vrijdag 15 juni 2018

Hitflits: Kanye West helpt Kid Cudi aan eerste albumnotering

Vorige week was Ye van Kanye West op de derde plaats de hoogste eerste weeks in de Album Top 100. Ook deze week is West betrokken bij de hoogste nieuwe notering, Kids See Ghosts van Kids See Ghosts op de vijfde plaats.

Kanye West is niet alleen één van de zeventien (!) producers, hij is ook de helft van Kids See Ghosts. De andere helft is Scott Ramon Seguro Mescudi ofwel Kid Cudi, die we onder andere nog kennen van het nummer ‘Day ‘N’ Nite’ vs Crookers (#4 in 2009).
In 2016 werkten Kanye West en Kid Cudi samen op het nummer ‘Father Stretch My Hands Part 1’ (#97), afkomstig van het album The Life of Pablo van Kanye West. Cudi bracht al zes albums uit, maar geen daarvan kreeg een notering en dus is Kids See Ghosts, met hulp van Kanye West,  zijn eerste albumnotering in ons land.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Shawn Mendes: Shawn Mendes (derde week op #1)
2. (2)   Post Malone: Beerbongs & Bentleys (op bijna 28%)
3. (4)   Josylvio: Hello Cash
4. (8)   Guus Meeuwis: Geluk
5. EW  Kids See Ghosts: Kids See Ghosts

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#11 Phuture Noize: Black Mirror Society
#12 Joria Smith: Lost & Found
#20 Ladies of Soul: Live At The Ziggo Dome 2018
#50 Tremonti: A Dying Machine
#68 Lily Allen: No Shame
#87 Soundtrack / Eric Clapton: Life In 12 Bars
#89 Lykke Li: So Sad Sexy

SINGLE TOP 5

1. (1)   Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss (zesde week op #1)
2. (2)   Esko, Josylvio & Hansie: Hey Meisje (op ruim 23%)
3. (8)   Dyna / Frenna / Ronnie Flex: Pull Up
4. (3)   Kraantje Pappie: Lil Craney
5. (9)   Selena Gomez: Back To You

Top 10 in Frankrijk (zelfs #1), Oostenrijk, Vlaanderen, Zwitserland, Wallonië, Denemarken en Italië. Europa valt voor de Schotse zanger Tom Walker. Deze week voegt Nederland zich daarbij, want zijn single ‘Leave A Light On’ stijgt in de negende week van de twaalfde naar de tiende plaats en het einde is nog niet in zicht.
Walker schreef het nummer voor een vriend die worstelde met een verslaving. Naast Walker staat er nog een andere Schot bij de bovenste tien. De andere is Calvin Harris, #1 samen met Dua Lipa met ‘One Kiss’.

Resten nog de eerte weeks noteringen van deze week:
#11 Kraantje Pappie feat. Joshua Nolet: Liefde In De Lucht
#20 LouiVos feat. 3Robi & Idaly: Nog Steeds
#25 Maan feat. Jonna Fraser: Spijt
#76 Bastille: Quarter Past Midnight
#79 Nio Garcia + Casper Magico + Darell: Te Boté
#84 Lucas & Steve x Brandy: I Could Be Wrong
#88 Banx & Ranx & Ella Eyre feat. Yxng Bane: Answerphone
#96 Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi: Live It Up (Officiële WK-nummer)
#97 Spanker, Latifah & Cho feat. Idaly: Bende

Tot zover deze Hitflits. Het hele weekend kun je via radio (3FM), tv (Nl. 3) en internet genieten van Pinkpop. Ergens tussendoor melden wij ons met een nieuwe Megaman.

zondag 10 juni 2018

Megaman bij week 23 – 9 juni 2018

‘One Kiss’ al vijf weken onbedreigd aan kop

En verder in deze Megaman:
-          eerste top 10-notering voor rapper Dyna
-          de binnen en buitenlandse hihop/rap noteringen
-          Kanye West samplet er (weer) op los
-          Maroon 5 covert zichzelf

Voor het eerst in twee maanden staat een album langer dan één week bovenaan en dat is Shawn Mendes van Shawn Mendes. Of hij daar volgende week nog staat, weten we niet. Wel wat er nog meer gebeurde in de Album Top 100 van vrijdag en daarvoor kun je terecht bij de albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘One Kiss’ al vijf weken onbedreigd aan kop

#1 Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss
    *** vijfde week op #1 ***

Voor de vijfde week voert ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa de Single Top 100 aan. In geen velden of wegen is er een nummer dat een bedreiging voor ‘One Kiss’ vormt. ‘Hey Meisje’, de #1-hit van Esko, Josylvio & Hansie staat al die tijd op de tweede plaats en verlies met de week meer terrein. De kans dat het nummer terugstijgt naar de eerste plaats, achten wij te verwaarlozen.
Calvin Harris & Dua Lipa zijn beiden Britse staatsburgers, Voor een Britse act is vijf weken op de eerste plaats best lang. De meeste komen niet boven vier weken uit. Het hoogste aantal weken voor een Britse act op #1 in de Single Top 100, is veertien voor Kyla, die dat aantal haalde met ‘One Dance’ van Drake (Amerikaan) feat. Wizkid (Nigeriaan). Dus niet eens volledig Brits, maar wel in één keer!

Veertien weken zal ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa het bovenaan de Single Top 100 niet redden, maar een zesde week zit er nog wel in. ‘Liefde In De Lucht’ van Kraantje Pappie feat. Joshua Nolet, deze week Megahit op 3FM,  blijft achter bij de verwachtingen. Vrijdag weten we hoe hoog het nummer eindigt in de nieuwe Single Top 100.

eerste top 10-notering voor Dyna

#3 Dyna / Frenna / Ronnie Flex: Pull Up
   *** hoogste eersteweeks ***

Vestival bestaat niet meer, dat is nu het ‘OH MY! Music Festival’. Op zaterdag 30 juni vind dit wel plaats op dezelfde locatie als Vestival vorig jaar, het Arena Park in Amsterdam. Op het ‘OH MY! Music Festival’ treden nationale en internationale artiesten op, verdeeld over meerdere podia.

Op het hoofdpodium zullen onder andere Wiz Khalifa, Big Sean, Frenna en Boef hun opwachting maken. Op de Dutch stage, wordt het meezingen en dansen met onder andere Jonna Fraser, SBMG, Tabitha en Kevin. En tenslotte kun je nog terug naar vroeger op het old school podium met onder andere Mya en Bobby V.
Dyna / Frenna / Ronnie Flex werden benaderd om het officiële anthem van het ‘OH MY! Music Festival’ te verzorgen. Zij maakten ‘Pull Up’, dat muzikaal veel weg heeft van ‘Niceand Slow’ van Usher (#20 in 1997). Voor Dyna (= Vishaal Lachman) is ‘Pull Up’ zijn tweede notering, maar zijn eerste top 10-hit.

Lopen we direct even langs de andere hiphop / rap hits van deze week, waarbij we dit keer  een onderscheid maken in Nederlandse en buitenlandse acts. Allereerst de Nederlandse.

Zowel Vic9 als FRSH komt deze week met hun album binnen in de Album Top 100. 92:29 van Vic9 op de vijfde plaats, Alleen Maar Gezeik van FRSH een treetje lager, op de zesde plaats. Vic9 scoort daarnaast ook nog met de tracks ’Altijd Op Tijd’ feat. Ronnie Flex (op #26) en ‘Stacks’ feat 3Robi (op #94). FRSH scoort alleen nog met ‘Alleen Maar Gezeik’ (op #89), de titeltrack van zijn album.

En nu de buitenlandse acts

#75 Drake: I’m Upset
Na ‘Nice For What’ (#6 in april en deze week op #22), is ‘I’m Upset’ het tweede nummer van zijn album Scorpion, dat eind deze maand wordt verwacht.

#82 Juice WRLD: Lucid Dreams (Forget Me)
‘Lucid Dreams (Forget Me)’ is de eerste notering voor de 19-jarige Jared Higgins uit Calumet Park, Illunois, ofwel Juice WRLD. Zijn album Goodbye & Good Riddance, dat vorige week binnenkwam op de 76e plaats, zakt deze week één plaatsje. ‘Lucid Dreams (Forget Me)’, afkomstig van het album, bevat een sample van ‘Shape of My Heart’ van Sting uit 1993 van zijn album Ten Summoner’s Tales.

Sting scoorde er in 1993 geen hit mee, maar twee andere acts deden dat wel en beide in 2003:
-          Sugarbabes: Shape (#10), bevat een sample van ‘Shape Of You’
-          Craig David: Rise & Fall (#7), Sting zong het nummer met David opnieuw in.

#93 Tyga feat. Offset: Taste
Nadat rapper Tyga het nummer ‘Taste’ had geschreven, stuurde hij het op naar Offset van het trio Migos. Die wilde er graag op mee doen. Toen dat geregeld was, namen ze in één dag de videoclip op (bubbelende meiden bij een zwembad), met cameo’s van rappers Wiz Khalifa, 2 Chainz en A.E., want die wilden dit spektakel natuurlijk niet missen.

Maroon 5 covert zichzelf

#54 Maroon 5 feat. Cardi B: Girls Like You

In November 2017 bracht de Amerikaanse groep Maroon 5 het album Red Pill Blues uit, dat bij ons de 21e plaats bereikte en in eigen land de tweede plek. ‘What Lovers Do’ feat. SZA was de eerste single (#10 bij ons, #9 thuis). Opvolger ‘Wait’ flopte bij ons en kwam thuis niet verder dan de 24e plaats.

‘Girls Like You’, het negende nummer op het album, zou een volgende single worden, maar miste nog iets. Daarop werd rapster Cardi B gevraagd, maar haar bijdrage van een halve minuut veranderde nog niet zoveel aan het nummer. Daarop kwam regisseur David Dobkin (deed ‘Sugar’ en ‘Don’t Wanna Know’ van Maroon 5), met het idee om voor de videoclip, in plaats van zanger Adam Levine, alleen maar iconische vrouwen uit de geschiedenis in beeld te brengen.

vrouwen van nu

Levine vond het geen slecht idee, maar opteerde meer voor vrouwen van nu. Levine: “Waarom laten we de vrouwen niet elk een stuk van het nummer zingen?”. Dobkin stelde daarop voor om Levine in een cirkel te plaatsen, om hem heen te filmen, waarbij telkens een andere vrouw in beeld komt.
Dat vond Levine een goed idee, ‘dan bellen we als eerste Ellen Lee DeGeneres' (Amerikaanse presentatrice en voorvechters van de LBGT-beweging). Zij zal het leuk vinden. Naast DeGeneres, zitten er nog 25 andere vrouwen uit de (Olymische) sport, muziek (onder andere Camila Cabello, Jennifer Lopez, Mary J. Blige), comediennes, politici, activistes en actrices/modellen in de clip.

De clip, waar zo’n vijf maanden aan is gewerkt, wordt afgesloten met een shot van Behati Prinsloo, vrouw van Levine, met hun dochter Dusty Rose. Inmiddels is de videoclip van ‘Girls Like You’ van Maroon 5 feat. Cardi B ruim 76 miljoen keer bekeken.

Kanye West samplet er (weer) op los

Slechts zeven nummers bevat Ye, het het zesde studioalbum van Kanye West (#3 in de Album Top 100). Drie van de zeven nummers krijgen een notering in de Single Top 100.

#60 All Mine feat. Jeremih & Ty Dolla $ign
Naast Kanye West en Mike Dean (die al sinds zijn album Graduation uit 2007 met West samenwerkt), zagen wij een opvallende naam bij de tekstschrijvers en producers: Francis & The Lights ofwel de Amerikaan Francis Farewell Starlite.
Vorig jaar boekte Starlite nog een 3FM Megahit met ‘May I Have This Dance’. Daarnaast zong hij mee op het nummer ‘New Man’ van Ed Sheeran op diens album Divide. Qua rappen heeft Starlite ervaring opgedaan met onder andere  Frank Ocean, Drake en Chance the Rapper.

#77 Yikes
Yikes’ bevat een sample van ‘Kothboro’ door Mbarak Achieng & the Black Savage Band uit 1976, waarvan de muziek gecomponeerd is door de Keniaan James Mbarack Achieng, lid van the Black Savage Band.

#81 Ghost Town feat. PartyNextdoor, Kid Cudi & 070 Shake
Dit nummer bevat een sample van ‘Take Me For A Little While’ door the Royal Jesters uit 1965 en van ‘Someday’ door Shirley Ann Lee uit 1967/1969. Ook ‘Ghost Town’ werd mede geproduceerd door Francis & The Lights.

Achter 070 Shake zit de Amerikaanse Danielle Balbuena (North Bergen, New Jersey, 1997). Voordat ze eind 2015 de muziek indook, schreef ze gedichten. De naam 070 Shake komt van haar adoratie voor de muziek uit de jaren ’70. Daarnaast is 070 de postcode van New Jersey. Ze leerde zichtzelf piano spelenIn 2016 sloot ze een contract met het GOOD Music label van Kanye West. Van 070 Shake verscheen in maart de EP Glitter. Haar deel van ‘Ghost Town’ schreef ze op de dag van de release van het album Ye van Kanye West.

De andere vier tracks van Ye, staan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100:
#104 Wouldn’t Leave feat. PartyNextdoor, Jeremih & Ty Dolla $ign
#116 I Thought About Killing You
#117 Violent Crimes feat. Nicki Minaj & 070 Shake & Ty Dolla $ign
#140 No Mistakes feat. Kid Cudi & Charlie Watson

Met uitzondering van Nicki Minaj op ‘Violent Crimes’ zijn alle andere features niet officieel en krijgen dan ook geen credit.

Albumflitsen bij week 23 - 9 juni 2018

Met een tweede week voor Shawn Mendes van Shawn Mendes is er sinds twee maanden weer een album dat het langer dan één week volhoudt bovenaan de Album Top 100. Het voorlaatste album met minimaal twee weken op de teller, was Lente van Kevin. Vrijdag las je daar alles over in de Hitflits. Nu rest ons nog de andere noteringen die het niet lukten om de eerste plaats te veroveren, in een nieuwe editie van de albumflitsen.

#3 Kanye West: Kanye West: Ye
Na Daytona van Pusha T (vorige week op #18, deze week op #32), geproduceerd door de Amerikaanse rapper Kanye West, komt West nu zelf met een mini-album: Ye. Net als Daytona bevat Ye slechts zeven tracks. Ye is het eerste nieuwe werk van West sinds The Life of Pablo (#8 in 2016). Met een derde plaats ervaart Ye het album Watch The Throne dat West in 2011 maakte met Jay-Z en ook tot de derde plaats reikte.

#5 Vic9: 92:29
Je vraagt je af waar sommige artiesten hun naam vandaan halen. Bij Vic9 (pseudoniem van Quivaughn Joel Jordan, geboren in Rotterdam-West en opgegroeid in Hoogvliet) is wat  betreft het cijfer 9, een voorliefde voor wapens, en dan in het bijzonder een 9mm. Al op zijn vijftiende pleegde hij zijn eerste overval en in totaal heeft hij vijf keer vastgezeten, waaronder één keer voor wapenbezit.

Op vroege leeftijd verloor Vic9 zijn vader en groeide op met zijn moeder in Hoogvliet. Hoewel hij al vroeg aan het rappen was, nam hij dat nooit serieus. Maar zo maakte hij wel kennis met onder andere rapper Kempi, die een cel ook menigmaal van binnen heeft gezien.

In juni 2017 was Vic9 al te horen op het album  All Eyez On Us door het gelijknamige collectief, dat een tweede plaats haalde. In december bracht Vic9 zijn de EP 9 uit, dat tot #22 kwam. Dit keer komt hij met 92:29, waarbij 92 staat voor zijn geboortejaar. 29 wellicht voor zijn geboortedag en dan zal hij vast niet in september zijn geboren!

#6 FRSH: Alleen Maar Gezeik
Na Vic9 (op #5) komt er nog een Nederlandse rapper hoog binnen. Dat is een plekje lager, op de zesde plaats, FRSH met het album Alleen Maar Gezeik. Als FRSH maakt hij zijn debuut, maar hij stond vorig jaar al genoteerd met het album Lang Leven De Flex (#14 in 2017), van het Amsterdamse rapperscollectief de Fellas, waarvan hij deel uitmaakt.

Alleen Maar Gezeik van FRSH is uitgebracht op het hiphoplabel High Paid Fellas (HPF), waarvan FRSH mede-eigenaar is. ‘Grote gezeik’ is de catchphrase van de Fellas, die het hadden geclaimd als iets positiefs. De gelijknamige single door FRSH komt binnen op de 98e plaats.

#10 Ben Howard: Noonday Dream
De Britse muzikant Ben Howard neemt de tijd. Na zijn album Every Kingdom uit 2011, dat pas in augustus 2012 de tweede plaats bereikte, kwam hij in 2014 met I Forget Where We Were, dat al in de eerste week de tweede plaats opeiste. In 2017 werkte hij mee aan het album A Blaze Of Feather van de gelijknamige band van Mickey Smith, waarop Howard gitaar speelt en op een aantal nummers meezingt.
Noonday Dream is een volledig nieuw album van Ben Howard, opgenomen in verschillende studio’s in Zuidwest-Frankrijk en Zuidwest-Engeland. Onder andere in de Sawmills Studios in Cornwall, waar onder andere Stone Roses, the Verve en Oasis platen opnamen. Voor het eerst produceerde Howard zijn album helemaal zelf. De voorgaande albums waren door Chris Bond geproduceerd. De tiende plaats voor Noonday Dream is mede te danken aan de #1-positie in de Vinyl 33. Op zeven juli geeft Howard een concert in de AFAS Live in Amsterdam.

#14 Ghost: Prequelle
De afgelopen drie jaar, Meliora stamt uit 2015 en kwam tot de zesde plaats, had voorman Tobias Forge van de Zweedse metalband Ghost, het vooral druk met oudleden, van wie hij diverse rechtszaken aan de broek kreeg. Voorheen noemde hij zich Papa Emeritus, op Prequelle, het vierde album, is dat Cardinal Copia.

#19 Yung Felix/Bokoesam: Yung Bok
Het idee voor de EP Yung Bok met rapper Bokoesam (= Samuel Sekyere uit Amsterdam) is van producer Yung Felix  (= Felix Laman uit Amersfoort) afkomstig. De twee raakten eerder dit jaar bevriend tijdens de opnamen in Oostenrijk van de videoclip ‘Breek Het Op’ van Yung Felix feat. Kraantje Pappie, Bizzey & Bokoesa. Volgens Laman hoor je dat plezier terug in de acht nummers.
De titel Yung Bok ontstond nadat hun platenlabel Noah’s Ark, benaderd was door een bierbrouwerij met Yung Bokbier. De naam Yung Bok was al bedacht en paste toevalligerwijs perfect bij de EP van Yung Felix en Bokoesam.

Na Jacin Trill is Yung Felix de tweede act die een album met Bokoesam opneemt. Trill & Bokoesam scoorden in februari een #1-album met Zo Vader, Zo Zoon. Yung Felix scoorde zeven hits, waarvan vijf met Bizzey, waaronder de #1-hit ‘Ja!’ feat. Kraantje Pappie & Chivv.

#25 7Bridges: #BreakTheSilence
Met de release van het album #BreakTheSilence van de (theater)groep 7Bridges komt een droom uit van zanger/componist Erik Krikke (Steenwijk, 1976): een conceptalbum maken over zijn gevecht met PTSS, het post traumatische stress sydroom.

In 2016 verscheen van Erik Krikke het boek ‘Operatie Geslaagd’, waarin hij zijn ervaringen beschrijft als operatieassistent chirurgie, tijdens zijn verblijf in Afghanistan in 2007. Tijdens zijn werk raakte hij getraumatiseerd en later leidde dat tot de diagnose PTSS. In het boek beschrijft hij wat dit met hem deed en hoe hij dit overwon.Al sinds 2013 had Krikke contact met Bas Rysavy van toen nog de groep Silhouette. Samen werkten ze aan opnames van liedjes die het verhaal en boek ‘Operatie Geslaagd’ zouden ondersteunen.

Vervolgens ontstond het idee om het verhaal te vertellen en met de liedjes het theater in te gaan. Krikke, die gitaar speelt en de lead en backing vocalen voor zijn rekening neemt, werd volwaardig lid van Silhouette, de band van Rysavy, dat sindsdien de naam 7Bridges voert. Sinds maart 2017 loopt de theatervoorstelling ‘Operatie Geslaagd’ en met veel succes.
Na het boek en de theatervoorstelling en een EP met liedjes van de theatertour, is er nu ook het conceptalbum #BreakTheSilence, waarbij ieder liedje een hoofdstuk is in het verhaal. Naast Erik Krikke en Bas Rysavy, bestaat 7Bridges verder uit, Danny Rysavy, Fondy Hartman, Gijs Pelgrom, Marcel Peters en Marijn Meijer.

crowdfunding

Het album #BreakTheSilence van 7Bridges is mede gefinancierd door 166 donateurs, die samen € 10.295,-- euro doneerden, van € 10 tot boven de € 1000,-- en soms zonder tegenprestatie. Na 220 dagen was het geld binnen en begonnen de opnamen in de Sound Vision Studios in Arnhem. Daarna werd het album gemasterd in de Abby Road Studios in Londen.

#BreakTheSilence is al het derde album in ruim een half jaar tijd dat gefinancierd is middels  crowdfunding. In november 2017 bereikte In Mysterium van Wishful Singing & Herman Finkers de 51e plaats. En in februari van dit jaar had Pennyleen Krebbers  genoeg geld bij elkaar vergaard voor het album Still Waters / Savage Waters, dat ze uitbracht als Pennyleen en een weekje  op #63 stond,

#34 Father John Misty: God’s Favorite Customer
Sinds Josh Tillman stopte als drummer bij de folkband Fleet Foxes en de personage Father John Misty aannam, heeft hij drie albums uitgebracht. Meest succesvolle album is Pure Comedy (#16 in 2017). God’s Favorite Customer, zijn vierde album, schreef Tillman grotendeels in een hotelkamer in New York, waar hij twee maanden verbleef. Hij zat daar om een aantal psychische problemen de baas te worden. Het album heeft ook een alternatieve titel: Mr. Tillman’s Wild Ride’.