vrijdag 2 maart 2012

Hitflits: Joan Franka (met tooi) op #1; twee nieuwe records voor Adele

Nadat Joan Franka afgelopen zondag tot veler verrassing (voor de vakjury stond haar liedje op de derde plaats) het Nationaal Songfestival won, is haar zelfgeschreven nummer ‘You and me’ in de vier dagen daarna genoeg gedownload om binnen te komen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer heeft een voorsprong van 12% op ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló, dat na zeven weken (tijdelijk?) de eerste plaats moet verlaten. Joan heeft dus al de steun van het Nederlandse publiek (tooi of niet), nu nog in Bakou, Azerbeidzjan!
‘You and me’ is het derde Nederlandse Songfestivalnummer dat de eerste plaats bereikt van de Single Top 100. De andere waren ‘Ik ben verliefd (Sha-l-lie)’ van Sieneke (in 2010) en ‘Je vecht nooit alleen’ van 3js (in 2011), maar die hadden daar twee weken voor over.

Niet alleen Joan Franka heeft een notering behaald deze week, ook de andere vijf deelnemers aan het Nationaal Songfestival komen met hun inzending binnen en dat zijn:
#22 Raffaëla: Chocolatte
#35 Pearl Jozefsoon: We can overcome
#41 Ivan Peroti: Take me as I am
#88 Kim de Boer: Children of the World
#95 Tim Douwsma: Undercover lover
Meer over alle zes deelnemers in de nieuwe Megaman.

Drie van de deelnemers aan het Nationaal Songfestival deden vorig jaar mee aan The voice of Holland, maar wonnen deze niet. Iris Kroes, de winnares van dit jaar, komt deze week met haar eigen single, ‘Just more’, maar weet met een 47e plaats niet echt te imponeren. Zo slecht heeft een winnaar van een talentenjacht in jaren niet gescoord.

Alvorens we overgaan naar de overige eersteweeks noteringen, aandacht voor een bijzondere top 10-notering. Op #8 staat ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, in de achtste week gestegen vanaf #92, waar het vorige week op herhaling ging. Daarvoor was de hoogste notering #53, op 4 juni 2011. De aanleiding tot de forse winst deze week, is het optreden in De Wereld Draait Door van vrijdag 24 februari 2012. Op die dag kwam het slechte nieuws rond Prins Willem Friso naar buiten en stond het tv-programma geheel in het teken van de berichtgeving.
In een aangepaste DWDD Recordings speelden Claudia de Breij, Chef'Special, Eefje de Visser en Yori Swart liedjes die troost en hoop bieden. Het liedje dat Claudia deed was ‘Mag ik dan bij jou’, het openingsnummer uit haar theaterprogramma ‘Hete vrede’, dat na de uitzending veel gedownload is. Voor ‘Hete vrede’ kreeg ze in 2010 de Poelifinario, een cabaretprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

En dan de overige eersteweeks noteringen:
#6 Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’)
#45 Far * east movement feat. Justin Bieber: Live my life
#46 René Becker: Maar vanavond NL
#63 Fun feat. Janelle Monae: We are young
#64 Michael Kiwanuka: Home again
#72 Liliam: When I sleep NL
#77 Nicki Minaj: Starships
#85 Frank Verkooyen: Dit is mijn kroeg NL
#96 Bob SInclar feat. Pitbull, Dragonfly and Fatman scoop: Rock the boat
#97 Moke: My death NL
#98 Jay-Z & Kanye West: Niggas in Paris

Adele schrijft weer hitgeschiedenis

Oei oei, wat maakt Adele het toch elke week weer spannend! Twee weken achtereen stond haar album ’21’ op de nominatie om #1 te komen in de Album Top 100. Maar telkens liep haar cd/DVD ‘Live at the Royal Albert Hall’ met de winst weg. Ook deze week begon ‘21’ met een kleine voorsprong, maar moest die al snel weer uit handen geven. Op donderdag veranderde echter iets, ‘21’ herpakte zich en wist de achterstand bijna in te lopen, het verschil was nog slechts 0,04%! Om op vrijdag de genadeslag toe te kennen en de eerste plaats over te nemen, met een overwicht van slechts 0,64%!

Met een #1 voor ‘21’ boekt Adele twee nieuwe hitrecords. In de eerste plaats is het in de geschiedenis van de albumlijst niet eerder voorgekomen dat een artiest zichzelf van de eerste plaats gooit. Het tweede record betreft het aantal weken dat ‘21’ op de eerste plaats staat, want dit is niet de eerste week.

‘21’ stond vorig jaar al 30 keer bovenaan, de voorlaatste keer was op 22 oktober 2011. Nu dus voor de 31e week en daarmee is ze de eerste artiest die dat presteert. Tot deze week moest ze dat hitfeit delen met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van onze eigen Caro Emerald. Het zal slechts voor één week zijn, want dit weekend verschijnen albums van Frans Duijts (‘Alles met je delen’), Katie Melua (‘Secret symphony’) en Bruce Springsteen (‘Wrecking ball’). Één van die drie neemt volgende week het stokje over van Adele.

dronken

Nog even terug naar ‘21’ van Adele. Afgelopen week onthulde ze dat de meeste nummers voor het album zijn ontstaan in een dronken bui. Adele: “Het merendeel van de teksten op 21 zijn emotonele uitbarstingen die ik in mijn dagboek schreef terwijl ik dronken was. Ik begon weer met drinken nadat ik zes maanden nuchter was. In mijn dronken toestand begon ik bepaalde dingen toe te geven in mijn dagboek. Later, toen ik weer nuchter was, las ik alles terug. De teksten, de liedjes, de emoties, alles zat er in.”

nieuwe mijlpalen

En tenslotte nog weer enkele mijlpalen die ‘21’ afgelopen week haalde. Vorige week steeg het album in de Britse albumlijst al terug naar de eerste plaats, waarmee het totaal op 21 weken komt. Die winst boekte ze vanwege haar optreden tijdens de Brit awards, ruim een week geleden, waar ze er twee kreeg, voor ‘beste zangeres’ en ‘beste album’.

Hierdoor werden er in die week 37% meer exemplaren van ‘21’ verkocht, waarmee het totaal daar nu boven de 4 miljoen komt (4.020.833). Het album is nu het op zeven na bestverkochte album aller tijden. #1 is ‘Greatest hits’ van Queen met 5.863.000 exemplaren. Ach dat moet Adele in de komende jaren ook kunnen halen, toch? Ook haar album ‘19’ lift mee op de Brit awards en komt deze week boven de 2 miljoen uit (2.015.416). Voor komende zondag is de verwachting dat ‘21’ ook #1 blijft.

Ook in de Amerikaanse albumlijst werd het aantal van 21 weken voor ‘21’ vorige week al bereikt. In die week werden er meer dan 750.000 stuks van verkocht, het hoogste aantal in al die weken. Met die 21 weken verbrak Adele het record van ‘The bodyguard’ van Whitney Houston. Deze week houdt ‘21’ stand en is met 22 weken het langstgenoteerde album op #1 sinds ‘Purple rain’ van Prince in 1984/1985, dat 24 weken onafgebroken op #1 stond. ‘19’ zakt daar van 4 naar #7.

Bij ons blijft ‘19’ op de tweede plaats van de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar. De achterstand op de #1, ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston is verkleind van 66 naar 48%.

De afgelopen week werd bekend dat de fysieke albumverkopen van Adele in Nederland (dus al haar drie albums samen) in 2011 zo’n 5% van de totale omzet uitmaakten. In geld is dat € 9 miljoen! Van ‘21’ zijn nu bijna een half miljoen stuks verkocht in Nederland, wereldwijd staat de teller op 14,5 miljoen.

Rest nog een overzicht van de eersteweeks noteringen, met de vemelding NL als het om een Nederlands product gaat:
#3 Daniel Lohues: Gunder NL, zijn derde top 10-notering na ‘Allenig IV’ ( #5 in 2010) en ‘Hout moet’ (#6 in 2011)
#14 Tony Joe White: Collected
#15 Pink floyd: The wall – experience edition

#27 the Overtones: Good ol’ fashioned love
#46 Asteroids galaxy tour: Out of frequency
#51 Ferry Corsten: Wknd NL
#53 Ting tings: Sounds from nowheresville
#62 Meat loaf: Hell in a handbasket
#71 Robert Glasper: Black radio
#82 Lambchop: Mr. M
#96 Steve Hogarth: Not the weapon but the hand
#99 David Sylvain: A victoim of stars 1982 – 2012

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met alle feitjes achter de hits.

zondag 26 februari 2012

Megaman bij week 8 – 25 februari 2012

Allereerst volgt hier een mededeling:

Regelmatig worden we bestookt met de vraag wanneer de Megaman site weer de lucht ingaat. Welnu als daarmee de downloadsite wordt bedoelt die onder dezelfde naam opereert, dan is deze vraag aan het verkeerde adres gesteld. Wij hebben geen enkele bemoeienis met die site en kunnen daar dus geen antwoord op geven.

Onze Megaman site houdt zich uitsluitend bezig met de feitjes achter de hits van dit moment, met deze week:
- Michel Teló staat (voorlopig) voor het laatst op #1
- Racoon vecht mee voor Stichting Jayden
- Chris Brown en Rihanna werken (tijdelijk) weer samen
- FeestDJRuud is een levensstijl
- René Schuurmans scoort dankzij de Toppers en Danny Froger dankzij zijn vader
- Pater Moeskroen moet op zoek naar nieuwe componist.
Dat en nog meer over de hits in de Single Top 100.

Veel leesplezier gewenst.

de Megaman

(voorlopig) laatste week voor Michel Teló?

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** zevende week op #1 ***

Het zal nog moeilijk worden voor Michel Teló om ‘Ai se eu te pego!’ te evenaren, dan wel te overtreffen. Het nummer staat nu voor de zevende week op de eerste plaats en weet van geen wijken. Kom daar maar eens overheen! Er is geen enkel nummer, nog in de top 10 of daarbuiten, dat een echte bedreiging vormt voor ‘Ai se eu te pego!’. Dus moet deze wel van buiten de Single Top 100 komen.

Hoewel afgelopen vrijdag ‘Just more’, de eerste echte single van Iris Kroes, The voice of Holland II, is verschenen, verwachten we, gezien de eerste downloadcijfers, niet dat het #1 komt.

Songfestival

De andere kanshebber is één van de drie liedjes die afgelopen zondag tijdens de finale van het Nationaal Songfestival werden gezongen. De vakjury koos voor ‘Take me as I am’ van Ivan Peroti, maar de thuisjury bepaalde uiteindelijk dat Joan Franka met het zelfgeschreven ‘You and me’ ons land op 24 mei zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Bakou, Azerbeidzjan. Peroti werd zelfs nog ingehaald door ‘We can overcome’ van Pearl Jozefszoon, dat tweede werd.

En als geen van de drie #1 komt, dan staat ‘Ai se eu te pego!’ ook op 8 maart nog #1 als Teló zijn eerste concert geeft in Amstel Borchland in Amsterdam. En wie hem dan nog van de eerste plaats weet te verdrijven …

Racoon vecht mee voor Stichting Jayden

Racoon: Don’t give up the fight (8)

‘Don’t give up the fight’ van Racoon kwam op 31 december 2011 binnen op #37, maar zakte de drie weken daarna tot de 74e plaats. Vervolgens bleef het rond de 70e plaats hangen, totdat het twee weken geleden doorsteeg van 64 naar #43 en deze week door naar de 8e plaats en de groep na ‘Love you more’ (#4 in 2005) en ‘No mercy’ (#3 in 2011) hun derde top 10-hit oplevert. De reden dat ‘Don’t give up the fight’ nu ineens wel aanslaat, zijn diverse rtv-optredens de afgelopen weken, waardoor meer en meer mensen met het nummer in aanraking kwamen en het verhaal daarachter.

Op 13 oktober 2009 overleed Jayden Faasse, slechts 3 jaar jong, aan neuroblastoom, een tumor van het zenuwstelsel dat bijvoorbeeld zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk. Zijn ouders hebben toen de Stichting Jayden opgericht, met als doel de stimulering en financiering van verder onderzoek naar deze zeldzame vorm van kinderkanker. Er zijn namelijk maar zo’n 30 kinderen die aan neuroblastoom lijden, waardoor grootschalig onderzoek (nog) niet plaats vind.

ambassadeur

Jayden was de zoon van Rob Faasse, de oude buurjongen van zanger Bart van der Weide. Toen Rob aan Bart vroeg of Racoon ambassadeur wilde worden van de gelijknamige stichting, hoefde hij daar niet lang over na te denken en schreef daarop het nummer ‘Don’t give up the fight’, dat terecht kwam op hun album ‘Liverpool rain’. Bart over het moment dat hij het nummer schreef: “Ik was kapot, het verlies van je kind. We zijn allemaal vaders en kennen onvoorwaardelijke liefde. Je moet niet je kind overleven, dat hoort niet. ‘Don’t give up the fight’ is dus voor eeuwig voor Jayden.”

Er is een speciale videoclip bij het nummer gemaakt. Daarnaast kan ‘Don’t give up the fight’ ook als fysieke cd-single besteld worden, met de albumversie van het nummer, de akoestische versie plus de cover ‘This will be your heart’ voor € 3,95. Alle opbrengsten van ‘Don’t give up the fight’ gaan naar de Stichting Jayden.

Chris Brown en Rihanna werken (tijdelijk) weer samen

Chris Brown: Turn up the Music (41) *** hoogste eersteweeks ***

Precies een maand geleden, op 25 januari 2012, kondigde Chris Brown via Twitter de single ‘Turn up the music’ aan, als de tweede single van zijn vijfde album ‘Fortune’ dat volgende maand verschijnt. Een dag later was het nummer voor het eerst te horen en sinds vrijdag 17 februari kan je het downloaden. Het resultaat van de eerste downloadweek is dat ‘Turn up the music’ binnenkomt op #41.

Rihanna

Van ‘Turn up the music’ zijn inmiddels diverse remixen verschenen. Niets bijzonders, ware het niet dat op één van die remixen, niemand anders dan zijn ex, Rihanna, meedoet. Voort wat hoort wat en dus is Brown op zijn beurt te horen op ‘Birthday cake’ van Rihanna. Het is de eerste samenwerking tussen de twee sinds hij meewerkte aan de remix van ‘Umbrella’, van Rihanna in 2007.

eigen grens

Brown en Rihanna gingen in 2009 uit elkaar nadat Brown haar had mishandeld. De rechter veroordeelde hem tot 5 jaar voorwaardelijk en verordende hem zo’n vijftig meter uit haar buurt te blijven, uitgezonderd publieke aangelegenheden, dan zo’n tien meter. Twee jaar later is Rihanna geraakt door zijn emotionele gedrag en heeft met hem te doen. Ze denkt zelfs, dat als Chris haar terug wil hebben, dat zo kan. Tja, dan kan een rechter roepen wat hij wil, maar dan bepalen de partijen zelf wel wat hun grens is. Die zal zeker geen 50 meter geweest zijn tijdens de opname van ‘Turn up the music’!

FeestDJRuud is een levensstijl

FeestDJRuud: Gas op die lollie (52)

Wij dachten dat het na deze week voorbij was met de carnaval / après-ski-hits, maar we hebben te vroeg gejuicht. ‘Gas op die lollie’ van FeestDJRuud valt onder ‘urban après-ski’ en dat kan op elk moment een notering krijgen, dat blijkt wel.

Achter FeestDJRuud zit Ruud Geurts geboren op 28 april 1986 in Belfeld, ‘dat hoort bij het Parijs van Limburg oftewel Venlo’. Op zijn veertiende is hij begonnen met het draaien van plaatjes samen met zijn vierjaar oudere broer. Op zijn zestiende kwamen daar de schoolfeestjes bij en vanaf zijn achttiende de cafés in Breda. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby, ‘een excuus om harder en gratis te feesten’, zoals hij het zelf noemt.

levensstijl

De naam FeestDJRuud gebruikt Geurts nog maar kort. Hiervoor noemde hij zich NudyRudy. De nieuwe naam heeft hij van vrienden uit Amsterdam en slaat op de toptijd in Breda, Kreta, Venlo en overal daarbuiten. Om de naam nog meer te benadrukken, draait Geurts dan ook met gastoeters, confetti en slingers, een soort levensstijl dus. Vorig jaar rondde hij de studie leisure manager af, dat houdt in producten creëren voor de vrije tijd in een internationale setting, een soort vrijetijdsmanager dus, ook een levensstijl.

Hit voor René Schuurmans dankzij Toppers

René Schuurmans: Laat de zon in je hart (2012) (55)

Als er een nummer is dat ‘Laat de zon in je hart (2012)’ heet, dan moet er ook een eerdere versie van het nummer zijn. En ja wel hoor, in 2007 was dat de negende hit voor René Schuurmans, bereikte de 18e plaats (twee keer) en is nog steeds één van zijn grootste hits. De grootste is ‘Blij dat ik leef’ dat in 2009 de 12e plaats bereikte.

danzkij de Toppers

Waarom een nieuwe versie van ‘Laat de zon in je hart’ en wat is daar anders aan ten opzichte van de versie uit 2007? René wil ons doen geloven dat de versie uit 2007 dè zomerhit was van de afgelopen 10 jaar. Hij bedoelt natuurlijk dè zomerhit onder zijn eigen hits. En dus werd het tijd voor een live versie.
Vorig jaar was René Schuurmans één van de pauzegasten tijdens de Toppers concerten en dat optreden is natuurlijk vastgelegd. Later bleek dat vooral ‘Laat de zon in je hart’ in het hele land aansloeg. Radio 538 dj Edwin Evers gebruikte het nummer zelfs een tijdje als ‘Ja de wekker die gaat’, een radiojingle in zijn ochtendprogramma. Dus eigenlijk komt ‘Laat de zon in je hart (2012)’ uit 2011!

Nee, ‘Laat de zon in je hart’ is nog ouder. Het nummer is een cover van de Vlaming Willy Sommers, die het in al in 2006 opnam en er tot #13 meekwam in eigen land.

The winner is … niet René Schuurmans

Voor ‘The winner is’, de nieuwe talentenshow van John de Mol op SBS6, hebben in de categorie ‘professionals’ diverse Nederlandse artiesten zich opgegeven. Zo ook René Schuurmans die het op 9 februari op moest nemen tegen Dewi en nipt verloor: 50:51.
Geen groot zwembad dus voor hem en ook geen geld om te investeren in zijn carrière, want dat wilde hij doen met het miljoen Euro wat de winnaar uiteindelijk krijgt. Schrale troost voor René, Dewi is ook uitgeschakeld, ze verloor met 29-72 van Desray, maar ging wel met € 5000 naar huis. René hield er niets aan over.

Rita Ora trok zich terug uit het Eurovisie Songfestival

DJ Fresh feat. Rita Ora: Hit right now (67)

Achter DJ Fresh gaat de Brit Daniel Stein (Londen, 11 april 1977) schuil. Voordat hij solo ging, maakte hij deel uit van de Britse drum ’n bassgroep Bad company, niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse rock ’n roll band. Ze noemden zich dan ook wel Bad company UK. Ten tijde van de band, die in 2005 ophield te bestaan, deden de leden diverse dingen er naast. Zo ook Stein die samen met Michael Wojcicki als Fresh & Vegas, het nummer ‘Otto’s Way’ uitbracht. Stein is samen met Adam F eigenaar van het label Breakbeat kaos. Op dat label verschijnt nog dit jaar zijn derde album.

‘Hit right now’ bereikte twee weken geleden de eerste plaats van de Britse hitparade en is de eerste drum ’n bass #1-hit daar. Vorig jaar juli scoorde Dj Fresh al zijn eerste Britse #1-hit met ‘Louder’ feat. Stan Evans.

Op ‘Hit right now’, binnen op #67, debuteert een zangeres uit Albanië. Rita Sahatçiu Ora (Pristina, Kosovo, 26 november 1990), oftewel Rita Ora. Op jonge leeftijd verhuisde de familie naar Londen, waar ze grotendeels is opgegroeid. De liefde voor zingen kreeg Rita op haar zesde toen ze deel uitmaakte van een koor. Haar dirigente adviseerde haar een theateropleiding te volgen. In 2004 speelde ze een rol in de film ‘Spivs’.

In 2007 maakte Rita haar eerste opname: ‘Ackward’, samen met Craig David. Tijdens een optreden in een bar, werd ze opgemerkt door iemand van het label Roc nation van Jay-Z. Inmiddels heeft die ontmoeting geresulteerd in een contract en speelde ze een kleine rol in de clip van ‘Young forever’ van Jay-Z. Later dit jaar komt haar eerste album uit, waarvan het nummer ‘Party and bullshit’ de eerste single wordt.

Rita Orita deed in 2008 auditie voor het Britse liedje voor het Eurovisie Songfestival. Ze kwam er door, maar trok zich terug omdat ze er (nog) niet klaar voor was. Een beslissing waarvan ze tot op de dag van vandaag geen spijt heeft gekregen.

Danny Froger in de voetsporen van zijn vader

Danny Froger: Vandaag (68)

Eind december 2009 scoorde Danny Froger zijn eerste hit met ‘Zo heppie!’ (#2 op tweede kerstdag) … maar wel met zijn vader René en de broers Maxim en Didier. Dat nummer was het themalied van de RTL-serie ‘De Frogers: Helemaal heppie’ en hadden ze opgenomen als de Frogers.

‘Vandaag’ moet Danny Froger helemaal op eigen kracht doen. Danny is geboren op 7 januari 1988 in Amsterdam, toen zijn vader nog getrouwd was met Yolanda Punt. De muziek kreeg Danny van huis uit mee van zijn vader (René) en opa (Bolle Jan) en oma (Tante Mien). Op zijn zestiende vond het eerste gezamenlijke optreden plaats van Danny en zijn vader in de Amsterdam ArenA. Daarna volgden meer gastoptredens bij de shows van zijn vader. Nu is hij klaar voor het echte werk en komt met een show van 30 minuten, waarin hij zijn favoriete nummers brengt. ‘Vandaag’ is de voorloper van een heel album dat tegen de zomer wordt uitgebracht.

Eerste hit voor Skrillex

Skrillex feat. Sirah: Bangarang (79)

Skrillex is het pseudoniem van Sonny John Moore (Los Angeles, 15 januari 1988). Voordat hij zich zo noemde, was hij van 2004 – 2006 zanger van de band From First to last, waarmee hij twee albums opnam. In 2007 ging hij solo en het jaar daarop maakte hij deel uit van the Alternative press tour, georganiseerd door het Amerikaanse muziekblad Alternative press.

In datzelfde jaar begon Moore met produceren onder de naam Skrillex; op het internet was hij al bekend als Twipz. In 2009 bracht Skrillex de ‘Gypsyhook EP’ uit en in de jaren daarna maakte hij meer en meer naam en faam. Voor zijn EP ‘Scary monsters and nice sprites’ ontving hij onlangs twee Grammy awards, voor ‘beste dansnummer’ en ‘beste dancealbum’. En voor de remix van ‘Cinema’ van Benny Benassi and Gary Go eentje in de categorie ‘beste remix’.

naar Nederland

Op 28 april aanstaande geeft Skrillex een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dat wordt niet zijn eerste optreden in Nederland, eerder stond hij ook al op Lowlands en in Paradiso. Deze week verschijnt ‘Voltage’, het debuutalbum van Skrillex. Daarop staat ‘Bangarang’feat. Sirah niet, want dat is afkomstig van de vierde gelijknamige EP die eind december 2011 verscheen.

alcoholverslaving

Sirah (23) is ook uit Los Angeles afkomstig en groeide op met de muziek van Van Halen, Bob Dylan, the Beach Boys, Joni Mitchell en Sam Cooke; haar vader zat in een rock ’n rollband. Op haar twaalfde deed ze mee aan rap-wedstrijden, later werden het meer gedichten. Tijdens haar pubertijd was ze vaak agressief en raakte verslaafd aan alcohol. Op haar zeventiende lukte het haar om te stoppen met alcohol en sindsdien gaat het alleen maar bergopwaarts.

Ze werd MC, werkte met diverse rappers en tourde door Duitsland, Roemenië, Canada en de Verenigde Staten. ‘Bangarang’ is niet de eerste samenwerking met Skrillex. Op de gelijknamige EP staat ook het nummer ‘Kyoto’, waarop ze te horen is. Daarnaast maakt ze ook zelf muziek. In september verscheen haar album ‘Double yellow lines’.

Pater Moeskroen moet op zoek naar nieuwe componist

Pater Moeskroen: Naar huis (86)

Op #37 staan de Lawineboys met het nummer ‘Joost’. Dat nummer is origineel van Pater Moeskroen, die het in 2009 op single uitbrachten, maar daar niet de hitparade mee haalden. Beter vergaat het hen met ‘Naar huis’, een nummer van hetzelfde album ‘Pater Moeskroen en de Kelten’, want het komt binnen op #86. #86 is een gedenkwaardig getal voor Pater Moeskroen, want op 26 januari 1986 gaf de groep hun eerste optreden in café van Zanten in Amersfoort.
‘Naar huis’ is een weerzien met de hitparade sinds 1996, toen ‘Laat maar waaien’ de 42e plaats bereikte. Daarvoor scoorden ze met ‘Kom maar binnen!’ (#31 in 1993) en de hitzege begon met de top 10-hits ‘Roodkapje’ (#2 in 1991) en ‘Hela hola! (tut hola)’ (#8 in 1992). Na 1993 brachten ze nog diverse singles en dertien (!) albums uit, maar geen daarvan kreeg een notering. Wellicht gaat dat alsnog gebeuren met het album ‘Pater Moeskroen en de Kelten’, nu de single ‘Naar huis’ een notering krijgt.

liever schrijven

Of de 49-jarige zanger/gitarist Ad Grooten, één van de oprichters van de band, dit nog zal meemaken? Op 11 februari 2012 heeft hij te kennen gegeven zich helemaal toe te leggen op schrijven en componeren. Grooten is dan ook eerst schrijver (hij schreef drie van hun hits) en dan muzikant. Met Gerrie van Dongen schreef hij ‘Het sprookjesboek van de Efteling’. Verder was hij verantwoordelijk voor het script van ‘Sprookjesboom de musical’ en stond hij aan de basis van de RTL tv-serie ‘Marjolein en het geheim van het slaapzand’. Daarnaast schrijft Grooten liedjes op maat, in opdracht dus.

Sinds 1 februari is de band bezig met de theatertournee ‘Pater Moeskroen en de Kelten’. Grooten maakt deze af, en zal tijdens het laatste optreden op 1 in het Koningstheater in Den Bosch zeker in het zonnetje worden gezet.

Katy Perry geeft ex-en trapje na

Katy Perry: Part of me (93)

De oorsprong van ‘Part of me’ van Katy Perry stamt uit 2010. Perry schreef het nummer destijds voor het album ‘Teenage dream’. De tekst was gericht aan haar vriendje Travis McCoy, waarmee ze in 2008 brak. In augustus 2010 verscheen het album, maar ‘Part of me’ stond er niet op. Vier maanden later, op 30 december 2010 lekte de demo uit.
Precies een jaar later, op 30 december 2011, vroeg haar man Russell Brand de scheiding aan van hun huwelijk dat op 23 oktober 2010 voltrokken was. Wegens onoverbrugbare verschillen beëindigden de twee hun relatie. Vervolgens heeft Perry de tekst van ‘Part of me’ herschreven, dat nu gericht is aan het adres van Russell Brand. Ze zingt daarin onder andere ‘keep your diamond ring’.

Zo hoog als in de Amerikaanse hitparade zal ‘Part of me’ niet komen, want daar is het de nieuwe #1, nadat Katy Perry de nieuwe versie voor het eerst live had gezongen tijdens de uitreiking van de Grammy awards. Het nummer is daar haar zevende #1 in totaal en de zesde in het tweede decennium van deze eeuw, evenveel als Rihanna. ‘Part of me’ is inmiddels toegevoegd aan het album ‘Teenage dream’, dat op 27 maart opnieuw uitkomt als ‘Teenage dream: the complete confection’. Naast drie nummers uit de opnamesessies voor ‘Teenage dream’, komen daar ook een aantal remixen op.

Perry heeft bepaald dat alle opbrengsten van ‘Part of me’ naar de Musicares foundation inc. gaat. Dat is een stichting die sinds 1989 muzikanten op allerlei manieren ondersteunt, onder andere financieel, persoonlijk en medisch.

LMFAO naar Nederland

LMFAO: Sorry for party rocking (95)

Vorige week dinsdag werd in ‘Glee’ hun #7-hit ‘Sexy and I know it’ nog gezongen door Ricky Martin die in de tv-serie een gastrol vervuld als de Spaanse docent David Martinez. ‘Sorry for party rocking’ is de zesde notering voor Skyler Husten Gordy en Stefan Kendal Gordy alias LMFAO, die hun grootste hit scoorden met ‘Party rock anthem’ feat. Lauren Bennett & GoonRock (#6).

‘Sexy and I know it’, deze week gestegen naar #21 en al 21 weken genoteerd, kwam pas goed op gang na de videoclip. Ook voor ‘Sorry for party rocking’, binnen op #95, hebben ze weer een opvallende videoclip gemaakt. In de clip geven ze een houseparty, waarin David Hasselhoff een gastrol heeft.

In tegenstelling tot hun vorige nummers die ook zonder clip leuk waren, is ‘Sorry for party rocking’ dat niet echt. Benieuwd hoe ze hun hits op het podium brengen? Dat kan, want op 1 maart staat LMFAO in de Heineken Music Hall en vier dagen later in de grote zaal van Paradiso, beide in Amsterdam. Dat beide optredens een feest zullen worden, staat nu al vast.

Right said Fred terug bij af

Right said Fred: He’s a sxaholic (96)

In Nederland stokte het in 1993 met de hits van het Britse Right said Fred; ‘Bumped!’, hun vijfde notering, was het laatste hitfeit dat destijds de 37e plaats bereikte. In eigen land ging het nog even door met de hits, maar de grote klappers bleven uit. De tijden van ‘I’m too sexy’ (#19 bij ons, maar #1 in de Amerikaanse hitparade in 1991), ‘Don’t talk just kiss’ (#3) en ‘Deeply dippy’ (#9), beide in 1992, waren voorbij.
Right said Fred werd in 1989 opgericht door de broers Richard en Fred Fairbrass. Later voegde Rob Manzoli zich bij het tweetal, maar verliet ze weer in 1997. Wereldwijd verkocht de band meer dan 4 miljoen platen. De naam ontleenden ze aan het gelijknamige nummer van Bernard Cribbins uit 1962. Ten tijde van het grote succes (1991 – 1993), verschenen er twee albums, daarna zes. ‘Stop the world’ was de laatste in mei 2011.

Hoewel de albums grotendeels zijn geflopt, trekken de broers nog regelmatig volle stadions, vooral in de Duitstalige landen. We betwijfelen echter of ‘He’s a sxaholic’ daar in de rest van de wereld verandering in zal brengen. Ze zijn in ieder geval terug bij het begin, want ook ‘He’s a sxaholic’, hun laatste hit, gaat net als ‘I’m too sexy’, hun eerste, over sex.