vrijdag 8 augustus 2014

Hitflits: Eric Clapton alleen nog #1 in Nederland

Volgende week krijgen beide lijsten een nieuwe #1, maar deze week moeten we het nog doen met een album van een Britse gitarist en zijn Brits/Amerikaanse vrienden en de  download/stream van een Frans Duo geholpen door een Duitser. Met andere woorden The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale van Eric Clapton & Friends voert nog steeds de Album Top 100 aan en ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick de Single Top 100.

ALBUM TOP 5

  1. (1)       Eric Clapton & Friends: The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale (tweede week)
  2. (3)       Stromae: Racine Carrée
  3. (2)       Soundtrack: Frozen
  4. (6)       Coldplay: Ghost Stories
  5. (5)       the Common linnets: The Common Linnets
The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale voert voor de tweede week de Album Top 100 aan. Nederland is (nog) het enige land waar het album de eerste heeft behaald. In de Amerikaanse albumlijst komt het deze week binnen op de tweede plaats (Hypnotic Eye  van Tom Petty & the Heartbreakers staat daar #1, zijn eerste!).

In de Britse albumlijst kwam het album van Eric en zijn vrienden vorig weekend binnen op de derde plaats en moest het Blue Smoke – The Best Of van Dolly Parton (op #2) en X van Ed Sheeran (op #1) voor zich dulden. Wel was The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale het bestverkochte album in de Britse onafhankelijke platenzaken.

Ed Sheeran #1

Nog meer Brits album-nieuws: het ziet er naar uit dat X van Ed Sheeran ook aanstaande zondag #1 staat in de albumlijst, voor de zevende week inmiddels. Mocht het Ed niet lukken, dan is er geen man overboord, want X is sinds afgelopen zondag het bestverkochte album over 2014 met 431.761 exemplaren! Tot deze week was dat Ghost Stories van Coldplay, waar nu 428.252 van verkocht zijn. Ed had slechts zes weken nodig om het aantal te bereiken, Coldplay staat al elf weken genoteerd.

familieplaatje

Met de single ‘Big jet plane’ lukte het broer Angus & zus Julia Stone in 2010 net niet een notering te behalen. Twee jaar later werd het wel een hit, maar dan als sample in ‘Take you higher’ van het eveneens Australische duo Goodwill & Hook ’n sling (#82). Wellicht dat het Angus & Julia Stone dit keer wel gaat lukken met het nummer ‘Grizzly bear’, dat al veel wordt gedraaid op 3FM, dus wie weet. Het nummer is afkomstig van hun derde album Angus & Julia Stone dat de hoogste eerste weeks is op #8.

Het restant nieuwe noteringen is weer op één hand te tellen:
#16 John Hiatt: Terms Of My Surrender
#50 Spoon: They Want My Soul
#76 Indila: Mini World

SINGLE TOP 5

  1. (1)       Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix) (vijfde week )
  2. (2)       Anders Nilsen: Salsa tequila
  3. (7)       Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando
  4. (4)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  5. (3)       Dotan: Home
‘Balando’ van Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno op #3, is nu de grootste hit van Enrique sinds ‘Can you hear me’, dat in 2008 tot #2 kwam. Maar we hebben het idee dat er nog meer in zit voor ‘Balando’, wellicht volgende week al!

‘Am I wrong’ van het Noorse duo Nico & Vinz is al weer op de terugweg en zakt in de negentiende week naar #10. Hoger dan #5 kwam het bij ons niet. Tot deze week was Nieuw- Zeeland het enige land waar het #1 kwam. Aanstaande zondag pakt het duo ook in de Britse hitparade de eerste plaats. Het is daarmee de eerste #1 van een Noorse act sinds ‘The sun always shines on TV’ van A-ha in 1986.

‘Am I wrong’ stijgt vanaf #52 en had zes weken nodig om #1 te komen. De afgelopen vijf weken stond het nummer alleen genoteerd op basis van streams. Eenzelfde overkwam ‘Rude’ van Magic! dat twee weken geleden van 50 naar #2 ging en de afgelopen week doorsteeg naar #1. Voor de Britse hitparade tellen streams mee sinds begin juli.

Niet alleen de Noren doen het goed in de Britse hitparade. Ook Lodeijk Fluttert, die wij kennen als de Nederlandse Bakermat. Zijn 'One day (vandaag)' dat een jaar geleden al bij ons de tweede plaats bereikte, kwam het afgelopen weekend binnen op de vijftiende plaats dankzij een verkoop van 25.117 downloads.

Alvorens we overgaan naar onze nieuwe noteringen, even een paar grote stijgers:
#15 (54) Pitbull feat. John Ryan: Fireball
#32 (59) Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj: Bang bang
#45 (56) Jeroen van der Boom: Verslaafd aan jouw liefde

Over naar de drie (!) eerste weeks noteringen:
#44 Oliver Heldens: Koala
#88 Mapei: Don’t wait
#96 Rixton: Me and my broken heart

Tot slot nog een blik op de #1-noteringen voor volgende week. Dat worden volgens ons Rivals van Kensington (album) en ‘Jij en ik’ van Jan Smit of ‘Bailando’ van Enrique Iglesias en zijn vrienden (single). Over een week weten het! Daarvoor is er natuurlijk weer een nieuwe Megaman (na het weekend ) en de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM (op zaterdag).

zondag 3 augustus 2014

Megaman bij week 31 – 2 augustus 2014

Lilly Wood & the Prick nog onbedreigd.

En verder in deze Megaman:
The Script zingt over echte helden, songschrijver One direction zingt met Pitbull, Jeroen van der Boom gaat samenwerken met David Bisbal, Bang bang was in eerste instantie voor Jessie J en Bløf komt met een cadeautje voor de fans.

Ondanks een rustige tijd in Megaland, heeft de Album Top 100 toch een echte nieuwe #1 en scoort Henk Wijngaard zijn beste album in 36 jaar. Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Lilly Wood & the Prick nog onbedreigd

#1 Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)  *** vierde week op #1 ***

‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick voert voor de vierde week de Single Top 100 aan. En het ziet er niet naar uit dat dit voorlopig gaat veranderen, want er is (nog) geen enkele bedreiging in de buurt. Pas over twee weken dient er zich eentje aan, waarover zo dadelijk meer.

De voorlaatste keer dat een nummer in de eerste run vier of meer weken achtereen op de eerste plaats stond, is een jaar geleden. Op 17 augustus 2013 behaalde ‘Wake me up!’ van Avicii zelfs acht onafgebroken weken. Als we nummers meetellen die vaker op #1 kwamen, dan komen we uit bij ‘Rather be’ van Clean bandit feat,. Jess Glynn, eerder dit jaar, dat het in drie sessies acht weken volhield bovenaan.

Jan Smit

De kans dat ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ het aantal van Avicii ook gaat halen is echter niet erg groot. Een vijfde week zal er nog wel in zitten, maar daarna moet het duo (even) ruimte maken voor een oude bekende. Aanstaande vrijdag brengt Jan Smit namelijk zijn nieuwe (fysieke) single ‘Jij en ik’ uit, met de gebruikelijke extraatjes en zal hij er alles aan doen om het op #1 te krijgen.

the Script zingt over echte helden

#47 the Script: Superheroes            *** hoogste eerste weeks ***

‘Superheroes’ is niet zomaar een nummer van de Ierse band the Script. Het nummer gaat over de mensen die in het dagelijks leven nooit een superheld worden genoemd. Voor the Script zijn dat onder andere de mensen in de krottenwijk Alexandra in Zuid-Afrika, waar veel armoede is en het leven hard. Daar is ook de videoclip opgenomen, waarbij duizenden mensen uit hun krotten kwamen en begonnen mee te zingen.

niet het beste album

Op 15 september verschijnt No Sound Without Silence, het vierde studioalbum van de band. Daarmee blijven ze in het ritme, want sinds 2008 brachten ze elke twee jaar een album uit. De fans zullen er dan ook zeker naar uitkijken, maar kunnen hun hooggespannen verwachtingen beter wat temperen. Zanger Danny O’Donoghue verklaarde onlangs namelijk dat No Sound Without Silence niet hun beste album zal zijn. Oeps!

Gelukkig nuanceerde hij deze uitspraak. Danny O’Donoghue: “Ik heb een hekel aan bands die een nieuwe plaat aankondigen als beste ooit, net of de vorige albums ruk waren. Ik vind dit geen betere plaat dan onze vorige drie.” The Script komt dus gewoon met een album, waar ze alles in hebben gestopt wat ze op dat moment in huis hadden. Meer kan een groep niet bieden, toch?

Songschrijver One direction zingt met Pitbull

#54 Pitbull feat. John Ryan: Fireball

‘Fireball’ is inmiddels de vierde hitsingle dit jaar voor de Amerikaanse rapper Pitbull. Het zal niet de laatste zijn, want dit najaar verschijnt Globalization, zijn achtste album, en daar zullen nog wel meer singles van gehaald worden. ‘Fireball’ is wel een mijlpaal, want het is zijn 25e notering, in vijf jaar. De eerste plaats haalde hij nog steeds niet, wel twee keer #2, dus hij heeft nog een missie!

One direction

Wellicht dat het hem lukt met ‘Fireball’, gezongen door de Amerikaan John Ryan. Tot nu toe was John Henry Ryan, zoals hij volledig heet, alleen bekend als schrijver van liedjes van One direction. Samen met vrienden die zich de ID-songwriters noemen, schreef hij tien nummers van het album Midnight Memories van One direction. Deze week werd bekend dat het album wereldwijd meer dan 4 miljoen keer is verkocht in 2013 en daarmee het bestverkochte album van het jaar is.

Naast nummers voor One direction, schreeft Henry ook nummers voor onder andere Cody Simpson, Avicii en Olly Murs. Eind november sloot Henry een contract met Big Deal Music & BMG Chrysalis. Nog dit jaar komt hij met eigen materiaal, maar zijn naam is al gevestigd op ‘Fireball’, de hit van Pitbull.

Jeroen van der Boom gaat samenwerken met David Bisbal

#56 Jeroen van der Boom: Verslaafd aan jouw liefde

In 2007 ging Jeroen van der Boom van het Engels over op het Nederlands en sindsdien scoorde hij vijf #1-hits. De eerste ‘Jij bent zo’, drie weken #1, was een vertaling van ‘Silencio’ (#79 in 2007) van de Spaanse zanger David Bisbal.

De voorlaatste hit van Jeroen was ‘Nanana’ (#16 in maart), afkomstig van het in Nashville opgenomen album Deze Man (#29 in 2013). Niet echt cijfers om over naar huis te schrijven en dus is Jeroen weer terug bij Bisbal, want ‘Verslaafd aan jouwliefde’ is opnieuw een nummer van de Spaanse zanger, ‘Esclavo de sus besos’ uit 2009.
Het zal hier waarschijnlijk niet bijblijven, want afgelopen vrijdag was Jeroen, die in Spanje op vakantie is, bij een concert van David Bisbal in Malaga. Daarna hebben de twee besloten om in de toekomst samen iets te gaan ondernemen.

‘Esclavo de sus besos’ is al eerder gecoverd. In 2012 nam Tim Douwsma het op als ‘De hele nacht’.

Bang bang was in eerste instantie voor Jessie J

#59 Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj: Bang bang

In 1980 scoorde de Britse zanger B.A. Roberton een hit met ‘Bang bang’ (#42). Jody Bernal kwam in 2002 een stuk verder (#21). Twaalf jaar later gaan Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj daar waarschijnlijk ver over heen. De binnenkomst op #59 is na slechts drie dagen verkoop. Ondanks eenzelfde titel, zijn het drie verschillende nummers.

Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling dat Ariana Grande & Nicki Minaj ook aan ‘Bang bang’ zouden meewerken. Toen Jessie J de demo van ‘Bang bang’, geschreven door de producers Max Martin en Savan Kotecha en Rickard Göransson (van de band Caroline liar), hoorde, wilde ze het direct opnemen.

Ilya, producer van Jessie J (links), liet weten dat Ariana Grande (rechts) ook een couplet wilde zingen; Ilya produceerde ‘Problem’ van Ariana Grande feat. Iggy Azalea. Nadat Nicki Minaj (midden) het nummer ook had gehoord (alle drie de zangeressen zitten bij hetzelfde label), liet ze weten ook mee te willen doen en schreef een stuk van de tekst. Daarop nam ieder haar deel op en daarmee was ‘Bang bang’ geboren.

‘Bang bang’ komt sowieso te staan op het derde album van de Britse Jessie J. Daarnaast wordt het nummer als bonustrack toegevoegd aan de speciale uitgave van My Everything, het nieuwe album van Ariana Grande. Of het ook op The Pink Print, het nieuwe album van Nicki Minaj komt, is nog niet bekend.

Voor Ariana Grande lijkt het elke week wel feest. Ze staat al genoteerd met ‘Problem’ feat. Iggy Azalea (op #11, veertiende week) en ‘Break free’ feat. Zedd (op #22, vierde week). En deze week komt daar ‘Bang bang’ bij. Dat zal zeker niet haar laatste notering dit jaar zijn, want over 14 dagen verschijnt haar album My Everything met heel veel singlekandidaten!

Bløf komt met cadeautje voor de fans

#60 Bløf: Open je ogen – Live op Concert at Sea 2014 (EP)

In 2006 organiseerde Bløf samen met de Ondernemers Vereniging Renesse voor het eerst Concert at Sea, dat werd gehouden op 8 juli in Renesse op de Brouwersdam in hun eigen Zeeland. Tijdens de eerste editie keken 60.000 mensen naar optredens van Racoon, Novastar, Eliades Ochoa (Buena Vista Social Club), Ilse Delange en Bløf zelf.

Het festival was een vervolg op het gratis concert dan Bløf in 2003 gaf en waar 45.000 op afkwamen. In 2006 was dan ook niet gerekend op 60.000, waardoor er op de N57 vanuit Zuid-Holland een file stond van 23 km. Inmiddels is de logistiek op diverse manieren aangepast en is het festival sinds 2009 verdeeld over twee dagen.

Dit jaar werd Concert at Sea gehouden op 27 en 28 juni, met 30 respectievelijk 40.000 bezoekers. Opnieuw was Ilse van de partij, inmiddels voor de vierde keer, want na 2006, was ze er ook in 2009 en 2011. Ook Jacqueline Govaert trad op, naast onder andere 3js en Bastille.

voor de fans

Peter Slager (bassist van Bløf): “We zijn maar wat trots op Concert at Sea. De geweldige sfeer van dit jaar in combinatie met goed gelukte opnames van onze show, waren genoeg redenen het niet op de plank te laten liggen. Daarom deze EP voor onze fans en festivalbezoekers van Concert at Sea!

De EP was de afgelopen week nog alleen via iTunes verkrijgbaar, maar vanaf aanstaande vrijdag is er een fysieke maxi-single van. Dus wellicht dat de EP nog hoger komt dan #60. Op de EP staan de volgende nummers:
1. Open je ogen (met Ilse DeLange)
2. Klaar voor
3. Dansen aan zee
4. Blauwe ruis
5. Iedereen is van de wereld (met Jacqueline Govaert & JP Hoekstra), als hommage aan de ongeneeslijk zieke Thé Lau

John de Bever is tevreden

#83 John de Bever: Meer hoef ik niet

Het gaat John de Bever voor de wind dit jaar. In februari scoorde hij met ‘Laat ons dansen’ zijn grootste hit (#8) en twee maanden later met het album Vaarwel Alle Zorgen zijn beste notering (#7). Van dat album is ook ‘Meer hoef ik niet’ afkomstig, geschreven door Emile Hartkamp en Norus Padidar. Zou die titel slaan op zijn grote successen?

Dennis Wiltink is niet te volgen via site of Facebook

#89 Dennis Wiltink: Weg van jou

Volgens de website van Dennis Wiltink, is ‘Wie ben jij’ zijn laatste single. Het blijkt echter een ‘nieuwtje’ te zijn van … 17 december 2013! De laatste tijd gebeurt het wel vaker dat, vooral Nederlandstalige, artiesten hun website niet bijwerken, maar verwijzen naar Facebook of andere sociale media. Toch maar even gekeken op zijn Facebook, maar daar is ook niets meer bijgewerkt sinds 17 december 2013. Het stukje algemene tekst besluit met ‘U gaat nog veel van Dennis Wiltink horen’ … maar niet op zijn site of Facebook dus! Blijft over Twitter en ja hoor daar is Dennis wel actief en lazen we dat ‘Weg van jou’ is geschreven door Mike & Colin.

DVBBS zijn fan van Sander van Doorn en Martin Garrix

#95 Sander van Doorn, Martin Garrix & DVBBS feat. Aleesia: Gold skies

Het idee voor ‘Gold skies’ kwam van DVBBS, de broers Chris en Alex van den Hoef uit Canada. Ze schreven het nummer nadat ze hun huis in Los Angeles hadden betrokken en stuurden het resultaat op naar Spinnin’ Records, want de broers zijn grote fans van Sander van Doorn en Martin Garrix.

enthousiast

Het platenlabel zorgde er voor dat Martin Garrix en Sander van Doorn hun demo te horen kregen. Die waren zeer enthousiast en gingen er direct mee aan de slag. Op 30 maart draaide Martin het nummer voor het eerst. Dat was aan het einde van zijn set op het Ultra Music Festival in het Bayfront Park in Miami. De zang op ‘Golden skies’ is van de broers en Aleesia. De vier heren scoorden al één of meerdere hits. Aleesia daarentegen maakt met ‘Gold skies’ haar debuut en stellen we graag aan je voor.

dansacademie

Aleesia Stamkos (haar moeder komt uit Canada, haar vader uit Armensko in  Macedonië) groeide op in Mississauga, een stad in de provincie Otario. Haar ouders zagen al snel dat ze geen gewone dochter hadden en stuurden haar op 4-jarige leeftijd naar de Vlad’s Dance Company waar ze diverse soorten dans leerde (jazz, pop, ballet, hip-hop). Ook zingen was Aleesia niet vreemd en dat bleekt toen ze op 6-jarige leeftijd iedereen versteld deed staan toen ze het nummer ‘My heart will go on’ van Celine Díon zong.


zang én dans

Op de middelbare school begon Aleesia met het schrijven van haar eigen liedjes en ontwikkelde ze haar eigen geluid. Toen ze dat goed genoeg vond, bracht ze het nummer ‘Bubble gum’ uit. Dans is nog steeds belangrijk voor Aleesia: bij het beluisteren van een nummer beeld ze zich in hoe het er moet gaan zien. Lukt dat niet, dan neemt ze het nummer niet op. En daarom duurde het misschien wel twee jaar eer haar debuutalbum Girl Talk af was, dat in eigen land in 2012 verscheen. Daar werkte onder andere Big Sean aan mee en een lading producers.

Troye Sivan schreef ‘Happy little pill’ voor een vriend in nood

#100 Troye Sivan: Happy little pill

Als de Single Top 100 een dag later was samengesteld, had ‘Happy little pill´ van Troye Sivan er niet eens ingestaan. En dan te bedenken dat het nummer aan het begin van de week nog op #49 stond. Dat was vooral te danken aan de grote hoeveelheden downloads het vorige weekend. Die namen snel af en aangezien streaming het verlies niet goed maakte, gleed het nummer snel af. Via 49, 65, 84, 90 naar uiteindelijk 100. Zo kan het gaan met YouTube acts, want zijn populariteit dankt hij voornamelijk aan YouTube, waar zijn video’s al meer dan 90 miljoen keer zijn bekeken. Troye Sivan heeft meer dan 2 miljoen abonnees!

Troye Sivan Mellet, geboren op 5 juni 1995 in Johannesburg, Zuid-Afrika, verhuisde op zijn tweede naar Australië. Naast zingen (op zijn achtste nam hij zangles), acteert hij in tv-series en films. In 2008 verscheen Dare To Dream, een album met vijf nummers.vriend

‘Happy little pill’ is een eigen nummer, dat hij schreef toen een vriend van hem een zware tijd doormaakte, wat ook Troye niet in de koude kleren ging zitten. Het nummer is de voorloper van de EP TRXYE, met wederom vijf nummers, dat later deze maand verschijnt.