vrijdag 11 september 2015

Hitflits: 40-jarig Iron Maiden scoort eerste #1-album; Justin Bieber tweede week aan kop singles

Drie keer kwam de Britse metalband Iron Maiden heel dichtbij een eerste plaats, in 1986, 1988 en 2010. De voorlaatste drie noteringen (in 2011 t/m 2013) bleven daar echter ver vandaan. De hoop op een #1-notering in de Nederlandse albumlijst was dan ook al opgeheven
Maar de aanhouder wint, want deze week boekt Iron Maiden hun eerste #1 met The Book Of Souls. En dat in het jaar dat de groep 40 jaar bestaat. Van de line-up uit 1975 is alleen Steve Harris, de oprichter én bassist nog over (derde van rechts).

ALBUM TOP 5

1. EW  Iron Maiden: The Book Of Souls (ook #1 in de Britse albumlijst, hun vijfde daar, verkoop: 60.249, waarvan 475 streams)
2. (1)   Toppers: Toppers In Concert 2015
3. EW  Fresku: Nooit Meer Terug
4. EW  Riverside: Love, Fear And The Time Machine
5. EW  A-Ha: Cast In Steel

En we gaan direct over naar het restant eerste weeks noteringen:
#12 Ane Brun: When I’m Free
#17 Five Finger Death Punch: Got Your Six
#23 Max Richter: From Sleep
#33 Travis Scott: Rodeo
#34 Lizz Wright: Freedom & Surrender
#37 the Arcs: Yours, Dreamily,
#41 John Mayall: Find A Way To Care
#46 Deep Purple: … To The Rising Sun in Tokyo
#47 Helene Fischer: Farbenspiel Live – Die Stadion-Tournee
#50 Amorphis: Under The Red Cloud
#83 Oh Wonder: Oh Wonder
#88 Van Morrison: The Essential

Niet geheel onverwachts stijgt Songs Of Innocence van U2 van 56 naar #39. De band is in het land en dat heeft z’n invloed op de albumverkopen. In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, gaat 18 Singles op herhaling op #30. Wellicht dat er volgende week nog meer noteringen bij komen, want de concerten krijgen goede recensies.
SINGLES

Net als bij ons vorige week, komt 'What Do You Mean?' van Justin Bieber in de Amerikaanse hitparade binnen op de eerste plaats, de 23e in totaal. Het nummer heeft nu in 16 landen de eerste plaats bereikt.

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: What Do You Mean? (tweede week)
2. (2)   Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
3. (3)   the Weeknd: Can’t Feel My Face
4. (5)   R. City feat. Adam Levine: Locked Away
5. (4)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón

De grootste stijgers:
#28 (57) Zara Larsson: Lush Life
#31 (54) Sigala: Easy Love (vandaag #1 in de Britse hitparade, verkoop: 82.237, waarvan 11.344 streams, Sigala schreef het nummer op een zondagavond na een paar biertjes)
#46 (81) Dyna / Firstman / Lil Kleine / Bollebof: Round & Round
#52 (73) Sam Hunt: Take Your Time
#60 (71) Avicii: For A Better Day
#65 (84) Years & Years: Desire 
#71 (93) Yellow Claw & Cesqeaux feat. Becky G: Wild Mustang

Na een week afwezigheid gaat ‘Waves’ van Mr. Probz op herhaling op #99. Daarmee loopt het nummer verder uit op ‘I Gotta Feeling’ van the Black Eyed Peas dat ooit 108 weken genoteerd stond. ‘Waves’ staat nu in totaal voor de 123e week in de Single Top 100. Over naar de echte nieuwe noteringen, de zogenaamde eerste weeks. Na vorige week 13 stuks, is het deze week weer ‘vertrouwd’ rustig met 3 nieuwe noteringen en dat zijn de volgende:

Here For You was eerst instrumentaal

#47 Kygo feat. Ella Henderson: Here For You

Met nog ruim drie maanden te gaan, kunnen we nu al stellen dat het geluid van 2015 grotendeels is bepaald door de Noorse Kygo. Zijn succesvolle stijl (tropical deephouse) wordt inmiddels door anderen overgenomen, zoals Thomas Jack. Intussen scoort Kygo met ‘Here For You’ zijn zesde hit, daarbij geholpen door de Britse zangeres Ella Henderson. Vorig jaar scoorde de voormalige X Factor finaliste haar eerste hit met ‘Ghost’ (#32). Van origine is ‘Here For You’ een instrumentaal nummer en diende in mei als anthem voor het jaarlijkse Ultra Music Festival in Miami.

OMI doet de hoelahoop

#66 OMI: Hula Hoop

Met een ruime voorsprong op ‘Lean On Me’ van Major Lazer & DJ Snake feat. MØ, is ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI het meest gedownloade en gestreamde liedje dit jaar. De drie nog resterende maanden zijn te kort om ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ (deze week op #24), nog in te halen. De Jamaicaanse zanger staat dus voor een zware taak. Want hoe evenaar je zo’n groot succes? Een eerste poging wordt gedaan met ‘Hula Hoop’, dat binnenkomt op #66, tweede single van zijn album Me 4 U, dat op 16 oktober uitkomt.

rage

‘Hula Hoop’ refereert naar de gelijknamige rage die eind jaren ’50 woedde. De hoelahoep was in de jaren ’50 een populair speeltje. Een hoepel die je om het lijf beweegt door er een zwaai aan te geven. De hoelahoep is in 1958 ontwikkeld door de Amerikanen Arhur K. ‘Spud’ Melin en Richard Knerr. In de jaren ’70 werd de rage nieuw leven ingeblazen en scoorde Sandy een hit met ‘Doe De Hoelahoep’ (#11 in 1979). Zo hoog zien we ‘Hula Hoop’ van OMI niet komen. Tenzij er een spetterende videoclip bij is gemaakt.

Haeven in twee autoreclames

#100 Haevn: Finding Out More

Slechts 30 seconden waren voldoende voor een stroom positieve reacties. Sinds februari draait een commercial voor het automerk BMW (‘Wanneer keek u voor het laatst om? BMW maakt  rijden geweldig’), waarin drie regels worden gezongen van het nummer ‘Finding Out More’ van Haeven. Velen wilden het nummer helemaal horen. Zij moesten echter geduld hebben tot nu, want er was nog geen volledig nummer. Dat werd in augustus geproduceerd in een studio in Londen.

Hoewel de naam Haeven anders doet vermoeden, gaat het hierbij gewoon om een Nederlandse act, bestaande uit Marijn van der Meer en Jorrit Kleijnen. Marijn is producer/componist, Jorrit houdt zich bezig met filmmuziek. Vorig jaar maakten ze samen met Alexander Reumers muziek bij de film ‘Rabarber’.

2 reclames

De afgelopen jaren was Martijn werkzaam als copywriter. Begin dit jaar werd hij benaderd door Volvo of zij een liedje konden gebruiken voor één van hun campagnes. Marijn schreef ‘Where The Heart Is’ voor de campagne Volvo V40, die niet in ons land was te zien.
Dat was tevens het moment dat Marijn van de Meer besloot zijn echte passie te volgen: de muziek, voor alsnog voor reclame. Twee maanden later werd hij weer gebeld, nu door het automerk BMW. Daarvoor schreef hij het nummer ‘Finding Out More’. Naast de autoreclames, componeert Marijn nu ook reclametunes op maat. Daarnaast werkt hij met Jorrit Kleijnen aan een EP van Haeven.

reclamenummer verlengd

Finding Out More’ van Haevn is zeker niet de eerste hit, die vanuit een autoreclame is ontstaan. De meest bekende, ook door Nederlanders gemaakt, is ‘The Road Ahead (Miles Of The Unknown)’ van City to City. Het reclamespotje van 40 seconden, gebruikt in de reclame van de nieuwe Spacestar van het automerk Mitsubishi, werd uiteindelijk een nummer van ruim 4 minuten. De single stond in 1999 vijf weken bovenaan de Mega Top 100. ‘Finding Out More’, binnen op #100, heeft dus nog een lange weg te gaan.

Morgen krijg je op de nieuwssite van 3FM de albumsnippers en dit weekend werken we de drie nieuwe noteringen bij. Update 13 september: nieuwe noteringen zijn bijgewerkt.

zondag 6 september 2015

Megaman bij week 36 – 5 september 2015

#1-hit bewijst dat Justin Bieber er nog steeds toe doet

En verder in deze Megaman:
-          Macklemore & Ryan Lewis blazen oldskool hiphop nieuw leven in
-          Twintigste notering voor oververmoeide Avicii
-          Rachel Platten zong voor Taylor Swift
-          Meghan Trainor vroeg Charlie Puth voor duet
-          Yellow Claw gaat internationaal
-          5 Seconds of Summer is geen boyband meer

In de Album Top 100 heeft the Weeknd het nakijken. Wie belet hem zijn eerste plaats? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM én in de Hitflits van afgelopen vrijdag.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

#1-hit bewijst dat Justin Bieber er nog steeds toe doet

#1 Justin Bieber: What Do You Mean?    *** hoogste eerste weeks ***

De laatste jaren was Justin Bieber (21) meer in het nieuws rond zijn avontuurtjes met vrouwen, dan vanwege zijn muziek. Eerder dit jaar veranderde dat al met het nummer ‘Where Are Ü Now’ van Skrillex & Diplo, dat hem zijn derde top 10-hit opleverde.

En met ‘What Do You Mean?’ bewijst Bieber er nog zeker toe te doen, want naast Nederland, knalt het nummer ook binnen op de eerste plaats van de hitparades in Groot-Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zweden.

streamrecord

Het nummer stond in 89 landen bovenaan de iTuneslijst en is in vijf dagen zo’n 21 miljoen gestreamd. Daarmee verbreekt ‘What Do You Mean?’ het record van ‘Drag Me Down’ van One Direction, dat eind juli werd gevestigd met 20 miljoen streams wereldwijd.

In tegenstelling tot de Britse hitparade waar de verhouding downloads – streams op 3:1 ligt, is het in ons land volkomen anders. Hoewel we geen exacte cijfers hebben, schatten we dat deze 1:3 is. Met andere woorden ‘What Do You Mean?’ haalt de eerste plaats vanwege streams. Het nummer is daarmee de eerste #1 die dat in de eerste week lukt.

promotie

Al sinds 28 juli wisten de Beliebers, de fans van Justin Bieber, dat er een nieuwe single van hun idool aan zat te komen. Tijdens het ochtendprogramma ‘On Air with Ryan Seacrest’ op KISS-FM, had Bieber het nummer aangekondigd. Zijn manager Scooter Braun riep diverse beroemdheden om het nummer via sociale media te promoten. Daaronder zaten Ariana Grande, Ed Sheeran en Mariah Carey. Dat heeft goed gewerkt, want toen het nummer vrijdag uitkwam, werd het direct zo’n 1,2 miljoen keer gestreamd en de dag daarop 1,3 miljoen.

10x Canada

Justin Drew Bieber, geboren in London, Ontario, gaat lekker mee in het rijtje Canadese #1-hits van de afgelopen jaren, want sinds 2013 is het elk jaar raak voor een Canadese artiest. In totaal is ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber de tiende #1-hit, waar één of meerdere Canadezen bij zijn betrokken. Hier volgen ze alle tien:
1964: Lucille Starr: The French Song (Quand Le Soleil) (5x)
1991: Bryan Adams: ‘(Everything I Do) I Do It For You’ (12x)
1995: Celine Dion: Think Twice (4x)
1998: Celine Dion: My Heart Will Go On (11x)
2003: the Underdog Project vs Sunclub: Summer Jam 2003 (7x)
2007: Nelly Furtado: All Good Things (Come To An End) (5x)
2011: Martin Solveig & Dragonette: Hello (3x)
2013: DVBBS & Borgeous: Tsunami (1x)
2014: Kiesza: Hideaway (2x)
2015: Justin Bieber: What Do You Mean? (1x)

Hier volgt een toelichting op drie #1-hits die gemaakt zijn door acts die uit meerdere nationaliteiten bestaan dan Canadezen alleen:

1. ‘Summerjam’ van the Underdog Project vs. Sunclub is een samenwerkingsverband van Nederlanders (the Sunclub), Belgen: dj’s F.R.A.N.K. & A.J. Duncan en Canadezen: zangers Vic Krishna en Craig Smart (the Underdog project).

2. ‘Dragonette’ van Martin Solveig & Dragonette bestaat uit de Franse dj Martin Solveig en de Canadese zangeres Martina Sorbara van de groep Dragonette.

3. ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous: DVBBS is het duo Chris van den Hoef & Alex van den Hoef, van Nederlandse oorsprong. De broers verhuisden op jonge leeftijd naar Canada. Borgeous staat voor de Amerikaanse dj/producer John Borger.

grote schoonmaak

‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber is niet alleen de hoogste eerste weeks, maar ook nog eens de dertiende! Zo’n hoog aantal kunnen wij ons even niet meer herinneren, want het laatste jaar waren het er gemiddeld vier of vijf. Dit jaar alleen al waren er drie weken met slechts twee (!) nieuwe noteringen.

Deze week dus een flinke schoonmaak (en dat werd tijd), waardoor een aantal nummers met een zeer lange adem verdwijnen. Dat zijn ‘Waves’ van Mr. Probz (na 122 weken) en ‘Happy’ van Pharrell Williams (na 108 weken). Het klassement van langst genoteerde nummers ziet er nu als volgt uit (met dank aan Rudy van Vliet):

129: Passsenger: Let Her Go
122: Mr. Probz: Waves
108: the Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
108: Pharrell Williams: Happy
100: John Legend: All Of Me (deze week op 75 van #66)

Tito Jackson keurde sample broer Michael goed

#54 Sigala: Easy love

Na ‘O.P.P.’ van Naughty By Nature (#20 in 1992) is ‘Easy Love’ van Sigala, de tweede hit met een sample van ‘ABC’ van Jackson 5 (#22 in 1970). Daarvoor heeft Sigala de stem van Michael Jackson enigszins versneld. Voor het gebruik van het nummer vroeg én kreeg hij toestemming van Tito Jackson, de oudere broer van Michael, die zijn nalatenschap beheert.
Achter Sigala gaat Bruce Fielder uit Londen schuil. Op zijn achtste leerde hij piano spelen en studeerde er later in af. Tijdens zijn jeugd luisterde hij vooral veel naar jazz. Daarna kwam hij in aanraking met Fatboy Slim en the Prodigy. Nadat hij zijn studie aan de Westminster University afrondde, speelde hij zo’n twee jaar in diverse bandjes. Onlangs ging zijn grote wens in vervulling: een eigen studio, om zelf nummers te schrijven en te produceren.

Macklemore & Ryan Lewis blazen oldskool hiphop nieuw leven in

Na drie hits in 2013, waarvan ‘Thrift Shop’ feat. Wanz op #1 belandde, zijn Macklemore & Ryan Lewis weer terug met nieuw werk. ‘Down Town’ ontstond toen Ben Haggerty (echte naam van Macklemore) op een radiostation alleen maar oldskool hiphop hoorde langskomen.  Hiphopmuziek uit het eind van de jaren ’70, midden jaren ’80. Hij vroeg zich dan ook af waarom dat nu niet meer wordt gemaakt en begon aan ‘Downtown’. Vervolgens kwam Ryan Lewis met het idee om daar rockmuziek uit die tijd in te verwerken.

Voor de rock werd Eric Sean Nally, zanger van de Amerikaanse rockband Foxy Shazam, gevraagd. De hiphop komt van drie oudgedienden:
-          Melle Mel (= Melvin Glover), hits: ‘The Message’ van Grandmaster Flash & the Furious Five feat. Melle Mel & Duke Bootee (#10 in 1983) en ‘White Lines (Don’t Don’t Do It)’ van Grandmaster Flash & Melle Mel (#40 in 1984)
-          Kool Moe Dee (= Mohandas Dewese), hit: ‘Go See The Doctor’ (#3 in 1987)
-          Grandmaster Caz (= Curtis Fisher), geen hits

Twintigste notering voor oververmoeide Avicii

#71 Avicii: For A Better Day

Met $19 miljoen dollar vorig jaar was de Zweedse dj Avicii de op vijf na meest verdienende dj (volgens het blad Forbes). Hij is echter zo druk dat hij helemaal geen tijd heeft om daar van te genieten. Sterker, de druk van het toeren, opnemen van zijn nieuwe album en regisseren van zijn eigen videoclips is hem teveel geworden. Tot het einde van het jaar zijn alle optredens afgezegd.

“Ik kijk er naar uit om met mijn team te blijven innoveren om grote veranderingen in te luiden, en niet alleen met mijn muziek”, meldt Avicii in een statement. “Ik heb nu de mogelijkheid om op mezelf te focussen en tijd te nemen om normaal op te groeien, of tenminste zo normaal mogelijk. Daarvoor heb ik nooit de kans gehad. Het plan was een maand vrij te nemen, maar in werkelijkheid zat ik twaalf uur per dag in de studio en daarna ging ik direct weer toeren. Het is in de muziekindustrie moeilijk om nee te zeggen. Je wilt altijd en overal draaien.”

twintigste notering

‘For A Better Day’ is zijn twintigste notering en dat in vijf jaar tijd! In 2013 bracht hij zijn eerste album uit, True, dus het wordt wel weer tijd voor een opvolger. Volgens berichten zou dit al klaar liggen en Stories heten. Het is echter de vraag wanneer dat verschijnt, nu Avicii  overwerkt is. Vorig jaar lastte hij ook al een pauze in.

Firstman zong in musical The Lion King

#81 Dyna / Firstman / Lil Kleine / Bollebof: Round & Round

Je zou denken dat Lil’ Kleine (echte naam: Jorik Scholten) de veteraan is op het nummer ‘Round & Round’. Maar niets is minder waar, want Kleine scoorde pas in 2013 zijn eerste hit: ‘Zo Verdomd Alleen’ feat. Danny De Munk (#73), Dyna al in 2009: ‘Palo Palo’ (#90). Achter Dyna gaat Vishaal Lachman (Suriname, 14 maart 1985) schuil. Firstman heet in het echt Hassan Syed, geboren op 30 juli 1992 in Pakistan. Op zijn derde verhuisde hij naar Nederland. Na wat muzikale omzwervingen (hij speelde in ‘The Lion King’, de musical), raakte hij geïnteresseerd in urban muziek.

Tenslotte is daar nog Bollebof, echte naam Eder Almeida Vieira, geboren in Sao Nicolao, op de Kaap Verdische eilanden. Op jonge leeftijd belandde hij in Delft, waar hij veel voetbalde. Zijn talent zat echter meer in de muziek en daar kwam hij achter toen hij naar Rotterdam verhuisde. In 2011 verscheen zijn EP Airline Bof, dat zo’n 100.000 keer is gedownload.

Rachel Platten zong voor Taylor Swift

#83 Rachel Platten: Fight Song

Het is toch wel bijzonder als een zangeres als Taylor Swift je vraagt om een optreden te doen in haar show. Het overkwam de Amerikaanse zangeres Rachel Platten op 13 juni in het Lincoln Financial Field in Philadelphia. Een mooie testcase voor de tournee die ze deze zomer deed met Colbie Caillat en Christina Perri.

Rachel Ashley Platten (Newton Centre, Massachusetts, 20 mei 1981) speelt sinds haar vijfde klassieke piano en gitaar. Tijdens haar studietijd maakte ze deel uit van de à capellagroep the Trinitones. Als onderdeel van haar studie, liep ze stage in Trinidad bij de ambassade en een platenmaatschappij.

Voor de band van een vriend deed Rachel de achtergrondzang voor een publiek van 80.000 mensen. Het was het startmoment om serieus aan een muziekcarrière te gaan werken. Daarop vertrok ze naar New York City om te spelen in een Prince-coverband. In 2013 verscheen haar eigen album Trust In Me, dat volgend jaar wordt opgevolgd door Be Here, met de voormalige Britse #1-hit ‘Fight Song’.

Years & Years knalde op Lowlands

#84 Years & Years: Desire

Tijdens het optreden dat Years & Years op zaterdagmiddag 20 augustus gaf op Lowlands, was al duidelijk dat ‘Desire’ de nieuwe single zou worden, want het dak ging er af in de Heineken tent. ‘Desire’ is hun derde hit dit jaar na ‘King’ (#5 in april) en ‘Shine’ (#77 in augustus).

Delaney Jane wilde actrice worden

#85 Oliver Heldens & Shaun Frank feat. Delaney Jane: Shades Of Grey

Zijn samenwerking met de Britse Becky Hill in ‘Gecko (Overdrive)’ leverde Oliver Heldens vorig jaar een Britse #1-hit op. Voor ‘Shades Of Grey’ ging de Rotterdamse dj in zee met twee Canadezen: Shaun Frank en Delaney Jane.

Voordat Shaun Frank (7 juni 1993) de dancemuziek indook, was hij de frontman van de Canadese rockband the Envy. Tijdens een tournee van de band door Azië, ontstond de liefde voor elektronische muziek. Sinds 2012 worden zijn nummers opgepakt door de grote dj’s van de wereld en maakte hij tracks voor onder andere Nicki Romero en Kiesza.

Gelukkig nieuwjaar!

De eerste ontmoeting met Oliver Heldens vond plaats op oudjaar 2014. Heldens deed een  optreden in Toronto, en Frank ging kijken. Het contact klikte en een tijdje later ging Heldens langs bij Frank. Daar hoorde hij de basis van het nummer ‘This Could Be Love’ met zang van Delaney Jane, waarmee Frank al geruime tijd samenwerkt. Binnen vier weken maakten Heldens en Frank de track verder af.

Delaney Jane (Waterloo, Zuid-Ontario, 17 april 1992) speelt al sinds haar elfde gitaar. Op haar achttiende begon ze in Toronto aan een studie acteren. Ze kwam er echter snel achter dat het niks voor haar was. Ze ging terug naar Waterloo en speelde in diverse bandjes. In september 2013 ging ze opnieuw naar Toronto, nu voor een studie aan de kunstacademie. Aan het einde van het schooljaar, in maart 2014, sloot ze een contract met Spinnin’ Records.

Volgende week ontmoet ze Tiësto, die een edit maakte van het nummer ‘L’Amour Toujours’ van Dzeko & Torres feat. Delaney Jane.

Meghan Trainor vroeg Charlie Puth voor duet

#88 Charlie Puth feat. Meghan Trainor: Marvin Gaye

In april en mei stond ‘See You Again’ van Wiz Khalifa feat. Charlie Puth vijf weken op de derde plaats. Meghan Trainor kwam in 2014 met ‘All About That Base’ een plekje hoger. Als Charlie en Meghan dat willen overtreffen, zal ‘Marvin Gaye’ een #1-hit moeten worden. Dat is inmiddels al wel gelukt in de hitparades van Groot-Brittannië, Ierland en Nieuw-Zeeland.

Charlie Puth en Meghan Trainor kennen elkaar sinds ze elkaar op een feestje tegenkwamen. Daar wisselden ze nieuwe muziek uit en hoorde Meghan het nummer ‘Marvin Gaye’ voor het eerst. Daarop vroeg ze hem met wie hij het zong, want ze vond het een nummer voor een duet. Ze stond er op het nummer met hem te zingen. Hij vond dat een goed idee, waarop de twee de studio ingingen en ‘Marvin Gaye’ in één keer inzongen. Puth op zijn beurt, kreeg een rolletje in de videoclip ‘Dear Future Husband’ van Meghan Trainor.

geen eerbetoon

Hoewel ‘Marvin Gaye’ helemaal niet over de legendarische soulzanger gaat, refereert het nummer, waarvan Puth de beats schreef in een café, wel naar de zanger. En dan vooral zijn gevoel voor romantiek in nummers als ‘Let’s Get It On’ en ‘Sexual Healing’. Anders dus dan de eerbetonen van the Pasadena’s (‘Tribute (Right On)’, in 1988) en Commodores (‘Nightshift’, in 1985), beide #1-hits.

Yellow Claw gaat internationaal

#93 Yellow Claw & Cesqeaux & Becky G: Wild mustang

‘Krokobil’ (#5 in 2012), ‘Shotgun’ (#9 in 2013) en ‘Till It Hurts’ (#5 in 2014), waren natuurlijk leuke hits voor Yellow Claw. Maar nog altijd alleen in eigen land. Met ‘Wild Mustang’ gaat Yellow Claw, ofwel Bizzey (Leo Roelandschap), Jim Aasgier (Jim Taihuttu) en Nizzle (Nils Rondhuis) internationaal. Voor het nummer strikten ze de Amerikaanse zangeres Rebecca Marie Gomez, die vorig jaar als Becky G een hit scoorde met ‘Shower’ (#9).

Naast Becky G werkt er nog iemand mee aan ‘Wild Mustang’, de 22-jarige Daniël Francesco Tuparia uit Delfzijl, ofwel DJ Cesqeaux. Hij komt uit een muzikale familie en drumt al sinds zijn zevende. Sinds 2012 werkt Cesqeaux (uitgesproken als Sesko) samen met Yellow Claw. Internationaal wordt hij hoog aangeschreven en staat op podia over de hele wereld. In 2013 stond hij op Eurosonic Noorderslag. Onlangs verscheen zijn EP EauxmyGod.

Netsky gaat terug naar zijn roots

#95 Nestky: Rio

“Het nummer is iets minder pop en weer wat meer terug naar mijn roots”. Aldus Netsky over zijn nieuwe single ‘Rio’. Het nummer, opvolger van ‘Love Has Gone’ (#93 in 2012), staat op zijn derde album dat nog dit jaar verschijnt.

Behalve Netsky, mag je hem ook aanspreken met Boris Daenen. Op 5 april 1989 kwam Boris ter wereld in het Belgische Edegem, in de provincie Antwerpen. Sinds 2009 noemt hij zich Netsky, naar het gelijknamige computervirus uit 2004.

Zat in ‘Love Has Gone’ nog een sample van ‘Love ballad’ van L.T.D., ‘Rio’ is een eigen nummer van Netsky dat hij maakte met Nicholas James Gale uit Londen. Sinds november 2013 presenteert hij zich als Digital Farm Animals. Hij maakte remixen van onder andere ‘Beggin’’ van Madcon en ‘Air Balloon’ van Lily Allen. Voor ‘Rio’ krijgt Gale echter geen credit.

Drake brengt album exclusief uit bij streamdienst van Apple

#96 Drake: Hotline Bling

Er heerst enige onduidelijkheid over ‘Hotline Bling’, de achtste hitsingle van rapper Drake. Er zijn mensen die beweren dat het geen eigen nummer is, maar ‘afgeleid’ is van ‘Cha Cha’, een nummer van D.R.A.M, rapper uit Virginia, dat een jaar geleden verscheen en sinds maart van dit jaar aan populariteit wint. Zeker is dat de beat in beide nummers geleend is van ‘Why Can't We Live Together’ van Timmy Thomas uit 1973.
‘Hotline Bling’ is de voorloper van een nieuw album van Drake, dat waarschijnlijk Views From The 6 gaat heten en volgens de rapper alleen te koop zal zijn bij Connect, de streamdienst van Apple. Pikant detail: Drake heeft een eigen radioprogramma op Beats 1, het radiostation van datzelfde Apple.

Sinds deze week is er ook een pianoversie van ‘Hotline Bling’ van Drake, gezongen door Kehlani feat. Charlie Puth. Als die versie wordt uitgebracht, dan kijken wij niet gek op als het hoger scoort dan die van Drake.

sample/cover

Zoals gemeld is ‘Hotline Bling’ van Drake, direct of indirect, afgeleid van ‘Why Can’t We Live Together’ van Timmy Thomas. Dat nummer is al vaker gebruikt of gecoverd. We zetten ze even op een rijtje:
-          Timmy Thomas (#24 in 1973).
-          MikeAnthony (gesamplede en opnieuw ingespeelde versie, #8 in 1982)
-          KennethSherman (#44 in 1982)
Overigens treedt Timmy Thomas, inmiddels ruim 70 jaar oud, nog steeds op. In maart zong hij  ‘Why Can’t We Live Together’ tijdens de 20e editie van het Palm Beach International Film Festival.

5 Seconds of Summer is geen boyband meer

#98 5 Seconds of Summer: Jet Black Heart

Ze stonden al in het voorprogramma van One Direction. Wellicht kunnen ze volgend jaar als die band er (tijdelijk) mee stopt, hun opvolgen. We doelen op de Australische boyband 5 Seconds of Summer, dat met ‘Jet Black Heart’ de tweede notering dit jaar scoort. ‘She’s Kinda Hot’ stond in juli een weekje op #57.

geen boyband meer

Toen 5 Seconds of Summer in 2011 begon bedroeg de gemiddelde leeftijd zo’n vijftien jaar. Vijf jaar later zijn ze volgens eigen zeggen geen boyband meer. In de afgelopen jaren hebben ze veel ervaring opgedaan en zijn gegroeid, zowel muzikaal als op het persoonlijke vlak. Op 23 oktober verschijnt Sounds Good Feels Good, het tweede album en dan moet blijken of de fans er ook zo over denken.