zaterdag 10 juni 2017

Pinkpopflits: de invloed van Pinkpop op de hitlijsten neemt af

Vorig weekend vond in Landgraaf de 48e editie van het Pinkpop festival plaats. De eerste dag waren er 31.000 dagkaarten verkocht. Op de Pinksterdagen zelf zijn er 31.000 (weekendkaarten) + 12.000 (dagkaarten) verkocht. Sinds jaren was het festival niet volledig uitverkocht.

Lag dat aan de line-up, veel bekenden (Crystal Fighters, Green Day), weinig vernieuwend (Kings of Leon, Kaiser Chiefs) of teveel jeugdpop (Justin Bieber)? In ieder geval had iedereen er (al vooraf) een mening over.
In dit item kijken we niet naar oorzaken, maar het gevolg. Ofwel welke Pinkpopacts hebben (goed) gescoord na hun optreden vorig weekend in Landgraaf? Dat doen we aan de hand van dag én weeknoteringen van singles, albums en DVD’s. Overigens zijn we wat ‘makkelijk’ met de Pinkpopartiesten omgesprongen. Als hij/zij meedoet op een nummer van een ander, hebben we dat nummer ook meegenomen in het overzicht. Misschien heeft de Pinkpopartiest  dat nummer ook wel gezongen.

meten over 2 weken

Voor deze analyse kijken we niet uitsluitend naar de lijsten in de week na Pinkpop, maar ook naar die van de week daarvoor. In de weken voor het festival is er veel aandacht voor in de media en dat vertaalt zich dan ook al in een stijging van de verkopen.
De meting loopt van week 21 – week 23. We kijken naar de Album Top 100, de Bubbling Under Album Top 100, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums én voor het eerst de Vinyl 33. Daarnaast de Single Top 100 en de Bubbling Under Single Top 100. En tenslotte de DVD Muziek Top 30 en de Dutch Dance Top 30.

Voor week 23 nemen we daarbij ook nog de tweedaagse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

invloed Pinkpop neemt af op verkoop

Stonden er de afgelopen jaren ruim twintig albums van Pinkpop acts in de Album Top 100, dit jaar zijn het er slechts negen, waarvan twee op herhaling. De noteringen van alle Pinkpopacts vind je terug in dit overzicht. We lopen nu langs een paar acts die in één of meerder lijsten winst hebben geboekt bij het optreden vorig weekend.

-          Album Top 100

#20 (30) Justin Bieber: Purpose
#28 (37) Chef’Special: Amigo
#86 Kings of Leon: Walls (op herhaling)
#91 My Baby: Prehistoric Rhythm (op herhaling)

-          Vinyl 33

#3 Live: The Distance To Here (uit 1999)
#4 Live: Secret Samadhi (uit 1997)
De Amerikaanse groep Live stond voor de zevende keer op Pinkpop

-          Single Top 100

#18 (25) Anne-Marie: Ciao Adios
#58 (74) James Arthur: Say You Won’t Let Go
#92 Rag ’n Bone Man: Human (op herhaling)

goud voor Amigo

Vanwege het ontbreken van voldoende streams kreeg de single ‘Amigo’ van Chef’Special geen notering in de Single Top 100. In totaal is het nummer zo’n 450.000 keer gestreamd, wat zo’n 3000 downloads oplevert (450.000/150). Toch kregen de Cheffies afgelopen weekend uit handen van 3FM dj Michiel Veenstra een gouden plaat uitgereikt. Aangezien je daar minimaal 20.000 stuks voor moet hebben verkocht, danken ze deze gouden plak dan ook vooral aan de download van ‘Amigo’, die in augustus 2016 uitkwam.

Foo Fighters in 2018?

Volgend jaar is het Pinkpop festival niet met Pinksteren, maar in het weekend van 15-17 juni. Organisator Jan Smeets heeft de headliners (die het geld moeten verdienen voor de andere acts) al binnen, maar wil daar nog niets over kwijt. We gokken dat Foo Fighters daar toch wel onder zullen zitten, want die hebben nog wat goed te maken na het afzeggen in 2015. Zanger gitarist Dave Grohl brak toen zijn kuitbeen tijdens een concert in Zweden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten