vrijdag 17 januari 2020

Hitflits: Snelle slaat eerste dubbelslag: #1 in Single én Album Top 100

Vanuit het niets knalt ‘Smoorverliefd’ van Snelle binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee scoort de rapper na ‘Reünie’ (4x #1 in augustus/september), zijn tweede #1-hit.

campagne

Toch is ‘Smoorverliefd’ niet zomaar een nummer. Met het nummer wil Lars Bos, ofwel Snelle, jongeren bewust maken van het gevaar van appen op de fiets. De kans op een boete van € 95,--, die per 1 juli 2019 geldt, schrikt jongeren blijkbaar nog niet genoeg af. Dit nummer en de begeleidende videoclip en campagne, ontwikkeld door WeFilm Concepts uit Amsterdam, doen dat hopelijk wel.
De campagne is een initiatief van verzekeringmaatschappij Interpolis, dat in 2017 al kwam met de actie ‘Dit kan jou ook gebeuren’, een reclame over telefoongebruik in de auto.

Interpolis benaderde Snelle al voordat deze het nummer ‘Reünie’ uitbracht. Snelle: “Ook ik was me niet altijd bewust van het gevaar van het gebruiken van je telefoon op de fiets. Toen ik op uitnodiging van Interpolis in gesprek ging met zes jongeren en hun verhalen hoorde, snapte ik pas wat een probleem dit is. Doordat ik hoorde hoeveel ongelukken er gebeuren en wat de impact hiervan is, werd ik geïnspireerd om er een liedje over te schrijven.” Het couplet van het liefdesliedje is zelfs autobiografisch en gaat over Theresa, een ex van Snelle.
Uiteindelijk vormde het verhaal van de 24-jarige Raymond Hooijer, die tien jaar geleden aangereden werd door een auto, de inspiratie voor het nummer ‘Smoorverliefd’, dat hij schreef met Okke Punt.

optreden in de klas

Naast het nummer en de videoclip bij ‘Smoorverliefd’, is er ook een mini-documentaire en de Interpolisapp PhoNo. Joost van Buchem van Interpolis: “De PhoNo app helpt jongeren op een leuke manier mobielvrij te fietsen. Voor elke minuut die zij mobielvrij fietsen, doneert Interpolis aan Stichting De Noordzee; dat goede doel hebben ze zelf gekozen. Om nog meer jongeren de app te laten gebruiken doen we ook een competitie, waarbij 3 jongeren die PhoNo downloaden kans maken op een exclusief optreden van Snelle in hun klas. De actie loopt van 10 januari tot 2 februari 2020.”

3 miljoen

Als ‘Dance Monkey’ van Tones And I vorige week niet van de eerste plaats was verdreven door the Weeknd met ‘Blinding Lights’, dan was ze die deze week zeker kwijt geweest.  ‘Smoorverliefd’ van Snelle, pakte al na het weekend de eerste plaats en heeft die niet meer uit handen gegeven. In één week tijd is het nummer zo’n 3 miljoen keer gestreamd. Zo’n aantal is in tijden niet meer gehaald. De voorlaatste keer was in november 2018, ‘Duurt Te Lang’ van Davina Michelle.

SINGLE TOP 5

1. EW  Snelle: Smoorverliefd (eerste week op #1)
2. (1)   the Weeknd: Blinding Lights (op 28,29%)
3. (2)   Tones & I: Dance Monkey (nog steeds #1 in Australië: 23e week)
update 18-1: Dance Monkey houdt ook een 24e week stand in Australië
4. EW  Boef: Memories
5. (3)   Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte

Volgen nu de andere nieuwe noteringen van deze week:
#19 Future feat. Drake: Life Is Good
#26 Kraantje Pappie & Guus Meeuwis: Nacht (nieuwe uitvoering van ‘Het Is Een Nacht … (Levensecht)’, de eerste #1-hit van Guus Meeuwis & Vagant in 1995)
#27 KA: Amsterdam
#48 Selena Gomez: Rare
#62 Mac Miller: Good News
#85 Halsey: You Should Be Sad
#91 YNW Melly: Suicidal

#93 Opgeblazen feat. Wilbert: De Toreador
Feestversie van het gelijknamige nummer van Jacques Herb uit 1970. De nieuwe versie is onderscheiden met de Partyaward voor ‘populairste party single van 2019. Wilbert heet volledig Wilbert Pigmans, geboren op 28 april 1992 in ’s-Hertogenbosch. In 2014 bracht hij zijn eerste single uit ‘Je Leeft Maar Een Keer’.


ALBUMS

Even leek het er op dat DeWolff de eerste plaats zou pakken in de Album Top 100. Hun album, Tascam Tapes, stond na het weekend op de eerste plaats van de voorlopige albumlijst. Woensdag waren ze deze al weer kwijt aan Snelle met Vierentwintig. Uiteindelijk komt hun zevende album binnen op .. de zevende plaats.

onderweg

Tascam Tapes van DeWolff is letterlijk opgenomen on the road, tijdens hun laatste tournee door Europa. De toerbus was vermomd als opnamestudio. Onder de autostoelen lagen de speakers.
Het idee om niet weer in een studio de plaat op te nemen, kwam van toetsenist Pablo van de Poel. Al langer speelde hij met het idee om iets te doen met de 4-track cassetterecorder van Tascam uit de jaren tachtig. Van de Poel: “Ik dacht: wat nou als we daarmee op hele rare plekken gaan opnemen? Laten we tijdens onze toer een nieuwe plaat maken!” Na enig aandringen zagen de andere leden dit ook zitten en werden de nummers opgenomen. Op momenten waarop we anders lagen te slapen of te lezen, of dronken waren of domme dingen deden.

goedkoopste album

De Tascam cassetterecorder had Pablo zo’n tien jaar geleden aangeschaft voor zo’n $35.00. Doordat er geen gebruik is gemaakt van (dure) studioruimte, hebben de opnames van het album Toscam Tapes uiteindelijk nog geen $50,00 gekost!
Daarmee is het waarschijnlijk het goedkoopste album. Tot deze week was dat het debuutalbum van Durand Jones & The Indications uit 2016, dat $452,11 kostte.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Snelle: Vierentwintig (vijfde week op #1)
2. EW  Selena Gomez: Rare (op 12,1%)
3. (2)   Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project
4. (3)   Post Malone: Hollywood’s Bleeding
5. (4)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

eerste dubbelslag

Zoals je ziet blijft Vierentwintig van Snelle de bovenste beste in de Album Top 100. Tegelijk scoort hij ook met ‘Smoorverliefdheid’ een #1-hit in de Single Top 100. Dubbelslag voor de rapper dus, zijn eerste. Een betere start van 2020 had hij zich niet kunnen wensen.

Nieuw bij de bovenste tien is Please Excuse Me For Being Antisocial van de Amerikaanse rapper Roddy Ricch. Zijn derde album stijgt in de zesde week van de elfde naar de zesde  plaats,  waarmee hij zijn eerste top 10-notering scoort.

Rest nog twee andere nieuwe noteringen:
#10 Geechi: Dieper Dan Rap
#25 Ares: Lotus
#97 Doja Cat: Hot Pink (tweede album van de 24-jarige Amala Zandile Dlamini, ofwel  rapper/producer Doja Cat uit Los Angeles, California. Aan haar album werkten onder andere Tyga en Gucci Mane mee.

De Vinyl 33 wordt aangevoerd door de elpee O.K. Computer van Radiohead (#2 in 1997). Ook hun album A Moon Shaped Pool (#2 uit 2016), komt binnen in de lijst, op de derde plek. Daar tussenin, op de tweede plaats, staat Toscam Tapes van DeWolff.

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend is het Noorderslagweekend met de uitreiking van de Popprijs. Wordt het een nieuwe artiest of eentje die al jaren mee gaat? Morgenavond weten we het. Dan heb je dus nog alle tijd om even langs te gaan bij onze Megajaarflits, met alle jaarlijsten van 2019. In ieder geval een prettig weekend gewenst.