dinsdag 23 september 2008

Album Top 100: Metallica in 26 landen bovenaan

In de Album Top 100 laat Metallica Jannes ver achter zich, die echter niet teleurgesteld is, is Queen allang de oude Queen niet meer, dankt Katy Perry succes aan haar vriend, en is er na Björk weer een zangeres uit Ijsland.

Metallica: Death magnetic (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***
Al voordat de cd ‘Death magnetic’ in de winkels lag, had het de gouden status bereikt: door de handel waren er op voorhand meer dan 30.000 stuks van ingekocht. Dat vertrouwen is niet onterecht geweest , want het album dendert deze week binnen op de eerste plaats. Daarmee is de comeback van Metallica, hun laatste album ‘St. Anger’ verscheen 5 jaar geleden, een feit. En Nederland is niet het enige land waar het album op #1 staat. 25 landen gingen ons voor, waaronder Amerika. Daar is het hun vijfde album dat vanuit het niets op #1 binnenkomt, een absoluut record. Ze verslaan daarmee the Beatles, the Dave Matthews band en U2, die dat hitfeit 4x op hun naam brachten. In ons land is ‘Death magnetic’ het tweede #1-album na ‘Load’ in 1996 dat daar destijds twee weken voor nodig had.

Jannes: Meer dan een vriend (2)
Zijn voorgaande drie albums kwamen allemaal binnen op de eerste plaats: ‘Als het zonnetje schijnt’ (2005), ‘Laat me vrij’ (2006) en ‘Mijn naam is … Jannes’ (2007). ‘Meer dan een vriend’ was ook op #1 binnengekomen, ware het niet dat het album in dezelfde week als dat van ‘Death magnetic’ van Metallica is uitgebracht, dat meer dan 2x zoveel verkoopt. Op zijn website laat Jannes weten het jammer te vinden dat hij dit jaar niet op de eerste plaats binnen komt, maar is allesbehalve teleurgesteld met dit resultaat. Zijn achtste album heette aanvankelijk ‘Ga dan’, naar de gelijknamige #2-hit. ‘Meer dan een vriend’ schreef Jannes naar aanleiding van het overlijden op 26 juni van manager+vriend Dick Oosting, en werd niet alleen aan het album toegevoegd, maar ook de titel van het album.

Guus Meeuwis: Groots met een zachte G (4)
Vorig jaar zette Guus Meeuwis de toon met zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’ in het Philips stadion in Eindhoven. Dit jaar stond hij van 12 tot en met 15 juni in het stadion en weer waren de concerten uitverkocht. De DVD komt binnen op de vierde plaats van de DVD Muziek Top 30, even hoog als de gelijknamige dubbelcd deze week. Volgend jaar hoeft niet iedereen meer naar Eindhoven af te reizen. Naast de gebruikelijke reeks in het Philips stadion (op 12 en 13 juni), zijn er ook concerten in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen (op 5 en 6 juni).

Queen + Paul Rodgers: The cosmos rocks (8)
De vierde en laagste binnenkomer in de top 10 is van Queen + Paul Rodgers; het eerste nieuwe Queen-album sinds ´Made in heaven´ uit 1995. Nou ja, Queen... De Megaman heeft het eens beluisterd en vindt dat het maar weinig met Queen te maken heeft. Ten eerste zijn van het oorspronkelijke kwartet nog maar twee leden aanwezig, Brian May en Roger Taylor. Ten tweede is de karakteristieke stem van Freddy Mercury –onlosmakelijk verbonden met de ´oude´ groep– onvervangbaar, ook al is Paul Rodgers nóg zo´n goede zanger. Ten derde is van het karakteristieke Queen-geluid op deze nieuwe plaat niets meer te horen, behalve dan een goedkoop hergebruik van het handklapritme uit ´We will rock you´. Nee, de Megaman zegt: bedenk een nieuwe naam voor een rockband, want het labeltje Queen is misleidende reclame...

Ne-o: Year of the gentleman (26)
Rapper Ne-Yo zit in de lift. ‘In my own hands’ kwam in 2006 tot #50, ‘Because of you’ bereikte vorig jaar de 30ste plek en ‘Year of the gentlemen’ komt deze week binnen op #26. Op het album werkt hij ondermeer samen met NAS en Jay-Z. Aanvankelijk zou het album 16 tracks bevatten. Dat zijn er in de ‘normale versie’ 12 geworden.

Katy Perry: One of the boys (32)
En één van die boys is zeker Travis McCoy, naast zanger van Gym class heroes, ook het vriendje van Katy Perry. Ze mag hem eeuwig dankbaar zijn, want hij heeft haar weten te overtuigen ‘I kissed a girl’ op het album ‘One of the boys’ te zetten. Zelf dacht Katy dat niemand het nummer zou waarderen en wilde het daarom terugtrekken van het album. Travis: “Toen Katy mij voor de eerste keer ‘I kissed a girl’ liet horen wist ik meteen dat ze goud in handen had. Zij twijfelde heel erg en wilde het eigenlijk niet uitbrengen. Ik zei dat ze gek was als ze dat nummer niet zo uitbrengen”. Daarop hielp Travis mee aan de bekendheid van het nummer, door het te draaien voordat hij met zijn band Gym class heroes begon op te treden. Het publiek bleek het nummer wel goed te vinden.

Katy op haar beurt was in eerste instantie helemaal niet blij dat hij haar nummer draaide in het voorprogramma. Maar de reacties van het publiek deden haar overstag gaan. Ze klom op het podium om het nummer live te zingen. Naast twee versies van ‘I kissed a girl’ (waaronder de rock mix), staan er nog 11 andere nummers op het album. Daarnaast krijg je er ook de clip van ‘I kissed a girl’ bij.

Ch!pz: CDX (61)
De ´Ch!pz Dance Experience´, ofwel CDX, is een programma dat iedere dag namens de TROS op Z@pp te zien is. De vier Ch!pz-leden (C!lla, Rach-l, Kev!n en Peter) willen onder het motto ´Kom uit je luie stoel en kruip achter de computer vandaan´ de strijd aangaan met het probleem waar steeds meer jongeren mee te kampen hebben: overgewicht. Volgens de gezondheidsraad is momenteel maar liefst 1 op de 7 kinderen te dik. Steeds meer kinderen kijken te lang en te veel televisie, zitten achter de computer, spelen videogames en bewegen te weinig. Hoe jonger een kind te zwaar is, hoe groter de kans dat het als volwassene ook met overgewicht blijft kampen. In de eerste helft van deze maand gingen de vier kinderidolen op pad langs een aantal scholen voor een dansworkshop. En inmiddels is er ook een album, ´CDX´, waarmee Ch!pz probeert om weer wat terug te winnen van hun tanende populariteit in de hitparade.

B.B. King: One kind favor (72)
Zijn beste album sinds jaren, zo juichen de critici. Blijkbaar heeft de samenwerking met producer T-bone Burnette de grand old man van de blues (vorige week werd hij 83) goed gedaan. Plus natuurlijk dat rijtje beroemde namen in zijn begeleidingsband: Doctor John op toetsen, Nathan East (die ook samenspeelde met Eric Clapton) op akoestische bas en Jim Keltner (zo´n beetje de beroemdste en meestgevraagde sessiedrummer ter wereld, onder meer samenspelend met Mick Jagger en John Lennon) op drums.

Joan Baez: Day after tomorrow (70)
´t Is me wat: een artieste als Joan Baez terug in de Album Top 100; wie had dat durven hopen. Met veel invloed van Steve Earle; de countryrocker produceerde het album, speelt er op mee en componeerde drie nummers. Verder vinden we op ´Day after tomorrow´ nog composities van Elvis Costello, Tom Waits en T-bone (daar is ie weer) Burnette.

Helmut Lotti: Time to swing (84)
Klassiek, romantiek, Latino, een eerbetoon aan Elvis Presley, Russische nummers, Crooners. Je zou denken dat Helut Lotti wel een beetje aan het eind van zijn latijn is, maar niets is minder waar. Dit keer komt hij met ‘Time to swing’, een album met nummers uit de jaren ’50 en ’60 van Frank Sinatra, Roger Miller en Julie London. Maar het zijn niet allemaal covers. Van de 18 nummers, schreef Helmut er 4 zelf, waaronder het titelnummer. Op 8 en 9 augustus vonden in zaal ‘de Roma’ in Antwerpen de opnames plaats voor een tv-special en DVD. Hij werd daar begeleid door het Golden Symphonic Orchestra onder leiding van André Walschaerts. Ook waren daar mensen aanwezig van PBS, de Public Broadcast Service, het grootste Noord-Amerikaanse publieke omroepnetwerk. Zij waren na afloop overtuigd: “we’re gonna bring him back to the States”. Met andere woorden, Helmut Lotti gaat swingen in Amerika!

Stephanie McKay: Tell it like it is (91)
Stephanie Mckay zou je nog kunnen kennen van de Brooklyn funk essentials die in 1994 een hit hadden met ‘The creator has a masterplan’ dat tot #23 kwam. Stephanie (40), afkomstig uit de Bonx in New York, was daarvan de zangeres. Ze groeide op in een arm gezin. Muziek werd haar met de paplepel ingegoten: haar achtjaar oudere broer draaide soul en funk van Earth, wind & fire en Ohio players, terwijl haar moeder luisterde naar Al Green en Barry White. Alvorens ze serieus met muziek bezig ging, volgde ze de dansopleiding aan de kunstacademie van Philadelphia. Via diverse talentenjachten belandde ze bij de Brooklyn funk essentials, waar ze zes jaar lang deel van uitmaakte. Daarna begon ze haar eigen band Bako babies. In 2003 bracht ze ‘McKay’, haar eerste soloalbum uit. ‘Tell it like it is’ is haar tweede album waarop ze terug gaat naar Jackson avenue waar ze ooit woonde. “Ik heb veel gezien en meegemaakt en voel me verantwoordelijk om daarover te zingen. Ik ben gepassioneerd, niet echt boos. Maar soms voel ik wel frustratie over mijn eigen kwestbaarheid en de onmacht om dingen te veranderen”.

Emiliana Torrini: Me and armini (94)
Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Kylie Minogue en Emiliana Torrini? Antwoord: Emiliana schreef drie nummers voor het album ‘Body language’ van Kylie Minogue, waaronder de hitsingle ‘Slow’ (#13 in 2003). Toch begon het voor Emilíana Torrini Davíðsdóttir (Reykjavik, 16 mei 1977), na Björk de tweede zangeres uit Ijsland die doorbreekt op het vaste land, niet met popmuziek. Op haar zevende was ze sopraan in een koor en op haar vijftiende ging ze naar een operaschool. Twee jaar later won ze ‘Söngkeppni framhaldsskólanna’, een zangwedstrijd voor scholen met … ‘I will survive’. In 1994 verscheen ‘Spoon’ haar eerste album. Veertien jaar later is het tijd voor ‘Me and armini’, waarmee ze internationaal doorbreekt. Nog even over haar naam, die helemaal niet Ijslands klinkt (eh, hoe klinkt dat dan?). Haar vader is Italiaan, heeft een Italiaans restaurant in Reykjavik, haar moeder is wel een Ijslandse. Wil je haar live zien? Dan kan dat op 12 oktober in Paradiso (Amsterdam) of op 16 oktober in Tivoli (in Utrecht). Voor meer info, kijk op Podium info. Even weten wat voor muziek ze maakt? Kijk dan even naar de clip van ‘Easy’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten