maandag 27 april 2015

Rihanna wil immigranten een hart onder de riem steken

#52 Rihanna: American Oxygen    *** hoogste eerste weeks ***

Op 6 maart 2015 werd al een kort fragment van ‘American Oxygen’ van Rihanna vrijgegeven. Het nummer werd gebruikt in een advertentiecampagne voor de NCAA’s March Madness, een basketbalevenement dat op 17 maart startte. Al snel was duidelijk dat het nummer niet speciaal daarvoor was geschreven, maar voor R8, het nieuwe album van Rihanna, dat binnenkort verschijnt.

the American Dream

De basis voor ‘American Oxygen’ ontstond begin 2014 toen producer Alex da Kid een paar beats stuurde naar Sam Harris. Hij schreef er een tekst bij, daarbij geïnspireerd door ‘Born In The USA’ van Bruce Springsteen uit 1984. Springsteen zong over Amerika, het land van onbegrensde mogelijkheden, waar de Amerikanen trots op zijn. Maar hij was ook kritisch: het is ook een land dat veel van zijn problemen niet onder ogen wil  zien en het is belangrijk om dat wel te doen.

Gedurende een aantal maanden werkten da Kid en Harris aan het refrein van ‘American Oxygen’. Beiden vonden dat het refrein alles moest zeggen maar in zo weinig mogelijk woorden. Pas toen ze zover waren, keken ze naar een artiest die het nummer uiteindelijk zou kunnen zingen. Het werd 'This is the new America, We are the new America'.

autobiografisch

Die artiest werd Rihanna. Niet vreemd want Alex da Kid had al eerder met haar gewerkt. Hij produceerde ‘Love The Way You Lie’, de hit die ze scoorde met Eminem (#5 in 2010). Met z’n drieën werkten ze verder aan ‘American Oxygen’. Daarbij kwam Rihanna met het idee het nummer te laten gaan over een immigrant die het wil maken in Amerika, maar tegen allerlei obstakels loopt. Niet vreemd, want toen Rihanna in 2003 van Barbados naar de Verenigde Staten van Amerika kwam, was ze zelf een immigrant, ontdekt op Barbados door producer Evan Rogers.
In de videoclip van ‘American Oxygen’ zijn allerlei beelden te zien waar Amerika groot in was/is, maar ook dat niet iedereen het geluk vind, maar arm blijft. De strekking van het nummer is dan ook: streef je doel na en toon veerkracht. Helaas ondervinden veel nieuwkomers daarbij tegenslag. Niet iedereen zal zijn geluk in Amerika kunnen vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten