zondag 8 december 2013

U2 brengt eerbetoon aan Nelson Mandela

U2: Ordinary love (16)         *** hoogste eerste weeks ***

Het is wel een beetje wrang. Afgelopen donderdagavond, de avond dat de film ‘Long walk to freedom’, over het leven van Nelson Mandela in première ging, kwam het bericht dat de voormalige Zuid-Afrikaanse president op 95-jarige leeftijd was overleden. De download van ‘Ordinary love’, een eerbetoon van U2 aan Mandela en gemaakt voor de film, schoot  vervolgens naar de eerste plaats van de downloadlijsten. Het gevolg: een #16-positie voor ‘Ordinary love’ in de Single Top 100.

‘Ordinary love’ schreef de Ierse band op verzoek van filmproducer Harvey Weinstein voor de film ‘Long walk to freedom’, over het leven van Nelson Mandela. Zanger Bono en Mandela  konden het goed met elkaar vinden. Bono: “Mandela was een icoon omdat hij humor had en nederig was. Ook was Mandela in staat om compromissen te sluiten. Hij was een voorbeeld voor mij. Als activist heb ik gedaan wat Nelson Mandela me al van jongs af aan vertelde. Hij heeft een behoorlijke impact gehad op mijn leven.”
Bono was betrokken bij het album ‘Sun city against Apartheid’ van diverse artiesten, tegen de raciale verschillen die tot het begin van de jaren ’90 heersten in Zuid-Afrika. Het album was bedoeld om de culturele boycot van Zuid-Afrika uit de weg te gaan.

Daarnaast zette Mandela zich in voor meer openheid over de ziekte AIDS. In eigen kring had hij deze ziekte onder ogen gezien, met het overlijden in 2005 van zijn zoon Makgatho Mandela. Kort na diens overlijden belegde hij een persconferentie en zei “Dit is de enige manier waarop dit een gewone ziekte zal worden, net zoals tbc en kanker.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten