maandag 30 juli 2012

Wim Rijken: 25 jaar zanger (met dank aan Conny VandenBos)

Wim Rijken: Als de dag lacht (81)

‘Als de dag lacht’ is de zevende notering voor Wim Rijken; ‘Jij bent mijn zomer’ (#31 in 2008) is nog steeds zijn grootste hit. Al zijn hits plus nog negen andere nummers staan op het album ‘Als de dag lacht’, waarmee Rijken zijn 25-jarig artiestenjubileum viert.

Wim (Jan) Rijken (Kinderdijk, 3 augustus 1958) is begonnen als ober in de zaak van zijn ouders; zijn vader was een neef van van de Valk, van de bekende restaurant/hotelketen. Op zijn 15e wordt Wim zanger van de Schoolband Trafic en zong hij liedjes van David Bowie en the Rolling stones, maar het zou nog lang duren eer hij daar zijn brood mee kon verdienen.

de wereld in

Want Wim Rijken wilde graag naar de toneelschool, maar zijn ouders vonden dat maar niks: ‘acteur zijn is geen beroep’. Wim hield vol en op zijn 18e mocht hij auditie doen in Maastricht, waar hij werd afgewezen: hij was te jong en te groen. ‘Ga eerst maar eens wat van de wereld zien’, zeiden ze daar. Die raad volgde hij op en bracht hem en een vriend naar Amerika, om zogenaamd Engels te studeren bij een tante daar. Na een maand besloten de jongens te gaan rondtrekken en belandden in Mexico en Guatemala. Voor hun levensonderhoud pakten ze alles aan, houthakken, schoonmaken enz.

Wim de acteur

Terug in Nederland, volgt hij, na een tip van een meisje, de studie tot dramatherapeut, met naast psychologie, toneel als hoofdvak. Het werken als dramatherapeut valt hem echter zwaar en na een aantal jaren zegt hij de baan op en kiest voor zijn droom: het toneel. Wim doet auditie bij de Haagse komedie, waar hij wordt aangenomen. Na twee jaar sluit deze opleiding en trekt Wim het land door met een truck en doet spelletjes met het publiek.

Wim de zanger

Daarna doet Wim auditie voor de musical ‘Heimwee’ in Carré en wordt aangenomen. Nu ging het niet alleen meer om acteren, maar ook om zingen.

In ‘Heimwee’ speelde ook zangeres Conny VandenBos mee, die diverse hits had gescoord. De twee raakten bevriend en op een dag liet Conny hem het nummer ‘A quoi ce sert lámour’, een duet van Edith Piaff en Theó Sarapo, horen. Ze wilde dat nummer met Wim opnemen, maar dan wel in het Nederlands. Het duet, getiteld ‘Wie weet wat liefde is’, werd zijn eerste hit (#45 in 1988). Daarna nam Wim nog meer nummers met Conny op, waarvan alleen ‘Stapelgek op jou’ een hit werd (#68 in 1989). Achteraf bekeken zou Wim zonder Conny nooit zijn gaan zingen. Een carrière die nu al 25 jaar duurt.

Wim is niet alleen bezig met zijn eigen zangcarrière, maar ook met die van anderen. Zo zat hij samen met Alain Hulspas en John Dirne achter het jeugdtrio Wicket, dat diverse hitsingles scoorde en ook buiten Nederland succes had.

En acteren, zijn eerste liefde? Dat heeft hij nooit opgegeven. Hij speelde in diverse tv-series en al vier keer was hij Sinterklaas in Sinterklaasfilms. Deze zomer speelt hij notaris in de spannende en humoristische familiefilm ‘Joris & Boris en het geheim van de tempel’. Volgend jaar is Wim weer Sinterklaas in de vijfde Sinterklaasfilm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten