vrijdag 25 januari 2019

Hitflits: Bubble Gum van de Staat #1 in de Vinyl 33; na vijf jaar weer top 10-hit voor Nielson

Zojuist, vrijdagmiddag 25 januari, gaf de Staat een exclusief optreden voor 3FM luisteraars in een weiland nabij Bunschoten. De band rond zanger/componist Torre Florim speelde daar voor het eerst nummers van hun vijfde album Bubble Gum. Hun fans belonen de groep met een vierde plaats in de Album Top 100 en daarmee is het hun vierde top 5-album. Best genoteerde album is nog steeds I Con, dat in 2013 binnenkwam op de tweede plaats.
Toch is er een eerste plaats voor Bubble Gum, maar dan in de Vinyl 33. En dat is een positie die al die hiphoppers die de Staat nu de weg versperren naar de eerste plaats, hen niet na kunnen zeggen. Immers albums van hiphoppers zijn alleen digitaal (vooral als stream) verkrijgbaar.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: 93 (vijfde week op #1, evenaring van zijn album Slaaptekort uit 2017)
2. (2)   Frenna: Francis (op ruim 20%)
3. EW  ISMO: Gedachtegang
4. EW  de Staat: Bubble Gum
5. EW   Joost: Albino

Gaan we direct door met de andere nieuwe noteringen van deze week en dat zijn op:
#7 Future: Future Hndrxx presents: The Wizrd

#13 Joe Jackson: Fool
Fool is het 20e studioalbum in veertig jaar, van de Britse muzikant David Ian ‘Joe’ Jackson. Het album is gewijd aan komedie en tragedie en hoe die twee verweven zijn in ons leven. En dus gaat het over lachbuien en vriendschap, over verlies en vervreemding. Fool is de opvolger van Fast Forward, dat in 2015 net niet de top 10 haalde. Eerder lukte hem dat wel met de studioalbums Night And Day (#3 in 1982), Body And Soul (#2 in 1984), Big World (#2 in 1986).
In het kader van zijn ‘Four Decades Tour’, waarmee Joe Jackson het veertig jarig bestaan viert van zijn debuutalbum Loop Sharp! met de hit ‘Is She Really Going Out With Him?’ (#46 in 1979), geeft de 64-jarige Jackson vijf concerten in ons land. Deze zullen in het teken staan van vijf albums die elk een decennium vertegenwoordigen: Look Sharp! (1979),  Night And Day (1982), Laughter And Lust (1991), Rain (2008) en Fool (2019). Gaat dat zien!

#17 James Blake: Assume Form
#36 Kosso: Kasttape. Vol 1: King of the South
#85 E1 Ten: The Lovefunk
#87 XXXTentacion: Presents Members Only Vol. 4
#88 Sharon van Etten: Remind Me Tomorrow
#95 Maggie Rogers: Heard In A Past Life

SINGLES

Na ‘Sexy Als Ik Dans’ (#6 in 2014), bereikte geen van de hits van Nielson daarna meer de bovenste dertig van de Single Top 100. Maar met ‘IJskoud’ heeft Niels Littooij, zoals hij volledig heet, weer een flinke hit te pakken. In de veertiende week stijgt het nummer van de dertiende naar de negende plaats. ‘IJskoud’ is na ‘Diamant’ (#59 in 2018), de tweede single van het album Diamant (deze week op #37), dat ongetwijfeld voordeel zal hebben bij zijn vierde top 10-notering met ‘IJskoud’.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (derde week op #1)
2. (3)   Bizzey, Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks: Drup (op bijna 18%)
3. (2)   Davina Michelle: Duurt Te Lang
4. EW  Ariana Grande: 7 Rings (de komende week de Dixte op FunX. '7 Rings'  is de voorloper van het album Thank You, Next dat op 8 februari uitkomt)
5. (4)   the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv / Mula B: Huts (remix)

Naast ‘IJskoud’ van Nielson dat veertien weken nodig had om de top 10 te bereiken, is er deze week een nummer dat er nog langer voor nodig had: ‘Without Me’ van Halsey. Na een omzwerving van vijftien weken door de Single Top 100, waarbij het tot de elfde plaats kwam, zet het nummer deze week de laatste stap en belandt op de tiende plaats.

relatieleed

‘Without Me’ bevat een regel uit ‘Cry Me A River’ van Justin Timberlake (#6 in 2003). Inspiratie voor het nummer kreeg Timberlake, die het nummer schreef met Tim Mosley (Timbaland) en Scott Storch, uit zijn relatie met Britney Spears, die in 2002 tot een einde kwam.
Ook Halsey putte voor ‘Without Me’ inspiratie uit eerdere relaties (van haar zelf of anderen) waaronder ongetwijfeld die met rapper G-Eazy. Halsey is hier nooit op ingegaan, maar ziet het nummer 'als een herinnering, dat je nooit mag toestaan dat anderen van je profiteren'. ‘Without Me’ is na ‘Closer’ met the Chainsmokers (#1 in 2016), haar tweede top 10-notering.

Alvorens we overgaan naar de andere nieuwe noteringen, kijken we even naar een paar grote  stijgers bij de bovenste vijftig. En nee, daar zitten geen hiphoppers of rappers onder.
#19 (69) Calvin Harris & Rag ’n Bone Man: Giant
#31 (50) Suzan & Freek: Als Het Avond Is
#43 (57) Sam Smith & Normani: Dancing With A Stranger

In de vierde week van 2019 hebben we acht nieuwe noteringen. Naast ‘7 Rings’ van Ariana Grande op #4, zijn dat de volgende zeven, alle hiphopnummers:
#6 3Robi: Wazabi
#21 Djaga Djaga: Ride Or Die
#32 Hef: Niks (vandaag verschijnt zijn album Koud)
#37 KM feat. Chivv: Young Patron
#47 D-Double feat. ValsBezig: I Like That
#53 ISMO feat. Lijpe, Riffi & Fatah: Aan De Kant
#78 Snelle: Scars

Het winnen van de Popprijs, vorig weekend op Noorderslag in Groningen, heeft geen invloed gehad op de noteringen van Ronnie Flex. Sterker, in de Single Top 100 is het er zelfs eentje minder, nu zijn het nog drie.
Ook zijn beide albums, Nori (plus 4), en RĂ©mi (min 6), blijven min of meer op hun plaats. Het was voor Ronnie Flex de tweede keer dat hij de Popprijs won. De eerste keer won hij die in 2015 met het hiphopcollectief New Wave.