vrijdag 1 mei 2015

Hitflits: Boudewijn de Groot plakt er nog een weekje aan vast

Al na één week was het album Lage Landen van Boudewijn de Groot in 2007 de eerste plaats kwijt. Achter Glas lukt het in ieder geval een week langer, want ook deze week is het de bovenste beste in de Album Top 100. Het hele proces, het schrijven en het opnemen van nummers in de ICP Studio’s te Brussel, is Boudewijn zo goed bevallen, dat hij niet weer acht jaar wacht met een nieuw album. Achter Glas verkoopt bijna 15% meer dan de cd-box Hazes 100 van André Hazes.

TOP 5

1. (1)   Boudewijn de Groot: Achter Glas
2. (2)   André Hazes: Hazes 100
3. (3)   Kovacs: Shades Of Black
4. EW  Blur: The Magic Whip (aanstaande zondag #1 in de Britse albumlijst, waar nu nog onze #5 staat)
5. EW  Josh Groban: Stages

Gaan we direct over op het restant eerste weeks noteringen:
#12 K’s Choice: The Phantom Cowboy
#14 Willy Alberti: Onvergetelijke Herinneringen
#16 Henk Damen: Een Moederhart
#18 Soundtrack: Violetta – Gira Mi Canción
#21 Trijntje Oosterhuis: Collected
#37 Eric Vloeimans / Tuur Florizoone / Jörg Brinkman: Oliver’s Cinema – Act 2
#54 Bill Fay: Who Is the Sender?
#61 Arena: Unquiet Sky
#66 Yelawolf: Love Story
#96 Gazpacho: Night Of The Demon
#99 Boh Foi Toch: Sòh!

De Grootste Vakantiehits van Kinderen voor Kinderen verkoopt ongeveer een tiende van Achter Glas van Boudewijn de Groot. Toch staat het album niet in de Album Top 100. De reden is dat het dubbelalbum van Kinderen voor Kinderen te goedkoop is om mee te tellen voor de gewone albumlijst. Die verkopen zien we echter wel terug in een andere lijst, de Midprice Album Top 50. Daar komt De Grootste Vakantiehits binnen op #1 met een gigantische overwicht op 2 Kleine Kleutertjes van Monique Smit.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Kenny B: Parijs (derde week)
2. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
3. (3)   Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again
4. (4)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show
5. (5)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)

Geen nieuwe noteringen bij de bovenste tien, dus over naar de grootste stijgers van deze week:
#33 (55) Jess Glynn: Hold My Hand
#43 (52) Rihanna: American Oxygen
#52 (87) Kinderen voor Kinderen: Energie!
#65 (97) Flo Rida feat. Robin Thicke & Verdine White: I Don’t Like It, I Love It
#66 (78) Robin Schulz feat. Ilsey: Headlights

Nu gezakt, volgende week vast weer in de stijgers, want vanavond is de Zweedse zangeres te gast in RTL Late Night: #90 (79) Tove Lo: Talking Body

Tot slot de vijf nieuwe noteringen:
#60 Gregory Porter: Liquid Spirit (Claptone remix)
#61 Armin van Buuren feat. Mr. Probz: Another You
#64 Eva Simons: Policeman
#79 David Guetta feat. Nicki Minaj & Afrojack: Hey Mama
#89 Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)

Zondagavond is de bovenste 50 van de Album Top 100 te horen op NPO Radio 2 in De Mega Album Top 50 met Hans Schiffers. Achtergronden bij de nieuwe noteringen staan vanaf zaterdag op de nieuwssite van 3FM. Dit weekend werken we de hitflits bij voor de nieuwe noteringen.

maandag 27 april 2015

Megaman bij week 17 – 25 april 2015

Kenny B vergroot voorsprong

En verder in deze Megaman:
-          Rihanna wil immigranten een hart onder de riem steken
-          Kinderen voor Kinderen moeten kinderen weer meer aan       het bewegen krijgen
-          Fetty Wap: de eerste rapper met één oog
-          the Weeknd komt met oud nummer
-          Verdine White maakt op 63-jarige leeftijd zijn debuut

In de Album Top 100 pakt Boudewijn de Groot na acht jaar weer de eerste plek. Beth Hart moet echter flink inleveren. Hoeveel? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Kenny B vergroot voorsprong

#1 Kenny B: Parijs   *** tweede week op #1 ***

Voor de tweede week voert ‘Parijs’ van Kenny B de Single Top 100 aan. De voorsprong op de #2, ‘Lean On’ van Major Lazer & DJ Snake feat. MØ, is toegenomen van 6 naar 14%. De concurrentie is momemteel ver te zoeken. Pas over twee weken dient zich deze aan, want dan doet Jan Smit een aanval met de jongens én meisjesversie van ‘Kleine Superster’.

Vorige week meldden we dat ‘Parijs’ van Kenny B, na ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’ van Damaru samen met Jan Smit (in 2009), de tweede #1-hit is door een Surinaamse act. Daarbij hebben we twee andere Surinaamse #1-hits over het hoofd gezien. De allereerste was ‘Soldier’s Prayer’ van Oscar Harris & the Twinkle Stars in 1971. De tweede was Dennis Bouman alias Def Rhymz, die in 2001 een #1-hit scoorde met ‘Schudden/Puf’. Alle vier genoemde artiesten zijn geboren in Suriname.

Follow the leader

En ‘Follow The Leader’ van the Soca Boys featured Van B. King (#1 in 1989) dan? Dat was toch een Surinaamse (dans)act? We zijn op onderzoek uitgegaan en vonden de mensen achter deze act. Zanger Van B King (echte naam Marcel van Buren) is van Antilliaanse achtergrond en woonachtig in Woerden. The Soca Boys waren de producers Errol Donald Lafleur (uit Indonesië), Mark Nieuwenhuijzen en Judith Samson Kruit  (beide uit Nederland). Wellicht dat één van de dames op de hoes uit Suriname komt, maar die zongen geen noot!

Rihanna wil immigranten een hart onder de riem steken

#52 Rihanna: American Oxygen    *** hoogste eerste weeks ***

Op 6 maart 2015 werd al een kort fragment van ‘American Oxygen’ van Rihanna vrijgegeven. Het nummer werd gebruikt in een advertentiecampagne voor de NCAA’s March Madness, een basketbalevenement dat op 17 maart startte. Al snel was duidelijk dat het nummer niet speciaal daarvoor was geschreven, maar voor R8, het nieuwe album van Rihanna, dat binnenkort verschijnt.

the American Dream

De basis voor ‘American Oxygen’ ontstond begin 2014 toen producer Alex da Kid een paar beats stuurde naar Sam Harris. Hij schreef er een tekst bij, daarbij geïnspireerd door ‘Born In The USA’ van Bruce Springsteen uit 1984. Springsteen zong over Amerika, het land van onbegrensde mogelijkheden, waar de Amerikanen trots op zijn. Maar hij was ook kritisch: het is ook een land dat veel van zijn problemen niet onder ogen wil  zien en het is belangrijk om dat wel te doen.

Gedurende een aantal maanden werkten da Kid en Harris aan het refrein van ‘American Oxygen’. Beiden vonden dat het refrein alles moest zeggen maar in zo weinig mogelijk woorden. Pas toen ze zover waren, keken ze naar een artiest die het nummer uiteindelijk zou kunnen zingen. Het werd 'This is the new America, We are the new America'.

autobiografisch

Die artiest werd Rihanna. Niet vreemd want Alex da Kid had al eerder met haar gewerkt. Hij produceerde ‘Love The Way You Lie’, de hit die ze scoorde met Eminem (#5 in 2010). Met z’n drieën werkten ze verder aan ‘American Oxygen’. Daarbij kwam Rihanna met het idee het nummer te laten gaan over een immigrant die het wil maken in Amerika, maar tegen allerlei obstakels loopt. Niet vreemd, want toen Rihanna in 2003 van Barbados naar de Verenigde Staten van Amerika kwam, was ze zelf een immigrant, ontdekt op Barbados door producer Evan Rogers.
In de videoclip van ‘American Oxygen’ zijn allerlei beelden te zien waar Amerika groot in was/is, maar ook dat niet iedereen het geluk vind, maar arm blijft. De strekking van het nummer is dan ook: streef je doel na en toon veerkracht. Helaas ondervinden veel nieuwkomers daarbij tegenslag. Niet iedereen zal zijn geluk in Amerika kunnen vinden.

Kinderen voor Kinderen moeten kinderen weer meer aan het bewegen krijgen

#87 Kinderen voor Kinderen: Energie!

In 2013 bedacht oud-tennisser Richard Kraijcek, die deel uitmaakte van het Nationaal Comité Inhuldiging, de Koningsspelen. Een sportieve competitie op ruim 6000 scholen, een alternatieve sportdag voor meer dan 1 miljoen kinderen. Sindsdien vind dit evenement plaats op de laatste officiële schooldag voor Koningsdag. Op deze dag krijgen de kinderen in heel Nederland een koningsontbijt, gesponsord door supermarktketen Jumbo en zijn Koning Willem Alexander en Koningin Máxima te gast.

Nadat de kinderen samen hebben ontbeten, is het tijd voor beweging. Daarvoor wordt ieder jaar een nummer geschreven en uitgevoerd door het Kinderen voor Kinderen koor. Na ‘Bewegen Is Gezond’ (#5 in 2013) en ‘Doe De Kanga’ (#27 in 2014) draait het dit jaar om  ‘Energie!’, gezongen door Sophie, Niels en Mhijs.

Op vrijdag 20 februari 2015 heeft het koor het nummer ingezongen onder leiding van Tjeerd Oosterhuis. Tjeerd, al sinds 2012 verantwoordelijk voor de Kinderen voor Kinderen albums, schreef de muziek. De tekst is van hem en Lucia Marthas, die ook de choreografie maakte voor het begeleidende dansje. Sinds februari hebben de kinderen in het land dit dansje op de scholen kunnen instuderen. De videoclip is op woensdag 18 maart geschoten in het Vondelpark in Amsterdam.
Afgelopen vrijdag, 24 april, vond in Leiden, in het bijzijn van de Koning en de Koningin, de derde editie van de Koningsspelen plaats. Zo’n 1200 kinderen kregen een ontbijt, deden vervolgens met Kinderen voor Kinderen het dansje bij ‘Energie!’ en gingen sporten. Landelijk ging het om zo’n 1,2 miljoen kinderen op 6019 scholen.

‘Energie!’, de achttiende hitsingle voor Kinderen voor Kinderen, staat ook op het album Vakantie, dat afgelopen vrijdag is uitgekomen. In september volgt deel 36, getiteld Raar Maar Waar.

Fetty Wap: de eerste rapper met één oog

#95 Fetty Wap: Trap Queen

“I was just dealing with somebody at the time, and she was holding me down. We were building a lot, and I came up with the concept. She was my trap queen.” Aldus Fetty Wap over zijn nummer ‘Trap Queen’, dat hij eind 2013 schreef en in drie versies had opgenomen. Pas in maart 2014, nadat producer Tony Fadd er mee aan de gang was geweest, zong Fetty de definitieve versie in. ‘Trap Queen’ bereikte de eerste plaats van de raplijst van het Amerikaanse muziekblad Billboard.

één oog

Fetty Wap is natuurlijk niet de echte naam van de man achter ‘Trap Queen’. Dat is Willie Maxwell, geboren op 7 juni 1990 in Paterson, New Jersey. Als jong kind leed hij aan de oogziekte glaucoom, dat hem zijn linkeroog heeft gekost; hij draagt daar nu een prothese voor. Willie kreeg de bijnaam Fetty omdat hij altijd met geld bezig was, Wap bedacht hij zelf toen hij ging optreden. Het is een ode aan zijn favoriete rapper Gucci Mane. Sinds 2011 is Fetty Wap actief als rapper, eerst met de rapgroep Remy Boyz 1738, sinds 2013 solo. Op ‘Trap Queen’ zingt hij voor het eerst.

the Weeknd komt met oud nummer

#96 the Weeknd: Often

In de vijftiende week zakt ‘Earned It’van the Weeknd, het themanummer uit de film Fifty Shades Of Grey, naar de 28e plaats. ‘Often’, binnen op #96, heeft echter niets met de film te maken. Het nummer is dan ook niet de opvolger van ‘Earned It’, maar de voorloper! ‘Often’ stamt al uit augustus 2014, was al een hit in thuisland Canada en is de voorloper van zijn tweede album dat later dit jaar verschijnt. De reden dat het nummer nu pas bij ons een hit wordt, is het succes van ‘Earned It’ (#8 in februari).

Verdine White maakt op 63-jarige leeftijd zijn debuut

#97 Flo Rida feat. Robin Thicke & Verdine White: I Don’t Like It, I Love It

Je hoeft niet meer te reageren op ‘I Don’t Like It, I Love It’ van Flo Rida feat. Robin Thicke & Verdine White. Dat gebeurt namelijk al in de videoclip middels het tonen van Facebook pagina’s. Een originele manier om een nummer te presenteren en dat heeft ook invloed op het nummer! ‘I Don’t Like It, I Love It’ staat op de EP My House met acht nummers, waaraan onder andere ook Chris Brown meewerkte. Tevens is het nummer de voorloper van The Perfect, het vijfde studio album van Flo Rida.

debuut

Op ‘I Don’t Like It, I Love It’ speelt Verdine White mee. Het nummer mag zijn debuut zijn als soloartiest, maar de inmiddels 63-jarige White is zeker geen onbekende in hitland. In 1969 werd Verdine door zijn broer Maurice benaderd om als bassist deel te nemen aan een groep die later als Earth, Wind & Fire megasuccessen boekte en wereldwijd bijna 100 miljoen albums verkocht. Maurice verliet in 1994 de groep, vanwege de ziekte van Parkinson. Verdine tourt nog steeds de wereld rond met EWF.