vrijdag 26 september 2008

Hitflits: Bløf en Marco knallen binnen op #1

We hadden het al voorspeld woensdag: ‘Oktober’ van Bløf komt nieuw binnen op de eerste plaats van de Single Top 100 . Daarmee scoren ze hun vierde #1-hit en de derde die vanuit het niets binnenkomt op #1. De enige bedreiging leek te komen van Frans Bauer & Marianne Weber met ‘Als ik met jou op wolken zweef’. Maar die moeten uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plek, gestegen vanaf #12. Hun download blijft ver achter bij die van Bløf.

Op een vijfde plek knalt ‘So incredible’ van Ilse DeLange binnen, waarmee ze in één klap haar grootste hit scoort. Dat wil zeggen op eigen kracht, want ‘Before you let me go’, #3 in 2003 was een samenwerking met Kane. Bovendien was de tweede track, ‘Rain down on me’, een nummer van Kane & Tiësto. Dus je kunt je afvragen of de #3-positie volledig haar verdienste was. Nog een zangeres treffen we aan op #15: EliZe die ‘Hot stuff’, het Donna Summer succes uit 1979, een 2008-sausje heeft meegegeven.

In de Album Top 100 komt zoals verwacht ‘Wit licht’ van Marco Borsato op #1 binnen. De drie uitvoeringen van het album zorgen samen voor een overwicht van bijna 80% op ‘Death magnetic’ van Metallica. Zo’n 5% daaronder op #3, komt ‘Black symphony’ van Within temptation binnen samen met the Metropole orchestra. Hun vorige twee albums kwamen op #1 binnen. De single ‘Forgiven’ daarentegen, moet een flinke aderlating laten: het zakt van #9 naar #36.

De strijd om een top 10-notering is gewonnen door Kings of Leon. Hun vierde album ‘Only by the night’ komt binnen op de tiende plek. ‘Chante!’ van Wende valt hierdoor net buiten de top 10. Ook buiten de top 10, op #14, komt ‘Live in Gdansk’ van David Gilmour binnen. Singlehits scoren ze al jaren niet meer, maar elke twee à drie jaar komen ze wel met een nieuw album. We hebben het over Enigma, het project van Michael Cretu en zijn vrouw Sandra Lauer. ‘Seven lives many faces’ komt binnen op #22. Resten nog ‘Doll domination’ van the Pussycat dolls op #24 en ‘Forty nine’ van Mathilde Santing op #25.

In beide lijsten een nieuwe #1 en ook nog vanuit het niets. Daarnaast zijn het beide Nederlands(talig)e producties. Na het weekend komen we daar uitgebreid op terug in een nieuwe Megaman, waarin je de feitjes rond alle binnenkomers weer op een presenteerblaadje krijgt aangereikt.

woensdag 24 september 2008

Midweek: Bløf onderweg naar #1

Ja, je leest het goed. ‘Oktober’ van Bløf is de grote kanshebber voor de #1 aanstaande vrijdag. Alleen Frans Bauer & Marianne Weber kunnen de Zeeuwen nog tegenhouden met ‘Als ik met jou op wolken zweef’. Zeker is dus dat ‘Stop de tijd’ van Marco Borsato van de eerste plaats valt. Naast Bløf zal ook Ilse DeLange met ‘So incredible’ hoog eindigen. En buiten de top 10 komt ‘Hot stuff’ van EliZe aangesneld.

Bij de singles raakt hij zijn eerste plaats kwijt, maar bij de albums begint hij pas. Wederom hebben we het over Marco Borsato, nu met zijn album ‘Wit licht’. Naast Marco maken nog drie albums kans op een top 10 notering. Allereerst Within tempation met ‘Black symphony’, met een registratie van het concert dat de band gaf in Rotterdam. Zij zijn al zeker van een hoge notering. Daarnaast strijden Kings of Leon met ‘Only by the night’ en Wende met ‘Chante!’ om een top 10-notering. Daarbuiten zien we albums naderen van David Gilmour (‘Live in Gdansk’), Enigma (‘Seven lives many faces’) en Mathilde Santing (‘Forty nine’), inderdaad haar leeftijd.

Zal het Bløf lukken om voor de derde keer op #1 binnen te komen of steken Frans & Marianne daar een stokje voor? En hoe overtuigend komt Marco Borsato binnen op de eerste plaats? Aanstaande vrijdag geven we je daarop de antwoorden in een nieuwe Hitflits!

dinsdag 23 september 2008

Megaman bij week 38 – 20 september 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Marco flink moet inleveren, Frans Bauer en Marianne Weber weer de draag oppakken, Anouk een verboden hit scoort, Monique Smit vrienden kwijt raakt, Rigby een derde hitleven ingaat en de Gebroeders Ko hun twintigste hit scoren. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100

In de Album Top 100 heeft Jannes het nakijken en zet Ch!pz zich in voor dikke kinderen. Je leest het in de albumsnippers.

Marco: single nog steeds op #1, album is al platina

Marco Borsato: Stop de tijd (1) *** derde week op #1 ***

Vorige week zagen we nog een heel overtuigende Marco Borsato terug naar de top klimmen, maar deze week was het kantje boord voor ‘Stop de tijd’. Van de 50% voorsprong die Marco vorige week had op Gabriella Cilmi houdt hij er deze week nog elf over. Cilmi zelf kan nog ternauwernood de tweede plaats vasthouden; haar ‘Sweet about me’ verkoopt maar een miniem aantal exemplaren meer dan ‘Face in the crowd’ van Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis; beide komen tot 89% van Borsato.

We zijn benieuwd waar ‘Stop de tijd’ volgende week gaat eindigen; Marco’s album ligt namelijk sinds vrijdag in de winkels. ‘Wit licht’, zo heet het, is al dik platina in de voorverkoop, dus we vragen ons af of er volgende week nog vraag is naar deze single, die daar ook op staat.

Within temptation aan de strijk

Within temptation: Forgiven (9) *** hoogste eersteweeks ***

Een aardigheidje voor de fans én een stukje promotie voor hun aankomende album: ‘Forgiven’ van Within temptation is deze week de hoogste nieuwe op #9. Het nummer is terug te vinden op het album ‘The heart of everything’ (waar al drie eerdere singles vanaf zijn getrokken), maar deze singleversie wijkt af van de uitvoering op het album. Sinds vrijdag liggen namelijk de dubbel-cd en dubbel-dvd ‘Black symphony’ in de winkels, een live-album waarop de gothic band uit Waddinxveen wordt bijgestaan door het Metropole orkest. Zoiets als Metallica en het San Francisco symphony orchestra zullen we maar zeggen.

‘Forgiven’ is de zesde top 10-hit voor Within temptation, nadat de vorige twee singles, ‘Frozen’ en ‘All I need’, vorig jaar op #11 en #13 strandden. Hun topper hadden ze in 2002 met hun debuuthit ‘Ice queen’, die tot #2 kwam. Op de single ´Forgiven´ vind je zowel deze nieuwe versie als de originele albumuitvoering. Op de maxi staan bovendien nog drie extra nummers, die live opgenomen zijn op 23 november vorig jaar in het Beursgebouw in Eindhoven.

‘Forgiven’ is een ongebruikelijk nummer voor Within temptation-begrippen; nu eens geen zware gitaren, maar een ingetogen ballad met veel strijkers. Zangeres Sharon en Adel staat trouwens met nóg een ongebruikelijk nummer genoteerd: op #25 is ze te horen op de houseknaller ‘In and out of love’ van Armin van Buuren; een ex-top 10-hit.

‘Mr. rock & roll’ krijgt een tweede kans

Amy MacDonald: Mr. rock & roll (10) *** Hit op herhaling ***

2008 is hét jaar van de Schotse zangeres Amy MacDonald. Haar single ‘This is the life’ staat al 25 weken genoteerd (deze week op #7), en boekt hoge ogen voor de hit van het jaar. Haar album staat deze week op #5 in de Album Top 100 en voor de 35ste week genoteerd. Wereldwijd zijn daar meer dan 1 miljoen stuks van verkocht, waarvan meer dan 60.000 in ons land. Van dat album is ‘Mr. rock & roll’ al in maart op single verschenen, maar werd voornamelijk door Radio 2 opgepakt, die het tot hun Paradeplaat koos. Vervolgens stond het nummer tien weken in de Single Top 100 met als hoogste plaats #64. Het nummer verloor de aandacht toen ‘This is the life’ op single werd uitgebracht, dat wel direct door alle radiostations werd opgepakt, met het inmiddels bekende gevolg: een #1-hit. Daarop ging het ook goed met het album, waarvoor ze uit handen van 3FM dj Michiel Veenstra, een platina exemplaar kreeg uitgereikt. Het succes zorgde er ook voor dat ze te zien was op zowel Pinkpop als Lowlands.

in de herkansing

Maar vind nu maar eens een geschikte opvolger voor ‘This is the life’. Aangezien ‘Mr rock & roll’ niet het succes kreeg, dat het verdiende en het nummer net als ‘This is the life’ lekker weg kabbelt, werd dat de opvolger. Amy kwam het nummer op zaterdag 13 september zingen aan het einde van de uitzending Mooi! Weer de Leeuw. Op basis van alleen de download (#8 in de Download Top 50) verwelkomen we het nummer deze week op de tiende plaats. Dat is twee plaatsen hoger dan de stand in de Britse singlehitparade vorig jaar.

Maar een echte fan wil zijn of haar idool natuurlijk live zien en niet op een tv-scherm! En dat kan op 11 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam. En daarvoor, op 17 oktober, in de Melkweg, ook in Amsterdam. Maar of er nog kaartjes te krijgen zijn …

Frans & Marianne pakken de draad weer op

Frans Bauer & Marianne Weber: Als ik met jou op wolken zweef (12)

Elf jaar geleden, in 1997, boekten Frans Bauer en Marianne Weber het ene succes na het andere, waaronder de #1-single ‘De regenboog’ en het #1-album ‘Het duetalbum’. Daarna namen ze in 2000 nog het album ‘Wat ik zou willen’ op, waarvan de nummers grotendeels afzonderlijk van elkaar zijn ingezongen. Frans had inmiddels zoveel succes in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, dat de twee elkaar uit het oog verloren.

Tot vorig jaar toen Marianne te gast was in zijn kerstshow. De reacties van het publiek waren lovend en het idee ontstond om de samenwerking weer nieuw leven in te blazen. En hoe doe je dat in deze tijd? Met een reality soap, elke vrijdagavond bij de TROS en inmiddels omarmd door een miljoenen publiek! De soap is gekoppeld aan een concertreeks in Ahoy in Rotterdam (6,7 en 8 december) én een nieuwe cd van de twee getiteld ‘Frans en Marianne’ (release 17 oktober). Een album dat volgens Frans, ‘het verpletterendste is wat we ooit hebben gedaan; het is zo eigentijds, maar ook zo weer Frans en Marianne, dat je er eigenlijk gewoon bang van wordt als je het hoort.”

Frans gaat op herhaling

‘Als ik met jou op wolken zweef’, is daarvan de eerste single. Voor Marianne is het haar 22ste , voor Frans al zijn 42ste notering. Het nummer nam hij zelf al op in 2005 voor zijn album ‘Om van te dromen’ en toen heette het ‘Als ik op wolken zweef’, in tegenstelling tot nu ‘Als ik met jou op wolken zweef’.

Anouk brengt verboden single uit

Anouk: If I go/ With you (30)

Een dubbelnotering voor Anouk, dat moet dan toch wel een dikke hit gaan worden. ´If I go´ is afkomstig van het album ´Who´s your momma´; het is de vierde en waarschijnlijk ook de laatste single van dat album. De tekst over weggaan werd voor Anouk wel erg persoonlijk toen ze in mei 2008 bekend maakte te gaan scheiden van haar man Remon Stotijn... De clip van ´If I go´ is een liveregistratie van haar concerten in het Gelredome in Arnhem op 28 en 29 maart; je kon het nummer ook al terugvinden op de cd en dvd die van die twee concerten zijn gemaakt. De cd ´Live at Gelredome´ zakt deze week naar #20, de dvd zakt naar #7.

´With you´ is een nummer dat al een tijdje op internet circuleerde en nu voor het eerst ook officieel uit is in Nederland. In 2006 werd het geschreven door de Canadees Dan Hill, in een poging Anouk te laten doorbreken in Canada. Het nummer werd toegevoegd aan de Canadese uitgave van het album ´Hotel New York´ en werd daar zelfs op single uitgebracht, maar het mocht allemaal niet baten. In mei van dit jaar dook het op internet op. Giel Beelen draaide het nummer een aantal keer in zijn radioprogramma op 3FM, maar na ingrijpen van Anouks platenmaatschappij EMI Music, werd geprobeerd verdere verspreiding van het nummer te voorkomen. Dat hoeft nu dus niet meer, want ´With you´ is bij deze officieel op single verschenen; aanvankelijk als b-track, maar inmiddels gepromoveerd tot dubbele a-track naast ´If I go´.

Monique Smit voelt nu al de tol van de roem

Monique Smit: Vrouwenalfabet (33)

Op ‘Vrouwenalfabet’ doet Monique Smit haar best om het mannelijke geslacht een aantal (nuttige) tips te geven hoe het vrouwelijke geslacht te behandelen. Maar van een ‘Vrouwenalfabet’ is helemaal geen sprake. Een betere titel was dan ook geweest: “Praktische tips voor de man”. We kunnen het Monique dan ook niet kwalijk nemen, want de tekst is van Han Kooreneef. De muziek is van Daniel Gibson ( de man van Kim-Lian van der Meij) en de Zweed Anders Bergstrom.

leer je echte vrienden kennen

Sinds Monique deel nam aan ‘Just the two of us’ en hits scoorde met ‘Wild’ (#4 in 2007) en ‘Blijf je vanavond’ (#8 in juni), heeft ze veel succes. Dat wordt haar echter niet door iedereen gegund, want sinds het grote succes is ze veel van haar zogenaamde vrienden verloren. “Je echte vrienden kun je op een hand tellen. Het lijkt wel dat als je dromen uit komen en alles goed met je gaat, dat ze dan alleen maar slecht nieuws willen horen over je.. of ze kunnen het niet hebben en dat ze je alleen maar met een vuile blik aan kunnen kijken en de rest tegen je opstoken”, meld ze op haar Hyves.

Rowwen Hèze voor het eerst met een zangeres

Rowwen Hèze: Veur altied is veurbeej (35)

Op ‘Veur altied is veurbeej’ zingt Jack Poels van Rowwen Hèze samen met Linda Smeets. De twee kennen elkaar sinds vorig jaar. De mannen van Rowwen Hèze wilden graag wat anders doen en nodigden zes gastmuzikanten uit, waaronder Linda, die naast zangeres, ook saxofoon, piano en percussie speelt. In het najaar van 2007 deed Linda samen met de band de theatertournee ‘Saus’. Ook deed ze met Rowwen Hèze negen concerten van de ‘Vrienden van Amstel live’.

Linda: “Het is een ontzettend gezellige groep, down to earth en ze weten wat ze willen, met plezier muziek maken. Dat vind ik erg leuk aan deze club. En het klinkt ook zo mooi, wat we met z’n allen kunnen bereiken, het klinkt geweldig!” Tijdens een optreden in het Parkstad Theater van Heerlen, werd het nummer ‘Veur altied is veurbeej’ opgenomen. In het nummer zingen Jack en Linda over de betrekkelijkheid van alledaagse dingen die zomaar kunnen ophouden te bestaan. Als tweede track is een compleet nieuwe versie ‘Kroenenberg’ (#37 in 1992) opgenomen. Eind deze week verschijnt ‘Saus’ op cd, op 7 november gevolgd door een DVD.

naast zangeres ook lerares

Linda Smeets, geboren op 9 december 1983 in Ell in Midden-Limburg, zingt en danst al haar hele leven. Op haar vierde zat ze op klassiek ballet en daarna op jazzballet. Ze zat bij een kinderkoor en de dirigente moedigde haar aan mee te doen aan het VARA-kindersongfestival. Dat deed ze en ze won de finale in Limburg. Na een optreden op het Unicef gala, wist Linda het zeker: ze wilde zangeres worden en nam zangles. Daarnaast leerde ze altsaxofoon en piano spelen. Op haar achttiende begint ze met de opleiding ‘Lichte muziek en zang’ aan het conservatorium van Utrecht. Ze verdiept zich in jazz, pop, soul, funk en schrijft haar eigen nummers en in 2006 studeert ze af. Ze tourde met de theaterproductie ‘She got game 3’. Sinds vorig jaar staat ze met Rowwen Hèze in de theaters, niet alleen voor de achtergrondzang, maar ook als saxofonist, pianist en percussionist. Daarnaast heeft Linda haar eigen zangmethode ontwikkeld en geeft ze privé les.

Rigby is terugkeer voor Christon

Rigby: Pass you by (38)

Exit Idols, exit XYP, hier is Rigby! De bekendste van dit stel is in ieder geval Christon Kloosterboer, de man die in 2006 als negende eindigde in Idols (volgens velen veel te laag) en die in 2007 successen vierde in XYP. Dat succes duurde exact drie top 10-hits en één jaar, waarna Kloosterboer uit de groep stapte, die vervolgens zichzelf ophief.

Een klein jaar later is Christon terug, maar nu in een stevige rockband. Naast Christon bestaat de groep uit Lars van Starrenburg (bas), Jimmy van den Nieuwenhuizen (drums), Clemens Blacquiere (gitaar) en Bart Janssen (gitaar). De heren kwamen elkaar tegen op het conservatorium van Rotterdam en deden ervaring op bij onder andere Boris, R.O.O.O.M, Stevie Ann en Postman.

Als inspiratiebronnen noemen de bandleden Oasis, Crowded house, Coldplay en –de groepsnaam verraadt het al– the Beatles.

Let ook eens op de clip, want dat is een grappige. In de hoofdrol zie je acteur en comedian Martin van Waardenberg.

Bad brothers scoren met bekende feestkraker

Bad brothers: Ik heb jou niets te zeggen (48)

De achtste hit voor de Bad brothers is met de binnenkomst van ´Ik heb jou niets te zeggen´ een feit. In 2003 kwamen we de Bosschenaren Frank Hoek en Nol Roos voor het eerst tegen met ´Kunnen wij het maken´. Het jaar daarop scoorden ze hun grootste hit (#31) met ´Los geht es´. In juni van dit jaar wisten ze dat bijna te evenaren met ´Alle Duitsers op het strand´, maar die strandde (sorry voor de woordspeling) net een plekje lager.

Met ´Ik heb jou niets te zeggen´ proberen de Bad brothers het weer eens met een cover. Het nummer is al een aantal jaren oud en een geheide meezinger in het apres ski-circuit. Het is geschreven door André Kooiman, de man die je zou kunnen kennen van het duo Handré, dat hij samen met Denans vormde. De feestkraker die nu in de versie van de Bad brothers voor het eerst een hit wordt, is eerder al opgenomen door bijvoorbeeld Frank Safari en Janus.

Abigail heeft haar eigen radioprogramma

Tom Novy feat. Abigail Bailey: Runaway (62)

Tom Novy (= de Duitse dj/producer Thomas Reichold uit München), boekte zijn eerste succes al meer dan tien jaar geleden met ‘Superstar’ vs Eniac, dat begin 1998 tot #56 kwam. Vervolgens bleef het zeven jaar rond om hem stil. Maar sinds 2005 is hij weer elk jaar van de partij. In 2005 met ‘Your body’ (#43), een jaar later met ‘Take it’ samen met Lima (#58) en vorig jaar met ‘The power’ feat. TV Rock & Snap (#62). En op die positie (#62 dus), komt zijn nieuwste hit ‘Runaway’ binnen. Thomas begon op zijn zestiende als hiphop-dj. Vervolgens belandde hij in de house muziek en maakte remixen voor onder anderen Sonique (‘I put a spell on you’), Snap (‘Eternity’) en Lou Bega (‘Mambo #5’). Op verzoek van het dancelabel Ministry of sound maakt hij jaarlijks een compilatiealbum.

niet storen op donderdag a.u.b.

Op ‘Runaway’ hoor je de stem van Abigail Bailey. Abigail komt uit Reading, Londen. Midden jaren ’90 was ze de leadzangeres van de jazz funk band Obsession. Daarna ging ook zij overstag en belandde net als Tom Novy in de dance scène. In 2005 boekte ze een grote clubhit met ‘I just can’t get enough’ van Herd & Fritz. Abigail deed dit jaar een tour door Brazilië. Donderdags, van 2- 4 uur, moet je haar niet storen, want dat is haar vaste middag op PushFM.com. Een album van Abigail dat ze maakt met een andere act, Delicious, is in de maak.

Ting things: 3x is scheepsrecht

the Ting tings: Shut up and let me go (65)

Met ‘Great dj’ lukte het niet, met ‘That’s not my name’ een beetje (deze week op #59), maar met ‘Shut up and let me go’ moet eindelijk het succes in Nederland komen voor the Ting things. Het nummer werd door 3FM omarmd en uitgeroepen tot Megahit. Op Lowlands waren ze één van de meest opvallende acts. Kortom, Jules De Martino en Katie White, the Ting things dus, komen er eindelijk aan!

‘Zoen’ had lange aanloop

Wolff: Zoen (70)

Wolff is de band van toetsenist Rene Merkelbach, gitarist Michael Coomans, bassist Rogier van Wegberg, drummer Michiel van Zundert én zanger Steven de Wolff. Hoewel de band is vernoemd naar zanger Steven de Wolff, is hij niet degene die de basis legde. Dat was Michiel van Zundert, die begin 2007 begon met het schrijven van Nederlandstalige nummers, die hij zelf inspeelde. Vervolgens riep hij Steven er bij voor de zang en later de andere muzikanten, waarmee Wolff was geboren. ‘Zoen’ verscheen al in maart, maar breekt nu pas door. En dat danken ze voor een deel aan de Music Store, die het nummer in de schappen deed. Daarnaast kun je het downloaden en heeft ook TMF de clip omarmt.

Snoop dogg zingt met én brengt ode aan countrylegende

Snoop dogg: My medicine (73)

Het komt dus toch nog goed met Calvin Cordozar Broadus Jr., oftewel rapper Snoop dogg. In april stond hij samen op het podium van de Melkweg met countrylegende Willie Nelson. En op ‘My medicine’ brengt hij een ode aan een andere legende, Johnny Cash, die vijf jaar geleden, op 12 september, overleed. Het nummer heette dan ook eerst ‘Johnny Cash’.

Op ‘My medicine’, geproduceerd door Everlast die ook meespeelt op gitaar, wordt in het refrein meegezongen door Willie Nelson. Het nummer is de achttiende hit voor Snoop dogg, die vooral bekend is van zijn vrouw onvriendelijke nummers. In de clip van het nummer zitten beelden van zijn optreden met Willie Nelson in de Melkweg in Amsterdam.

geen rapper meer

‘My medicine’ is de tweede hitsingle van het album ‘Ego trippin’’, zijn negende studioalbum. Snoop Dogg is echter zeer productief, want volgend jaar verschijnt zijn volgende album ‘Malice in wonderland’. Onlangs heeft hij aangekondigd te stoppen met rapmuziek en zich meer bezig te houden met rockmuziek. Hij wil graag samenwerken met Bono, Madonna en Mick Jagger. Van rappers beweerde hij dat deze muzikaal gezien te kortzichtig zijn en dat collegae op muzikaal gebied hun grenzen zouden moeten verleggen. Op ‘My medicine’ laat Snoop al horen hoe het moet.

Twintigste hit voor Gebroeders Ko

Gebroeders Ko: Schatje, mag ik je foto? (79)

In 2002 hadden we met ‘Boswandeling’ dat tot #67 kwam, niet het idee dat de uitvoerenden, de Gebroeders Ko, een zeer lang hitleven waren beschoren. Mis dus, want de gebroeders Gerard en Ton Koopmans uit Raamsdonkveer, scoorden sindsdien negentien hits, waaronder vijf top 10-hits. Voor hun twintigste notering kozen ze echter geen nieuw nummer, maar eentje uit 2005, ‘Schatje, mag ik je foto?’, dat volgens de twee één van de beste nummers is die ze ooit hebben geschreven. Ze schreven het nummer destijds voor Rogier & Co, die er begin 2006 tot #89 mee kwamen. Die notering was echter veel te mager voor een Koopmans compositie en dus krijgt het nummer een tweede kans. De broers maakten een nieuwe versie, waarmee ze dé Feesthit 2008 denken te scoren. ‘Schatje, mag ik je foto?’ verschijnt in twee versies: een feestversie en een beukversie.

Gebroeders Ko krijgen concurrentie

En wat schets onze verbazing? Ook van Rogier & Co is er een versie verschenen van ‘Schatje, mag ik je foto?’ Een paar weken geleden nam Rogier van Oosterhout samen met DJ Coenio een nieuwe versie op, de zogenaamde 2nd edition van ‘Schatje, mag ik je foto?’, dat deze week op #150 staat in de Bubbling under, de wachtkamer van de Single Top 100. Dus wellicht dat beide uitvoeringen volgende week wel samen in de Single Top 100 staan!

Gebroeders Ko niet, Toppers wel naar Moskou

Ze hadden zich aangemeld om volgend jaar ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Moskou. De NOS koos echter niet voor de Gebroeders Ko én ook niet voor Anouk, maar voor de Toppers: Gordon, René Froger en Gerard Joling. Gerard is de enige met Eurovisie ervaring; in 1988 werd hij met ‘Shangri-la’ negende. Gordon deed wel twee keer mee aan de Nationale finale: in 1990 met ‘Gini’ en in 2003 met ‘I’ll be your voice’.

keertje op tijd

Volgens Cornald Maas (‘Mr. Eurovisie’), is er voor de Toppers gekozen, omdat de NOS voor de Nationale finale, een samenwerking is aangegaan met de TROS. Daar passen de Toppers beter bij dan bij de (grijze) NOS. Tegenover Bert Haandrikman van ‘Tijd voor 2’, liet Cornald weten wel verrast te zijn over de keuze. Hij is blij dat er in een vroeg stadium duidelijkheid is over wie ons land gaat vertegenwoordigen. De laatste jaren werd dit pas in november bekend en was de tijd voor componisten en tekstschrijvers erg kort. Hij vraagt zich wel af wat andere culturen dan de onze moeten met de Toppers? Een voordeel is misschien wel dat de Toppers in de aanloop naar de halve finale, veel van zich zullen laten horen én zien in Moskou. En dat kan het televoten wellicht ten goede komen.

bekend of onbekend

Over het liedje dat de Toppers zullen brengen, is nog weinig bekend. Behalve dat nog tot 23 november liedjes kunnen worden ingezonden. Onder die liedjes zal zich zeker een nummer van Gordon bevinden. “Ik ga zeker zelf een nummer schrijven. Ik zie ons het liefst met een gek, lekker Blues Brothers-achtig nummer, met drie hele dikke donkere dames op de achtergrond, helemaal over de top. Ik denk dat heel Europa in shock zal zijn van alle glitter en glamour die we meebrengen naar het festival!”

De Nationale finale is op 1 februari en dan zal het Nederlands publiek beslissen welk liedje het wordt. Het schijnt dat John Ewbank en Fluitsma & van Tijn al zijn benaderd om een liedje aan te leveren. Kijk, dát moeten we dus niet doen. Beter is het om een liedje in te sturen van een nog onbekende componist/tekstschrijver. Maar ondanks dat de Toppers gaan, moeten we het wel serieus aanpakken. Dus maak er geen kermis van! Gordon liet aan Edwin Evers van 538 weten te gaan voor de act, “we moeten opvallen”. Hij gaat er wel van uit dat Nederland de finale haalt. Mocht dat het geval zijn, dan zal hun liedje sinds jaren ook beoordeeld worden door een vakjury. Maar of dat nou voor de Toppers voordelig is …

Dj Glenn B, naast dj ook platenbaas

DJ Glenn B: Culo (86)
Na ‘Carnival de Brazil’ (#59 in februari) en ‘That Amsterdam Sound’ als Junior Rodgers, Carlos Barbosa & Glenn B (#54 in mei), is ‘Culo’ de derde hitsingle dit jaar voor DJ Glenn B, oftewel Glenn Beense. Samen met Carlos Baasaron (Carlos Barbosa) , één van de drie componisten op ‘Culo’, runt hij sinds eind 2007 het dancelabel B-bass. Op maandagavond laten de twee in ‘In de mix’ op Dance-tunes.com hun nieuwste nummers horen. Dan zal ongetwijfeld ‘Culo’ ook langskomen.

Mr. Z heeft oog voor de medemens

Mr Z: Hypnotize (87)

Achter Mr. Z zit de in Suriname geboren Zahier Abdoelgafoer. Op zijn negende was hij al bezig met muziek, vooral met zijn drumstel. Niet tot ieders genoegen echter, want zijn ouders werden er gek van. Via zijn oom maakte hij kennis met de muziek van onder andere Bob Marley. Op zijn veertiende stopte hij met drummen en begon met zingen. Elf jaar speelde hij bij de Hindustaanse muziekgroep Indian eagles.

Hij droomde echter van optredens in Ahoy (groter dus) en in 1994 kreeg hij, na kennis gemaakt te hebben met de producers Q(uicktouch) & S(low-jam),. de kans om door te breken. Aan hen liet hij de nummers horen die hij had geschreven, maar die nog niemand had gehoord. Vervolgens begon Zahier samen met DJ R-Jay het productieteam Booty killerz. In 2004 scoorde Mr. Z een hit met ‘Booty killer’ (#79), en nam hij het album ‘Nuff said’ op. Eind 2006 verscheen ‘Earth angel’ en kwam tot #95. Live treedt Mr. Z op met zanger Brad en twee danseressen. Daarnaast is er ook nog Mr Z and the Booty killerz live band.

betrokken

Zahier woont in Rotterdam en is samen met John Sosrojoedo eigenaar van grillroom ‘Netanya’ aan de Grote beer. Samen met andere jonge ondernemers uit de wijk Prins Alexander hebben ze vorig jaar op tweede kerstdag, een feestelijk kerstdiner bereid voor minder bedeelden. Zahier, die zelf in deze wijk is opgegroeid, ziet deze actie als maatschappelijk verantwoord ondernemen. “In de horeca ben je 360 dagen per jaar bezig om geld te verdienen, dan mag je best één dag iets voor een ander doen. Wij gaan jaarlijks iets doen als grillroom ‘Netanya’. Maar niet telkens hetzelfde, het kan ook een paasontbijt zijn voor ouderen.”

Mika toe aan nieuw album

Mika: Love today (90)

We kunnen de balans inmiddels wel opmaken voor Michael Holbrook Penniman, oftewel Mika. ‘Love today’ is de zesde hitsingle van het album ‘Life in cartoon motion’. Drie daarvan bereikten vorig jaar hun hoogtepunt, allen top-6. Daarna werden de hits kleiner: #15 (‘Happy ending’) en #20 (‘Lollipop’). ‘Love today’, binnen op #90, zien we daar niet bovenuit komen. Tijd dus voor nieuw werk!

stemmen

Dit jaar slaan de TMF Awards ons land een keertje over. Maar in België vindt dit evenement, getiteld ‘Win for life TMF awards’, gewoon plaats op 11 oktober in het Sportpaleis in Antwerpen, met optredens van onder meer Alphabeat, Freemasons, Milow, Kate Ryan en Milk inc. Mika is genomineerd in de categorie ‘best male artist’ (beste zanger dus), waarin hij het moet opnemen tegen Chris Brown, Justin Timberlake en Bill Kaulitz van Tokio hotel. Stemmen kan nog!

Lil´ Wayne heeft geld zat

Lil´ Wayne: Got money (95)

Ja, geld heeft ie vast wel, deze Lil´ Wayne. Zijn debuutalbum leverde hem direct al dubbel platina op. Daarop volgden bovendien nog eens een aantal gouden platen. Niet alleen commercieel, maar ook zakelijk ging het Lil’ Wayne al snel voor de wind. In 2005 werd hij directeur van platenlabel Cash money en in dat zelfde jaar richtte hij Money entertainment op. In 2007 en 2008 volgde bovendien nog eens artistiek succes, toen hij werd uitgeroepen tot ‘Hottest MC’ (door MTV), ‘Man of the year’ (door GQ magazine), ‘Best rock star alive’ (door Blender magazine) en ‘Best MC’ (door Rolling stone).

Kortom, het gaat Lil´ Wayne voor de wind. ´Got money´ is zijn vierde hit in Nederland en zijn eerste die hij helemaal solo uitbrengt. De eerste drie maakte hij samen met respectievelijk Destiny´s child, Chris Brown en Static.

The-Dream laat wens uitkomen

Gym class heroes feat. the-Dream: Cookie jar (98)

Op de vorige twee hits ‘Cupid’s chokehold’ (#29) en ‘Clothes off!!!’ (#75), beide in 2007, kreeg Gym class heroes hulp van Patrick Stump van Fall out boy. Bovendien waren het bewerkingen van nummers van anderen: ‘Breakfast in America’ van Supertramp en ‘We don’t have to take our clothes off’ van Jermaine Stewart. Ook op Cookie jar krijgen de heren hulp, dit keer van rapper the-Dream. Het nummer is de eerste hitsingle van het vierde album ‘The quilt’ dat onlangs verscheen. Aan het album is onder andere meegewerkt door Busta Rhymes en Estelle. Evenals hun vorige album, is ook ‘The quilt’ geproduceerd door Patrick Stump, die hen aan hun eerste twee hits hielp. Pete Wenz van Fall out boy is ook op het album te horen.

The-Dream is geboren als Terius Youngdell Nash op 27 januari 1981 in North Carolina. Terius is een poosje getrouwd geweest met Nivea Hamilton, die wij als Nivea nog kennen van ‘Don’t mess with the radio’ (#36 in 2001). Ze scheidden in december 2007. Samen hebben ze sinds 10 mei 2005 een dochtertje: Navy Talia. Muzikaal gezien zat hij in de groep Guess who (niet de Canadese rockband van de hit ‘American woman’!) van rapper Raheem.

wens van de familie

De naam The-Dream is geïnitieerd door zijn oom. Terius groeide op in Atlanta aan de westkant, waar veel criminaliteit en armoede heerst. In zijn familie nam niet iedereen het zo nauw met regels. Zijn oom zou daarom gezegd hebben, dat Terius zou moeten proberen de droom van zijn familie uit te laten komen. En dat slaat dan niet op een carrière in de muziek, maar over het afmaken van zijn school en op de rechte weg blijven.

September is jarig in september

September: Until I die (100)

Petra Marklund, zo heet ze eigenlijk, maar omdat ze in september is geboren (op 12 september 1984 in Stockholm om precies te zijn) noemt ze zich September. Ze begon als zangeres in een rockband, maar schakelde al gauw, op haar achttiende, over op dance en scoorde in 2003 in Zweden haar debuuthit met ´La la la (never give it up)´. Bij ons brak ze pas eind vorig jaar door, maar toen was het wel meteen goed raak, met een top 10-hit voor ´Cry for you´. Die hit, en ook deze nieuwe, ´Until I die´, zijn afkomstig van Petra´s derde album, ´Dancing shoes´.

´Until I die´ stond vorig jaar november al in Zweden in de hitparade genoteerd. Dat ging aanvankelijk erg goed, met een vijfde plaats als positie van binnenkomst. De week daarop was de pret echter al weer voorbij, toen ´Until I die´ viel van 5 naar #52...

September is niet de eerste maand die als actnaam voorkomt. Andere maanden die al aan bod zijn geweest, zijn bijvoorbeeld verwerkt in artiestennamen als Little Peggy March, April Stevens, Brian May, June Carter, August 75 en the Decemberists.

Album Top 100: Metallica in 26 landen bovenaan

In de Album Top 100 laat Metallica Jannes ver achter zich, die echter niet teleurgesteld is, is Queen allang de oude Queen niet meer, dankt Katy Perry succes aan haar vriend, en is er na Björk weer een zangeres uit Ijsland.

Metallica: Death magnetic (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***
Al voordat de cd ‘Death magnetic’ in de winkels lag, had het de gouden status bereikt: door de handel waren er op voorhand meer dan 30.000 stuks van ingekocht. Dat vertrouwen is niet onterecht geweest , want het album dendert deze week binnen op de eerste plaats. Daarmee is de comeback van Metallica, hun laatste album ‘St. Anger’ verscheen 5 jaar geleden, een feit. En Nederland is niet het enige land waar het album op #1 staat. 25 landen gingen ons voor, waaronder Amerika. Daar is het hun vijfde album dat vanuit het niets op #1 binnenkomt, een absoluut record. Ze verslaan daarmee the Beatles, the Dave Matthews band en U2, die dat hitfeit 4x op hun naam brachten. In ons land is ‘Death magnetic’ het tweede #1-album na ‘Load’ in 1996 dat daar destijds twee weken voor nodig had.

Jannes: Meer dan een vriend (2)
Zijn voorgaande drie albums kwamen allemaal binnen op de eerste plaats: ‘Als het zonnetje schijnt’ (2005), ‘Laat me vrij’ (2006) en ‘Mijn naam is … Jannes’ (2007). ‘Meer dan een vriend’ was ook op #1 binnengekomen, ware het niet dat het album in dezelfde week als dat van ‘Death magnetic’ van Metallica is uitgebracht, dat meer dan 2x zoveel verkoopt. Op zijn website laat Jannes weten het jammer te vinden dat hij dit jaar niet op de eerste plaats binnen komt, maar is allesbehalve teleurgesteld met dit resultaat. Zijn achtste album heette aanvankelijk ‘Ga dan’, naar de gelijknamige #2-hit. ‘Meer dan een vriend’ schreef Jannes naar aanleiding van het overlijden op 26 juni van manager+vriend Dick Oosting, en werd niet alleen aan het album toegevoegd, maar ook de titel van het album.

Guus Meeuwis: Groots met een zachte G (4)
Vorig jaar zette Guus Meeuwis de toon met zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’ in het Philips stadion in Eindhoven. Dit jaar stond hij van 12 tot en met 15 juni in het stadion en weer waren de concerten uitverkocht. De DVD komt binnen op de vierde plaats van de DVD Muziek Top 30, even hoog als de gelijknamige dubbelcd deze week. Volgend jaar hoeft niet iedereen meer naar Eindhoven af te reizen. Naast de gebruikelijke reeks in het Philips stadion (op 12 en 13 juni), zijn er ook concerten in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen (op 5 en 6 juni).

Queen + Paul Rodgers: The cosmos rocks (8)
De vierde en laagste binnenkomer in de top 10 is van Queen + Paul Rodgers; het eerste nieuwe Queen-album sinds ´Made in heaven´ uit 1995. Nou ja, Queen... De Megaman heeft het eens beluisterd en vindt dat het maar weinig met Queen te maken heeft. Ten eerste zijn van het oorspronkelijke kwartet nog maar twee leden aanwezig, Brian May en Roger Taylor. Ten tweede is de karakteristieke stem van Freddy Mercury –onlosmakelijk verbonden met de ´oude´ groep– onvervangbaar, ook al is Paul Rodgers nóg zo´n goede zanger. Ten derde is van het karakteristieke Queen-geluid op deze nieuwe plaat niets meer te horen, behalve dan een goedkoop hergebruik van het handklapritme uit ´We will rock you´. Nee, de Megaman zegt: bedenk een nieuwe naam voor een rockband, want het labeltje Queen is misleidende reclame...

Ne-o: Year of the gentleman (26)
Rapper Ne-Yo zit in de lift. ‘In my own hands’ kwam in 2006 tot #50, ‘Because of you’ bereikte vorig jaar de 30ste plek en ‘Year of the gentlemen’ komt deze week binnen op #26. Op het album werkt hij ondermeer samen met NAS en Jay-Z. Aanvankelijk zou het album 16 tracks bevatten. Dat zijn er in de ‘normale versie’ 12 geworden.

Katy Perry: One of the boys (32)
En één van die boys is zeker Travis McCoy, naast zanger van Gym class heroes, ook het vriendje van Katy Perry. Ze mag hem eeuwig dankbaar zijn, want hij heeft haar weten te overtuigen ‘I kissed a girl’ op het album ‘One of the boys’ te zetten. Zelf dacht Katy dat niemand het nummer zou waarderen en wilde het daarom terugtrekken van het album. Travis: “Toen Katy mij voor de eerste keer ‘I kissed a girl’ liet horen wist ik meteen dat ze goud in handen had. Zij twijfelde heel erg en wilde het eigenlijk niet uitbrengen. Ik zei dat ze gek was als ze dat nummer niet zo uitbrengen”. Daarop hielp Travis mee aan de bekendheid van het nummer, door het te draaien voordat hij met zijn band Gym class heroes begon op te treden. Het publiek bleek het nummer wel goed te vinden.

Katy op haar beurt was in eerste instantie helemaal niet blij dat hij haar nummer draaide in het voorprogramma. Maar de reacties van het publiek deden haar overstag gaan. Ze klom op het podium om het nummer live te zingen. Naast twee versies van ‘I kissed a girl’ (waaronder de rock mix), staan er nog 11 andere nummers op het album. Daarnaast krijg je er ook de clip van ‘I kissed a girl’ bij.

Ch!pz: CDX (61)
De ´Ch!pz Dance Experience´, ofwel CDX, is een programma dat iedere dag namens de TROS op Z@pp te zien is. De vier Ch!pz-leden (C!lla, Rach-l, Kev!n en Peter) willen onder het motto ´Kom uit je luie stoel en kruip achter de computer vandaan´ de strijd aangaan met het probleem waar steeds meer jongeren mee te kampen hebben: overgewicht. Volgens de gezondheidsraad is momenteel maar liefst 1 op de 7 kinderen te dik. Steeds meer kinderen kijken te lang en te veel televisie, zitten achter de computer, spelen videogames en bewegen te weinig. Hoe jonger een kind te zwaar is, hoe groter de kans dat het als volwassene ook met overgewicht blijft kampen. In de eerste helft van deze maand gingen de vier kinderidolen op pad langs een aantal scholen voor een dansworkshop. En inmiddels is er ook een album, ´CDX´, waarmee Ch!pz probeert om weer wat terug te winnen van hun tanende populariteit in de hitparade.

B.B. King: One kind favor (72)
Zijn beste album sinds jaren, zo juichen de critici. Blijkbaar heeft de samenwerking met producer T-bone Burnette de grand old man van de blues (vorige week werd hij 83) goed gedaan. Plus natuurlijk dat rijtje beroemde namen in zijn begeleidingsband: Doctor John op toetsen, Nathan East (die ook samenspeelde met Eric Clapton) op akoestische bas en Jim Keltner (zo´n beetje de beroemdste en meestgevraagde sessiedrummer ter wereld, onder meer samenspelend met Mick Jagger en John Lennon) op drums.

Joan Baez: Day after tomorrow (70)
´t Is me wat: een artieste als Joan Baez terug in de Album Top 100; wie had dat durven hopen. Met veel invloed van Steve Earle; de countryrocker produceerde het album, speelt er op mee en componeerde drie nummers. Verder vinden we op ´Day after tomorrow´ nog composities van Elvis Costello, Tom Waits en T-bone (daar is ie weer) Burnette.

Helmut Lotti: Time to swing (84)
Klassiek, romantiek, Latino, een eerbetoon aan Elvis Presley, Russische nummers, Crooners. Je zou denken dat Helut Lotti wel een beetje aan het eind van zijn latijn is, maar niets is minder waar. Dit keer komt hij met ‘Time to swing’, een album met nummers uit de jaren ’50 en ’60 van Frank Sinatra, Roger Miller en Julie London. Maar het zijn niet allemaal covers. Van de 18 nummers, schreef Helmut er 4 zelf, waaronder het titelnummer. Op 8 en 9 augustus vonden in zaal ‘de Roma’ in Antwerpen de opnames plaats voor een tv-special en DVD. Hij werd daar begeleid door het Golden Symphonic Orchestra onder leiding van André Walschaerts. Ook waren daar mensen aanwezig van PBS, de Public Broadcast Service, het grootste Noord-Amerikaanse publieke omroepnetwerk. Zij waren na afloop overtuigd: “we’re gonna bring him back to the States”. Met andere woorden, Helmut Lotti gaat swingen in Amerika!

Stephanie McKay: Tell it like it is (91)
Stephanie Mckay zou je nog kunnen kennen van de Brooklyn funk essentials die in 1994 een hit hadden met ‘The creator has a masterplan’ dat tot #23 kwam. Stephanie (40), afkomstig uit de Bonx in New York, was daarvan de zangeres. Ze groeide op in een arm gezin. Muziek werd haar met de paplepel ingegoten: haar achtjaar oudere broer draaide soul en funk van Earth, wind & fire en Ohio players, terwijl haar moeder luisterde naar Al Green en Barry White. Alvorens ze serieus met muziek bezig ging, volgde ze de dansopleiding aan de kunstacademie van Philadelphia. Via diverse talentenjachten belandde ze bij de Brooklyn funk essentials, waar ze zes jaar lang deel van uitmaakte. Daarna begon ze haar eigen band Bako babies. In 2003 bracht ze ‘McKay’, haar eerste soloalbum uit. ‘Tell it like it is’ is haar tweede album waarop ze terug gaat naar Jackson avenue waar ze ooit woonde. “Ik heb veel gezien en meegemaakt en voel me verantwoordelijk om daarover te zingen. Ik ben gepassioneerd, niet echt boos. Maar soms voel ik wel frustratie over mijn eigen kwestbaarheid en de onmacht om dingen te veranderen”.

Emiliana Torrini: Me and armini (94)
Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Kylie Minogue en Emiliana Torrini? Antwoord: Emiliana schreef drie nummers voor het album ‘Body language’ van Kylie Minogue, waaronder de hitsingle ‘Slow’ (#13 in 2003). Toch begon het voor Emilíana Torrini Davíðsdóttir (Reykjavik, 16 mei 1977), na Björk de tweede zangeres uit Ijsland die doorbreekt op het vaste land, niet met popmuziek. Op haar zevende was ze sopraan in een koor en op haar vijftiende ging ze naar een operaschool. Twee jaar later won ze ‘Söngkeppni framhaldsskólanna’, een zangwedstrijd voor scholen met … ‘I will survive’. In 1994 verscheen ‘Spoon’ haar eerste album. Veertien jaar later is het tijd voor ‘Me and armini’, waarmee ze internationaal doorbreekt. Nog even over haar naam, die helemaal niet Ijslands klinkt (eh, hoe klinkt dat dan?). Haar vader is Italiaan, heeft een Italiaans restaurant in Reykjavik, haar moeder is wel een Ijslandse. Wil je haar live zien? Dan kan dat op 12 oktober in Paradiso (Amsterdam) of op 16 oktober in Tivoli (in Utrecht). Voor meer info, kijk op Podium info. Even weten wat voor muziek ze maakt? Kijk dan even naar de clip van ‘Easy’.