vrijdag 3 augustus 2012

Hitflits: Golden earring terug naar #1, top 5-hit voor Nielson (DBSSW)

Waar een tv-programma niet goed voor is. Afgelopen zaterdag zond de NTR het programma ‘Golden earring: Making Tits ’n ass’ uit, over de totstandkoming van het gelijknamige album van the Golden earring. Op 19 mei kwam het album binnen op de eerste plaats en beleefde vorige week de laagste notering: #22.
Dankzij de special rond het album sprint het album deze week naar de eerste plaats van de Album Top 100. Er zijn nu bijna 25.000 stuks van verkocht. Over een maand viert de band het 50-jarig jubileum, dus dan is een gouden plak wel een mooi cadeau.

Nog maar drie weken geleden maakte een album ook een sprong van minstens 20 plaatsen naar de eerste plaats. Dat was ‘Home again’ van Michael Kiwanuka, dat vanaf de 25e plaats kwam. Beide sprongen steken echter schril af bij de grootste sprong ooit naar #1, gemaakt op 11 oktober 1997 door Frans Bauer met zijn album ‘Weil ich Dich liebe’ dat vanaf de 93e plaats kwam! De #1 van vorige week, ‘Xander in concert’ van Xander de Buisonjé zakt naar de 17e plaats.

In een vrij rustige week qua eersteweeks noteringen, waarover zo dadelijk meer, zijn er twee acts die hun hoogste notering met één plaats verbeteren. Op #2 is dat ‘Every kingdom’ van Ben Howard en op #3 ‘Deze wereld is van jou’ van Gers Pardoel. Howard komt vanaf #8, Pardoel van #9. Gers kan wel een opsteker gebruiken, na het bericht de afgelopen week dat zijn voormalige managers hem voor de rechter slepen, omdat hij hen nooit zou hebben betaald. Gers heeft toegezegd dit alsnog te zullen doen, maar dat de heren nog een beetje geduld moeten hebben.

In navolging van haar debuutalbum ‘Sieneke’ uit 2010 dat de 7e plaats bereikte, scoort Sieneke met ‘Eindeloos’ ook een top 10-notering. Haar tweede album stijgt na twee weken op #11 door naar de 9e plaats.

Over naar de eersteweeks noteringen die op 1 hand zijn te tellen:
#28 Rick Ross: Good forgives – I don’t
#32 Testament: Dark roots of earth
#73 Conor Maynard: Contast
#88 Original soundtrack: Step up 4 - Miami heat
#99 Benny Neyman: Zoon van het zuiden [NL]

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums blijft Guus Meeuwis de scepter zwaaien met ‘Het beste van Guus Meewis’, nu al voor de vierde week. De enige eersteweeks notering is afkomstig van Mike Oldfield met het album ‘Tubular bells’. Vorige week vrijdag was Oldfield één van de optredende artiesten tijdens de opening van de Olympic Games in Londen. Meer over de Olympische hits in de nieuwe Megaman.

‘De beste singer-songwriter van Nederland’ is nog in volle gang, maar levert nu al een #5-hit op. ‘Beauty & de brains’ van Nielson stijgt in de tweede week van de 40e naar de 5de plaats van de Single Top 100. Het nummer had wellicht hoger gestaan als het niet alleen te koop bij was iTunes.

Dit in tegenstelling tot de andere nummers in de top 5:
Met op #4 ‘Euphoria’ van Loreen (van 5), op #3 ‘This is love’ van Will.i.am feat. Eva Simons en op #2 ‘Slapeloze nachten’ van the Opposites. Beide zijn blijven staan en dat geldt ook voor ‘Balada’ van Gusttavo Lima, dat voor de achtste week bovenaan staat. Geen #1 dus voor ‘Let it be’ van Mike Massé, dat stijgt van 17 naar #7.

De eersteweeks noteringen op een rijtje:
#22 Jeroen van der Boom: Vurig verlangen [NL]
#33 Handsome poets: Sky on fire [NL]
#56 Sander van Doorn & MAYAENI: Nothing inside [NL]
#71 Jan Leliveld: Zonder jou [NL]
#77 Leo Rodriguez: Bara bará bere berê
#80 Lange Frans: Beloofd is beloofd [NL]
#84 Mark Ronson feat. Katy B: Anywhere in the world
#85 Ne-Yo: Let me love you (until you learn to love yourself)
#91 Franky Rizardo and Roul and doors: Blackout [NL]
#93 Cash cash: Michael Jackson (the beat goes on)
#96 the New shining: Can’t make up my mind [NL]
#97 Emeli Sandé: My kind of love

In de Megaman onder andere aandacht voor de Olympische hits. Daarnaast natuurlijk alle feiten achter de nieuwste hits. Na het weekend lees je er alles over.

maandag 30 juli 2012

Megaman bij week 30 – 28 juli 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Gusttavo Lima (voorlopig) voor het laatst #1 staat, the Opposites de fans laten wachten op nieuw album, Mike Massé zingt voor het leven van zijn zieke zoontje, Fabiënne Bergmans een carrière in Amerika wil en Wim Rijken 25 jaar in het vak zit. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

(voorlopig) laatste week voor Gusttavo Lima

Gusttavo Lima: Balada (1) *** zevende week op #1 ***

Zoals verwacht blijft ‘Balada’ van Gusttavo Lima de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de zevende week. Daarmee evenaart hij Michel Teló, die met ‘Ai si eu te pego!’ ook zeven weken op #1 stond. En evenals Teló deed Lima dat ook in twee sessies: 2+5 tegenover 3+4 weken. Het ziet er naar uit dat het daarbij zal blijven voor Lima, want volgende week is hij zijn eerste plaats (tijdelijk) kwijt. En het zijn niet the Opposites met ‘Slapeloze nachten’ die hem dan een toontje lager laten zingen!

Opposites laten fans wachten op nieuw album

the Opposites: Slapeloze nachten (2) *** hoogste eersteweeks ***

‘Slapeloze nachten’ van the Opposites is de voorloper van een album waarvan nog niet bekend is wanneer dat verschijnt. Twan van Steekhoven alias Big2 legt het uit tegenover VPRO’s 3 voor 12: “Die komt er wanneer we er zin in hebben. We releasen eerst een EP met vier nummers. Als we denken dat het tijd is voor een nieuwe EP, doen we dat weer. We willen de mensen een beetje hongerig houden.”

Willem de Bruin alias Willy vult aan: “Toch was een EP eerst helemaal niet de bedoeling. Om de zoveel tijd laten we een paar nieuwe tracks los, die allemaal op het album komen.” Twan: “We hebben harder dan ooit gewerkt. Het is niet normaal hoeveel nummers wij hebben gemaakt.” Dus de fans hoeven niet lang te wachten, want het duo heeft al genoeg tracks voor een album. ‘Slapeloze nachten’ is deze week Megahit op 3FM.

alles samen

Twee jaar geleden bracht het duo het dubbelalbum ‘Succes (door Willem) / Ik ben Twan (door Twan)’ uit, dat onafhankelijk van elkaar werd opgenomen. Daarna hebben de twee
een nieuwe studioruimte gehuurd, waar ze elkaar elke dag tegenkwamen. Twan: “Het was ook normaal om weer lekker samen muziek te gaan maken. Eerst maakte ik altijd de muziek en rapte of zong Willem daarop, maar nu hebben we echt alle muziek samen gemaakt. We hebben daardoor een andere sound ontwikkeld.”

Mike Massé zingt voor het leven van zijn zieke zoontje

Mike Massé: Let it be (17)

Tot 20 juli was Mike Massé gewoon een begenadigd zanger uit Salt Lake City van covers van onder anderen U2, Radiohead, Coldplay en the Beatles. Daarnaast is hij ook vader van de (toen nog) 1-jarige Noah, die wat problemen had met het binnenhouden van voedsel. Een heftige griep, dachten zijn ouders. De dokters vertrouwden het echter niet en na een scan bleek dat het mannetje een hersentumor had. Er volgde een operatie, maar vanwege een heftige bloeding kon maar de helft van de tumor worden verwijderd. Voor een volgende operatie en chemotherapie is geld nodig, veel geld.

fans aanspreken

En dus vroeg Mike zich af wat hij zou kunnen doen om geld in te zamelen. Daarop raadde Cover Cows, zijn platenmaatschappij, hem aan de fans aan te spreken. ‘Neem en liedje op, zodat mensen geld kunnen doneren.’ Aangezien Mike een groot fan van the Beatles is, leek hem dat ‘Let it be’ het meest toepasselijk nummer was om op te nemen. Op 20 juli, de tweede verjaardag van Noah, plaatste Mike een filmpje met een oproep en zijn versie van ‘Let it be’ op YouTube. Cover cows regelde de rechten met de rechthebbenden en zorgde dat het nummer kon worden gedownload via ITunes. En zo is Mike Massé sinds 20 juli de zingende vader die geld inzamelt voor zijn 2-jarige zoontje Noah.

steun uit Nederland

In Nederland pakte Dumpert, onderdeel van GeenStijl, de video op en toen is het balletje gaan rollen. De video met de oproep van Mike, heeft veel indruk gemaakt. Sinds 24 juli is het nummer te koop en is het massaal gedownload. Vrijdag werd de weeklijst opgemaakt, maar als dat twee dagen later was geweest zou het nummer de nieuwe #1 zijn geweest. Nu komt het op basis van twee downloaddagen binnen op de 17e plaats in de Single Top 100. Daarnaast krijgt Mike veel donaties uit Nederland. En hij heeft al toegezegd, dat als de operatie is geslaagd, hij hier komt optreden.

‘Let it be’ was in 1970 de laatste #1 voor Beatles en afkomstig van het gelijknamige, laatste album. In 1987 werd het nummer gecoverd door Ferry aid, dat de 4e plaats bereikte. Ook toen ging het om een goed doel, maar daarover volgende week als Mike Massé op #1 staat.

Nielson levert eerste hit van DBSSW

Nielson: Beauty & de brains (40)

Een jaar geleden maakte Nielson nog deel uit van Zirkus Zirkus (links op de foto). Het zang en danstrio trio was een project van kinderzender Nickelodeon en scoorde drie hits, waaronder twee top 10 hits. Nielson heette toen nog gewoon Niels Littooij, geboren in Dordrecht op 28 december 1989. Niels begon als drummer, maar nadat hij een gitaar kreeg, heeft hij die niet meer uit handen gegeven. Hij heeft de Herman Brood academie doorlopen, won in 2008 de kunstbende van Rotterdam en stond als rapper in het voorprogramma van the Opposites. Tegenwoordig is hij planner van een verkeersschool.

Eerder dit jaar gaf Niels zich op voor het tv-programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ (DBSSW), een zoektocht opgezet door 3FM dj Giel Beelen. Naast Niels waren er nog zo’n 600 aanmeldingen, waarvan 30 doorgingen. Op 25 juni startte een serie van tien uitzendingen, waarbij in de eerste drie uitzendingen de definitieve selectie werd bepaald door Giel samen met Eric Corton, Gerard Ekdom en Sanne Hans/Miss Montreal.
De bedoeling was dat er per uitzending 2 talenten door zouden gaan, maar tijdens de tweede uitzending konden ze geen keuze maken en kozen voor 3. Uiteindelijk bleven er 7 singer-songwriters over die doorgingen naar de volgende rondes. Daarin moeten ze diverse opdrachten uitvoeren, waarbij ze worden begeleid door professionele muzikanten als Waylon, Alain Clark en Tim Knol. Het zelfgeschreven liedje moeten ze dan iedere zaterdagavond zingen in ‘Bitter zoet’ in Amsterdam, dat beoordeelt wordt door Giel en anderen.

Nielson (artiestennaam van Niels Littooij) zong in de eerste aflevering het nummer ‘Beauty & de brains’. Het nummer had hij geschreven nadat hij samen met zijn vriendin op de bank zat, naar haar keek en dacht ‘goed gedaan’. Toen ze wegwas schreef hij het nummer. Zowel bij de andere kandidaten als de ‘jury’ viel zijn liedje in zeer goede aarde en mocht hij door.
Na de uitzending bleven de positieve reacties maar binnenstromen, waarna Nielson de studio indook om het nummer op te nemen. In tegenstelling tot andere talentenjachten waar de kandidaten allemaal aan regeltjes zijn gebonden, hebben de deelnemers aan DBSSW alle vrijheid. Het zijn tenslotte hun eigen liedjes!

Nielson bracht eerder de single ‘Binnen’ uit en is bezig met een heel album dat volgend jaar uitkomt. Volgens eigen zeggen maakt Niels ‘positieve energieke Nederlandstalige popmuziek’ en gebruikt allerlei muziekstijlen door elkaar. De inspiratie komt van zijn eigen leven en dat van anderen.

Behalve Nielson zit er onder de zeven talenten nog eentje met een hit: Mattanja Joy Bradley. Met het nummer ‘Beautiful imperfections’ stond ze drie weken genoteerd met als hoogste plaats #79. Voordat ze meedeed aan ‘De beste singer-songwriter van Nederland’, was ze door 3FM al uitgroepen tot Serious Talent. Tijdens de tweede voorronde deed Mattanja het nummer ‘Wash me momma’.

Een dozijn hits voor Django Wagner

Django Wagner: Als jij niet kiezen kan (60)

‘Als jij niet kiezen kan’ is de twaalfde notering voor de 51-jarige zanger Django Wagner. Het nummer is de voorloper van zijn derde album dat begin oktober verschijnt en weer geproduceerd wordt door Waylon van der Heijden. Muziek en teksten zijn opnieuw van de hand van Frank van Weert.

The Killers na pauzejaar weer aan de slag

the Killers: Runaways (64)

Nadat de Britse groep the Killers bijna zo’n zes jaar onafgebroken op tournee was geweest, lasten ze begin 2010 een pauze in. Tevens nam zanger Brandon Flowers de gelegenheid om een soloalbum uit te brengen (‘Flamingo’) en scoorde twee hits (‘Crossfire’ en ‘Only the young’).

In april 2011 stonden the KIllers weer voor het eerst weer op een podium, tijdens het Lollapalooza festival in Santiago. Een maand later begonnen ze te werken aan hun vierde studioalbum, dat de titel ‘Battle born’ meekrijgt, vernoemd naar hun eigen Battle born studio in Winchester, Nevada. Het album wordt de langverwachte opvolger van ‘Day & age’ uit 2008, dat bij ons hun bestgenoteerde album is: #12.

‘Runaways’ is de eerste single van ‘Battle born’ en hun negende notering.

Fabiënne Bergmans wil een carrière in Amerika

Fabiënne Bergmans: Feelings (66)

Na twee covers, ‘A team’ (#13) en ‘What you’re made of’ (#5), beide in maart, mag Fabiënne Bergmans eindelijk laten horen waar ze toe in staat is: het schrijven en zingen van eigen liedjes. Op 23 maart won ze de eerste editie van The voice kids.

‘Feelings’ kwam haar als het ware aanwaaien. Fabiënne: “Ik ging achter de piano zitten, ik speelde wat en dacht: dat is best mooi.” Ze was toen 12 jaar en had een vriendje die niet zo leuk was. Angela Groothuizen, jurylid en haar coach was zeer enthousiast over het nummer. Samen met Nico Brandsen nam ze de productie op zich.
Fabiënne is al sinds haar zesde bezig met muziek. Het begon met het schrijven van gedichten in het Nederlands, maar al snel werd het Engels, want ze droomt zelfs in het Engels! Dat vriendje is inmiddels ‘ingeruild’ voor Douwe, een leukere en betrouwbaarder jongen. Na een drukke periode, The voice of Holland en haar studie aan het Norbertuscollege in Roosendaal, heeft ze eindelijk vakantie en gaat ze een weekje naar Frankrijk. Daarna moet ze weer aan de bak, want later dit jaar zal er toch een volledige cd moeten komen, waar ze al wel zes nummers voor heeft liggen. Haar grootste wens is een carrière in Amerika, maar dan wel over 10 jaar.

Bob Offenberg haalt zomerhit van 2011 terug

Bob Offenberg: Kijk omhoog naar de zon (75)

Terwijl anderen, zoals Dr. Bellido feat. Papa Joe met ‘Señorita’ (zie #77), variaties maken op de Braziliaanse hits van Gusttavo Lima (‘Balada’) en Michel Teló (‘Ai si eu te pego!’), grijpt Bob Offenberg terug naar de zomerhits van 2011. ‘Kijk omhoog naar de zon’, zijn zesde notering, is de Nederlandstalige versie van de dubbele #1-hit: ‘Vem dancar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Alien en ‘Danza kuduro’, van Lucenzo feat. Don Omar.

Het nieuwe album van No doubt komt er nu echt

No doubt: Settle down (76)

Komt ie er nu wel of niet? En zo ja, wanneer dan? Dat waren tot voor kort de vragen rond het nieuwe album van No doubt. Al meer dan twee jaar wordt het album aangekondigd, maar telkens werd het weer uitgesteld. Nu schijnt het dus echt te gebeuren, want eind september, ruim 2 jaar na de eerste aankondiging, verschijnt ‘Push and shove’, het zesde studioalbum en de opvolger van ‘Rock steady’ uit 2001.
Oorzaak van alle vertraging zijn de solocarrière van zangeres Gwen Stéfani en de geboorte op 21 augustus 2008 van haar tweede zoon Zuma Nesta Rock Rossdale, waardoor ze lange tijd niet met de rest van de groep kon schrijven en opnemen. Hoe dan ook, er is nu eindelijk een datum, dus die paar maanden kunnen de fans ook nog wel wachten! Tot die tijd is er de single ‘Settle down’, hun twaalfde notering.

Señorita in het voetspoor van Lima en Teló

Dr. Bellido feat. Papa Joe: Señorita (radio edit) (77)

Het geluid van deze zomer en de afgelopen winter wordt voor een belangrijk deel bepaalt door ‘Balada’ van Gusttavo Lima en ‘Ai si eu te pego!’ van Michel Teló. Dus is het niet verwonderlijk als die ‘sound’ wordt gekopieerd of gebruikt, want je moet het ijzer smeden als het heet is! Dat hebben Dr. Bellido feat. Papa Joe goed begrepen, want ‘Señorita’ probeert hetzelfde gevoel op te roepen. Tevergeefs wat ons betreft en dat komt dan mede door het vervormen van de stemmen.

In tegenstelling tot Lima en Teló, die uit Brazilië komen, komt Dr. Bellido uit Spanje. Juan Bellido Ruz heet hij volgens de burgerlijke stand van Sevilla, waar hij op 1 januari 1987 is geboren. Zijn carrière als house-dj en producer begon in de plaatselijke discotheek. Naast dj-en produceert Bellido house-evenementen door heel Spanje. Papa Joe heet natuurlijk ook niet zo, maar hoe wel?? Weet jij het, laat het ons ook even weten dan!

Wim Rijken: 25 jaar zanger (met dank aan Conny VandenBos)

Wim Rijken: Als de dag lacht (81)

‘Als de dag lacht’ is de zevende notering voor Wim Rijken; ‘Jij bent mijn zomer’ (#31 in 2008) is nog steeds zijn grootste hit. Al zijn hits plus nog negen andere nummers staan op het album ‘Als de dag lacht’, waarmee Rijken zijn 25-jarig artiestenjubileum viert.

Wim (Jan) Rijken (Kinderdijk, 3 augustus 1958) is begonnen als ober in de zaak van zijn ouders; zijn vader was een neef van van de Valk, van de bekende restaurant/hotelketen. Op zijn 15e wordt Wim zanger van de Schoolband Trafic en zong hij liedjes van David Bowie en the Rolling stones, maar het zou nog lang duren eer hij daar zijn brood mee kon verdienen.

de wereld in

Want Wim Rijken wilde graag naar de toneelschool, maar zijn ouders vonden dat maar niks: ‘acteur zijn is geen beroep’. Wim hield vol en op zijn 18e mocht hij auditie doen in Maastricht, waar hij werd afgewezen: hij was te jong en te groen. ‘Ga eerst maar eens wat van de wereld zien’, zeiden ze daar. Die raad volgde hij op en bracht hem en een vriend naar Amerika, om zogenaamd Engels te studeren bij een tante daar. Na een maand besloten de jongens te gaan rondtrekken en belandden in Mexico en Guatemala. Voor hun levensonderhoud pakten ze alles aan, houthakken, schoonmaken enz.

Wim de acteur

Terug in Nederland, volgt hij, na een tip van een meisje, de studie tot dramatherapeut, met naast psychologie, toneel als hoofdvak. Het werken als dramatherapeut valt hem echter zwaar en na een aantal jaren zegt hij de baan op en kiest voor zijn droom: het toneel. Wim doet auditie bij de Haagse komedie, waar hij wordt aangenomen. Na twee jaar sluit deze opleiding en trekt Wim het land door met een truck en doet spelletjes met het publiek.

Wim de zanger

Daarna doet Wim auditie voor de musical ‘Heimwee’ in Carré en wordt aangenomen. Nu ging het niet alleen meer om acteren, maar ook om zingen.

In ‘Heimwee’ speelde ook zangeres Conny VandenBos mee, die diverse hits had gescoord. De twee raakten bevriend en op een dag liet Conny hem het nummer ‘A quoi ce sert lámour’, een duet van Edith Piaff en Theó Sarapo, horen. Ze wilde dat nummer met Wim opnemen, maar dan wel in het Nederlands. Het duet, getiteld ‘Wie weet wat liefde is’, werd zijn eerste hit (#45 in 1988). Daarna nam Wim nog meer nummers met Conny op, waarvan alleen ‘Stapelgek op jou’ een hit werd (#68 in 1989). Achteraf bekeken zou Wim zonder Conny nooit zijn gaan zingen. Een carrière die nu al 25 jaar duurt.

Wim is niet alleen bezig met zijn eigen zangcarrière, maar ook met die van anderen. Zo zat hij samen met Alain Hulspas en John Dirne achter het jeugdtrio Wicket, dat diverse hitsingles scoorde en ook buiten Nederland succes had.

En acteren, zijn eerste liefde? Dat heeft hij nooit opgegeven. Hij speelde in diverse tv-series en al vier keer was hij Sinterklaas in Sinterklaasfilms. Deze zomer speelt hij notaris in de spannende en humoristische familiefilm ‘Joris & Boris en het geheim van de tempel’. Volgend jaar is Wim weer Sinterklaas in de vijfde Sinterklaasfilm.

Woerden heeft een eigen volkslied

Woerden konnekt feat. Marco Mark: Woerden! (82)

Dertig jaar na de ode die Harry Klorkestein (=Harry Jekkers) bracht aan Den Haag in ‘O o Den Haag’ (#3 in 1982), komt een groep vrienden, die zich Woerden konnekt noemt, met een ode aan een andere stad in Zuid-Holland: Woerden.
Hiphopper/producer Werner Urban, die een studio in Utrecht heeft en zelf opgroeide in Woerden, nam het initiatief tot Woerden konnekt. Een tijdje geleden deed hij een project met MC Oscar Davila Brak. Toen deze de studio verliet kwam hij Jimmy Ramdas tegen. Die had een vriend die bij Urban in de buurt woonde en beide hadden elkaar al jaren niet gezien. Daarop kwam Jimmy op het idee om samen iets te gaan ondernemen, met allemaal gasten die in het verleden ook optraden in Woerden en omgeving.

Urban polste het idee en nodigde vervolgens iedereen uit om mee te doen. Daar kwamen nog de rappers Alf, Oos en Freddy Spierenburg bij. Allen zijn rond de 30 en vonden het wel tijd voor een ode aan de stad, waar ze hun jeugd doorbrachten. Tot 2004 maakten de meesten deel uit van de hiphopscène in en rond Woerden, van de rapcrews Artikel 7 en Outstanders conflict.

volkszang en rap

Aan het nummer ‘Woerden!’ heeft ook Faisal Henar een bijdrage geleverd. Niet in de studio hier, maar in Suriname via een skypeverbinding. Faisal was in de jaren ’90 een bindende factor voor veel hiphoppers. Daarnaast zit in het uittro de beatbox van Onno Schmitz en wordt het refrein gezongen door volkszanger Marco Mark. Werner Urban koos voor hem, omdat een combinatie van volkszang en rap mooi is en omdat de onderliggende emotie vaak hetzelfde is én omdat hij ook uit Woerden komt. Marco (35), die al sinds de lagere school zingt en in 2010 zijn eerste single ‘Zomerliefde’ uitbracht, zei direct ja.

Woerden konnekt hoopt dat hun nummer ‘Woerden!’, waarrin het Woerden van de jaren ’90 wordt bezongen, een soort van stadslied, volkslied wordt, dat de Woerdenaren het wij-gevoel geeft: dit is onze stad.

Green day komt met 3 albums … binnen een half jaar!

Green day: Oh love (88)

Ruim een half jaar geleden, op 27 oktober 2011, bracht Green day het nummer ‘Oh love’ tijdens een ‘geheim concert’ in een studio in New York. Het concert was een dag daarvoor aangekondigd en slechts 300 mensen konden daarbij zijn. Tijdens het intieme optreden speelde de band veel nieuwe nummers die dit jaar en volgend jaar verschijnen.

3 albums

Dit jaar komt de groep van zanger/gitarist Billy Joe Armstrong, die alle teksten schreef, met twee albums (in september en november) en volgend jaar ook nog met een album (in januari). In april liet Armstrong weten meer dan 40 nummers te hebben opgenomen en waar aanvankelijk nog gedacht werd aan een dubbelalbum, wordt het nu een triologie. Drie albums dus van Green day, getiteld ‘Uno!’, ‘Dos!’ en (nou nou?) ‘Tres!’. De albums, opgenomen in Oakland, Californië, zijn allen geproduceerd door Rob Cavallo, die daarmee weer terug is bij het Amerikaanse trio. ‘21st century brekadown’, hun vorige album uit 2008, produceerden ze zelf samen met Butch Vig.

Xander wil weer een grote hit

Xander de Buisonjé: De wereld redden (98)

"Ik ben er echt zo ongelooflijk blij mee", liet Xander de Buisonjé afgelopen vrijdag weten toen hij hoorde dat zijn album ‘Xander in concert’ de nieuwe #1 was in de Album Top 100. Vervolgens bleek uit het persbericht van zijn platenmaatschappij CNR, hoe slecht hij op de hoogte is van zijn eigen successen en die van Volumia!: “Ik zit bijna vijftien jaar in het vak en heb nog nooit een nummer één gehad, ook niet met Volumia!.”

Zoals je in de Hitflits hebt kunnen lezen heeft Xander wél met Volumia! de eerste plaats behaald, dat was op 20 februari 1999 met het gelijknamige album. We hebben dat Xander nog even laten weten, maar hebben daar (nog) geen reactie op gehad. Vermoedelijk heeft hij het te druk met het vieren van zijn eerste solo #1-notering. Een notering overigens die hij bij lange na niet zou hebben gehaald als het album in een andere tijd van het jaar was uitgebracht. De verkopen van cd’s liggen in de zomer bijzonder laag, waardoor je er maar weinig hoeft te verkopen om #1 te komen. Maar voor de hitstatistieken maakt dat natuurlijk niets uit.

De wereld redden’, zijn tiende notering, is origineel van de Duitse zanger Tim Bendzko en heet ‘Nur noch kurz die Welt retten’ Het nummer stamt uit mei 2011 en bereikte vorig jaar de achtste plaats in Oostenrijk, de vierde in Zwitserland en de tweede in Duitsland.

Xander wil graag weer een grote hit scoren, want hij wil graag een concert geven in Ahoy in Rotterdam. Die hit is nodig om zalen uit te verkopen. Die grote hit zit er met ‘De wereld redden’ nog niet in, maar hij is er van overtuigd dat het concert in Ahoy er zeker een keer van zal komen. Zijn grootste solohit is nog steeds ‘Dit is jouw dag’, #14 in 2011.

De nummers voor het album ‘Xander in concert’ waren al gekozen, toen Xander via de manager van Glennis Grace getipt werd op het nummer van Tim Bendzko. Vervolgens werd daar een Nederlandse tekst opgeschreven en aan de playlist van het album toegevoegd. De singleversie is niet dezelfde als op het live album, maar opgenomen in de studio.