vrijdag 2 maart 2012

Hitflits: Joan Franka (met tooi) op #1; twee nieuwe records voor Adele

Nadat Joan Franka afgelopen zondag tot veler verrassing (voor de vakjury stond haar liedje op de derde plaats) het Nationaal Songfestival won, is haar zelfgeschreven nummer ‘You and me’ in de vier dagen daarna genoeg gedownload om binnen te komen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer heeft een voorsprong van 12% op ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló, dat na zeven weken (tijdelijk?) de eerste plaats moet verlaten. Joan heeft dus al de steun van het Nederlandse publiek (tooi of niet), nu nog in Bakou, Azerbeidzjan!
‘You and me’ is het derde Nederlandse Songfestivalnummer dat de eerste plaats bereikt van de Single Top 100. De andere waren ‘Ik ben verliefd (Sha-l-lie)’ van Sieneke (in 2010) en ‘Je vecht nooit alleen’ van 3js (in 2011), maar die hadden daar twee weken voor over.

Niet alleen Joan Franka heeft een notering behaald deze week, ook de andere vijf deelnemers aan het Nationaal Songfestival komen met hun inzending binnen en dat zijn:
#22 Raffaëla: Chocolatte
#35 Pearl Jozefsoon: We can overcome
#41 Ivan Peroti: Take me as I am
#88 Kim de Boer: Children of the World
#95 Tim Douwsma: Undercover lover
Meer over alle zes deelnemers in de nieuwe Megaman.

Drie van de deelnemers aan het Nationaal Songfestival deden vorig jaar mee aan The voice of Holland, maar wonnen deze niet. Iris Kroes, de winnares van dit jaar, komt deze week met haar eigen single, ‘Just more’, maar weet met een 47e plaats niet echt te imponeren. Zo slecht heeft een winnaar van een talentenjacht in jaren niet gescoord.

Alvorens we overgaan naar de overige eersteweeks noteringen, aandacht voor een bijzondere top 10-notering. Op #8 staat ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, in de achtste week gestegen vanaf #92, waar het vorige week op herhaling ging. Daarvoor was de hoogste notering #53, op 4 juni 2011. De aanleiding tot de forse winst deze week, is het optreden in De Wereld Draait Door van vrijdag 24 februari 2012. Op die dag kwam het slechte nieuws rond Prins Willem Friso naar buiten en stond het tv-programma geheel in het teken van de berichtgeving.
In een aangepaste DWDD Recordings speelden Claudia de Breij, Chef'Special, Eefje de Visser en Yori Swart liedjes die troost en hoop bieden. Het liedje dat Claudia deed was ‘Mag ik dan bij jou’, het openingsnummer uit haar theaterprogramma ‘Hete vrede’, dat na de uitzending veel gedownload is. Voor ‘Hete vrede’ kreeg ze in 2010 de Poelifinario, een cabaretprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

En dan de overige eersteweeks noteringen:
#6 Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’)
#45 Far * east movement feat. Justin Bieber: Live my life
#46 René Becker: Maar vanavond NL
#63 Fun feat. Janelle Monae: We are young
#64 Michael Kiwanuka: Home again
#72 Liliam: When I sleep NL
#77 Nicki Minaj: Starships
#85 Frank Verkooyen: Dit is mijn kroeg NL
#96 Bob SInclar feat. Pitbull, Dragonfly and Fatman scoop: Rock the boat
#97 Moke: My death NL
#98 Jay-Z & Kanye West: Niggas in Paris

Adele schrijft weer hitgeschiedenis

Oei oei, wat maakt Adele het toch elke week weer spannend! Twee weken achtereen stond haar album ’21’ op de nominatie om #1 te komen in de Album Top 100. Maar telkens liep haar cd/DVD ‘Live at the Royal Albert Hall’ met de winst weg. Ook deze week begon ‘21’ met een kleine voorsprong, maar moest die al snel weer uit handen geven. Op donderdag veranderde echter iets, ‘21’ herpakte zich en wist de achterstand bijna in te lopen, het verschil was nog slechts 0,04%! Om op vrijdag de genadeslag toe te kennen en de eerste plaats over te nemen, met een overwicht van slechts 0,64%!

Met een #1 voor ‘21’ boekt Adele twee nieuwe hitrecords. In de eerste plaats is het in de geschiedenis van de albumlijst niet eerder voorgekomen dat een artiest zichzelf van de eerste plaats gooit. Het tweede record betreft het aantal weken dat ‘21’ op de eerste plaats staat, want dit is niet de eerste week.

‘21’ stond vorig jaar al 30 keer bovenaan, de voorlaatste keer was op 22 oktober 2011. Nu dus voor de 31e week en daarmee is ze de eerste artiest die dat presteert. Tot deze week moest ze dat hitfeit delen met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van onze eigen Caro Emerald. Het zal slechts voor één week zijn, want dit weekend verschijnen albums van Frans Duijts (‘Alles met je delen’), Katie Melua (‘Secret symphony’) en Bruce Springsteen (‘Wrecking ball’). Één van die drie neemt volgende week het stokje over van Adele.

dronken

Nog even terug naar ‘21’ van Adele. Afgelopen week onthulde ze dat de meeste nummers voor het album zijn ontstaan in een dronken bui. Adele: “Het merendeel van de teksten op 21 zijn emotonele uitbarstingen die ik in mijn dagboek schreef terwijl ik dronken was. Ik begon weer met drinken nadat ik zes maanden nuchter was. In mijn dronken toestand begon ik bepaalde dingen toe te geven in mijn dagboek. Later, toen ik weer nuchter was, las ik alles terug. De teksten, de liedjes, de emoties, alles zat er in.”

nieuwe mijlpalen

En tenslotte nog weer enkele mijlpalen die ‘21’ afgelopen week haalde. Vorige week steeg het album in de Britse albumlijst al terug naar de eerste plaats, waarmee het totaal op 21 weken komt. Die winst boekte ze vanwege haar optreden tijdens de Brit awards, ruim een week geleden, waar ze er twee kreeg, voor ‘beste zangeres’ en ‘beste album’.

Hierdoor werden er in die week 37% meer exemplaren van ‘21’ verkocht, waarmee het totaal daar nu boven de 4 miljoen komt (4.020.833). Het album is nu het op zeven na bestverkochte album aller tijden. #1 is ‘Greatest hits’ van Queen met 5.863.000 exemplaren. Ach dat moet Adele in de komende jaren ook kunnen halen, toch? Ook haar album ‘19’ lift mee op de Brit awards en komt deze week boven de 2 miljoen uit (2.015.416). Voor komende zondag is de verwachting dat ‘21’ ook #1 blijft.

Ook in de Amerikaanse albumlijst werd het aantal van 21 weken voor ‘21’ vorige week al bereikt. In die week werden er meer dan 750.000 stuks van verkocht, het hoogste aantal in al die weken. Met die 21 weken verbrak Adele het record van ‘The bodyguard’ van Whitney Houston. Deze week houdt ‘21’ stand en is met 22 weken het langstgenoteerde album op #1 sinds ‘Purple rain’ van Prince in 1984/1985, dat 24 weken onafgebroken op #1 stond. ‘19’ zakt daar van 4 naar #7.

Bij ons blijft ‘19’ op de tweede plaats van de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar. De achterstand op de #1, ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston is verkleind van 66 naar 48%.

De afgelopen week werd bekend dat de fysieke albumverkopen van Adele in Nederland (dus al haar drie albums samen) in 2011 zo’n 5% van de totale omzet uitmaakten. In geld is dat € 9 miljoen! Van ‘21’ zijn nu bijna een half miljoen stuks verkocht in Nederland, wereldwijd staat de teller op 14,5 miljoen.

Rest nog een overzicht van de eersteweeks noteringen, met de vemelding NL als het om een Nederlands product gaat:
#3 Daniel Lohues: Gunder NL, zijn derde top 10-notering na ‘Allenig IV’ ( #5 in 2010) en ‘Hout moet’ (#6 in 2011)
#14 Tony Joe White: Collected
#15 Pink floyd: The wall – experience edition

#27 the Overtones: Good ol’ fashioned love
#46 Asteroids galaxy tour: Out of frequency
#51 Ferry Corsten: Wknd NL
#53 Ting tings: Sounds from nowheresville
#62 Meat loaf: Hell in a handbasket
#71 Robert Glasper: Black radio
#82 Lambchop: Mr. M
#96 Steve Hogarth: Not the weapon but the hand
#99 David Sylvain: A victoim of stars 1982 – 2012

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met alle feitjes achter de hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten