vrijdag 24 juni 2011

Hitflits: stadionversie ‘Armen open’ bezorgt Guus Meeuwis zevende #1-hit

Dat Rochelle met ‘No air’ al na één week de eerste plaats zou moeten opgeven, was te voorzien. Vorige week vrijdag, toen de hitparades bekend werden gemaakt, was haar nummer in de daglijsten ingehaald door ‘Loca people’ van Sak Noël. Uiteindelijk zakt ‘No air’ in de tweede week naar de zesde plaats. ‘Strong’, haar eigen liedje, zakt van 6 naar #16.

Toch is ‘Loca people’ van Sak Noël niet de nieuwe #1 in de Single Top 100. Vorig weekend vonden in Eindhoven de concerten plaats van Guus Meeuwis onder de noemer ‘Groots met een zachte G’. Tijdens die concerten en ook daarna kon de stadionversie van ‘Armen open’ gedownload worden voor € 2,--. Die verkopen zijn opgeteld bij die van de ‘gewone’ single, met als resultaat een #1-notering, de zevende voor Guus inmiddels, waarvan de derde binnen op #1. Van het gelijknamige album zijn meer dan 50.000 stuks omgezet en dat leverde Guus afgelopen zondag een platina award op. In de Single Top 100 zal Sak Noël dus nog een weekje moeten wachten op een #1-notering…

Ook Nick & Simon hebben alles uit de kast getrokken om met ‘Een zomer lang’ op #1 binnen te komen. Een cd-single kompleet met tracks uit de serie ‘The American dream’ waren echter niet voldoende. Zelfs ‘Loca people’ van Sak Noël verkoopt nog meer, waardoor het duo dit keer genoegen moet nemen met een derde plaats. Volgende keer beter dus.

De overige eersteweeks noteringen:
#28 Jannes: Na na na
#48 Rigby: Fire, nummer uit 2010, maar nu bekend door Grolsch reclame
#66 Bad meets evel feat. Bruno Mars: Lighters
#70 Anouk: I’m a chiché
#76 René Schuurmans: Verliefd zijn
#91 Ghijs de Bruijn: Vrij
#93 Sasja Brouwers: Jij bent de liefde van mijn leven
#95 Kings of Leon: Backdown south
#97 Lytse Hille: Tsjakkie diekkie boem boem

Terwijl in de Single Top 100 de #1-hits elkaar snel opvolgen, heerst in de albumlijst rust. Althans bovenin, want de acts die vorige week de top 6 bezet hielden, zijn dezelfde, alleen in een ietwat andere volgorde. De #1 is niet veranderd, en dus staat ‘21’ van Adele op de eerste plaats van de Album Top 100. Van de 26 weken dat 2011 jong is, voert ‘21’ al achttien weken de albumlijst aan. En het ziet er voorlopig niet naar uit dat, dat er iemand is die haar zegetocht kan stoppen! Haar voorsprong op de #2 is bijna 54%. In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft ‘19’ ook #1, nu in totaal voor de 33ste week.

In de Amerikaanse lijsten is Adele voor de helft haar eerste plaats kwijt. Haar single ‘Rolling in the deep’ blijft voor de zevende week #1, maar haar album ’21’, zakt na tien weken op #1 te hebben gestaan, naar de derde plaats (verkoop: 114.540, totaal = 2.324.073). De nieuwe #1 daar is ‘Hell: the sequel’ van Bad meets evil, het project van Eminem & Royce da 5’9. Solo heeft Eminem al zes #1-noteringen op zijn naam staan en daarnaast stond hij met het hiphop collectief D12 twee keer bovenaan. Van ‘Hell: the sequel’ zijn in de afgelopen week 170.868 stuks verkocht. Bij ons gaat het album van 73 naar #25.

In onze albumlijst ziet de rest van de top 10 er als volgt uit:

#2 (2) Anouk: To get her together
#3 (4) Guus Meeuwis: Armen open
#4 (3) Glennis Grace: One night only
#5 (5) Ilse DeLange: Live in Gelredome (zaterdag zendt RTL8 om 11 uur de registratie uit van het concert op 26 maart)
#6 (6) Foo fighters: Wasting light, het Pinkpop-effect ijlt nog een weekje na
#7 (25) il Volo: il Volo
#8 (11) Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor, terug in de top 10, waar ze van de 73 weken nu al 71 heeft doorgebracht
#9 (15) Ben Saunders: You thought you knew me by now
#10 (12) Racoon: Liverpool rain

En hier volgen de eersteweeks noteringen:
#15 Bon Iver: Bon Iver
#17 Kempi: Het testament van Zanian Adamus
#26 Pitbull: Planet pit
#32 Blue velvet: Push!
#35 Splendid: Connect back to the stars
#36 Simple plan: get your heart on!
#38 Jah6: Jah6
#41 Armin van Buuren: Mirage – the remixes
#50 ABBA: Collected, 3cd-box met 50 nummers, waaronder albumversies
#51 Caro Emerald with the Grandmono orchestra: Live in concert at the Heineken Music Hall Amsterdam, na de gelijknamige DVD/CD, dat vier weken bovenaan de DVD Muziek Top 30 stond, krijgt de enkele cd nu ook een notering
#54 Jill Scott: The light of the sun
#75 Symphony x: Iconoclast
#87 Miles Davis: Icon
#94 Fink: Perfect darkness
#95 Steffen Morrison: Revealed

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend, wanneer de temperaturen op een zomers nivo zijn uitgekomen, melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 19 juni 2011

Megaman bij week 25 – 18 juni 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Rochelle door het zingen van een eigen liedje een uniek hitfeit scoort, en Adlicious geen eigen liedje mocht zingen, 3js toch nog wat overhielden aan het Songfestival, Barry Badpak geholpen wordt door Jochem Myjer, maar de vrienden van Patty Brard het (nog) laten afweten. Dat en meer over de twaalf eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Rochelle boekt uniek hitfeit: in één keer twee top 10 hits

Rochelle: No air (1) *** hoogste eersteweeks *** / Strong (6)

Vanaf de auditie op 11 februari 2011 met ‘Turn my swag on’ van de bij ons vrijwel onbekende zanger Soulja Boy, tot en met de finale op 10 juni, was Rochelle een konstante (X) factor van hoge kwaliteit. Terecht dan ook dat zij de vierde editie van X-factor won en ‘No air’ op #1 binnenkomt, waarvan binnen een week al meer dan 10.000 van gedownload zijn, goed voor goud dus. ‘No air’ was in 2008 een #17-hit voor Jordin Sparks with Chris Brown.
Rochelle Perts (Helmond, 20 maart 1992) deed in 2007 al mee aan de vierde editie van Idols met ‘(You make me feel like) A natural woman’ van Aretha Franklin. Hoewel de jury haar eigenlijk te jong vond (15) en innemend, lieten ze haar toch doorgaan. Uiteindelijk sneuvelde Rochelle in de theaterronde, maar was ze wel een ervaring rijker.

Intussen werkte ze verder aan een carrière in de muziek. Ze verhuisde naar een studentenhuis in Eindhoven en volgt aan het Rock City Institute (RCI), de opleiding tot ‘een vakbekwame muzikant en zelfstandige ondernemer in de popmuziek’. Daarnaast gaf ze zich op voor de vierde editie van X-factor, die ze uiteindelijk won.

In de week naar de finale moesten beide finalisten, Adlicious en Rochelle, zoveel mogelijk stemmen weten te vergaren. Aan het begin van de finale had Rochelle met 59% tegen 41% een ruime voorsprong op Adlicious. Hoewel er door de presentatoren Wendy van Dijk en Martijn Krabbé nog geroepen werd ‘dat er nog van alles mogelijk was’, kon Rochelle de overwinning al niet meer mislopen. Gaandeweg de finale bleek dat zij gewoon beter was dan Adlicious. En uiteindelijk won ze dan ook met 73 tegen 27% van de stemmen.

uniek hitfeit

Tijdens de finale zongen beide finalisten vier nummers, waaronder eentje van de eigen keuze. Adlicious koos voor ‘Earth song’ van Michael Jackson, Rochelle kwam met ‘Strong’, een liedje dat ze pas geleden had geschreven met haar pianist Wouter Hardy. Het nummer hadden ze vanwege X-factor even laten liggen. In overleg met haar coach Eric van Tijn besloot ze om het nummer tijdens de finale te doen.

Ook dat zal zeker geholpen hebben aan haar overwinning. Sterker, het nummer dat ook beschikbaar kwam als download, komt binnen op de zesde plaats. Daarmee is zij de eerste act in het Megatijdperk, dat in de eerste week twee top 10-hits scoort. Tot deze week was een dubbele Top 20-notering voor Doe maar het meest haalbare. Dat was op 8 april 2000 met de nummers ‘Watje’ (binnen op #11) en ‘Als niet als’, samen met Brainpower (op #19).

jong, maar niet de jongste

Rochelle is na Sharon Kips met ‘Heartbeak away’ (in 2007), Lisa met ‘Halleluja’ (in 2009) en Jaap met ‘Don’t stop believin’’ (in 2010), de vierde winnaar van X-factor en allen scoorden ze een #1-hit. Daarnaast is ze van de winnaars, met 19,26 jaar, ook de jongste met een #1-hit op zak. Ze is echter niet de aller jongste winnaar van een talentenjacht. Dat is sinds 14 april 2001 nog steeds Bouchra Tjon Pong Fong van Starmaker, die veertien dagen na het scoren van de #1-hit ‘Damn (I think I love you)’ 17 jaar werd.

Rochelle is dus nog maar net 19 jaar. Mits zij op een juiste manier wordt begeleid en ze de tijd krijgt, wacht haar een grote carrière, niet alleen als zangeres, maar ook als componist. Afgelopen maandag werd ze gehuldigd in haar geboorteplaats Helmond. Een huldiging die ook door was gegaan, als ze tweede was geworden.

3js hielden toch wat over aan deelname Songfestivial

3js: De stroom (12)

Na het debacle van de tweede halve finale van het Eurovisie songfestival, waar de 3js laatste werden, zouden ze het een tijdje rustig aan doen. Toch komen ze nu al met een nieuwe single, ‘De stroom’, dat aan de rand van de top 10 binnenkomt op #12. Het nummer was één van de vijf liedjes dat het trio zong tijdens de Nationale finale, toen ‘Je vecht nooit alleen’ dat van zowel het publiek als de vakjury de meeste punten kreeg. De rest is geschiedenis.

De stroom’ kwam samen met de andere vier liedjes op een speciale uitgave van het album ‘Dromers en dwazen’. Om de cd-single toch aan de fan te brengen, zijn er drie nummers aan toegevoegd, opgenomen tijdens het ‘Hoger Harder Verder 2010 concert’ in de Heineken Music Hall. De nummers zijn: ‘Net alsof’, ‘Loop met me over zee’ en ‘Bevlogen als vogels’.

nasleep songfestival

‘Vrede mee..... Geen pijl op te trekken.... Trots. En bedankt!!!!!! Iedereen!’, twitterde Jaap Kwakman na de uitschakeling op donderdag 12 mei. Maar de wrange nasmaak hebben de drie heren allang weer weggespoeld. Mede door de contacten die ze daar hebben gelegd. Onder andere met Raphael Gualazzi, die voor Italië de tweede plaats in de wacht sleepte, gaan ze samen een nummer schrijven, dat wordt opgenomen in Volendam. Jaap de Witte: “Het klikte muzikaal en privé erg goed met Raphael op de Songfestivalboot in Düsseldorf. We hebben samen gejamd en dat pakte erg leuk uit.”

Op 29 oktober zal Raphael het nummer samen met de 3js zingen in de HHM, tijdens de tweede editie van ‘Hoger Harder Verder’. Dan zullen ook Ellen ten Damme en Bertolt optreden.

Gerard Joling plukt de liefde uit de lucht

Gerard Joling: Er hangt liefde in de lucht (29)

Drie weken geleden stond ‘Hou je morgen nog steeds van mij’, dat in maart de derde plaats bereikte, voor het laatst in de Single Top 100. Maar Gerard Joling en zijn team, laten er geen gras overgroeien, en komen al weer met de opvolger ‘Er hangt liefde in de lucht’. Beide nummers komen van zijn album ‘Gewoon Gerard’, waarvan sinds april meer dan 25.000 stuks zijn omgezet en waarvoor hij een gouden plak ontving. Alleen is de singleversie wat opgeleukt met de accordeon van DJ Goldfinger. ‘Er hangt liefde in de lucht’ is Gerard zijn 57ste notering.

Adlicious mocht geen eigen nummer zingen

Adlicious: Maniac (35)

In navolging van 2010, is ook dit jaar van de ‘runner-up’ van X-factor (de verliezer dus), het nummer uitgebracht dat gezongen werd in de finale. Vorig jaar kwam ‘We belong to the night’ van Maaike Vos gelijktijdig met ‘Don’t stop believin’’ van Jaap Reesema de Single Top 100 binnen. Jaap op #1, Maaike op #4. Dit jaar is het de beurt aan Rochelle met ‘No air’ (op #1) en Adlicious met ‘Maniac’, dat pas binnenkomt op #35. ‘Maniac’ was in 1983 een #10-hit voor Michael Sembello, afkomstig uit de film ‘Flashdance’.

Adlicious is geen groep die apart voor de X-factor bij elkaar is gekomen. Laise Sanches (25), Shirley Spoor (27) en Jordy van Toornburg (23) kennen elkaar sinds 2006. Ze studeerden aan het Conservatorium van Rotterdam en zongen samen, waar uit eind 2009 Adlicious is ontstaan. Vorig jaar wilden de drie al meedoen aan X-factor, maar waren net te laat. Daarop schreef het trio zich in voor de Britse X-factor, waar ze bij de eerste 50 eindigden.

Dit jaar waren ze wel op tijd en op 28 januari 2011 was hun auditie met een accapella versie van ‘auditie’ van Joss Stone. Even was er de hoop dat een groep met echte vocale kwaliteiten de talentenjacht zou kunnen winnen. Tijdens de finale viel dat echter tegen, zeker toen ze ‘Firework’ van Katy Perry brachten, want dat was ronduit vals. Jammer, want ze hadden kans de eerste groep te worden die de X-factor zou winnen.

Overigens had Adlicious, net als Rochelle, een eigen nummer klaar liggen. Hun coach, Angela Groothuyzen, adviseerde hen echter om daar niet mee te komen, omdat het teveel risico zou inluiden. Bij Rochelle is daar echter geen sprake van geweest.

Barry Badpak krijgt hulp van Jochem Myjer

Barry Badpak: Kamelenteen (waar ga je heen) (45)

3FM Serious Request kan de buik nat maken als ze in december de stad Leiden aandoen, want dan zal ‘Kamelenteen (waar ga je heen)’ door menig (dronken) bezoeker ‘gezongen’ worden. Het nummer van Barry Badpak dreigt namelijk een grote hit te worden. Zelfs cabaretier én Leidenaar Jochem Myjer heeft het nummer omarmd en is zelfs in de videoclip te zien.

Het idee voor het nummer is afkomstig van Wouter Vermeulen, bedrijfsleider van cafe ‘De hut’ van Ome Henne aan de St. Aagtenstraat in Leiden, dat in april 32 jaar bestond. Dat café was in de jaren ‘80 de thuisbasis van Rubberen Rubbie, de Leidse formatie die Nederlandstalige nummers in een medley uitbracht en daar vette hits mee scoorde. Op een donderdagavond toen er nog even flink werd doorgedronken, ontstond het nummer, dat Wouter samen met twee maten maakte, die zich Barry Badpak noemen.

Wouter kwam Jochem Myjer tegen in een restaurant. Ze raakten in gesprek en Myjer, die het nummer van Barry Badpak al kende, wilde graag meedoen in de clip.

Alpenzusjes gaan de jungle in

de Alpenzusjes: De jungledans (67)

Met ‘Naar voren, naar achteren’ (#40 in maart), maakten de vernieuwde Alpenzusjes een goede entree. Tot dan werden de Alpenzusjes voornamelijk geassocieerd met Tiroler muziek. Hoewel Chantal van Geelen uit Den Dungen en Apolonia Gort uit Woudrichem, de nieuwe Alpenzusje, nog gekleed gaan als Tiroler Mädel, komen ze met heel ander repertoire, dat geproduceerd wordt door Waylon van der Heyden. Dit keer stuurde hij de dames de jungle in.

Beyoncé verder zonder haar vader

Beyoncé: Best thing I never had (70)

Haar vorige single ‘Run the world (girls)’ zakt in de negende week naar #43. Nederland was het eerste land waar het nummer een notering kreeg. Dat zit er nu niet in, want ‘Best thing I never had’ van Beyoncé ging al op 1 juni 2011 in première op de Amerikaanse radio, en kwam daar binnen op #75. Beide nummers zijn afkomstig van haar album ‘4’, dat nog deze maand moet verschijnen. Het wordt haar eerste album dat uitkomt zonder dat Mathew Knowles, haar vader en voormalig manager, er iets mee van doen heeft. Beyoncé heeft zo’n twee jaar aan haar vierde album gewerkt, waaraan een grote schare muzikanten/schrijvers/producers heeft meegewerkt. Onder anderen Babyface, Diana Warren, Kanye West en Ryan Tedder.

Tiende hit van Casacada is ‘geleend’

Cascada: San Francisco (76)

Het nieuwe, vierde, studioalbum van de Duitse formatie Cascada heet ‘Original me’. Dat kan echter niet gezegd worden van de eerste hitsingle ‘San Francisco’. Die heeft namelijk veel weg van ‘California gurls’ van Katy Perry feat. Snoop dogg (#6 in 2010). Daarnaast is in ‘San Francisco’ op de achtergrond ook nog een nummer te horen dat ons doet denken aan ‘Yeah yeah’ van Bodyrox (#13 in 2006). En zo scoort Cascada heel gemakkelijk hun tiende hit.

Het is niet de eerste keer dat ze leentje buur spelen. De helft van hun tien hits zijn covers. Het begon al in 2006 met ‘Everytime we touch’ (#12), origineel van Maggie Reilly. Daarna volgden ‘Truly, madly and deeply’ (#25), ‘A neverending dream’ (#77), beide in 2007 en ‘What hurts the most’ (#35 in 2008).

En nu dus ‘San Francisco’, waarvan als componisten Manuel Reuter & Yann Peifer (=Cascada) worden genoemd én Tony Cornelissen. Geen enkele credit dus voor Max Martin, Calvin Broadus (Snoop dog), Lukasz ‘Dr. Luke’ Gottwald, Katy Perry of Bonnie McKee, die ‘California gurls’ schreven. En ook niet voor Nick Bridges, Jon Pearn of Nathan Thomas, van ‘Yeah yeah’ van Bodyrox. Cornelissen was ondermeer gitarist bij Kane, schreef nummers voor Di-rect, Do en de Duitse rockster Martin Kescini. In 2007 werkte hij al samen met Reuter & Peifer aan twee nummers van Cascada op het album ‘Perfect day’.

Gracey is goedkoper dan Djumbo

Gracey: A ram sam sam (81)

Vorig jaar stapte Fleur Minjon uit de meidengroep Kus en ging de meiden nog als trio door. Maar in april 2011 trokken de andere drie meiden alsnog de stekker er uit. Na ruim vijf jaar met elkaar te hebben opgetrokken en dertien hits, was de koek op. Twee van de drie meiden waren inmiddels moeder geworden. En dus is er ruimte voor een nieuwe meidengroep, Gracey. Door het boekingskantoor worden ze als volgt aangeraden: ‘Gracey is een geweldig, goedkoper, maar zeker niet slechter alternatief voor een act als Djumbo. Zeer geschikt om op te treden voor kinderen. Ook de papa's zullen met plezier naar GRACEY kijken.’ Je zal maar zo worden aangeprezen …

Saritâ, Saskia en Larissa, ontmoetten elkaar tijdens een auditie. Alle drie hebben ze wel dezelfde achtergrond: dansacademie Noord Nederland. Daarnaast deden ze ervaring op bij de dinnershow of dreams en diverse musical, theater, en televisieproducties. De naam Gracey is een samenspel van Crazy, Grace, Grease etc. ‘A ram sam sam’ is inmiddels na ‘Rock & roll girl’ en ‘De wereld is van ons’, de derde single.

A ram sam sam' is van oorsprong een Turks kinderliedje. De groep Avariya maakte er in 2009 echter, gezien de videoclip, een meer volwassen versie van.

Patty Brard heeft weinig (echte) vrienden

Patty Brard: Waarom zou drinken een zonde zijn (82)

Afgelopen week heeft Patty Brard haar Facebook-vrienden opgeroepen om haar aan een hit te helpen. “Lieve mensen, bij gebrek aan tv-promotiemogelijkheden, PLEASE, zet allemaal deze link op je profiel, zodat er zoveel mogelijk gedownload wordt. Kom op, ik heb 4000 vrienden… delen en downloaden. Dat hebben jullie toch wel voor me over!” Uit de notering van ‘Waaron zou drinken een zonde zijn’, binnen op #82, blijkt ze niet echt veel echte vrienden te hebben, die wat voor haar over hebben …

Op 24 mei presenteerde Patty voor het laatst ‘Shownieuws’ van SBS6. De zender verlengde haar contract niet omdat ze ‘niet lekker zou liggen bij haar collega’s’. Die zouden dit hebben laten weten aan Story. Dus niet zo vreemd dat Patty een column gaat schrijven voor het andere roddelblad, Privé. Dan komt er toch nog wat geld binnen, want van een hit hoeft ze het niet meer te hebben. Sinds begin dit jaar schrijft Emile Hartkamp (Frans Bauer, Marianne Weber, Grad Damen, Jannes) voor Patty.

#1-producers bundelen krachten

Afrojack & Quintino: Selecta (85)
Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Afrojack & Quintino? Antwoord: beide hebben meegewerkt aan een #1-hit. Afrojack (echte naam: Nick van de Wal) werkte mee en is ook te horen op ‘Give me everything’ van Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer, dat drie weken bovenaan de Britse hitparade stond. Quintino, voluit Quinten van den Berg, maakte een remix van ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, die begin 2009, drie weken op de eerste plaats stond van de Single Top 100. Dus niet zo gek dat beide dj’s hun krachten bundelen op ‘Selecta’, binnen op #85. Alleen een #1-hit zit er voor beiden (nog) niet.