maandag 30 juli 2012

Nielson levert eerste hit van DBSSW

Nielson: Beauty & de brains (40)

Een jaar geleden maakte Nielson nog deel uit van Zirkus Zirkus (links op de foto). Het zang en danstrio trio was een project van kinderzender Nickelodeon en scoorde drie hits, waaronder twee top 10 hits. Nielson heette toen nog gewoon Niels Littooij, geboren in Dordrecht op 28 december 1989. Niels begon als drummer, maar nadat hij een gitaar kreeg, heeft hij die niet meer uit handen gegeven. Hij heeft de Herman Brood academie doorlopen, won in 2008 de kunstbende van Rotterdam en stond als rapper in het voorprogramma van the Opposites. Tegenwoordig is hij planner van een verkeersschool.

Eerder dit jaar gaf Niels zich op voor het tv-programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ (DBSSW), een zoektocht opgezet door 3FM dj Giel Beelen. Naast Niels waren er nog zo’n 600 aanmeldingen, waarvan 30 doorgingen. Op 25 juni startte een serie van tien uitzendingen, waarbij in de eerste drie uitzendingen de definitieve selectie werd bepaald door Giel samen met Eric Corton, Gerard Ekdom en Sanne Hans/Miss Montreal.
De bedoeling was dat er per uitzending 2 talenten door zouden gaan, maar tijdens de tweede uitzending konden ze geen keuze maken en kozen voor 3. Uiteindelijk bleven er 7 singer-songwriters over die doorgingen naar de volgende rondes. Daarin moeten ze diverse opdrachten uitvoeren, waarbij ze worden begeleid door professionele muzikanten als Waylon, Alain Clark en Tim Knol. Het zelfgeschreven liedje moeten ze dan iedere zaterdagavond zingen in ‘Bitter zoet’ in Amsterdam, dat beoordeelt wordt door Giel en anderen.

Nielson (artiestennaam van Niels Littooij) zong in de eerste aflevering het nummer ‘Beauty & de brains’. Het nummer had hij geschreven nadat hij samen met zijn vriendin op de bank zat, naar haar keek en dacht ‘goed gedaan’. Toen ze wegwas schreef hij het nummer. Zowel bij de andere kandidaten als de ‘jury’ viel zijn liedje in zeer goede aarde en mocht hij door.
Na de uitzending bleven de positieve reacties maar binnenstromen, waarna Nielson de studio indook om het nummer op te nemen. In tegenstelling tot andere talentenjachten waar de kandidaten allemaal aan regeltjes zijn gebonden, hebben de deelnemers aan DBSSW alle vrijheid. Het zijn tenslotte hun eigen liedjes!

Nielson bracht eerder de single ‘Binnen’ uit en is bezig met een heel album dat volgend jaar uitkomt. Volgens eigen zeggen maakt Niels ‘positieve energieke Nederlandstalige popmuziek’ en gebruikt allerlei muziekstijlen door elkaar. De inspiratie komt van zijn eigen leven en dat van anderen.

Behalve Nielson zit er onder de zeven talenten nog eentje met een hit: Mattanja Joy Bradley. Met het nummer ‘Beautiful imperfections’ stond ze drie weken genoteerd met als hoogste plaats #79. Voordat ze meedeed aan ‘De beste singer-songwriter van Nederland’, was ze door 3FM al uitgroepen tot Serious Talent. Tijdens de tweede voorronde deed Mattanja het nummer ‘Wash me momma’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten