vrijdag 13 december 2013

Hitflits: twaalfde #1 dankzij The voice of Holland

Dat de nieuwe #1 een nummer uit The voice of Holland zou worden, was deze week al snel duidelijk. De vraag was alleen nog welke. Zou het Julia van der Toorn, na ‘Oops! … I did it again’ (#1 in september), opnieuw lukken de eerste plaats te pakken met haar versie van ‘All of me’ van John Legend? Of wordt het een nieuw talent? Julia moet nog even wachten op haar tweede #1-hit, want zij komt pas binnen op #9. 
De winst wordt deze week gepakt door de 19-jarige Cheyenne Herdigein ofwel Cheyenne Toney zoals ze zich noemt. Tijdens de vierde live show een week geleden, zong zij ‘Formidable’ van Stromae, maar dan in het Nederlands. ‘Formidable’ is de twaalfde #1 dankzij The voice of Holland.

TOP 3

1 E.W. Cheyenne Toney: Formidable
2  (6)   John Legend: All of me
3 (15)  Stromae: Formidable

Vorige week steeg ‘All of me’ van John Legend al door naar #6, waarmee hij zijn grootste hit scoorde, drie plaatsen hoger dan ‘Save room’ uit 2006. Deze week stijgt ‘All of me’ zelfs door naar de tweede plaats. Wat Legend natuurlijk mede te danken heeft aan de versie die Julia van der Toorn in The voice of Holland zong, die binnenkomt op #9.

‘Happy’ van Pharrell Williams zakt naar de vierde plaats en is nu definitief van de eerste plaats verdreven.

Twee weken geleden binnen op #10, vorige week gezakt naar #14, maar deze week doorgestegen naar de vijfde plaats, is ‘Habibi I love you’ van Chawki feat. Pitbull & Do.

Naast de noteringen van Cheyenne Toney (#1) en Julia van der Toorn (#9), levert de vierde live show nog vier nieuwe hits op, waarmee het totaal aantal Voice-hits deze week op acht komt:
#34 Wudstik: Laat me
#69 Jill Helena: Onderweg
#84 Shirma Rouse: End of the road
#98 Jennifer Lynn: Zombie
Julia van der Toorn staat ook nog genoteerd met ‘Man down’ (op #97 van #43) en ‘Oops! … I did it again’ (op herhaling op #73). Vanavond is de halve finale waarin de acht kandidaten een kerstnummer zullen zingen. De vier die overblijven zingen dan nog hun lied voor de finale van volgende week.

Het restant eerste weeks noteringen ziet er als volgt uit:
#13 Byentl: Hoo hoo Christmas
#21 Justin Bieber feat. Chance the rapper: Confident, tiende en laatste single in even zoveel weken en in totaal zijn twaalfde notering dit jaar, een record
#71 Jamai: Wake me up, derde coverversie van #1-hit van Avicii
#77 Diana Dekkers: Ik wil jou niet meer
#82 Henny Thijssen: Zonder problemen

Onder bovenstaande noteringen zit één nieuw kerstnummer. Daar blijft het niet bij, want de oudjes doen het nog steeds best, want op herhaling gaan:
#41 Mariah Carey: All I want for Christmas (9de run)
#44 Henk Dissel: Kerstmis
#68 Wham!: Last Christmas (16de run!)
#79 B-yentl & Daughter: No X-mas without you
#93 Chris Rea: Driving home for Christmas (6de run)

Nelson Mandela

In de tweede week stijgt ‘Ordinary love’ van U2 van 16 naar #6, waarmee de Ierse groep hun 31e top 10-notering scoort. Het nummer is een eerbetoon aan Nelson Mandela, en geschreven voor de film ‘Mandela-long walk to freedom’, waarvan de soundtrack binnenkomt op #83*.

Naast ‘Ordinary love’ van U2 staat er nog een nummer in de singlelijst dat over Nelson Mandela gaat: ‘Nelson Mandela’ van Special A.K.A., dat op herhaling gaat op #94. Dit is te danken aan alle (media)aandacht rond het overlijden van Nelson Mandela, een week geleden. Jerry Dammers van de Britse band the Specials had het nummer in 1983 geschreven nadat hij naar een anti-apartheid concert in Londen was geweest. Het nummer was een protest tegen de gevangenschap van Mandela, die sinds 12 juni 1964 een levenslange gevangenis uitzat op Robbeneiland in Zuid-Afrika. In 1984 bereikte het nummer de negende plaats.

ALBUMS

TOP 3

1  (1)   Marco Borsato: Duizend spiegels (derde week)
2  (4)   Nick & Simon: Christmas with … Merry Xmas Everybody, morgenmiddag is het duo een uur lang te gast in TROS Muziekcafé op Radio 2
3 (12)  Charles Aznavour: Het allerbeste van, na ‘A tapestry of dreams’ (#10 in 1974), is het zijn tweede top 10-notering en tevens hoogste

De eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#17 Edwin Jongedijk: Morn is ’t weer licht
#35 Neil Young: Live at the Cellar Door
#51 Original soundtrack / Howard Shore: The Hobbit – The desolation of Smaug
#77 Rita Reys: Young at heart
#92 André Rieu and his Johann Strauss Orchestra: The Christmas collection, omvat 2 DVD’s + 2 cd’s: ‘December lights’ (#24 in 2012) en ‘The Christmas I love’ (uit 2011)
#93 Boston: Life, love & hope
#94 R. Kelly: Black panties
#97 Original soundtrack: Mandela: Long walk to freedom

Tot zover deze Hitflits. Morgen staan, voor de laatste keer dit jaar, de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM. Na het weekend melden we ons weer met de Megaman, met  ondermeer het record aantal hits in één hitjaar door een nog levende artiest. De volledige lijsten staan op Dutch Charts.

zondag 8 december 2013

Megaman bij week 49 – 7 december 2013

Welkom bij de Megaman, waarin Pharrell Williams voor de laatste keer ‘happy’ mag zijn, U2 eerbetoon brengt aan Nelson Mandela, Stylist zanger helpt aan hit en Bastille dj’s opsluit.  Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

In de albumsnippers lees je onder andere dat de top 3 sinds een jaar weer muurvast zit. Hoe dat komende week is, weten we vrijdag. Dan zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer!

laatste week voor ‘Happy’

Pharrell Williams: Happy (1)                      *** vierde week op #1 ***

Voor de derde keer stijgt ‘Happy’ van Pharrell Williams naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het zal echter ook de laatste week bovenaan zijn. Concurrentie is er in de vorm van halve finale kandidaat in The voice of Holland Cheyenne Toney met ‘Formidable’, maar vlak ook ‘Ordinary love’ van U2 niet uit. Voor deze week mag Pharrell nog even ‘Happy’ zijn, voor de vierde week inmiddels.

U2 brengt eerbetoon aan Nelson Mandela

U2: Ordinary love (16)         *** hoogste eerste weeks ***

Het is wel een beetje wrang. Afgelopen donderdagavond, de avond dat de film ‘Long walk to freedom’, over het leven van Nelson Mandela in première ging, kwam het bericht dat de voormalige Zuid-Afrikaanse president op 95-jarige leeftijd was overleden. De download van ‘Ordinary love’, een eerbetoon van U2 aan Mandela en gemaakt voor de film, schoot  vervolgens naar de eerste plaats van de downloadlijsten. Het gevolg: een #16-positie voor ‘Ordinary love’ in de Single Top 100.

‘Ordinary love’ schreef de Ierse band op verzoek van filmproducer Harvey Weinstein voor de film ‘Long walk to freedom’, over het leven van Nelson Mandela. Zanger Bono en Mandela  konden het goed met elkaar vinden. Bono: “Mandela was een icoon omdat hij humor had en nederig was. Ook was Mandela in staat om compromissen te sluiten. Hij was een voorbeeld voor mij. Als activist heb ik gedaan wat Nelson Mandela me al van jongs af aan vertelde. Hij heeft een behoorlijke impact gehad op mijn leven.”
Bono was betrokken bij het album ‘Sun city against Apartheid’ van diverse artiesten, tegen de raciale verschillen die tot het begin van de jaren ’90 heersten in Zuid-Afrika. Het album was bedoeld om de culturele boycot van Zuid-Afrika uit de weg te gaan.

Daarnaast zette Mandela zich in voor meer openheid over de ziekte AIDS. In eigen kring had hij deze ziekte onder ogen gezien, met het overlijden in 2005 van zijn zoon Makgatho Mandela. Kort na diens overlijden belegde hij een persconferentie en zei “Dit is de enige manier waarop dit een gewone ziekte zal worden, net zoals tbc en kanker.”

Martin Garrix kan oudere generatie nog wel wat leren

Martin Garrix & Jay Hardway: Wizard (17)

Over twee weken maken we de jaarlijst op van 2013. Je kunt het dan allemaal lezen in de speciale Megajaarman die rond de kerst verschijnt. Daarin zal zeker Martin Garrix langskomen, want hij scoorde met ‘Animals’ één van de grootste dancehits van dit jaar. In de Britse hitparade stond het nummer zelfs op de eerste plaats. ‘Wizard’, de opvolger, komt binnen op #17 en dat is de leeftijd van Garrix, die het nummer maakte met Jay Hardway.

Jay Hardway is het pseudoniem van de 22-jarige Jobke Heiblom (Drunen, 27 april 1991). Met muziek bezig zijn is net zo natuurlijk als ademen. Hardway leerde drummen en produceren. ‘Wizard’ is niet het eerste nummer dat hij maakte met Garrix. Eerder dit jaar namen de twee al het nummer ‘Error 404’ op.

Kersthits (1)

Nick & Simon: Best time of the year (50)

In december 2012 maakten we melding van een record dat Nick & Simon boekten door 345 weken onafgebroken in de wekelijkse Album Top 100 te staan. Sinds 13 mei 2006 stonden ze met één of meerdere albums genoteerd. We zijn precies een jaar verder en al die tijd staat het duo nog steeds met één of meerdere albums genoteerd, waardoor het record is aangescherpt en nu staat op 395 weken, ruim 7,5 jaar! ‘Christmas with … Merry X-mas everyone!’ op #4, is hun huidige notering die aan het record bijdraagt. Nick Schilder: “Dit record geeft weer zo’n waanzinnige kick; het is een bevestiging van de fans dat ze onze muziek waarderen.”
‘Christmas with … Merry X-mas everyone!’ heeft de eerste plaats nog niet bereikt, maar dat zou in de komende twee weken nog best kunnen gebeuren. Naast de gewone cd-versie is er ook een kerstpakket versie van uit, met daarin naast het album, 40 kerstkaarten, een kerstbal, een kerstmuts en een stickervel. ‘Best time of the year’ is de eerste single en tevens de titel van de kerstfilm ‘Midden in de winternacht’, die sinds 27 november in de bioscopen draait.  Aanstaande zaterdag, 14 december, is het duo een uur lang te gast in het TROS Muziekcafé.

Stylist helpt zanger aan hit

Gerard: Jongen van de handel (65)

Niet alleen zanger Gerard, ook zijn vriendin/vrouw Bianca Willems is van de handel. Zo kun je op haar Facebookpagina een Rivièra accessoire kerstpakket winnen. Moet je wel even de pagina van Jansen Totaal Wonen liken!

Zanger Gerard uit Apeldoorn groeide op met Nederlandstalige muziek en de accordeon, bespeeld door zijn opa, die samen met diens tweelingbroer optrad als het Duo Tweeling. In 2010 nam Gerard het nummer ‘Jongen van de handel’ op, geschreven door Frank van Etten. Het nummer deed weinig, maar staat nu weer in de belangstelling nadat stylist Roy Donders in zijn programma ‘Roy Donders Stylist van het zuiden’ op RTL5, het nummer tot zijn lijflied bombardeerde. Daarna werd het nummer veel gedownload met als gevolg binnen op #65.

Ariana Grande strooit met (kerst) nummers

Ariana Grande: Snow in California (93)

Wat Justin Bieber, Lady Gaga en Eminem kunnen, kan ik ook, zal Ariana Grande gedacht hebben. Genoemde artiesten brachten (en Bieber nog steeds), een aantal weken achter elkaar een nieuw nummer uit ter promotie van hun nieuwe album. Grande lanceert sinds 20 november iedere week tot aan kerst, een kerst/sfeersingle. ‘Snow in California’ (op #93) is na ‘Last christmas’ (#59) en ‘Love is everything’ (#89), de derde in de rij. Zoals je ziet worden de hits kleiner. Volgende week volgt ‘Santa Baby’.

Bastille sluit dj’s op

Bastille: Of the night (96)

Op woensdag 18 december treedt Bastille op in Leeuwarden en zal daarna de drie dj’s opsluiten in het Glazen Huis, waarmee de 10e editie van 3FM Serious Request begint. Bastille kennen we van de hits ‘Pompeï’ (#18 in juli) en ‘Things we lost in the fire’ (#72 in november). Voor ‘Of the night’ put Bastille uit twee oude hits: ‘Rhythm is a dancer’ van Snap! (#1 in 1992) en ‘The rhythm of the night’ van Corona (#5 in 1994). ‘Of the night’ is afkomstig van het album ‘All this bad blood’, een heruitgave (met extra’s) van ‘Bad blood’ (#46 in september).

Christina Aguilera neemt niet met iedereen een nummer op

A great big world and Christina Aguilera: Say something (100)

Op 5 november zongen A great big world and Christina Aguilera het nummer ‘Say something’ in de Amerikaanse versie van The voice, waarin zij coach is. Christina: “I’m only taking on projects that feel good to me and represent a purpose of the ‘here and now’ in my life, and that's what this song ‘Say something’ actually does for me.”

A great big world bestaat sinds 2012 en wordt gevormd door het Amerikaanse duo Ian Axel  en Chad Vaccarino. Ze kennen elkaar van de universiteit van New York, waar beide muziek studeerden. Ian zag wel potentieel in Chad, waarop ze samen nummers gingen schrijven. In 2010 bracht Ian Axel het soloalbum ‘This is the new year’ in eigen beheer uit, met nummers door beide geschreven. Het jaar daarop kreeg hij een platencontract en werd het album officieel uitgebracht.

Het nummer ‘Say something’ komt van dat album, maar dreigde in de vergetelheid te raken, totdat het in september van dit jaar werd gebruikt in So You Think You Can Dance en opnieuw werd uitgebracht, maar nu als A great big World. Christina Aguilera zag die uitzending en nam contact met de jongens op, want ze wilde het nummer met hen opnemen. Na een optreden in The voice en tijdens de American Music Awards, drie weken later, werd het nummer alsnog een hit. ‘Is there anybody out there?’, het debuutalbum van A great big world verschijnt begin 2014.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Deze week zijn de oudgedienden:

Justin Bieber: Change me (23)

Volgende week kunnen we een punt zetten achter de tien singles die Justin Bieber in eenzelfde aantal weken uitbrengt. ‘Change me’ is de voorlaatste en scoort wederom lager dan de voorgaande acht singles.

Julia van der Toorn: Man down (43)

Aanstaande vrijdag is de halve finale van The voice of Holland, waarin we zeker Julia van der Toorn zullen zien, want afgelopen vrijdag heeft Marco haar tijdens de vierde live show aan een halve finale plaats geholpen. ‘Man down’ (Rihanna, #4 in 2011), dat Julia zong in de derde live show, is na ‘Oops! … I did it again’ (#1 in september), haar tweede hit.

Kraantje pappie: Met z’n tweeën (57)

In februari 2014 verschijnt ‘Crane2’, opvolger van het album ‘Crane’ (#8 in 2012), van Kraantje pappie. Als opwarmertje is er alvast de single ‘Met z’n tweeën’, waarmee Alex van der Zouden, zoals hij echt heet, zijn vijfde notering scoort.

Alex: De nachten van mijn dromen (86)

In de Album Top 100 komt het album ‘Feest zonder grenzen’ binnen op #37, waarmee Alex Wielders zijn eerste notering scoort. Na ‘Kijk de zon eens schijnen’ (#80 in augustus) is ‘Als de nacht van mijn dromen’ de tweede hitsingle van het album.

Yes-R feat. Sidney Samson: Bubbels (98)

Zowel voor Yes-R als Sidney Samson is ‘Bubbels’ de eerste notering dit jaar. In 2012 scoorde Yes-R vier noteringen, wat echter geen record was, want dat boekte hij in 2005 met vijf hits. Samson stond vorig jaar ook met één nummer genoteerd. Zijn beste jaar was 2008 met drie noteringen.