vrijdag 2 april 2021

Hitflits: eerste #1-notering voor Froukje in Vinyl 33; tweede dubbelslag voor Justin Bieber

Elf weken was de EP Licht En Donker van Froukje alleen maar digitaal verkrijgbaar, waardoor er niet meer in zat dan een 20e plaats. Maar de afgelopen week kwam de EP ook uit op vinyl, oranje gekleurd. Nu ze eindelijk haar liedjes in het openbaar kan laten horen, heeft ze nog meer liefhebbers bereikt, die haar deze week haar eerste #1-notering bezorgen in de Vinyl 33. En dankzij die verkopen, bereikt de EP in de Album Top 100 een nieuwe hoogte: de derde plaats, gestegen vanaf #73!
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Justin Bieber: Justice (tweede week op #1)
Zowel Purpose (in 2015) als Changes (in 2020) stonden slechts één week bovenaan.
2. (7)   Dua Lipa: Future Nostalgia The Moonlight Edition (op 64,56%)
Afgelopen week verscheen The Moonlight Edition ook op vinyl en gaat dan ook in de Vinyl 33 op herhaling op de derde plaats.
3. (73) Froukje: Licht En Donker
4. (3)   Snelle: Lars
5. (6)   Lijpe: Verzegeld
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#9 Ben Howard: Collections From the Whiteout
#15 Evanescence: The Bitter Truth
#18 NF: Clouds (The Mixtape)
#22 Neil Young: Young Shakespeare
#83 24Goldn: El Dorado
 
De 22-jarige Rodarius Marcell Green uit St. Petersburg, Florida, alias Rod Wave, bracht in 2017 en 2018 drie mixtapes uit in de serie Hunger Games (niets van doen met de gelijknamige films). Het jaar daarop kwam de rapper met een volwaardig album: Ghetto Gospel. Deze week maakt hij zijn debuut in de albumlijst op #84 met zijn derde studioalbum
 Soulfly
 
#89 Adrian Smith & Richie Kotzen: Adrian Smith / Ritchie Kotzen
Gitaristen Adrian Smith (Iron Maiden) en Richie Kotzen (the Winery Dogs, ex-Poison) staken de koppen en hun gitaren bij elkaar en namen samen dit album op.

SINGLES
 
Dat ‘501’ van Bilal Wahib feat. Ronnie Flex, de eerste plaats kwijt zou zijn deze week, lag wel voor de hand, gezien de ‘acties’ van Wahib vorige week. Dan volgt de vraag, wie neemt die eerste plaats van het duo over? Meest voor de hand liggend is Snelle & Maan met ‘Blijven Slapen’, dat al vier weken op de tweede plaats staat.
 
De hele week kwamen Snelle en Maan dan ook dichterbij bij de eerste plaats. Toch is het hen weer niet gelukt en moeten ze weer (een weekje) thuis slapen. ‘Peaches’ van Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon doet het net iets beter en is dan ook de nieuwe #1 in de Single Top 100. ‘501’ van Bilal Wahib feat. Ronnie Flex zakt weliswaar, maar staat qua streams bij Spotify boven ‘Peaches’.
Voor zowel
Daniel Caesar als Giveon is ‘Peaches’ hun eerste #1-hit, voor Justin Bieber is het zijn zevende. ‘Peaches’ is de vijfde hit van zijn album Justice, dat voor de tweede week de Album Top 100 aanvoert.
 
Naast ‘Peaches’ staat Justin Bieber ook nog genoteerd met:
#7 (6) Hold On
#14 (12) Anyone
 
dubbelslag
 
Met een eerste plaats in de Album Top 100 én gelijktijdig in de Single Top 100, scoort Justin Bieber zijn tweede dubbelslag. Op 21 november 2015 kwam zijn album Purpose binnen op de eerste plaats en steeg zijn single ‘Sorry’ de leiding over van Adele met ‘Hello’.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (4)   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
2. (1)   Bilal Wahib feat. Ronnie Flex: 501 (op 2,9%)
3. (2)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (op 4,81%)
4. (3)   Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)
5. (5)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine re-edit)
 
Acht weken geleden had nog bijna niemand van hem gehoord, Masked Wolf, waarachter de Australiër Harry Michael schuil gaat. Zijn ‘Astronaut In The Ocean’ bereikte in eigen land de vijfde plaats en stijgt bij ons in de achtste week drie plaatsen en belandt daarmee op de tiende plaats.
 
Resteren nog de eerste weeks noteringen van deze week

#25 Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
Montero Lamar Hill is de echte naam van Lil Nas X. De subtitel 'Call Me By Your Name' verwijst naar de gelijknamige LBGT-film uit 2017 gebaseerd op de roman van André Aciman. 'Montero (Call Me By Your Name)', bij ons nieuw op #25 en in de Britse hitparade op #1, is de voorloper van Montero, het tweede album van Lil Nas X, dat rond de zomer uitkomt.



#42 Jonna Fraser & Boef: 10 Keeer
#45 Ice x 3Robi: Etages
 
Rapper Donald ‘Donnie’ Scloszkie en volkszanger Frans Duijts. Wie had ooit gedacht dat zij samen een hit zouden scoren? Het idee voor het nummer ‘Frans Duis’, deze week op #50, is van de rapper. Donnie: “Ik spreek geen Frans en geen Duits, maar de naam Frans Duijts vind ik geniaal. Kon ik daar een liedje over maken? Toen verzon ik een verhaal over een meisje dat alleen Frans en Duits spreekt, met wie ik dus niet zou kunnen communiceren. Toen heb ik Fransie gebeld.”
Frans Duijts (vernoemd naar zijn opa Franciscus Duijts) vond het meteen een superleuk idee. Frans: “Zelfspot, ja. We kenden elkaar nog niet echt, maar hadden meteen lol samen. We hebben het in een half uur ingezongen.”
 
Frans Duijts scoorde al zestien keer, waaronder een #1-notering in 2011 met ‘Morgen Is Pas Morgen’. ‘Frans Duits’ is zijn eerste notering sinds ‘De Allerlaatste Is Van Mij’ (#37 in 2014). Donnie scoorde sinds 2018 vier hits, waarvan ‘Snelle Planga’ het hoogst kwam: #54 in 2018.
 
#67 Lost Frequencies: Rise
 
Met ‘Little Bit Of Love’, vierde single van zijn tweede album Evening Road, debuteert de 25-jarige Tom Grennan uit het Britse Bedford op #69. Grennan is supporter van Manchester United en ambieerde zelf ook een carrière als profvoetballer. Hij speelde bij diverse clubs, maar koos uiteindelijk voor de muziek.
 
Een goede keus, want ‘Little Bit Of Love’ verovert langzamerhand de rest van Europa. Grennan schreef het nummer met zijn landgenoten Daniel Bryer en Mike Needle, die al diverse hits scoorden met nummers voor onder  andere One Direction, Niall Horan, Rag ‘n’ Bone Man.
 
#72 Davina Michelle: Nobody’s Perfect
#74 Sevn Alias: Starboy

Haar echte naam is Amelia Webb, 20 lentes jong en afkomstig uit Canterbury in het Britse Kent. Actief was ze al op TikTok met het nummer ‘Before I Go’. Ze doorliep het Brighton Music College en tekende een contract met Sony Music. Als Mimi Webb scoort ze op #77 met ‘Good Without’ haar eerste hit. De naam Mimi is niet nieuw in artiestenland. Het is de bijnaam die Mariah Carey zich gaf op het album The Emancipation of Mimi in 2005.
 
#88 JoeYAK & Henkie T: Zoveel Tegenslagen
#93 Big2, Josylvio & Sticks: Vogelvrij
Big 2 is Twan van Steenhoven van de Opposites, Sticks is Junte Uiterwijk van Opgezwolle
 
#98 Cardi B: Up
#100 Chef' Special: Afraid Of The Dark (afgelopen week de Megahit op 3FM)

Komende week melden we ons nog een keer, maar dan met een overzicht van de grootste hits en albums in binnen en buitenland van het afgelopen kwartaal. Volg de Megaman op Twitter en je hoeft niets meer te missen!