van 71 naar #68.

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen:
#58 Ali B feat. Boef & Sevn Alias: Een Klein Beetje Geluk
#95 Daya: Hide Away
#96 Charlie Puth feat. Selena Gomez: We Don’t Talk Anymore
#99 Rihanna feat. Drake: Work
#100 Time Square feat Xavier Rudd: Follow The Sun (remix van Xavier Rudd, deze week op #24)

Het enige nummer dat op herhaling gaat is ‘Hymn For The Weekend’ van Coldplay (en een klein beetje Beyoncé) op #67. Het nummer stond op 19 december een weekje op #66, als track van het album A Head Full Of Dreams, maar is nu alsnog op single uitgebracht. De afgelopen week was het de Top Song op Radio 2. Aanstaande zondag treedt Coldplay op tijdens de 50e editie van de Superbowl. Ook Beyoncé zal daarbij aanwezig zijn.

Rest nog, voor we overgaan naar de albums, de vermelding van de topsprinter. Met een sprong van 23 plaatsen, is dat Charlie Puth die met ‘One Call Away’ op de 29e plaats terecht komt.

ALBUMS

Op 11 juni start de Europese tournee van Rihanna met een optreden in de Amsterdam ArenA. Haar album ANTi zou dan bijna een jaar oud zijn, want het stond gepland voor de zomer van 2015. Vervolgens werd de release uitgesteld tot november, maar (weer) ingetrokken, omdat  de concurrentie (lees: release van 25 van Adele) te zwaar was.
Ruim een week geleden lekte het album, haar achtste, uit op het streamplatform Tidal, waarna het een dag lang gratis kon worden gedownload, hetgeen 1 miljoen keer is gedaan. Sinds een week is het album als betaalbare download verkrijgbaar en dat levert slechts een zevende plaats op in de Album Top 100. Lager dan haar drie vorige albums, die binnenkwamen op de zesde plaats. Vanaf vandaag is ANTi ook fysiek verkrijgbaar, dus wellicht zit er volgende week een hogere plaats in.

postuum record

Geen #1 voor Rihanna dus, bij lange na niet. Maar ook geen hernieuwde #1 voor 25 van Adele, want dat blijft op #2 staan. En dus is (Blackstar) van David Bowie voor de vierde week het bestverkochte album in Nederland, als download, stream en fysiek (op cd én elpee). Daarmee scoort Bowie postuum een record, want niet eerder stond een album van hem langer dan drie weken op de eerste plaats. Let’s Dance hield het in 1983 drie weken bovenaan vol.

ALBUM TOP 5

1. (1)   David Bowie: (Blackstar) (vierde week)
2. (2)   Adele: 25
3. (3)   Justin Bieber: Purpose
4. EW  Dream Theater: The Astonishing
5. (5)   Claudia de Breij: Alles Is Goed (De Mooiste Liedjes)

De 65e verjaardag van Phil Collins, vorige week zaterdag, gaat niet ongemerkt voorbij. Naast deluxe edities van Face Value (op #46) en Both Sides (op 73), is er voor de fans de box Take A Look At Me Now …, met de twee genoemde cd’s (op #23). In die box is ruimte voor zijn zes andere solocd’s, want die verschijnen de komende maanden per twee. De deluxe edities bevatten nooit eerder op cd uitgebrachte opnames en nummers uit live optredens.

Buiten Dream Theater (op #4) en Rihanna (op #7) en de deluxe albums van Phil Collins, zijn er nog de andere eerste weeks noteringen:
#8 Sia: This Is Acting, waarschijnlijk de nieuwe #1 in de Britse albumlijst, haar eerste daar
#13 Charlie Puth: Nine Track Mind
#48 Tobias Sammet’s Avantasia: Ghostlights
#75 Sivert Høyem: Lioness
#78 Bloc Party: Hymns
#92 Mike Oldfield: Discovery – deluxe edition (originele album bereikte in 1984 de 2e plaats)

Update 20.00 uur: David Bowie gooit zichzelf van de eerste plaats

Niet Sia pakt de eerste plaats in de Britse albumlijst, maar David Bowie! Zijn album Blackstar zakt na drie weken naar de tweede plaats (verkoop: 27.962) en zijn verzamelalbum Best Of Bowie stijgt van de derde naar de eerste plaats (28.897, waarvan 1640 streams). Sia moet dus genoegen nemen met een derde plaats (27.684), maar scoort daarmee wel haar hoogste notering. ANTi van Rihanna komt net als bij ons, binnen op de zevende plaats (20.136, waarvan 507 fysiek).

kwartet opvolgers

Bowie volgt zichzelf dus op en is daarmee nog maar de vierde artiest die dat lukt. De andere drie zijn:
-          the Beatles: in december 1963 met With The Beatles vs Please Please Me en in 1964 met Beatles For Sale vs A Hard Days Night
-          Mike Oldfield: in oktober 1974 met Tubular Bells vs Hergest Ridge
-          Michael Jackson: in juli 2009 met Essential vs Number Ones

Nederpop

Terug naar onze eigen albumlijst, want de afgelopen week verscheen de vijfde worp in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music, albums met de singles (a+b kant) van Nederpop groepen uit de jaren ’60 en ’70. Het levert de volgende vier noteringen op, waarmee het aantal op 22 komt:
#58 the Cats
#67 the Bintangs
#71 Supersister
#77 Rob Hoeke

En daarmee ronden we deze Hitflits af. Voor de albumsnippers verwijzen we je naar de nieuwspagina van 3FM. En later dit carnaval weekend komen we je nog een keer lastig vallen met een nieuwe Megaman. Alaaf!