vrijdag 7 februari 2020

Hitflits: eerste verjaardagscadeau voor Maan is binnen: album Onverstaanbaar op #1

Op basis van alleen downloads en streams pakt zangeres Maan met Onverstaanbaar vandaag de eerste plaats in de Album Top 100. Een mooier verjaardagscadeau, maandag wordt ze 23, had ze zich niet kunnen wensen! Vier dagen na haar verjaardag, op vrijdag 14 februari, verschijnt haar album op cd.

Onverstaanbaar is de opvolger van de EP Waar Ga Je Heen (#15 in 2008), dat ze zag als een test om te kijken of ze ook in het Nederlands muziek kan maken. Daarvoor had de winnares van the Voice of Holland al wel enkele Nederlandstalige hits gescoord, maar dat waren nummers van anderen.

Op de EP Waar Ga Je Heen werkte Maan samen met Anouk, die net Wen D’r Maar Aan, haar eerste Nederlandstalige album had uitgebracht. Met het titelnummer ‘Waar Ga Je Heen’ begaf Maan zich voor het eerst op het gebied van tekstschrijven.

Niet alleen het zingen in het Nederlands, maar ook het schrijven van Nederlandstalige teksten, gaat Maan goed af. Dat bleek wel uit het succes van de single ‘Hij Is Van Mij’ met Kris Kross Amsterdam & Tabitha feat. Bizzey: #1 in 2019 én single van het jaar.

Het afgelopen jaar heeft Maan hard gewerkt aan haar eerste volledige album Onverstaanbaar. Alle twaalf nummers, waarvan de afgelopen week ook de videoclips verschenen, zijn mede van haar hand en daarom ook zeer persoonlijk.
Maan: “Vroeger werd er veel voor mij geschreven, waar ik op dat moment ook mega blij mee was, maar nu weet ik steeds beter wat ik wil en merk ik dat ik het gelukkigst word als ik zelf mee schrijf aan de songs zodat een liedje kan ontstaan vanuit mijn ideeën en gevoelens.”

En over het album zegt ze: “Ik wilde graag dingen beschrijven die gaan over wat ik voel en wat ik meemaak, daardoor kan ik bij elk liedje even terugdenken aan een waardevol moment. Dat maakt dit album een soort dagboek waarin ik mijn leven en gedachtes met jullie mag delen.”

Voice-albums

Na You Thought You Knew Me By Now van Ben Sauders (in 2011) en We Got This van OG3NE (in 2016), is Maan de Steenwinkel nog maar de derde winnaar van deze talentenjacht die een #1-album scoort. Saunders lukte dat in 2011, het jaar dat hij de eerste editie van The Voice of Holland won. OG3NE nam de tijd en kwam twee jaar na de overwinning met hun album. Onverstaanbaar is na de twee EP’s Am / Pm (in 2017) en Waar Ga Je Heen (in 2018), het eerste volwaardige album van Maan, vier jaar na haar overwinning.

Andere winnaars met hun eerste album na deelname aan the Voice zijn: Iris Kroes met First (#4 in 2012), Julia van der Toorn met het gelijknamige album (#3 in 2014), Where I Come From van Jim van der Zee (#5 in 2018) en Forever You (#15 in 2019) van Dennis van Aarssen. Alle vier kwamen kort na hun overwinning met hun album.

ALBUM TOP 5

1. EW  Maan: Onvoorstaanbaar (eerste week op #1)
2. (1)   Eminem: Music To Be Murdered By (op 28,95%)
3. (2)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
4. (4)   Snelle: Vierentwintig
5. (5)   Roddy Rich: Please Excuse Me For Being Antisocial

elpees Eefje de Visser en Radiohead verkopen evenveel en schrijven geschiedenis

Hoewel Bitterzoet van Eefje de Visser in de Album Top 100 zakt naar de 19e plaats, blijft het album de #1 in de Vinyl 33 … maar moet dit wel delen met OK Computer van Radiohead.  GfK Dutch Charts, samensteller van de hitlijsten, meldde ons desgevraagd dat van beide elpees het zelfde aantal is verkocht. De volgorde is alfabetisch bepaald.
Bij ons weten is dit hitfeit in de historie van de albumlijsten nog niet eerder voorgekomen voor een #1-notering. In de beginjaren van de Top 30, de voorloper van de huidige Single Top 100 kwamen ex aequo noteringen geregeld voor, maar ook nooit voor een #1-notering.

En hier zijn de andere nieuwe noteringen van deze week.
Op 2 december 2009 gaf de Ierse Gary Moore een optreden in de Islington Academy in Londen. Drie maanden later, op 6 februari 2011, is Robert William Gary Moore op 58-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Gary Moore is vooral bekend van zijn nummer ‘Still Got The Blues (For You)’ (#2 in 1990), dat ook op Live From London staat, dat binnenkomt op de negende plaats.

En van de Ierse gitarist/zanger over naar een Britse muzikant van een boyband.

Na Niall Horan met Flicker (#1 in 2017), Liam Payne met LP1 (geen notering in 2019) en  Harry Styles met Harry Styles (in 2017) en Fine Line (in 2019), beide #1, komt ook het vierde lid van One Direction met een soloalbum.
De 28-jarige Louis William Tomlinson uit het Britse Duncaster, kortweg Louis Tomlinson, komt met zijn debuutalbum Walls binnen op de 22e plaats. Alle twaalf nummers schreef hij met anderen.

Voor de volledigheid: Zayn Malik, die in 2015 One Direction verliet, bracht net als Harry Styles twee soloalbums uit: Mind Of Mine (#3 in 2016) en Icarus Falls (#40 in 2018).

#36 Lil Wayne: Funeral
#39 Stef Bos: Tijd, Om Te Gaan Leven
#49 Yung Nnelg: Balans
#90 Russ: Shake The Snow Globe (na elf mixtapes en twee albums komt de 27-jarige Amerikaanse rapper Russell James Vitale uit Atlanta, Georgia met zijn derde album Shake The Snow Globe)
#96 Meghan Trainor: Treat Myself (eerste album sinds Thank You, #20 in 2016)

Wat we niet hoopten, maar al wel vreesden, is nu een feit. Met slechts één week op #93, is Sunday Afternoon het slechts presterende album van Alain Clark. Tussen 2007 en 2014 scoorde hij nog vier top 5-albums, waaronder een eerste plaats voor Colorblind in 2010.

SINGLES

Vandaag, vrijdag 7 februari 2020, werd bekend dat Snelle één van de vier Ambassadeurs van de Vrijheid is. De andere drie zijn Kris Kross Amsterdam, Roxeanne Hazes en Lucas & Steve. Sinds 1981 zijn er jaarlijks één of meerdere Ambassadeurs van de Vrijheid, de eerste was in 1991 Hessel. De ambassadeurs zullen op 5 mei met een helikopter langs de veertien bevrijdingsfestival gaan. Dit jaar is het dus de dertigste keer en 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.
Snelle over vrijheid: “Vrijheid is elkaar in je waarde laten. Dat zit heel hoog bij mij, juist omdat dat vroeger op school bij mij niet gebeurde. En vrijheid is liedjes kunnen schrijven waarover ik wil. Ook op het podium voel ik me vrij. Vrijheid is voor mij ook verbonden met veiligheid. Regels voelen vaak beklemmend, je kunt iedereen vrijlaten met bijvoorbeeld drugs of hard rijden in het verkeer, maar is dat wel veilig? Die balans moeten we niet vergeten.”

‘Smoorverliefd’ van Snelle is een liedje waarmee hij jongeren bewust wil maken van het gevaar van appen op de fiets. Het nummer staat nu voor de vierde week bovenaan de Single Top 100 en werd weer zo’n drie miljoen keer gestreamd. Maar het overwicht op de #2, ‘Blinding Lights’, de voormalige #1 van the Weeknd, is wel aan het afnemen.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Snelle: Smoorverliefd (vierde week op #1)
2. (2)   the Weeknd: Blinding Lights (op 9,27%)
3. (3)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
4. (6)   Roddy Ricch: The Box
5. (8)   Maan: Ze Huilt Maar Ze Lacht

In de Album Top 100 prijkt Onverstaanbaar van Maan op de eerste plaats. Alle twaalf nummers zijn vermoedelijk genoeg gedownload en gestreamd voor een notering in de Single Top 100. Maar vanwege nieuwe regels per 1 januari (zie Formatteringsregels), zijn dat er nog maar drie. Naast ‘Ze Huilt Maar Ze Lacht’ (op #5), zijn dat:
#28 Onverstaanbaar
#37 Als Ik Ga feat. Sevn Alias. Met Sevn Alias scoorde ze de hit ‘In Amsterdam’ (#3 in 2017)

Rest nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#43 Fatah & Lijpe: Maak Om
#52 JoeYAK & Trobeats: Amiri
#57 Dua Lipa: Physical
#62 Dorentina & Kosso: Al Van Mij
#65 Sheppard: Die Young
#77 Justin Bieber feat. Kehlani: Get Me

Na de Finse Erika Sirola met het nummer ‘Speechless’ (#24 in 2019), brengt de Duitse dj/producer opnieuw een nummer uit met een zangeres uit Scandinavië. Op zijn ‘In Your Eyes’, binnen op #82, zingt de Noorse Alida, die ook aan het nummer heeft meegeschreven.

Voluit heet ze Alida Garpestad Peck, geboren op 11 oktober 1991 in  Stavanger. Op haar negende nam ze zelf gezongen liedjes op een cassetterecorder. De afgelopen jaren bracht ze verschillende singles uit, waaronder het nummer ‘Single Riot (Lo Lo Loco)’ met de Nederlandse dj Lvndscape. Daarnaast werkte Alida samen met Brooks, ook uit Nederland.

#98 Mustard feat. Roddy Ricch: Ballin’
#100 Alicia Keys: Underdog

Tot zover deze Hitflits. Vorige week hebben we een item gewijd aan het nummer ‘Menak Wla Meni’, dat in twee uitvoeringen een notering kreeg. Mocht je het gemist hebben, je kunt het hier alsnog nalezen.

zondag 2 februari 2020

Dubbele notering voor ‘Menek Wla Meni’

In juli 2019 nam de Marokkaans-Nederlandse zangeres Inez het nummer ‘Menek Wla Meni’ op. Het nummer geschreven door de Marokkaanse zangeres/actrice Ibtissam Tiskat, vermengde ze met het nummer ‘Onderweg’ van Abel (#1 in 2000). Dat bleek een schot in de roos, want de videoclip van het nummer is tot nu toe zo’n tien miljoen keer bekeken.
Het idee om ‘Onderweg’ van Abel te gebruiken, kreeg ze van het nummer ‘Verleden Tijd’, de versie die Frenna en Lil’ Kleine in 2018 maakten en daarmee vijf weken op de eerste plaats stonden. Commercieel succes bleef echter uit voor Inez. Eerst moest er nog een andere versie van ‘Menek Wla Meni’ komen.

gouden vondst

Die kwam er tijdens de huidige, tiende, editie van The Voice of Holland. In the battle op vrijdag 17 januari zongen Kes van den Broek (Bussum, 18 mei 2001) en Ayoub Maach (Huizen, 19 februari 2000) het nummer ‘Menek Wla Meni’, in de versie van Inez, de mashup dus van ‘Menek Wla Meni’ en ‘Onderweg’.
Daarbij zong Kes afwisselend Nederlands en Arabisch. Een ideetje van hun coach Ali B. Hun uitvoering ging de afgelopen weken viral, alle media doken er op, en deze week komt het nummer binnen op de 47e plaats van de Single Top 100.

aanhouder wint

Maach is geen onbekende met talentenjachten. In 2012 deed hij mee aan het eerste seizoen van The Voice Kids, maar zonder succes, Twee jaar later probeerde hij het weer en nu met succes; op 21 februari 2014 won hij de derde editie. Maar Maach wil meer en meld zich aan voor The Voice of Holland, de grote broer van The Voice Kids. Na de auditie in de zomer van 2019 stoomt hij door, met als voorlopig hoogtepunt het duet met Kes van den Broek.  Afgelopen vrijdag overleefde Maach the Knockouts ronde met het nummer ‘Halo’ van Beyoncé.

liefdesliedje

Zoals gezegd is ‘Menek Wla Meni’ een nummer van Ibtissam Tiskat. Tiskat (Fez, Marokko, 3 oktober 1992) werd bekend door haar deelname aan twee talentenjachten: het tweede seizoen van de Arabische versie van Idols (in 2013) en het tiende seizoen van Star Academy World, dat haar de titel ‘Miss Star Academy’ (in 2014).
Eind 2016 bracht ze het zelfgeschreven ‘Menek Wla Meni’ uit, gezongen in Marokkaans dialect. Het nummer, dat letterlijk ‘Ligt het aan jou, of ligt het aan mij’ betekend, was vier maanden lang het meest gedraaide liedje op de Marokkaanse radio.

met dank aan Abel

Het succes van ‘Menek Wla Meni’ door Kes en Ayoub (op #47), levert nu ook succes op voor Inez, want haar versie komt binnen op de 99e plaats. Inez (= Ines Atili, geboren in Venlo), die met ‘My Love.’, ook een mix van Nederlands en Arabisch, op #42 staat, is nu de vijfde act die een hit scoort met ‘Onderweg’ van Abel.

2000: Abel: Onderweg (#1)
2011: Anouk: What Have You Done (#21), Engelstalige versie van ‘Onderweg’
2018: Frenna & Lil’ Kleine: Verleden Tijd (#1)
2020: Kes & Ayoub: Menek Wla Meni (mashup ‘Menek Wla Meni’ en ‘Onderweg’) (#47)
2020: Inez: Menek Wla Meni (mashup ‘Menek Wla Meni’ en ‘Onderweg’) (#99)