zondag 10 juni 2018

Albumflitsen bij week 23 - 9 juni 2018

Met een tweede week voor Shawn Mendes van Shawn Mendes is er sinds twee maanden weer een album dat het langer dan één week volhoudt bovenaan de Album Top 100. Het voorlaatste album met minimaal twee weken op de teller, was Lente van Kevin. Vrijdag las je daar alles over in de Hitflits. Nu rest ons nog de andere noteringen die het niet lukten om de eerste plaats te veroveren, in een nieuwe editie van de albumflitsen.

#3 Kanye West: Kanye West: Ye
Na Daytona van Pusha T (vorige week op #18, deze week op #32), geproduceerd door de Amerikaanse rapper Kanye West, komt West nu zelf met een mini-album: Ye. Net als Daytona bevat Ye slechts zeven tracks. Ye is het eerste nieuwe werk van West sinds The Life of Pablo (#8 in 2016). Met een derde plaats ervaart Ye het album Watch The Throne dat West in 2011 maakte met Jay-Z en ook tot de derde plaats reikte.

#5 Vic9: 92:29
Je vraagt je af waar sommige artiesten hun naam vandaan halen. Bij Vic9 (pseudoniem van Quivaughn Joel Jordan, geboren in Rotterdam-West en opgegroeid in Hoogvliet) is wat  betreft het cijfer 9, een voorliefde voor wapens, en dan in het bijzonder een 9mm. Al op zijn vijftiende pleegde hij zijn eerste overval en in totaal heeft hij vijf keer vastgezeten, waaronder één keer voor wapenbezit.

Op vroege leeftijd verloor Vic9 zijn vader en groeide op met zijn moeder in Hoogvliet. Hoewel hij al vroeg aan het rappen was, nam hij dat nooit serieus. Maar zo maakte hij wel kennis met onder andere rapper Kempi, die een cel ook menigmaal van binnen heeft gezien.

In juni 2017 was Vic9 al te horen op het album  All Eyez On Us door het gelijknamige collectief, dat een tweede plaats haalde. In december bracht Vic9 zijn de EP 9 uit, dat tot #22 kwam. Dit keer komt hij met 92:29, waarbij 92 staat voor zijn geboortejaar. 29 wellicht voor zijn geboortedag en dan zal hij vast niet in september zijn geboren!

#6 FRSH: Alleen Maar Gezeik
Na Vic9 (op #5) komt er nog een Nederlandse rapper hoog binnen. Dat is een plekje lager, op de zesde plaats, FRSH met het album Alleen Maar Gezeik. Als FRSH maakt hij zijn debuut, maar hij stond vorig jaar al genoteerd met het album Lang Leven De Flex (#14 in 2017), van het Amsterdamse rapperscollectief de Fellas, waarvan hij deel uitmaakt.

Alleen Maar Gezeik van FRSH is uitgebracht op het hiphoplabel High Paid Fellas (HPF), waarvan FRSH mede-eigenaar is. ‘Grote gezeik’ is de catchphrase van de Fellas, die het hadden geclaimd als iets positiefs. De gelijknamige single door FRSH komt binnen op de 98e plaats.

#10 Ben Howard: Noonday Dream
De Britse muzikant Ben Howard neemt de tijd. Na zijn album Every Kingdom uit 2011, dat pas in augustus 2012 de tweede plaats bereikte, kwam hij in 2014 met I Forget Where We Were, dat al in de eerste week de tweede plaats opeiste. In 2017 werkte hij mee aan het album A Blaze Of Feather van de gelijknamige band van Mickey Smith, waarop Howard gitaar speelt en op een aantal nummers meezingt.
Noonday Dream is een volledig nieuw album van Ben Howard, opgenomen in verschillende studio’s in Zuidwest-Frankrijk en Zuidwest-Engeland. Onder andere in de Sawmills Studios in Cornwall, waar onder andere Stone Roses, the Verve en Oasis platen opnamen. Voor het eerst produceerde Howard zijn album helemaal zelf. De voorgaande albums waren door Chris Bond geproduceerd. De tiende plaats voor Noonday Dream is mede te danken aan de #1-positie in de Vinyl 33. Op zeven juli geeft Howard een concert in de AFAS Live in Amsterdam.

#14 Ghost: Prequelle
De afgelopen drie jaar, Meliora stamt uit 2015 en kwam tot de zesde plaats, had voorman Tobias Forge van de Zweedse metalband Ghost, het vooral druk met oudleden, van wie hij diverse rechtszaken aan de broek kreeg. Voorheen noemde hij zich Papa Emeritus, op Prequelle, het vierde album, is dat Cardinal Copia.

#19 Yung Felix/Bokoesam: Yung Bok
Het idee voor de EP Yung Bok met rapper Bokoesam (= Samuel Sekyere uit Amsterdam) is van producer Yung Felix  (= Felix Laman uit Amersfoort) afkomstig. De twee raakten eerder dit jaar bevriend tijdens de opnamen in Oostenrijk van de videoclip ‘Breek Het Op’ van Yung Felix feat. Kraantje Pappie, Bizzey & Bokoesa. Volgens Laman hoor je dat plezier terug in de acht nummers.
De titel Yung Bok ontstond nadat hun platenlabel Noah’s Ark, benaderd was door een bierbrouwerij met Yung Bokbier. De naam Yung Bok was al bedacht en paste toevalligerwijs perfect bij de EP van Yung Felix en Bokoesam.

Na Jacin Trill is Yung Felix de tweede act die een album met Bokoesam opneemt. Trill & Bokoesam scoorden in februari een #1-album met Zo Vader, Zo Zoon. Yung Felix scoorde zeven hits, waarvan vijf met Bizzey, waaronder de #1-hit ‘Ja!’ feat. Kraantje Pappie & Chivv.

#25 7Bridges: #BreakTheSilence
Met de release van het album #BreakTheSilence van de (theater)groep 7Bridges komt een droom uit van zanger/componist Erik Krikke (Steenwijk, 1976): een conceptalbum maken over zijn gevecht met PTSS, het post traumatische stress sydroom.

In 2016 verscheen van Erik Krikke het boek ‘Operatie Geslaagd’, waarin hij zijn ervaringen beschrijft als operatieassistent chirurgie, tijdens zijn verblijf in Afghanistan in 2007. Tijdens zijn werk raakte hij getraumatiseerd en later leidde dat tot de diagnose PTSS. In het boek beschrijft hij wat dit met hem deed en hoe hij dit overwon.Al sinds 2013 had Krikke contact met Bas Rysavy van toen nog de groep Silhouette. Samen werkten ze aan opnames van liedjes die het verhaal en boek ‘Operatie Geslaagd’ zouden ondersteunen.

Vervolgens ontstond het idee om het verhaal te vertellen en met de liedjes het theater in te gaan. Krikke, die gitaar speelt en de lead en backing vocalen voor zijn rekening neemt, werd volwaardig lid van Silhouette, de band van Rysavy, dat sindsdien de naam 7Bridges voert. Sinds maart 2017 loopt de theatervoorstelling ‘Operatie Geslaagd’ en met veel succes.
Na het boek en de theatervoorstelling en een EP met liedjes van de theatertour, is er nu ook het conceptalbum #BreakTheSilence, waarbij ieder liedje een hoofdstuk is in het verhaal. Naast Erik Krikke en Bas Rysavy, bestaat 7Bridges verder uit, Danny Rysavy, Fondy Hartman, Gijs Pelgrom, Marcel Peters en Marijn Meijer.

crowdfunding

Het album #BreakTheSilence van 7Bridges is mede gefinancierd door 166 donateurs, die samen € 10.295,-- euro doneerden, van € 10 tot boven de € 1000,-- en soms zonder tegenprestatie. Na 220 dagen was het geld binnen en begonnen de opnamen in de Sound Vision Studios in Arnhem. Daarna werd het album gemasterd in de Abby Road Studios in Londen.

#BreakTheSilence is al het derde album in ruim een half jaar tijd dat gefinancierd is middels  crowdfunding. In november 2017 bereikte In Mysterium van Wishful Singing & Herman Finkers de 51e plaats. En in februari van dit jaar had Pennyleen Krebbers  genoeg geld bij elkaar vergaard voor het album Still Waters / Savage Waters, dat ze uitbracht als Pennyleen en een weekje  op #63 stond,

#34 Father John Misty: God’s Favorite Customer
Sinds Josh Tillman stopte als drummer bij de folkband Fleet Foxes en de personage Father John Misty aannam, heeft hij drie albums uitgebracht. Meest succesvolle album is Pure Comedy (#16 in 2017). God’s Favorite Customer, zijn vierde album, schreef Tillman grotendeels in een hotelkamer in New York, waar hij twee maanden verbleef. Hij zat daar om een aantal psychische problemen de baas te worden. Het album heeft ook een alternatieve titel: Mr. Tillman’s Wild Ride’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten