zondag 11 juni 2017

Albumflitsen bij week 23 - 10 juni 2017

Afgelopen vrijdag hield Lil’ Kleine met zijn album Alleen de Britse muzikant Roger Waters ver van de eerste plaats met diens album Is This The Life We Really Want? Daarnaast bleken er twee versies van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band in de albumlijst te staan, een unicum. En tenslotte viel het aantal noteringen van Pinkpopacts zwaar tegen. Maar wat gebeurde er nog meer in de Album Top 100? Je leest het hier in de Albumflitsen.

#3 Jannes: Gevoel Van Samen Zijn
Jannes Wolters (Emmen, 26 juni 1973) bracht in 1999 zijn eerste single ‘Ben Jij Bij Me’ uit dat een piratenhit werd en hem de bijnaam ‘Koning van de piraten’ opleverde. Landelijk brak Jannes door met ‘Ga Maar Weg’ (#50 in 2002). 2002 ziet Jannes dan ook als de echte start van zijn carrière, dit jaar dus 15 jaar geleden. Dat jubileum viert de zanger op 7 oktober met een concert in het Gelredome in Arnhem.
Gevoel Van Samen Zijn is zijn achttiende album, waarop naast 12 nieuwe liedjes ook 3 oudere  nummers uit zijn beginperiode staan, in een nieuwe uitvoering. De nieuwe liedjes zijn weer geschreven door Emile Hartkamp en Norus Padidar. En net als Onderweg Naar Jou komt het album binnen op de derde plaats, waarmee Jannes zijn veertiende top 6-album scoort.

#7 U2: The Joshua Tree – 30th Anniversary Edition
Hoewel het bij zowel Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van the Beatles als The Joshua Tree van U2 om jubileumedities gaat, kreeg het album van the Beatles vorige week geen nieuwe entry, maar dat van U2 deze week wel. In de Britse albumlijst worden beide jubileumuitgaven niet als een nieuw album beschouwd en gaan dus beide op herhaling. Waarom wijkt Nederland daar dan van af?

The Joshua Tree was in 1987 het vijfde studioalbum van de Ierse groep U2. Na het succes van The Unforgettable Fire (#1 in 1984), werden opnieuw Brian Eno en Daniel Lanois  gevraagd voor de productie. Gedurende een jaar werkten ze aan het album, dat opgenomen werd in studio’s in Ierland.
Het album leverde drie hitsingles op: ‘With Or Without You’ (#2), ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ (#3) en ‘Where The Street Have No Name’ (#6), allen in 1987. Met twaalf weken op de eerste plaats is het album nog steeds het meest succesvolle album van de groep in Nederland. Wereldwijd zijn er zo’n 25 miljoen van The Joshua Tree verkocht. In 2007 verscheen The Joshua Tree (20th Anniversary), dat de 28e plaats bereikte.

#11 Dua Lipa: Dua Lipa
Niet minder dan 16 (!) producers bemoeiden zich met Dua Lipa, het debuutalbum van de Britse zangeres, met Kosovaarse roots, Dua Lipa. Misschien is het album daarom al twee keer is uitgesteld, eind september 2016 en februari 2017. Tja, het is een hele tour al die producers in jouw platenstudio te krijgen. Je zou dan verwachten dat ‘Scare To Be Lonely’, haar huidige top 3-hit met Martin Garrix, er ook op zou staan, maar nee. Wel haar twee andere hits: ‘Be The One’ en ‘Hotter Than Hell’, want ook ‘No Lie’ met Sean Paul (#14 in februari) ontbreekt.

#12 Alt-J: Relaxer
Alle drie albums van Alt-J scoren met de factor 6. An Awesome Wave kwam in 2012 tot de achttiende plaats (3x6), This Is All Yours pakte in 2014 de zesde plaats (1x6) en Relaxer komt deze week binnen op de twaalfde plaats (2x6). Alt-J staat voor het Britse drietal Joe Newman, Thom Sonny Green en Gus Unger-Hamilton. Relaxer, dat net als de twee vorige albums, geproduceerd door Charlie Andrew (Matt Corby, Clive Langer), bevat slechts acht nummers, waarvan vier vijf minuten of langer duren.

#15 Halsey: Hopeless Fountain Kingdom
Single ‘Now Or Never’, valt qua notering nog wat tegen. Het nummer staat na vier weken nog niet hoger dan de 84e plaats. Het nummer is de eerste single van Hopeless Fountain Kingdom, het tweede album van de Amerikaanse zangeres Halsey, dat binnenkomt op de vijftiende plaats. Badlands in 2015 kwam binnen op de vijfde plaats.
Na het succes met de #1-hit ‘Closer’ met the Chainsmokers in 2016, wil iedereen wel met de als Ashley Nicolette Frangipane in Washington, New Jersey geboren Halsey, werken. Voor  Hopeless Fountain Kingdom schreef Halsey nummers met onder meer Abel Tesfaye (= the Weeknd), Eric Frederic (Robin Schulz, Robin Thicke) en Greg Thurston (Adele, Ellie Goulding).

#42 Stichting Opwekking: Opwekkingsliederen 41
Jaarlijks wordt in het derde weekend van maart in conferentiecentrum De Kroeze Danne in Ambt Delden een zangfestijn gehouden. Ook dit jaar, op 24, 25 en 26 maart, zongen de deelnemers, begeleid door een band onder leiding van Elisa Krijgsman, de nieuwste opwekkingsliederen 796-807.

#43 Dan Auerbach: Waiting On A Song
Je kon er natuurlijk opwachten. Dan Auerbach, zanger van the Black Keys en actief als producer van onder andere Michael Kiwanuka en Lana Del Rey, komt met een soloalbum, Waiting On A Song. Maar de kenner weet natuurlijk allang dat Auerbach al eerder een album uitbracht, Keep It Hid in 2009, dat echter aan onze aandacht is ontsnapt.

Voor Waiting On A Song heeft Auerbach aardig wat uit de kast getrokken. Aan het album, opgenomen in Nashville, de thuisstad van zijn band the Black Keys, werkten zo’n twintig muzikanten mee. Daaronder niet de minsten. Wat te denken van John Prince, Mark Knopfler en Duane Eddy.

#45 All Time Low: Last Young Renegade
Sinds 2009 hebben de Nederlandse fans de Amerikaanse rockband All Time Low in de armen gesloten. Sindsdien krijgt ieder album van het kwartet een notering in onze albumlijst. All Time Low begon in 2003 op school als coverband van Blink-182. Nog voor het einde van het laatste studiejaar had de band een platencontract op zak. Last Young Renegade is hun zevende studioalbum.

#73 Donnie: Bfmijt
In 2015 was de in Amsterdam, maar met Zweedse roots, geboren Donnie (echte naam Donald Scloszkie) nog niet echt bekend en flopte zijn album Mannelogie. Vervolgens bracht de rapper een aantal mixtapes uit, waarvan Loei Ordinair vorig jaar een weekje op #99 stond. Op zijn tweede album Bfmijt, dat geproduceerd werd door Bas Bron van de Jeugd van Tegenwoordig, staat het nummer ‘180 Linkerbaan’ dat hij maakte met darter Raymond van Barneveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten