dinsdag 23 september 2008

Twintigste hit voor Gebroeders Ko

Gebroeders Ko: Schatje, mag ik je foto? (79)

In 2002 hadden we met ‘Boswandeling’ dat tot #67 kwam, niet het idee dat de uitvoerenden, de Gebroeders Ko, een zeer lang hitleven waren beschoren. Mis dus, want de gebroeders Gerard en Ton Koopmans uit Raamsdonkveer, scoorden sindsdien negentien hits, waaronder vijf top 10-hits. Voor hun twintigste notering kozen ze echter geen nieuw nummer, maar eentje uit 2005, ‘Schatje, mag ik je foto?’, dat volgens de twee één van de beste nummers is die ze ooit hebben geschreven. Ze schreven het nummer destijds voor Rogier & Co, die er begin 2006 tot #89 mee kwamen. Die notering was echter veel te mager voor een Koopmans compositie en dus krijgt het nummer een tweede kans. De broers maakten een nieuwe versie, waarmee ze dé Feesthit 2008 denken te scoren. ‘Schatje, mag ik je foto?’ verschijnt in twee versies: een feestversie en een beukversie.

Gebroeders Ko krijgen concurrentie

En wat schets onze verbazing? Ook van Rogier & Co is er een versie verschenen van ‘Schatje, mag ik je foto?’ Een paar weken geleden nam Rogier van Oosterhout samen met DJ Coenio een nieuwe versie op, de zogenaamde 2nd edition van ‘Schatje, mag ik je foto?’, dat deze week op #150 staat in de Bubbling under, de wachtkamer van de Single Top 100. Dus wellicht dat beide uitvoeringen volgende week wel samen in de Single Top 100 staan!

Gebroeders Ko niet, Toppers wel naar Moskou

Ze hadden zich aangemeld om volgend jaar ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Moskou. De NOS koos echter niet voor de Gebroeders Ko én ook niet voor Anouk, maar voor de Toppers: Gordon, René Froger en Gerard Joling. Gerard is de enige met Eurovisie ervaring; in 1988 werd hij met ‘Shangri-la’ negende. Gordon deed wel twee keer mee aan de Nationale finale: in 1990 met ‘Gini’ en in 2003 met ‘I’ll be your voice’.

keertje op tijd

Volgens Cornald Maas (‘Mr. Eurovisie’), is er voor de Toppers gekozen, omdat de NOS voor de Nationale finale, een samenwerking is aangegaan met de TROS. Daar passen de Toppers beter bij dan bij de (grijze) NOS. Tegenover Bert Haandrikman van ‘Tijd voor 2’, liet Cornald weten wel verrast te zijn over de keuze. Hij is blij dat er in een vroeg stadium duidelijkheid is over wie ons land gaat vertegenwoordigen. De laatste jaren werd dit pas in november bekend en was de tijd voor componisten en tekstschrijvers erg kort. Hij vraagt zich wel af wat andere culturen dan de onze moeten met de Toppers? Een voordeel is misschien wel dat de Toppers in de aanloop naar de halve finale, veel van zich zullen laten horen én zien in Moskou. En dat kan het televoten wellicht ten goede komen.

bekend of onbekend

Over het liedje dat de Toppers zullen brengen, is nog weinig bekend. Behalve dat nog tot 23 november liedjes kunnen worden ingezonden. Onder die liedjes zal zich zeker een nummer van Gordon bevinden. “Ik ga zeker zelf een nummer schrijven. Ik zie ons het liefst met een gek, lekker Blues Brothers-achtig nummer, met drie hele dikke donkere dames op de achtergrond, helemaal over de top. Ik denk dat heel Europa in shock zal zijn van alle glitter en glamour die we meebrengen naar het festival!”

De Nationale finale is op 1 februari en dan zal het Nederlands publiek beslissen welk liedje het wordt. Het schijnt dat John Ewbank en Fluitsma & van Tijn al zijn benaderd om een liedje aan te leveren. Kijk, dát moeten we dus niet doen. Beter is het om een liedje in te sturen van een nog onbekende componist/tekstschrijver. Maar ondanks dat de Toppers gaan, moeten we het wel serieus aanpakken. Dus maak er geen kermis van! Gordon liet aan Edwin Evers van 538 weten te gaan voor de act, “we moeten opvallen”. Hij gaat er wel van uit dat Nederland de finale haalt. Mocht dat het geval zijn, dan zal hun liedje sinds jaren ook beoordeeld worden door een vakjury. Maar of dat nou voor de Toppers voordelig is …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten