zaterdag 10 juni 2017

Pinkpopflits: de invloed van Pinkpop op de hitlijsten neemt af

Vorig weekend vond in Landgraaf de 48e editie van het Pinkpop festival plaats. De eerste dag waren er 31.000 dagkaarten verkocht. Op de Pinksterdagen zelf zijn er 31.000 (weekendkaarten) + 12.000 (dagkaarten) verkocht. Sinds jaren was het festival niet volledig uitverkocht.

Lag dat aan de line-up, veel bekenden (Crystal Fighters, Green Day), weinig vernieuwend (Kings of Leon, Kaiser Chiefs) of teveel jeugdpop (Justin Bieber)? In ieder geval had iedereen er (al vooraf) een mening over.
In dit item kijken we niet naar oorzaken, maar het gevolg. Ofwel welke Pinkpopacts hebben (goed) gescoord na hun optreden vorig weekend in Landgraaf? Dat doen we aan de hand van dag én weeknoteringen van singles, albums en DVD’s. Overigens zijn we wat ‘makkelijk’ met de Pinkpopartiesten omgesprongen. Als hij/zij meedoet op een nummer van een ander, hebben we dat nummer ook meegenomen in het overzicht. Misschien heeft de Pinkpopartiest  dat nummer ook wel gezongen.

meten over 2 weken

Voor deze analyse kijken we niet uitsluitend naar de lijsten in de week na Pinkpop, maar ook naar die van de week daarvoor. In de weken voor het festival is er veel aandacht voor in de media en dat vertaalt zich dan ook al in een stijging van de verkopen.
De meting loopt van week 21 – week 23. We kijken naar de Album Top 100, de Bubbling Under Album Top 100, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums én voor het eerst de Vinyl 33. Daarnaast de Single Top 100 en de Bubbling Under Single Top 100. En tenslotte de DVD Muziek Top 30 en de Dutch Dance Top 30.

Voor week 23 nemen we daarbij ook nog de tweedaagse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

invloed Pinkpop neemt af op verkoop

Stonden er de afgelopen jaren ruim twintig albums van Pinkpop acts in de Album Top 100, dit jaar zijn het er slechts negen, waarvan twee op herhaling. De noteringen van alle Pinkpopacts vind je terug in dit overzicht. We lopen nu langs een paar acts die in één of meerder lijsten winst hebben geboekt bij het optreden vorig weekend.

-          Album Top 100

#20 (30) Justin Bieber: Purpose
#28 (37) Chef’Special: Amigo
#86 Kings of Leon: Walls (op herhaling)
#91 My Baby: Prehistoric Rhythm (op herhaling)

-          Vinyl 33

#3 Live: The Distance To Here (uit 1999)
#4 Live: Secret Samadhi (uit 1997)
De Amerikaanse groep Live stond voor de zevende keer op Pinkpop

-          Single Top 100

#18 (25) Anne-Marie: Ciao Adios
#58 (74) James Arthur: Say You Won’t Let Go
#92 Rag ’n Bone Man: Human (op herhaling)

goud voor Amigo

Vanwege het ontbreken van voldoende streams kreeg de single ‘Amigo’ van Chef’Special geen notering in de Single Top 100. In totaal is het nummer zo’n 450.000 keer gestreamd, wat zo’n 3000 downloads oplevert (450.000/150). Toch kregen de Cheffies afgelopen weekend uit handen van 3FM dj Michiel Veenstra een gouden plaat uitgereikt. Aangezien je daar minimaal 20.000 stuks voor moet hebben verkocht, danken ze deze gouden plak dan ook vooral aan de download van ‘Amigo’, die in augustus 2016 uitkwam.

Foo Fighters in 2018?

Volgend jaar is het Pinkpop festival niet met Pinksteren, maar in het weekend van 15-17 juni. Organisator Jan Smeets heeft de headliners (die het geld moeten verdienen voor de andere acts) al binnen, maar wil daar nog niets over kwijt. We gokken dat Foo Fighters daar toch wel onder zullen zitten, want die hebben nog wat goed te maken na het afzeggen in 2015. Zanger gitarist Dave Grohl brak toen zijn kuitbeen tijdens een concert in Zweden.

vrijdag 9 juni 2017

Hitflits: Lil’ Kleine houdt Roger Waters ver van de eerste plaats en Sgt. Pepper twee keer genoteerd

Met Is This The Life We Really Want? ging hij voor zijn derde #1-notering. Maar uiteindelijk moet de Britse muzikant Roger Waters genoegen nemen met een tweede plaats voor zijn vijfde studioalbum. Daarmee komt het aantal top 10-noteringen voor de voormalige bassist en zanger van Pink Floyd, op drie
The Pros And Cons Of Hitch Hiking (in 1984) en Amused To Death (in 1992), blijven nu zijn enige twee #1-albums. Overigens scoort Waters toch een #1-notering deze week, want Is This The Life We Really Want? is de nieuwe #1 in de Vinyl 33.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: Alleen (tweede week op #1)
2. EW  Roger Waters: Is This The Life We Really Want? (op bijna 43%)
3. EW  Jannes: Gevoel Van Samen Zijn
4. (2)   the Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
5. (3)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)

Beatles twee keer genoteerd of toch niet

Vorige week ging het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van the Beatles op herhaling op de tweede plaats. Ter gelegenheid van het album dat 50 jaar geleden verscheen, is er een speciale jubileumeditie van verschenen.

De Nederlandse groep the Analogues heeft de nummers van het album van the Beatles natuurgetrouw nagespeeld én wat the Beatles nalieten, live gespeeld!
Het album van the Analogues komt binnen op de negende plaats. Daarmee staan er dus twee albums met exact dezelfde titel in de top 10 van de Album Top 100. Dat op zich is al bijzonder, maar wat het ook nog uniek maakt, is dat het om exact dezelfde nummers gaat. En dat is nog nooit eerder voorgekomen! De cover en het origineel, beide in dezelfde week.

Over naar de andere eerste weeks noteringen:
#7 U2: The Joshua Tree – 30th Anniversary Edition
#11 Dua Lipa: Dua Lipa        
#12 Alt-J: Relaxer
#15 Halsey: Hopeless Fountain Kingdom
#42 Stichting Opwekking: Opwekkingsliederen 41
#43 Dan Auerbach: Waiting On A Song
#45 All Time Low: Last Young Renegade
#73 Donnie: Bfmijt

SINGLES

Wat Lil’ Kleine vorig jaar niet lukte, langer dan één week gelijktijdig met een single (‘Niet Omdat Het Moet’ feat. Ronnie Flex) en een album (WOP!) op #1 staan, lukt hem dit jaar wel. Zijn album Alleen voert voor de tweede week de Album Top 100 aan en de single ‘Krantenwijk’ feat. Boef blijft de bovenste beste in de Single Top 100. Daarnaast houden de andere tien tracks van Alleen een notering in de singlelijst.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk (tweede week op #1)
2. (2)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (op bijna 11%)
3. (5)   SBMG: 4x Duurder (incl. de remx)
4. (3)   Lil’ Kleine: Alleen
5. (4)   Ronnie Flex feat. Boef: Comedy Again

Geen nieuwelingen bij de bovenste tien, dus gaan we snel over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#54 Major Lazer feat. Travis Scott, Camila Cabello & Quavo - Know No Better
#73 Axwell Λ Ingrosso - More Than You Know
#83 Maan: Jij Bent De Liefde
#94 Fifth Harmony feat. Gucci Mane: Down

Vorig weekend vond in Landgraaf de 48e editie plaats van .Pinkpop, het oudste popfestival op het Europese vaste land. Een aantal van de 56 acts die daar optraden over de drie dagen van het festival, hebben (enig) voordeel van hun optreden, waaronder albums van Justin Bieber, Chef’Special, Kings of Leon en My Baby en singles van Anne-Marie en Rag ‘n’Bone Man. Een compleet overzicht, mét dagstanden, kun je in de loop van dit weekend tegemoet zien

maandag 5 juni 2017

Megaman bij week 22 – 3 juni 2017

‘Krantenwijk’ verslaat ‘Despacito’ nipt

En verder in deze Megaman:
-          Martin Garrix helpt Troye Sivan aan grootste hit
-          Congolees-Haagse rapper maakt zijn debuut
-          Wie zingt er op ‘Hunter’van Galantis? wij weten het!
-          dist Katy Perry Taylor Swift?
-          James Blunt houdt ook van dance

Vrijdag meldden we in de Hitflits dat Alleen, het #1-album geen verrassing was en dus ook de #2 voor Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van the Beatles niet. Wat er verder nog meer gebeurde in de Album Top 100, staat in de Albumflitsen van zaterdag te lezen.

Afgelopen weekend vond de 48e editie van het Pinkpop festival plaats. Wat de invloed van de optredens op de lijsten is, lees je aanstaande vrijdag.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Krantenwijk’ verslaat ‘Despacito’ nipt

#1 Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk
     *** hoogste eerste weeks ***

Al vanaf de release van Alleen, het tweede album van Lil’ Kleine, bleek ‘Krantenwijk’ het populairste nummer te zijn. Toen was het zaak dit vast te houden, want er moest nog een extra hobbel worden genomen: ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber.
De gehele week bleef ‘Despacito’ de bovenste beste in de voorlopige Single Top 100. Pas op de laatste dag, de vrijdag, gaf ‘Despacito’ zich gewonnen en pakte ‘Krantenwijk’ van Lil’ Kleine feat. Boef de eerste plaats, met een overwicht van slechts 2%!

Naast ‘Krantenwijk’ feat. Boef krijgen alle tien overige tracks van Alleen een notering. Dat zijn de volgende:
#3 (5) Alleen
#8 Halen en Trekken feat. Jonna Fraser
#10 Liegen Voor Jou
#13 (14) Succesvol
#14 Kleine Jongen
#15 Commotie
#17 Volume
#21 Vliegtuig
#24 Nooit Meer / Ooit Weer
#32 Wat Een Tijd Om Te Leven

Net als op WOP! in 2016 bevat Alleen ook elf tracks, die alle een notering krijgen in de Single Top 100. Alleen is het negende album die dat lukt. Lil’ Kleine is wel de eerste artiest die dat twee keer achter elkaar flikt. Met dank aan de stream natuurlijk.

‘Krantenwijk’ feat. Boef is na ‘Drank En Drugs’ en ‘Niet Omdat Het Moet’, beide vorig jaar met Ronnie Flex, de derde #1-notering voor Lil’ Kleine. Voor Boef is het na ‘Habiba’ (in maart en april) zijn tweede #1-hit.

Martin Garrix helpt Troye Sivan aan grootste hit

#29 Martin Garrix & Troye Sivan: There For You

In één klap scoort Troye Sivan Mellet met ‘There For You’ zijn grootste hit. Mellet, geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika, scoorde nog maar twee keer eerder. Met ‘Happy Little Pill’ (#85 in 2014) en met ‘Youth’ (#78 in 2016). Er zat dus al vooruitging in. ‘There For You’ maakte Mellet met onze eigen Martijn Gerard Garritsen ofwel Martin Garrix. Wellicht dat het nummer de springplank wordt voor Mellet, vandaag maandag 22 jaar geworden, naar nog groter succes.

geen Justin Bieber weer

Afgelopen zaterdag stond Martin Garrix op de Mainstage van het Pinkpop festival in Landgraaf. Even daarvoor had zijn vriend Justin Bieber zijn optreden afgerond. Jan Smeets, directeur van Pinkpop zei over dat optreden: “Het was afschuwelijk, meer een act voor op het Songfestival. Bovendien jammer dat er geen samenwerking was tussen Garrix en Bieber op het podium. Er was tijd voor gereserveerd, maar ik geloof dat Justin Bieber toen al lang weer vertrokken was.”

maar wel Martin Garrix

Over Martin Garrix niets dan lovende woorden: Smeets: “De show was een stuk beter. Daarnaast blijkt deze jongen ontzettend aardig te zijn. Wat een leuke vent, heel nuchter en alle tijd voor een praatje. Ik zou hem zo als zoon willen!” Het optreden van Justin Bieber was het enige optreden dat volledig was uitverkocht, maar kostte dan ook een getal met zes nullen.

Congolees-Haagse rapper maakt zijn debuut

#79 LouiVos feat. Bartofso & Mula B: Fransman

Het jaar is nog niet halverwege, maar LouiVos is met ‘Fransman’ dit jaar al aan zijn zesde notering toe. Voor 2017 was hij nog een grote onbekende in Megaland. Dat wil zeggen onder die naam, want als Louis had hij er in 2016 al drie hits opzitten. En dus is ‘Fransman’ feat. Bartofso & Mula B in totaal zijn negende notering. Op zeven daarvan werkte hij samen met Mula B, zo ook op ‘Fransman’.

Congolees-Haagse rapper

Op ‘Fransman’ maakt een nieuwe rapper zijn entree: Bartofso. Hoewel nieuw is niet helemaal waar, want Bartofso werkte mee aan de mixtape W.W.Nation van Wilde Westen dat in maart de tweede plaats veroverde in de Album Top 100. Bartofso De Akkabouz is een rapper afkomstig uit Kinshasa, Congo, die zijn nummers uitbrengt op het Haagse platenlabel het Wilde Westen.

Wie zingt er op ‘Hunter’? wij weten het!

#80 Galantis: Hunter

Statistisch gezien wordt ‘Hunter’ van het Zweedse duo Galantis een grote hit. Iedere oneven notering is het raak. Dat begon met ‘Runaway (U & I)’ begin 2015 drie weken op de derde plaats. Opvolger ‘Peanut Butter Jelly’ kwam dat jaar niet verder dan de 81e plaats. Vervolgens bereikte ‘No Money’ in juni 2016 de zesde plaats. ‘Love On Me’ met Hook ’n Sing kwam eind december niet verder dan de 29e plaats, dus met ‘Hunter’ wordt het weer knallen voor Christian ‘Bloodshy’ Karlsson of Miike Snow en Linus Eklöw of Style of Eye.

welke zangeres?

‘Hunter’ wordt gezongen door een tot nu toe onbekende zangeres. Maar wij denken te weten wie het is. Chiara Hunter, geen grap, want dat is haar echte naam. Hunter, afkomstig uit Melbourne, Australië, was ook al te horen op ‘Rich Boy’, de vorige, wereldwijd geflopte, single van Galantis. Daarnaast werkte ze mee aan het album Wonderland van Take That.

dist Katy Perry Taylor Swift?

#82 Katy Perry feat. Nicki Minaj: Swish Swish

‘Swish Swish’ feat. Nicki Minaj, afgelopen week de 3FM Megahit, is na ‘Chained to the Rhythm’ feat. Skip Marley (#14 in maart) en ‘Bon Appétit’ feat. Migos (#41 in mei) de derde hitsingle dit jaar voor Katy Perry.

Alle drie nummers staan deze week genoteerd en zijn afkomstig van haar vijfde album Witness dat aanstaande vrijdag, 9 juni, uitkomt. De gelijknamige tour start op 7 september in de Amerikaanse staat Ohio en brengt de 32-jarige Perry op 28 mei 2018 (dus nog even geduld) naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

sample van een sample …

Swish Swish’, de 24e notering voor Katy Perry, is niet geheel een eigen nummer. Het nummer bevat een sample van ‘Star 69’ van Fatboy Slim (#85 in 2001). Maar ook Norman Cook, echte naam van Fatboy Slim, had het niet helemaal van zichzelf, maar van Roland Clark en zijn nummer ‘I Get Deep’ uit 2000.

dingetje?

Sinds het nummer ‘Bad Blood’ van Taylor Swift uit 2014, schijnt er een dingetje te zijn tussen haar en Katy Perry. In ‘Bad Blood’, dat gaat over het verliezen van een vriendschap, zingt Taylor over een vrouwelijke muzikant die tijdens één van haar tournees, haar mensen probeerde te ronselen en zo de tour te saboteren. Hoewel Taylor nooit heeft gezegd om wie het ging, is het voor Perry duidelijk dat het om haar ging.
En dus wat doen twee volwassen mensen? Die vechten hun verschillen uit in een liedje. Volgens Perry is ‘Swiss Swiss’ een anti pestlied en ja, ‘er is een dingetje tussen mij en Taylor. Maar aangezien zij is begonnen, moet zij het ook maar oplossen’. Lekker puh! Ook Nicki Minaj schijnt ‘Swish Swish’ te gebruiken om een dingetje met rapster Remy Ma uit te vechten.

herdenkingsconcert

Afgelopen zondag was Katy Perry één van de vrienden van Ariana Grande tijdens het ‘One Love Manchester’ concert. Dit concert, ter nagedachtenis aan de 22 doden na het concert van Grande twee weken geleden, werd live uitgezonden door zo’n 50 tv-stations, waaronder NPO 3. Morgenavond, dinsdag 6 juni, zendt 3FM het concert nogmaals uit. Perry zong die avond de nummers ‘Part Of Me’’ en ‘Roar’.

James Blunt houdt ook van dance

#86 Robin Schulz feat. James Blunt: OK

Die James Blunt weet toch elke weer te verrassen. Terwijl velen dachten/hoopten dat hij nooit meer muziek zou maken, verscheen onlangs zijn vijfde studioalbum The Afterlove (#10 in april), het eerste in vier jaar. En nu verrast de Britse zanger ons met ‘OK’, een dancenummer dat hij maakte met de Duitse dj Robin Schulz. ‘OK’ is afkomstig van Uncovered, het derde album van Schulz. Nee, van James Blunt ben je nog lang niet af!