vrijdag 8 augustus 2014

Hitflits: Eric Clapton alleen nog #1 in Nederland

Volgende week krijgen beide lijsten een nieuwe #1, maar deze week moeten we het nog doen met een album van een Britse gitarist en zijn Brits/Amerikaanse vrienden en de  download/stream van een Frans Duo geholpen door een Duitser. Met andere woorden The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale van Eric Clapton & Friends voert nog steeds de Album Top 100 aan en ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick de Single Top 100.

ALBUM TOP 5

 1. (1)       Eric Clapton & Friends: The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale (tweede week)
 2. (3)       Stromae: Racine Carrée
 3. (2)       Soundtrack: Frozen
 4. (6)       Coldplay: Ghost Stories
 5. (5)       the Common linnets: The Common Linnets
The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale voert voor de tweede week de Album Top 100 aan. Nederland is (nog) het enige land waar het album de eerste heeft behaald. In de Amerikaanse albumlijst komt het deze week binnen op de tweede plaats (Hypnotic Eye  van Tom Petty & the Heartbreakers staat daar #1, zijn eerste!).

In de Britse albumlijst kwam het album van Eric en zijn vrienden vorig weekend binnen op de derde plaats en moest het Blue Smoke – The Best Of van Dolly Parton (op #2) en X van Ed Sheeran (op #1) voor zich dulden. Wel was The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale het bestverkochte album in de Britse onafhankelijke platenzaken.

Ed Sheeran #1

Nog meer Brits album-nieuws: het ziet er naar uit dat X van Ed Sheeran ook aanstaande zondag #1 staat in de albumlijst, voor de zevende week inmiddels. Mocht het Ed niet lukken, dan is er geen man overboord, want X is sinds afgelopen zondag het bestverkochte album over 2014 met 431.761 exemplaren! Tot deze week was dat Ghost Stories van Coldplay, waar nu 428.252 van verkocht zijn. Ed had slechts zes weken nodig om het aantal te bereiken, Coldplay staat al elf weken genoteerd.

familieplaatje

Met de single ‘Big jet plane’ lukte het broer Angus & zus Julia Stone in 2010 net niet een notering te behalen. Twee jaar later werd het wel een hit, maar dan als sample in ‘Take you higher’ van het eveneens Australische duo Goodwill & Hook ’n sling (#82). Wellicht dat het Angus & Julia Stone dit keer wel gaat lukken met het nummer ‘Grizzly bear’, dat al veel wordt gedraaid op 3FM, dus wie weet. Het nummer is afkomstig van hun derde album Angus & Julia Stone dat de hoogste eerste weeks is op #8.

Het restant nieuwe noteringen is weer op één hand te tellen:
#16 John Hiatt: Terms Of My Surrender
#50 Spoon: They Want My Soul
#76 Indila: Mini World

SINGLE TOP 5

 1. (1)       Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix) (vijfde week )
 2. (2)       Anders Nilsen: Salsa tequila
 3. (7)       Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando
 4. (4)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
 5. (3)       Dotan: Home
‘Balando’ van Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno op #3, is nu de grootste hit van Enrique sinds ‘Can you hear me’, dat in 2008 tot #2 kwam. Maar we hebben het idee dat er nog meer in zit voor ‘Balando’, wellicht volgende week al!

‘Am I wrong’ van het Noorse duo Nico & Vinz is al weer op de terugweg en zakt in de negentiende week naar #10. Hoger dan #5 kwam het bij ons niet. Tot deze week was Nieuw- Zeeland het enige land waar het #1 kwam. Aanstaande zondag pakt het duo ook in de Britse hitparade de eerste plaats. Het is daarmee de eerste #1 van een Noorse act sinds ‘The sun always shines on TV’ van A-ha in 1986.

‘Am I wrong’ stijgt vanaf #52 en had zes weken nodig om #1 te komen. De afgelopen vijf weken stond het nummer alleen genoteerd op basis van streams. Eenzelfde overkwam ‘Rude’ van Magic! dat twee weken geleden van 50 naar #2 ging en de afgelopen week doorsteeg naar #1. Voor de Britse hitparade tellen streams mee sinds begin juli.

Niet alleen de Noren doen het goed in de Britse hitparade. Ook Lodeijk Fluttert, die wij kennen als de Nederlandse Bakermat. Zijn 'One day (vandaag)' dat een jaar geleden al bij ons de tweede plaats bereikte, kwam het afgelopen weekend binnen op de vijftiende plaats dankzij een verkoop van 25.117 downloads.

Alvorens we overgaan naar onze nieuwe noteringen, even een paar grote stijgers:
#15 (54) Pitbull feat. John Ryan: Fireball
#32 (59) Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj: Bang bang
#45 (56) Jeroen van der Boom: Verslaafd aan jouw liefde

Over naar de drie (!) eerste weeks noteringen:
#44 Oliver Heldens: Koala
#88 Mapei: Don’t wait
#96 Rixton: Me and my broken heart

Tot slot nog een blik op de #1-noteringen voor volgende week. Dat worden volgens ons Rivals van Kensington (album) en ‘Jij en ik’ van Jan Smit of ‘Bailando’ van Enrique Iglesias en zijn vrienden (single). Over een week weten het! Daarvoor is er natuurlijk weer een nieuwe Megaman (na het weekend ) en de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM (op zaterdag).

2 opmerkingen:

 1. Jan Smit zal helaas wel weer een #1.-Hit scoren, anders blijft Lilly Wood op #1. Verkopen en Streams #1. Enrique minder verkopen (twee versies optellen) en zeker een stuk minder streams. Die kan het dus niet halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo'n 200.000 streams, nee dat halt ie niet :-(

  BeantwoordenVerwijderen