vrijdag 12 juni 2015

Hitflits: derde #1-album voor Muse en top 5-hit voor Lil’ Kleine & Ronnie Flex

Na de promotiesingle ‘Psycho’ (#58) en de eerste single ‘Dead Inside’, beide in maart, is er nu eindelijk het album Drones van Muse. Net als de twee voorgaande studioalbums The Resistance (in 2009) en The 2nd Law (in 2012), knalt ook Drones binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Dat doet het Britse drietal met een gigantisch overwicht: het album verkoopt de volledige top 22 uit! Vandaag sluit de groep de eerste dag af van de 46e editie van Pinkpop. Het is inmiddels de vijfde keer dat ze daar staan.

Niet alleen bij ons knalt Drones binnen op de eerste plaats, ook in de Britse albumlijst pakken ze dit weekend de bovenste plaats. Daar is het album inmiddels hun vijfde topper.

TOP 5

1. EW  Muse: Drones
2. (63) the Rolling Stones: Sticky Fingers (re-release), originele versie stond in 1971 tien weken op de eerste plaats en komt binnen op de vierde plaats van de Midprice Top 50
3. (1)   Ancora: Voorbij De Horizon
4. (2)   Simply Red: Big Love
5. (5)   Mumford & Sons: Wilder Mind

Direct over naar de andere eerste weeks noteringen:
#13 FFS: FFS
#15 Tremonti: Cauterize
#17 Of Monsters And Men: Beneath The Skin
#26 Mäns Zelmerlöw: Perfectly Damaged
#31 Leftfield: Alternative Light Source
#44 Ryan Adams: Ten Songs From Live At Carnegie Hall
#48 Galantis: Pharmacy
#53 Kendji Girac: Kendji
#58 Velvet Underground: Velvet Underground & Nico
#71 Sonny Landreth: Bound By The Blues
#94 Kölsch: 1983
#100 Bad Plus & Joshua Redman: The Bad Plus Joshua Redman

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Kenny B: Parijs (negende week)
2. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On (negende week op #2) verschil met 'Parijs': 0,59%!
3. (5)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
4. (3)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show

Negen weken staat ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex al in de Single Top 100. Pas vorige week maakte het nummer een sprong van 23 plaatsen en belandde voor het eerst bij de bovenste 50. Deze week is de sprong nog groter, want ‘Drank & Drugs’ stijgt door naar de vijfde plaats! Daarmee scoren beide hun eerste top 10-hit.
Sinds maandag is er ook een kindvriendelijke versie van ‘Drank & Drugs’, getiteld ‘Chips &Cola’. Op een tekst van 3FM dj Giel Beelen, rappen Lil’ Kleine & Ronnie Flex over chillen, gamen en chips eten, in plaats van drugs en bitches.

Vorige week knalde ‘Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn’ van Ali B feat. Ruben Annink de top 10 in, deze week gaat het hard de andere kant op, want we komen ze pas tegen op de 28e plaats. Afgelopen woensdag lanceerde Ali B tijdens de actieavond voor Warchild, nog een nieuw nummer, ‘Wanneer Gaan We Weer Naar Huis’ feat. Glen Faria. Het is ons niet bekend of het nummer ook is uitgebracht.

De opvallendste stijgers:
#16 (33) Avicii: Waiting For Love
#18 (40) Adam Lambert: Ghost Town
#25 (46) Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón
#43 (52) Madcon feat. Ray Dalton: Don’t Worry
#45 (95) Claudia de Breij: Mag Ik Dan Bij Jou, 53e week
#52 (64) Fifth Harmony feat. Kid Ink: Worth It
#63 (69) Jessie J: Flashlight
#80 (94) Martin Garrix & Tiësto: The Only Way Is Up

De vier eerste weeks noteringen op een rijtje:
#12 Jeroen van der Boom: Mag Ik Dan Bij Jou
#53 Monica Geuze: Laten Gaan
#70 Pitbull feat. Chris Brown: Fun
#76 Maroon 5: This Summer’s Gonna Hurt Like A Motherf****r

Wat de nieuwste standen betreft ben je weer helemaal bij. Dit weekend komen daar nog de albumsnippers bij (vandaag of morgen op de nieuwssite van 3FM) en later dit weekend volgt een nieuwe Megaman. Veel plezier bij Pinkpop, ter plekke of via rtv of internet!

zondag 7 juni 2015

Megaman bij week 23 – 6 juni 2015

‘Parijs’ nu de grootste Surinaamse #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          Dee kan het ook best af zonder Enzo Knol
-          (nog) geen Britse #1-hit voor Natalie la Rose
-          Radio 2 mocht New Day niet draaien maar had wel de primeur
-          Jessie J moet het zonder opvallende clip stellen
-          Gregory Porter neemt weer zelf de leiding
-          7-UP bracht Martin Garrix en Tiësto bij elkaar
-          52 keer Mag Ik Dan Bij Jou

In 2013 pakten ze met een hedendaagse mix van Shanty, Irish folk en pop de eerste plaats. Deze week doen ze dat opnieuw. Wie? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Parijs’ nu de grootste Surinaamse #1-hit

#1 Kenny B: Parijs   *** achtste week op #1 ***

Onverstoorbaar voert ‘Parijs’ van Kenny B de Single Top 100 aan, nu voor de achtste week. Eenzelfde aantal weken staat ‘Lean On’, de voormalige #1 van Major Lazer & DJ Snake feat. MØ op de tweede plaats, maar is in al die weken geen enkele bedreiging geweest voor ‘Parijs’. Of er ook een negende week in zit voor ‘Parijs’, hangt af van Jeroen van der Boom en zijn versie van ‘Mag Ik Dan Bij Jou’, dat vrijdag verscheen.

‘Soldier’s Prayer’ van Oscar Harris & the Twinkle Stars hield het in 1971 twee weken vol bovenaan de toenmalige Hilversum III Top 30, de verre voorloper van de Single Top 100. ‘Schudden/Puf’ van Def Rhymz plakte er in 2001 nog een weekje aan vast bovenaan de Mega Top 100. Maar de klapper maakte Damaru in 2009 met ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’, samen met Jan Smit, door zeven weken de Single Top 100 aan te voeren.

Oscar Harris is geboren in het ressort Albina, 140 km ten oosten van Paramaribo, waar de andere twee vandaan komen, evenals Kenneth Bron, de echte naam van Kenny B. Met een achtste week voor ‘Parijs’ scoort hij nu de grootste Surinaamse #1-hit in Nederland.

(nog) geen Britse #1-hit voor Natalie la Rose

#19 Natalie la Rose feat. Jeremih: Somebody

Bij ons kwam ze tot de 17e plaats, in de Amerikaanse hitparade tikte ze zelfs de top 10 even aan: ‘Somebody’ feat. Jeremih van de uit Amsterdam Zuidoost afkomstige Natalie la Rose. En tot afgelopen vrijdag leek ze zeker van een eerste plaats in de Britse hitparade. De laatste twee dagen hebben haar echter genekt, want ‘Want To Want Me’ van Jason Derulo is haar voorbij gestreefd. Van dat nummer zijn in de afgelopen week zo’n 75.000 geteld, waaronder 2,07 miljoen streams. De komende week maakt ‘Somebody’ nog een kans om #1 te komen, want dan wordt de download daar uitgebracht.

Dee kan het ook best af zonder Enzo Knol

#28 Dee: You            *** hoogste eerste weeks ***

Nee, ‘You’ van Dee is geen cover van de gelijknamige #2-hit van Judith (Jobse) uit 2001, die tegenwoordig als Déva Dyne muziek maakt met haar man, de producer Rick Snel. ‘You’ van Dee is een eigen compositie van Demira van der Zeeuw, geboren op 5 september 1997 en woonachtig in Zeist. Naast de compositie heeft ze het nummer ook zelf ingespeeld.

Dee werd twee jaar geleden bekend als de vriendin van Enzo Knol, de vlogger. Dagelijks zet hij om 16.00 uur een video op zijn eigen YouTube kanaal, van wat hij die dag heeft beleefd. Meer een half miljoen mensen volgen de belevenissen. Om 7 uur ‘s avonds komt daar nog een filmpje bij, maar dan over het computerspel Minecraft.

De twee hebben elkaar leren kennen op een feestje. Dat was voordat Knol op 9 juni 2013 zijn eerste vlog online zette. Drie maanden later kregen ze verkering. Aangezien Knol veel bij Demira verblijft, zit zij vaak in de filmpjes.

jongensvoetbal

Dee studeert aan het Herman  Jordan College in Zeist en wil na de zomer rechten gaan studeren in Utrecht. Ze is een enorme fan van Ajax en voetbalt zelf in een jongensteam. Dee speelt gitaar en piano. You’ is niet het eerste nummer dat ze opnam. Andere nummers zijn ‘Another Love’ van Tom Odell gecoverd met Max, een goede vriend en ‘Halleluja’ van Leonard Cohen met Kevin Doorns.

Radio 2 mocht New Day niet draaien maar had wel de primeur

#56 Anouk: New Day

Iedere donderdagavond, net even voor half 7, wordt in het radioprogramma Helemaal Haandrikman van Bert Haandrikman, de nieuwe Top Song van Radio 2 bekend gemaakt. Zo ook op donderdag 28 mei: ‘New Day’ van Anouk. Het enige dat Bert echter kon laten horen was een stukje van het nummer dat Anouk op 14 mei op haar Facebook had gezet.

wel de primeur

De volledige versie van ‘New Day’ mocht pas op vrijdag 29 mei de zender op. En daarmee had Henk van Steeg (én dus Radio 2) de primeur in zijn programma Van Steeg Tot 1 en kon de nieuwe dag niet beter beginnen met ‘New Day’.  Een volle week streams en downloads verder, komt het nummer binnen op de 56e plaats. ‘New Day’ is de opvolger van ‘Hold Me’, het duet met Douwe Bob, dat in januari op #2 binnenkwam en deze week gezakt is naar #99.

Jessie J moet het zonder opvallende clip stellen

#69 Jessie J: Flashlight

Pas nadat er een videoclip bij ‘Cups (Pitch Perfect’s “When I’m Gone”)’ van Anna Kendrick gemaakt was, werd het een wereldhit; bij ons #14 in november 2013. In de film Pitch Perfect, waarin Anna de rol van Beca Mitchell speelt, en ‘The cup game’ speelt, dat is met een (plastic) beker een bepaald ritme volgen, komt het nummer ook voor, maar duurt slechts 35 seconden. Vervolgens deden anderen het spelletje na, werd het nummer opgerekt tot 2:36 en de videoclip tot 4:22 minuten.

vervolg

Sinds 11 mei van dit jaar, draait het vervolg, Pitch Perfect 2 in de Nederlandse bioscopen. De eerste hit, ‘Flashlight’, is dit keer niet door Anna Kendrick, maar door de Britse zangeres Jessie J gezongen. In de film doet Emily Junk (een rol van Hailee Steinfeld) auditie met het nummer. Vervolgens helpt Beca (Anna Kendrick) haar met het nummer en neemt het met haar op. ‘Flashlight’ is mede geschreven door de Australische zangeres Sia Furler en de Britse zanger Sam Smith.

Gregory Porter neemt weer zelf de leiding

Na de Claptone remix van zijn nummer ‘Liquid Spirit’ (#45 in mei en deze week op #47), trekt Gregory Porter op ‘Holding on’ weer zelf aan de touwtjes. Hij schreef het nummer samen met James Napier (rechts op de foto) en de broers Guy en Howard Lawrence. Napier is bekend van nummers die hij schrijft voor/met Sam Smith, Naughty Boy, Clean Bandit en Disclosure, zijnde de broers Lawrence. ‘Holding On’ is pas de tweede hit voor Disclosure. In 2014 bereikten ze met ‘Latch’ feat. Sam Smith de 60e plaats.

7-UP bracht Martin Garrix en Tiësto bij elkaar

#94 Martin Garrix & Tiësto: The Only Way Is Up

‘The Only Way Is Up’ zong Yasmin Evans in 1998 van Yazz and the Plastic Population en stond daarmee zes weken bovenaan de toenmalige Nationale Top 100. Zo hoog zullen Martin Garrix & Tiësto met hun nummer ‘The Only Way Is Up’ zeker niet komen, maar hoger dan #94 moet er toch wel inzitten.
‘The Only Way Is Up’ is het eerste samenwerkingsverband van deze twee Nederlandse dj’s van wereldformaat. Hoewel niet met name genoemd, refereerde Koning Willem Alexander afgelopen week, tijdens zijn bezoek aan Chicago, de bakermat van de Housemuziek, dat Nederland een aantal wereldberoemde dj’s heeft voortgebracht. En daar mogen we Garrix en Tiësto zeker onder rekenen.

7-UP

Beide dj’s wilden al langer met elkaar samenwerken, maar drukke agenda’s verhinderden dat. Totdat frisdrank 7UP ze vroeg voor de nieuwe campagne Team UP, waarop de twee wel tijd hadden om in een studio in Las Vegas te werken aan ‘The Only Way Is Up’. Vervolgens regelde 7-UP twee enorme podia waarop beide dj’s het nummer aan hun fans konden laten horen tijdens een nachtelijk concert in de woestijn bij Las Vegas. Althans zo moet het overkomen.

a capella

Het idee voor ‘The Only Way Is Up’ ontstond nadat de twee dj’s een a capella nummer hoorden. De stem vonden ze goed, de coupletten haalden ze weg, en zetten er muziek onder. Het nummer staat ook op Club Life, Vol. 4 – New York City, van Tiësto, dat in mei is verschenen.

vrienden

Buiten de muziek, kunnen de twee het ook goed met elkaar vinden. Martin: “Als ik me rot voel, omdat mijn mailbox vol loopt met shitreacties, dan bel ik Tijs. Hij bekijkt het anders: Naast al die negatieve reacties zijn zoveel meer positieve reacties, zegt hij dan. En dat fleurt me weer op.” Tiësto op zijn beurt ziet Martin als een goede vriend (die zeldzaam zijn in het dj-wereldje) en raakt geïnspireerd door zijn gedrevenheid.

52 keer Mag Ik Dan Bij Jou

#95 Claudia de Breij: Mag Ik Dan Bij Jou                                                 *** hit op herhaling / dertiende keer ***

Nog maar een maand geleden ging ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia De Breij ook al op herhaling. De aanleiding was toen haar optreden tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam, waar ze het zong in aanwezigheid van koning Willem Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Langer dan twee weken hield ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ het niet vol.
Dit keer zal de run langer zijn, want de man die de aanleiding is voor de dertiende (!) herhalingsoefening, komt volgende week met zijn uitvoering heel hoog binnen in de Single Top 100. Die zanger is Jeroen van der Boom, hij zong het nummer vorig weekend tijdens de optredens van de Toppers.

Nadat zijn Twitteraccount was volgelopen met mooie reacties, besloot Jeroen afgelopen week het nummer te koop aan te bieden. Binnen 1,5 uur stond zijn versie van ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ bovenaan de iTuneslijst. Nu zegt dat niet zoveel, want daar sta je al met een paar honderd downloads. De aantallen van Jeroen spreken echter boekdelen: ruim 1000 op de eerste dag.

theaterlied

‘Mag Ik Dan Bij Jou’ was in januari 2010 het openingsnummer uit de theatershow Hete Vrede van Claudia de Breij. In de voorstelling, die speelt in 2060, kijkt ze terug op de huidige tijd, en vraagt zich af of ze goed of fout was en wat het criterium is. Dit aan de hand van de vraag van haar kleinzoon.‘Mag Ik Dan Bij Jou’ is een liedje, waarin het gaat om betrouwbaar versus vertrouwen.

In september 2010 kreeg Claudia voor Hete Vrede de Poelifinario, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. De jury noemde de show intelligent bedacht, fraai van vorm en hilarisch van toonzetting.

platina

In november 2010 verscheen het album Wat Ik Zeker Weet, met alle liedjes uit Hete Vrede, dus ook ‘Mag Ik Dan Bij Jou’, dat al snel het populairste liedje was. In mei 2011 kwam het nummer beschikbaar als download en is sindsdien meer dan 30.000 keer gedownload, goed voor een platinaplaat. Voor velen is ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ een lied dat troost biedt.

52 keer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’

De hoogste plaats voor ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ was een tweede, op 1 februari 2014. Zal Jeroen van der Boom die positie kunnen evenaren of zelfs overtreffen met zijn versie? Vrijdag weten we het! Qua aantal weken zal dat nooit lukken, want met de hernieuwde binnenkomst op #95, staat ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia nu al voor de 52e week genoteerd!