vrijdag 8 juli 2011

Hitflits: Spaanse zanger en Britse zangeres houden hitparades in ijzeren greep

Het is zomer in Nederland en dat is te zien aan de hitlijsten. Zowel de album als singlelijst wordt aangevoerd door een act, die veruit stijgt boven de rest. Daarnaast is de aanwas van nieuwe hits verder teruggevallen. De bovenste beste in de Single Top 100 is dus nog steeds, voor de tweede week, ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van Sak Noel. De Spaanse dj heeft zijn voorsprong op de #2, ‘Give me everything’ van Pitbull feat. Ne-Yo, Afrobeat & Nayer, weten te vergroten tot 38%. Daaronder, op #3, staat ‘Er hangt liefde in de lucht’ van Gerard Joling dat vanaf de negende plaats stijgt, waarmee Gerard zijn dertiende top 3-notering scoort.

Er zijn twee echte nieuwe bij de bovenste tien. Na achttien (!) weken stijgt ‘Plage’ van Crystal fighters van 17 naar #10 en na twee jaar scoort Sander van Doorn met ‘Koko’, dat van 26 naar #10 stijgt, zijn tweede top 10-hit. De eerste was in 2009 ‘Close my eyes’ vs Robbie Williams dat de zevende plaats bereikte.

Alvorens we naar de eersteweeks noteringen gaan, even een paar flinke stijgers. ‘I am no superman’ van Jeronimo feat. Stay-c gaat in de vijfde week van 35 naar #16 en ‘Lighters’ van Bad meets evil feat. Bruno Mars stijgt door van 43 naar #19. Daarentegen gaan er ook een aantal nummers flink onderuit: ‘F*cking vet!!!’ van Britt gaat van 11 naar #34, ‘Mijn laatste lied voor jou’ van Los Angeles, the voices valt van 6 naar #41 en de grootste val deze week is voor ‘Armen open’ van Guus Meeuwis, dat twee weken geleden nog #1 stond, maar in de derde week zakt van 32 naar #97!

De acht eersteweeks noteringen zijn:
#12 Lucenzo & Big Ali: Vem dancar kuduro
#31 Miss Montreal: Wish I could
#33 Wolter Kroes: Laat de zomer in je hart
#64 Matthijs Koning: Wees niet bang
#78 Arjon feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: Zakka zakka
#87 Henk Damen: Morgenvroeg dan kus ik jou
#90 Marco de Hollander: Laat ons proosten
#96 Dries Roelvink: Hé wat doe jij

En dan tenslotte aandacht voor the Black eyed peas. Afgelopen zondag sloten ze het Rock Werchter festival nog af en werd ‘I gotta feeling’ luidkeels meegezongen door het publiek. Het nummer is niet alleen een hit in de Single Top 100 (in de 106de week gaat het van 66 naar #61), maar ook op tv. Diverse programma’s gebruiken het nummer en ook daardoor blijft het onder de aandacht. Kijk niet gek op als we het over tien weken nog hebben over ‘I gotta feeling’! Overigens was ‘I gotta feeling’ het eerste nummer waarvan in Amerika meer dan 1 miljoen zijn gedownload. Inmiddels is dat record met handen en voeten gebroken door ‘Rolling in the deep’ van Adele, waarvan 4 miljoen stuks zijn omgezet.

Zoals gezegd, ook in de Album Top 100 weer de #1 van geen wijken. Voor de twintigste week staat ‘21’ van Adele op de eerste plaats. Het is zomer en dus blijven grote releases uit. Daarnaast is het Adele al gelukt om drie keer terug te stijgen naar de eerste plaats, dus een vierde of vijfde keer sluiten we niet uit, mocht er een album aankomen dat (even) meer verkoopt dan ‘21’. Met die twintig weken is ‘21’ nog maar tien weken verwijderd van het record aantal weken van 30 stuks, dat vorig jaar werd gevestigd door Caro Emerald met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’. Dus Caro mag zich inmiddels zenuwachtig gaan maken over haar record dat binnenkort zal sneuvelen!

Inmiddels is de stem van Adele weer voldoende tot rust gekomen en zal ze vanaf 16 juli haar concerten weer voortzetten. Daarnaast gaan er geruchten dat ze één van de vier coaches wordt in ‘The voice of Britain’. Zelf wil ze daar nog niets over kwijt. “Er bestaat een kans dat ik iets groots ga doen volgend jaar, maar ik heb er vandaag (vrijdag) nog een vergadering over".

Zeker is wel dat ze een akoestisch album gaat opnemen en dat zelf wil produceren. De opnames zouden bij haar thuis moeten plaatsvinden, in een studio die binnenkort geïnstalleerd gaat worden. Over de opvolger van het succesvolle ‘21’, waar wereldwijd nu zo’n zeven miljoen stuks van zijn verkocht, maakt ze zich niet druk. “Ik verwacht niet dat het zo goed wordt als ‘21’. Dat is onmogelijk!”

Meer nieuws over Adele komt uit Amerika, waar de halfjaarcijfers zijn opgemaakt. De top 3 bestverkochte albums is de volgende, met tussen haakjes de aantallen in miljoenen:
1. Adele: 21 (2,517, waarvan 0,992 digitaal)
2. Lady Gaga: Born this way (1,540)
3. Mumford & sons: Sigh no more (0,982)

Daarnaast is ‘Rolling in the deep’ van Adele, met 4,089 miljoen, het op één na meest gedownloade nummer van het afgelopen halfjaar. De #1 is ‘E.T.’ van Katy Perry, waarvan 4,120 miljoen stuks over het internet gingen. Deze aantallen zijn inclusief alle versies van het nummer, dus ook album en remixversies. Als we het alleen betrekken op de singleversie, dan heeft Adele ook daar het meest van omgezet. Overigens zijn zowel in Groot-Brittannië als bij ons de single ‘Rolling in the deep’ en het album ‘21’ het bestverkocht over het eerste halfjaar van 2011. En we zien dat in het tweede halfjaar niet snel veranderen!

Dan nog even kort over ‘19’ uit 2008. Dat album houdt ook stand in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums. ‘19’ staat nu voor de 35ste week bovenaan. Als je die cijfers omdraait, krijg je 53 en dat is het aantal weken dat ‘Come away with me’ van Norah Jones op #1 stond. Dus dat zal nog een hele tour worden voor ‘19’ omdat record te breken. Meer aannemelijk is het dat ‘19’ wel het aantal van ‘Frank’ van Amy Winehouse gaat halen. Dat is 43, dus dat is al over acht weken!

Terug naar de Album Top 100. Daarin stijgt ‘To get her together’ van Anouk terug naar de tweede plaats, maar verkoopt slechts iets meer dan een derde van ‘21’ van Adele. ‘4’ van Beyoncé dat vorige week op #2 binnenkwam, zakt naar de derde plaats. In de Britse albumlijst blijft het album op #1 staan en in de Amerikaanse hitparade komt ‘4’ op de eerste plaats binnen. Het is daar ook nog eens haar vierde #1-album.

Tot slot de vier (!) eersteweeks noteringen:
#43 Yes: Fly from here
#57 Gillian Welch: The harrow & the harvest
#64 Patty Brard: Patty’s party
#83 Original soundtrack: Glee – the music – season two – vol. 6

Zomer of niet, na het (zonnige) weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 3 juli 2011

Megaman bij week 27 – 2 juli 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Nederlandse vakantiegangers Sak Noel inspireerden tot het maken van ‘Loca people’, Marianne Weber over vakantieliefdes zingt, John de Mol meehelpt aan hit voor Maroon 5 feat. Christina Aguilera, Britt Dekker een plaatje volpraat maar Emma Louise liedjes met inhoud maakt en Chris & WillieJan verdergaan als DuoNL. Dat en meer over de elf eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Nederlandse vakantiegangers waren inspiratie voor Loca people

Sak Noel: Loca people (la gente esta muy loka) (1) *** eerste week op #1 ***

In de vijfde week stijgt ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van Sak Noel naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer zou vorige week al #1 komen, ware het niet dat een sms-actie rond ‘Armen open’ van Guus Meeuwis, daar een stokje voor stak (zie onder #32). De laatste keer dat een nummer er vijf weken voor nodig had om de eerste plaats te bereiken, was op 26 december 2009: ‘Geen woorden’ van Jeroen van der Boom.

Sak Noel is een dj uit Girona, vlakbij Barcelona, en was als tiener al actief in de muziek. Hij draaide in diverse clubs, begon samen met zijn beste vriend de platenmaatschappij Moguda.com en organiseerde Moguda,com feestjes. Deze waren een succes en mondden uit in het jaarlijkse Moguda dance festival. Naast muziek, maakt Noel ook videoclips, waaronder die van ‘Loca people (la gente esta muy loka)’. De dame die daarin te zien is, is niet diezelfde die ook de teksten heeft ingesproken op het nummer.

Dat is de 20-jarige Esther Sarita uit Noord-Brabant, die om haar naam Spaans te laten klinken, een a aan haar naam vastplakte en dan krijg je Esthera Sarita. Esther werkte vorig jaar zomer twee maanden in discotheek ‘Fata’ in het plaatsje Sant pere pescador, als danseres, promotor en barmeisje. Toen ze op een dag met een collega naar Gerona ging om een liedje op te nemen voor hun baas, ontmoette ze Sak in zijn studio.

Hij was direct onder de indruk van haar stem en accent, waarop hij haar enkele teksten liet inspreken voor het nummer ‘Loca people (la gente esta muy loka)’, dat hij al had liggen. In de zomer komen veel Nederlanders naar Girona, vooral om te feesten. Dat inspireerde hem om het nummer te maken, omdat het gaat over een Nederlands meisje dat naar Spanje komt. Als zij ziet hoe Spanjaarden leven en dat ze van feesten houden, roept ze ‘la gente esta muy loka’, dat betekent ‘wat een gekke mensen’. In november rondde hij het nummer af en bracht het uit. Polen, Cyprus en Spanje gingen Nederland voor waar het nummer ook de eerste plaats haalde. In september komen de twee met een opvolger en wellicht dat Esther dan ook gaat zingen.

Spaanse #1-hits

Esther krijgt echter geen credit op het nummer en dus is ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ een Spaanse aangelegenheid. Het is pas de zesde keer dat een #1-hit afkomstig is van een Spaanse act. Hier volgen ze alle zes:
1971: Peret: Borriquito
1972: Julio Iglesias: Un conto a Galicia
1979: Julio Iglesias: Quireme mucho
1996: Los Del Rio: Macarena
2002: Las Ketchup: The ketchup song (asereje)
2011: Sak Noel: Loca people (la gente esta muy loka)

John de Mol helpt mee aan hit voor Maroon5 feat. Christina Aguilera

Maroon 5 feat. Christina Aguilera: Moves like Jagger (5) *** hoogste eersteweeks ***

Ja, je leest het goed. ‘Moves like Jagger’ is mede een hit dankzij John de Mol. De man die het afgelopen seizoen een groot succes boekte met ‘The voice of Holland’ staat aan de wieg van het succes van ‘Moves like Jagger’. Zijn formule werd geëxporteerd naar de Verenigde Staten van Amerika, waar het als ‘The voice’ in het eerste seizoen ook een groot succes was. Onder de coaches waren zangeres Christina Aguilera en Adam Levine van Maroon 5, die elkaar door het programma hebben leren kennen. Op 21 juni zongen ze het nummer in de show.
‘Moves like Jagger’ is de eerste hit van Maroon 5 sinds ‘Misery’ uit 2010 dat tot #32 kwam. ‘Moves like Jagger’ evenaart hun grootste hit ‘This love’ uit 2004, dat de vijfde plaats bereikte. Ook Christina Aguilera scoorde haar voorlaatste hit in 2010: ‘You lost me’, dat aanmerkelijk lager eindigde: #91. De voorlaatste keer dat zij een top 5-notering had, was in 2006, met ‘Hurt’, één van haar drie top 2-noteringen. Wellicht dat beide acts dit keer wel een #1-hit gaan scoren, want het succes van ‘Moves like Jagger’ is nog maar pas begonnen!

In ‘Moves like Jagger’ wordt gerefereerd aan de bewegingen van Mick Jagger, zanger van the Rolling stones. Het is niet de eerste keer dat Jagger in een hit wordt genoemd. In 2005 kwamen de Infadels met ‘Jagger ‘67’, dat drie weken genoteerd stond met als hoogste plaats #94. Het nummer had meer verdiend, zeker als je de hilarische videoclip er nog eens op nakijkt.

Britt Dekker praat plaatje vol

Britt: F*cking vet!!! (11)

“Ik dacht eerst toen ik gebeld werd door de platenmaatschappij: 'Wat is dit nou?' Ik kan helemaal niet zingen. En dan mag ik een plaat opnemen, hoe cool is dat! Ik dacht doen, want zo'n kans krijg je nooit meer. Maar ik dacht wel 'Hoe moet dat nou?' Toen ik hoorde wat voor liedje het was, meer met praten, dacht ik: 'Dat kan ik wel”, aldus Britt Dekker (Culemborg, 24 februari 1993, en tegenwoordig wonend in Purmerend). Het blijkt dat het weinigen mensen uitmaakt, want haar single ‘F*cking vet!!!’ komt binnen op de elfde plaats. Het nummer is de Nederlandstalige versie van ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van Sak Noel, de nieuwe #1 deze week. Daarop doet de Nederlandse Esthera Sarita mee en daar heeft Britt nog een overeenkomst mee: beide dames zingen niet op het plaatje, maar praten het vol.
Britt was één van de meest opvallende kandidaten in ‘Take me out’, uitgezonden door RTL5 en werd benaderd om aan ‘Meisjes in de jungle’ mee te doen. In het programma, ook uitgezonden door RTL5, moesten tien meisjes vier weken lang proberen te overleven in de jungle van Suriname. Op 26 mei 2011, kwam er na tien uitzendingen aan einde aan het eerste seizoen en was Britt de winnares. Ze mocht een geldprijs van € 30.000 mee naar huis nemen in plaats van het miljoen waarover ze het in ‘F*cking vet!!!’ heeft. Het geld wil ze besteden aan paarden (ze heeft een Welsh pony Riverdance), een roze Ford Ka auto met gouden velgen en ook iets aan het goede doel.

De serie krijgt volgend seizoen een vervolg en daarna is het nieuwe er af. Dat geldt ook voor ‘F*cking vet!!!’, dat, als het een groot succes wordt, wellicht een vervolg krijgt. Deze zomer krijgt ze een eigen programma, ‘De zomer van Britt & Ymke’, waarin ze samen met Ymke Wieringa zomerse evenementen gaat bezoeken. Het programma wordt uitgezonden op internetzender RTLXL. Want zo gaat dat met winnaars, die worden verwezen naar het internet.

Sander van Doorn rekent op Radio 538

Sander van Doorn: Koko (26)

Gemiddeld gesproken halen de hits van Sander van Doorn een 35ste plaats. Dan zit ‘Koko’, binnen op #26, daar dus al flink boven. Toch zijn de meeste hits in dit dancegenre na enige weken uit de hitparade verdwenen. Dat ‘Koko’ die trend om kan buigen, is afhankelijk van Radio 538. Die heeft het nummer al uitgeroepen tot haar DanceSmash en daarnaast wordt het nummer door het station gebruikt voor de actie ‘Radio 538 Ticket to Ibiza’. Ach, als het voorbij is met ‘Koko’, komt Sander gewoon met een nieuw nummer: ‘Purple haze’ heet het, uitgebracht op zijn eigen label Doorn records.

Guus Meeuwis mag wel een actie doen, anderen niet

Guus Meeuwis: Armen open (32)

Vorige week knalde ‘Armen open’ van Guus Meeuwis binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. De #1-positie was te danken aan een sms-actie van Guus, tijdens en na de vier concerten in Eindhoven onder de noemer ‘Groots met een zachte G’. Degene die gehoor gaf aan de actie kon voor € 2,-- een speciale stadionversie van het nummer downloaden. Aangekomen op de speciale site moest echter eerst de single worden gedownload en kon daarna (eventueel) gekozen worden uit een stadionversie. 1x sms-en voor twee downloads, niet verkeerd dus.

Wij vroegen ons af of beide versies nu meegeteld werden voor de notering, want dat zou natuurlijk ten onrechte zijn. Michel Admiraal, chartmanager bij GfK Dutch Charts, verzekerde ons echter dat alleen de singleversie is meegeteld voor de hitparade, de stadionversie telt dus niet mee. Als dat het geval zou zijn geweest, was het verschil met de #2, ‘Loca people (la gente esta muy loka)’ van Sak Noel, aanzienlijk groter geweest zijn dan de 20%.

De sms-actie is ten einde en dus keldert ‘Armen open’ naar beneden, naar de 32ste plaats. Zowel voor, tijdens als na de actie, was er namelijk geen draagvlak voor een hoge notering. Op geen enkel ander downloadplatform werd het nummer genoeg gedownload die een hoge notering zou rechtvaardigen. En een fysieke cd-single is er niet van ‘Armen open’.

grootste zakkers

Met een val naar de 32ste plaats, behoort ‘Armen open’ van Guus Meeuwis tot de top 5 grootste zakkers ooit. Het illustere klassement ziet er als volgt uit:
#1: (74) P3: ‘P.o.w.n.e.d.!’, GeenStijl had een oproep gedaan om het nummer genoeg te downloaden voor een #1-notering. Het werd de aanhang echter verboden het nummer de week daarop nog te downloaden; immers het doel was bereikt en dus zakte het nummer op 4 april 2009 naar #74
#2 (52) Wolter Kroes: ‘Viva Hollandia’, het EK 2008 verliep voorspoedig voor het Nederlands Elftal en ‘Viva Hollandia’ stond al twee weken bovenaan. Toen volgde de uitschakeling van Nederland en alle Oranje plaatjes gingen hard onderuit, die van Kroes zakte op 5 juli 2008 naar #52
#3 (33) Hero: ‘Toen ik je zag’, op 6 oktober 2010 benam acteur/zanger Antonie Kamerling zich van het leven. Daarop werd ‘Toen ik je zag’ uit de film ‘All stars’, #1 in 1997, veel gedownload. Na twee dagen ging het nummer op herhaling op #4 en de week daarop steeg het naar de eerste plaats. Een week later, op 23 oktober 2010, zakte het nummer naar #33
#4 (32) Guus Meeuwis: ‘Armen open’, zie boven
#5 (24) 3js: ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’, op 12 februari 2011 steeg ‘Je vecht nooit alleen’ naar de eerste plaats. Vervolgens schreef het trio een Engelstalige versie en die zorgde dat beide versies op 19 maart van 75 naar #1 stegen.

gelijke monniken, dan ook gelijke kappen

Een #1-positie is al lang niet meer alleen het gevolg van waardering voor een nummer. Mensen zijn snel geneigd om gehoor te geven aan een (sms) actie, want wat is nou € 2,--? De acties worden opgezet door de artiest zelf of slimme marketingmensen. De doelen hierachter zijn totaal verschillend. GeenStijl wilde aantonen dat zo’n 4.000 downloads voldoende waren om #1 te komen, Guus wilde de fans gewoon iets extra’s geven. Iets wat Jan Smit, Nick & Simon en de 3js ook doen. Alleen als zij het doen, is de kritiek niet van de lucht: ‘de Volendam clan koopt haar #1-hits tijdens instores!’. Maar als Guus Meeuwis zijn fans iets extra’s geeft en daarmee #1 komt, hoor je er niemand over, terwijl Guus hetzelfde doet als de acts uit Volendam. Iemand schreef zelfs ‘ja maar het is Guus’. Dus als Guus het doet is het wel gerechtvaardigd en als het uit Volendam komt niet? Onzin natuurlijk, gelijke monniken, gelijke kappen! Anders ben je wel heel selectief bezig.

Marianne Weber zingt over vakantieliefdes

Marianne Weber: Amore (37)

Afgelopen weekend is de zomervakantie voor het midden van het land begonnen en de komende weken komt daar telkens een ander deel van het land bij. Net als andere vakanties, zullen ook dit jaar weer de nodige vakantieromances ontstaan. En daarna is het maar afwachten of Enrique, Don Juan of hoe de mooie Griekse of Spaanse jongens allemaal heten, nog ooit weer wat van zich laten horen. In de meeste gevallen is het hevig verliefde meisje amper vertrokken, of de ‘mooie jongen’ heeft z’n oog al weer laten vallen op een nieuwe (bus)lading mooie meisjes. Dat is de strekking van ‘Amore’, de 26ste notering van Marianne Weber, na ‘Als de rozen weer in bloei staan’ (#21 in april), de tweede single van haar album ‘Jouw lach’.

Kelis komt een kookboek

Calvis Harris feat. Kelis: Bounce (72)

Hoewel het stemgeluid van Kelis op ‘Bounce’ wel even wennen is, is het een lekker dansnummer van Calvin Harris. Zo hoog als in de Britse hitparade (#2, vorige maand), zal ‘Bounce’ bij ons niet komen, maar een top 30-positie moet er toch wel in zitten. Het is niet de eerste keer dat Calvin Harris (= Adam Richard Wiles, Dumfries, Schotland, 17 januari 1984) en Kelis Rogers (New York, 21 augustus 1979) samenwerken. Vorig jaar maakte Harris een remix van haar single ‘4th of July (fireworks)’.

Naast muziek en het opvoeden van haar zoontje Knight dat 22 juli twee jaar wordt, is ze bezig met het schrijven van een kookboek en het opzetten van een eigen kledinglijn met modeaccessoires die al de naam Cake heeft meegekregen. Als ‘Bounce’ wereldwijd aanslaat, zal ze daar voorlopig geen tijd meer voor hebben! Harris is druk doende met zijn derde studioalbum en producties voor anderen.

David Guetta lijkt voortrekkersrol kwijt te zijn

David Guetta feat. Taio Cruz & Ludacris: Little bad girl (83)

Zou ‘Little bad girl’ dan eindelijk de eerste top 10-hit worden voor Christopher Brian Bridges, oftewel rapper Ludacris? Met ‘Tonight (I’m f**king you)’ van Enrique Iglesias bleef hij daar net buiten, het nummer kwam in januari op #11 binnen en dat was tevens de hoogste plaats. David Guetta (zes stuks) en Taio Cruz (ééntje) hebben de top 10 al wel bereikt.
We betwijfelen echter of ‘Little bad girl’ de top 10 haalt. De hits van Guetta zijn de laatste tijd niet meer zo groot. De voortrekkersrol die Guetta als danceproducer jaren lang vervulde, lijkt  overgenomen te zijn door onder andere Pitbull. Of we daar blij mee moeten zijn is een tweede. Eind augustus verschijnt het album ‘Nothing but the beat’ van David Guetta, waarop hij wellicht een andere koers ingaat.

LMFAO samen met Natalia Kills aan de champagne

LMFAO feat. Natalia Kills: Champagne showers (84)

Na ‘Let the bass kick in Miami bitch’ van Chuckie (#23 in 2009), ‘Getting’ over you’ van David Guetta & Chris Willis feat. Fergie (#31 in 2010) en ‘Party rock anthem’ feat Lauren Bennett & GoonRock (deze week opnieuw gestegen naar #8), komt LMFAO met hun vierde notering ‘Champagne showers’. Op het nummer worden dj’s Skyblu (= Skyler Husten Gordy en Redfoo (= Stefan Kendal Gordy) bijgestaan door de Britse Natalie Kills.

Natalia Noemi Cappuccini (Bradford, West Yorkshire, 15 augustus 1986) zoals ze volledig heet, heeft een Jamaicaanse vader en een moeder die uit Uruguay komt. Haar ouders zijn professionele sportmensen, die veel onderweg zijn. Daardoor namen haar grootouders voor een deel de opvoeding van Natalia voor hun rekening. Op haar zevende maakte ze haar acteerdebuut in de tv-show ‘New voices’. Natalia studeerde muziek en drama en op haar veertiende probeerde ze in Londen haar geluk te beproeven.

Ze speelde in diverse sitcoms, en in die tijd begon ze met het schrijven van liedjes. Enkele daarvan werden gebruikt in films en tv-shows. In maart 2005 verscheen haar eerste single ‘Don’t play nice’, dat in de Britse hitparade de elfde plaats bereikte. Drie jaar later kwam ze onder de hoede van Will.i.am van the Black eyed peas, die voor haar een platencontract regelde bij Interscope records. In die tijd kwam ze met de artiestennaam Kills. In augustus 2010 verscheen de single ‘Mirrors’, als voorloper van haar eerste album ‘Perfectionist’. Vorig najaar heeft Natalia in Europa getourd met Robyn en Kelis. Deze maand staat ze samen met LFAO in het voorprogramma van de ‘Get $leazy tour’ van de Amerikaanse zangeres Ke$ha.

Elena komt met oude ‘Disco romancing’

Elena: Disco romancing (90)

Sinds ‘Stereo love’ van Edward Maya & Vika Jigulina (#5 in 2009), worden er meer hits gescoord door Italiaanse acts en/of producers. Na ‘Stereo love’ hadden we ondermeer Inna met ‘Hot’ (#4), Ela Rose feat. David Deejay met ‘I can feel’ (#91 in 2010) en recent ‘Mr. Saxobeat’ van Alexandra Stan (vier keer op #4). Deze week kunnen we daar ‘Disco romancing’ van Elena aan toevoegen.

Elena Gheorghe (Boekarest, 30 juli 1985), zong al toen ze drie was een duet met Mărioara Gheorghe, haar moeder, die folkzangeres is. Op haar elfde volgde Elena zanglessen en vier jaar daarna won ze met ‘One moment in time’ van Whitney Houston, de gouden trofee Little bear. In 2003 zong Elena Latin nummers bij de groep Mandinga, dat in 2005 met ‘My sun’ meedeed aan de voorronde van het Eurovisie Songfestival, maar niet werd uitgezonden.

In 2006 begon Elena haar eigen dansschool, stopte ze met Mandinga, ging solo verder en bracht het album ‘Your voice’ uit. Drie jaar later deed ze weer mee aan de voorrondes van het Eurovisie Songfestival, dit keer alleen, en met succes. Ze mocht naar Moskou en eindigde negentiende met het nummer ‘The Balkan girls’, in het jaar dat Alexander Rybak met ‘Fairytale’ voor Noorwegen het festival won. In 2010 bracht Elena het nummer ‘Disco dancing’ uit, dat in de Oost-Europese landen een grote hit was en nu pas bij ons is uitgebracht. De opvolger daarvan is ‘Midnight sun’, dat waarschijnlijk ergens volgend jaar een notering krijgt.

Chris & WillieJan verder als DuoNL

DuoNL: Kus me (93)

We zullen maar direct met het slechte nieuws komen: het duo Chris & WillieJan dat wereldhits scoorde met ‘Kleine zwerver’ (#92 in 2009), ‘Duizend dromen’ (#90) en ‘Jij alleen’ (#93), beide in 2010, is niet meer. Maar we hebben ook goed nieuws, ze zijn verder gegaan als DuoNL en scoren met ‘Kus me’ hun eerste hit. Een nummer dat je op Radio 2 niet zult horen, maar op radiostation 100% NL zeker wel.
volgende stap

In augustus 2010 riepen Christian & Williejan, die niet alleen muzikaal een duo vormen, maar ook privé, hun fans op om een nieuwe naam te bedenken. Ze waren toe aan een ‘lekker in de mond liggende artiestennaam die staat voor het Nederlandstalige duo’. Een maand later kwam Savannah Treitel, zelf zangeres, met de naam DuoNL. Op 7 november bracht het ‘nieuwe duo’ de single ‘Wat zijn miljoenen zonder jou’ uit, dat niet verder kwam dan wat airplay. Met ‘Kus me’ zet het duo zich wel op de kaart. Aanstaande zondag, 10 juli, brengen de twee hun eerste album uit, dat gepresenteerd zal worden in Zaal Adelaars in Helmond.

Jan Leliveld is ‘Stapelgek’

Jan Leliveld: Stapelgek (96)

Deze maand, op 27 juli, wordt Jan Leliveld 55 jaar. Jan, geboren in het Noord-Hollandse Nieveen, scoorde nog maar twee jaar geleden, met ‘Gewoon muziek’, zijn eerste hit. Het zou de eerste van vier top 8-noteringen worden en een top 10-album ‘Dit is mijn leven’. In april verscheen zijn tweede album ‘Één voor één’, waarvan ‘Stapelgek’ de tweede single is. De grote man achter het succes van Jan Leliveld is componist/producer Jeroen Englebert, die werkte voor en met André Hazes, Marcel de Groot, Ria Valk, Petra Berger en Paul de Leeuw.

Emma Louise schrijft liedjes met inhoud

Emma Louise: Jungle (100)

In augustus 2007 won de 15-jarige Emma Louise Lobb, in het Australische Brisbane, met het nummer ‘Kim’s song’, de ‘Q Song People's Choice Award’. Emma, geboren in Cairns, Queensland, kreeg op haar zesde een gitaar van haar vader. Aanvankelijk speelde ze covers, maar vrienden vonden dat maar niks. Vervolgens legde ze de gitaar een tijdje opzij, totdat ze zelf liedjes begon te schrijven, de eerste was over een hond. Daarop begon ze de smaak te pakken en tegen haar tiende kregen de liedjes meer inhoud.

Een jaar na haar deelname aan ‘Q Song People's Choice Award’, wist ze het zeker wat ze wilde en dat was rockster worden. Inmiddels is ze daar met haar eerste album ‘Full hearts and empty rooms’, hard naar onderweg. Het album nam ze in de Pegasus studios in Cairns op, met Mark Myers, een oude schoolvriend. Op het album staan naast nieuwe nummers, zoals de single ‘Jungle’, ook nummers die eerder verschenen op twee EP’s. Vorig jaar won Louise een beurs die haar de gelegenheid gaf een workshop te volgen met de Australische zangers Lior en Josh Pyke.