maandag 30 juli 2012

Woerden heeft een eigen volkslied

Woerden konnekt feat. Marco Mark: Woerden! (82)

Dertig jaar na de ode die Harry Klorkestein (=Harry Jekkers) bracht aan Den Haag in ‘O o Den Haag’ (#3 in 1982), komt een groep vrienden, die zich Woerden konnekt noemt, met een ode aan een andere stad in Zuid-Holland: Woerden.
Hiphopper/producer Werner Urban, die een studio in Utrecht heeft en zelf opgroeide in Woerden, nam het initiatief tot Woerden konnekt. Een tijdje geleden deed hij een project met MC Oscar Davila Brak. Toen deze de studio verliet kwam hij Jimmy Ramdas tegen. Die had een vriend die bij Urban in de buurt woonde en beide hadden elkaar al jaren niet gezien. Daarop kwam Jimmy op het idee om samen iets te gaan ondernemen, met allemaal gasten die in het verleden ook optraden in Woerden en omgeving.

Urban polste het idee en nodigde vervolgens iedereen uit om mee te doen. Daar kwamen nog de rappers Alf, Oos en Freddy Spierenburg bij. Allen zijn rond de 30 en vonden het wel tijd voor een ode aan de stad, waar ze hun jeugd doorbrachten. Tot 2004 maakten de meesten deel uit van de hiphopscène in en rond Woerden, van de rapcrews Artikel 7 en Outstanders conflict.

volkszang en rap

Aan het nummer ‘Woerden!’ heeft ook Faisal Henar een bijdrage geleverd. Niet in de studio hier, maar in Suriname via een skypeverbinding. Faisal was in de jaren ’90 een bindende factor voor veel hiphoppers. Daarnaast zit in het uittro de beatbox van Onno Schmitz en wordt het refrein gezongen door volkszanger Marco Mark. Werner Urban koos voor hem, omdat een combinatie van volkszang en rap mooi is en omdat de onderliggende emotie vaak hetzelfde is én omdat hij ook uit Woerden komt. Marco (35), die al sinds de lagere school zingt en in 2010 zijn eerste single ‘Zomerliefde’ uitbracht, zei direct ja.

Woerden konnekt hoopt dat hun nummer ‘Woerden!’, waarrin het Woerden van de jaren ’90 wordt bezongen, een soort van stadslied, volkslied wordt, dat de Woerdenaren het wij-gevoel geeft: dit is onze stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten