zondag 6 september 2015

#1-hit bewijst dat Justin Bieber er nog steeds toe doet

#1 Justin Bieber: What Do You Mean?    *** hoogste eerste weeks ***

De laatste jaren was Justin Bieber (21) meer in het nieuws rond zijn avontuurtjes met vrouwen, dan vanwege zijn muziek. Eerder dit jaar veranderde dat al met het nummer ‘Where Are Ü Now’ van Skrillex & Diplo, dat hem zijn derde top 10-hit opleverde.

En met ‘What Do You Mean?’ bewijst Bieber er nog zeker toe te doen, want naast Nederland, knalt het nummer ook binnen op de eerste plaats van de hitparades in Groot-Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zweden.

streamrecord

Het nummer stond in 89 landen bovenaan de iTuneslijst en is in vijf dagen zo’n 21 miljoen gestreamd. Daarmee verbreekt ‘What Do You Mean?’ het record van ‘Drag Me Down’ van One Direction, dat eind juli werd gevestigd met 20 miljoen streams wereldwijd.

In tegenstelling tot de Britse hitparade waar de verhouding downloads – streams op 3:1 ligt, is het in ons land volkomen anders. Hoewel we geen exacte cijfers hebben, schatten we dat deze 1:3 is. Met andere woorden ‘What Do You Mean?’ haalt de eerste plaats vanwege streams. Het nummer is daarmee de eerste #1 die dat in de eerste week lukt.

promotie

Al sinds 28 juli wisten de Beliebers, de fans van Justin Bieber, dat er een nieuwe single van hun idool aan zat te komen. Tijdens het ochtendprogramma ‘On Air with Ryan Seacrest’ op KISS-FM, had Bieber het nummer aangekondigd. Zijn manager Scooter Braun riep diverse beroemdheden om het nummer via sociale media te promoten. Daaronder zaten Ariana Grande, Ed Sheeran en Mariah Carey. Dat heeft goed gewerkt, want toen het nummer vrijdag uitkwam, werd het direct zo’n 1,2 miljoen keer gestreamd en de dag daarop 1,3 miljoen.

10x Canada

Justin Drew Bieber, geboren in London, Ontario, gaat lekker mee in het rijtje Canadese #1-hits van de afgelopen jaren, want sinds 2013 is het elk jaar raak voor een Canadese artiest. In totaal is ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber de tiende #1-hit, waar één of meerdere Canadezen bij zijn betrokken. Hier volgen ze alle tien:
1964: Lucille Starr: The French Song (Quand Le Soleil) (5x)
1991: Bryan Adams: ‘(Everything I Do) I Do It For You’ (12x)
1995: Celine Dion: Think Twice (4x)
1998: Celine Dion: My Heart Will Go On (11x)
2003: the Underdog Project vs Sunclub: Summer Jam 2003 (7x)
2007: Nelly Furtado: All Good Things (Come To An End) (5x)
2011: Martin Solveig & Dragonette: Hello (3x)
2013: DVBBS & Borgeous: Tsunami (1x)
2014: Kiesza: Hideaway (2x)
2015: Justin Bieber: What Do You Mean? (1x)

Hier volgt een toelichting op drie #1-hits die gemaakt zijn door acts die uit meerdere nationaliteiten bestaan dan Canadezen alleen:

1. ‘Summerjam’ van the Underdog Project vs. Sunclub is een samenwerkingsverband van Nederlanders (the Sunclub), Belgen: dj’s F.R.A.N.K. & A.J. Duncan en Canadezen: zangers Vic Krishna en Craig Smart (the Underdog project).

2. ‘Dragonette’ van Martin Solveig & Dragonette bestaat uit de Franse dj Martin Solveig en de Canadese zangeres Martina Sorbara van de groep Dragonette.

3. ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous: DVBBS is het duo Chris van den Hoef & Alex van den Hoef, van Nederlandse oorsprong. De broers verhuisden op jonge leeftijd naar Canada. Borgeous staat voor de Amerikaanse dj/producer John Borger.

grote schoonmaak

‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber is niet alleen de hoogste eerste weeks, maar ook nog eens de dertiende! Zo’n hoog aantal kunnen wij ons even niet meer herinneren, want het laatste jaar waren het er gemiddeld vier of vijf. Dit jaar alleen al waren er drie weken met slechts twee (!) nieuwe noteringen.

Deze week dus een flinke schoonmaak (en dat werd tijd), waardoor een aantal nummers met een zeer lange adem verdwijnen. Dat zijn ‘Waves’ van Mr. Probz (na 122 weken) en ‘Happy’ van Pharrell Williams (na 108 weken). Het klassement van langst genoteerde nummers ziet er nu als volgt uit (met dank aan Rudy van Vliet):

129: Passsenger: Let Her Go
122: Mr. Probz: Waves
108: the Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
108: Pharrell Williams: Happy
100: John Legend: All Of Me (deze week op 75 van #66)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten