vrijdag 10 oktober 2014

Hitflits: Eerste #1 voor Kraantje Pappie, 21e voor Jan Smit en vijfde #1-album voor De Dijk

Het was haasje over de afgelopen week in de downloadlijsten. Dan weer werden deze aangevoerd door Jan Smit & Kraantje Pappie met ‘Handen omhoog (remix)’, dan weer door Mr. Probz met ‘Nothing really matters to me’. Qua streaming werd de toon al direct gezet door Mr. Probz. Beide elementen waren voldoende voor zijn eerste #1-hit ...

instores

Maar terwijl Mr. Probz in het buitenland verbleef, trokken Jan Smit & Kraantje Pappie door het land om hun single te promoten. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Kraantje zijn eerste en Jan Smit zijn 21e #1-hit scoort. Daarmee verslaat Jan, Marco Borsato, die er 20 scoorde en is hij nog maar ééntje verwijderd van het record van the Beatles, met 22 #1-hits.

TOP 5

1. EW  Jan Smit & Kraantje Pappie: Handen omhoog (remix)
2. (25) Mr. Probz: Nothing really matters to me
3. (2)   Meghan Trainor: All about that bass
4. (1)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball
5. (3)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame

Ook al pakt Mr. Probz die eerste plaats deze week nog niet, ‘Nothing really matters to me’, dat stijgt van 25 naar #2, is al wel zijn grootste hit. ‘Waves’ bereikte in februari, pas in de 42e week (!), de vijfde plaats. ‘Waves’ profiteert van alle aandacht voor ‘Nothing really matters to me’, want in de 76e week (!) boekt het nummer een winst van 17 plaatsen en komt uit op #27.

De grootste stijgers op een rijtje:
#23 (34) Sam Smith: I’m not the only one
#39 (63) Alesso feat. Tove Lo: Heroes (we could be)
#58 (68) Echosmith: Cool kids (alsnog Megahit?) Nee dus, dat is 'I don't want to change you' van Damien Rice

Naast de #1 van Jan Smit & Kraantje Pappie, zijn er nog de volgende zes eerste weeks noteringen:
#25 Avicii: The days (met zang van Robbie Williams)
#64 the Magician feat. Years and years: Sunlight
#70 Sheppard: Geronimo
#86 Ruth Jacott: Hou van mij
#93 B-brave: Ik laat je los (track van het album De Eerste Date dat vandaag uitkomt)
#98 Jeremih feat. YG: Don’t tell ‘em

ALBUMS

De nieuwe #1 in de Album Top 100 deze week is van een groep die daar in maart ook al stond. De Dijk. Toen met het album Dijkers & Strijkers dat ze opnamen met Amsterdam Sinfonietta met bewerkingen van hun liedjes. Dit keer staat De Dijk weer volledig op eigen benen en komt na een sabbatical met Allemansplein. Het album, hun vijfde #1-notering, bevat uitsluitend nieuwe liedjes, die begin dit jaar zijn opgenomen.

TOP 5

1. EW  De Dijk: Allemansplein
2. (2)   Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35
3. (3)   Leonard Cohen: Popular Problems
4. EW  Ruth Jacott:  Ik Adem Je In (zevende top 10-notering)
5. (1)   Julio Iglesias: The Spanish Collection

Elke week komt Feest! Deel 35 van Kinderen voor Kinderen dichterbij de eerste plaats. Maar deze week moet het koor (even) pas op de plaats maken. Dit weekend wordt gedurende vier shows in Theater Carré de jaarlijkse tv-special opgenomen. Dus wellicht dat Kinderen voor kinderen die eerste plaats volgende week pakt. Of zouden er nog kopers zijn voor Songs Of Innocence van U2, dat vandaag uitkomt …

En hier volgt het restant eerste weeks:
#11 Hozier: Hozier
#23 Tokio Hotel: Kings Of Suburbia
#32 Jackson Browne: Standing In The Breach
#36 Rinus Werrens: Geef Me Liefde
#41 Bryan Adams: Tracks Of My Tears
#42 Ares: Road Trip
#44 Emil Landman: Colours And Their Things (sinds afgelopen zondag 3FM Serious Talent)
#51 Max Raabe: Küsse Kann Man Nicht Alleine
#52 Jamie Cullum: Interlude
#53 Hadewych Minis: The Truth And Nothing But The Truth
#55 Flying Lotus: You’re Dead!
#64 Caribou: Our Love
#72 Sela:  In Het Licht
#78 Lady Antebellum: 747
#83 Sanctuary: The Year The Sun Died

Tot zover deze Hitflits. Morgen, zaterdag, tref je op de nieuwspagina van 3FM de albumsnippers aan. En na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar.

zondag 5 oktober 2014

Megaman bij week 40 – 4 oktober 2014

Laatste week voor Fireball.

En verder in deze Megaman:
Mr. Probz bij beste vier in UK, André Hazes Jr. leeft zijn eigen leven, One direction beschuldigd van plagiaat en Kinderen voor kinderen viert feest.

De oudjes blijven de dienst uitmaken in de Album Top 100. Na vorige week een 80-jarige zanger, is het nu de beurt aan een 71-jarige. Wie dat is, lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Laatste week voor Fireball

#1 Pitbull feat. John Ryan: Fireball           *** vijfde week op #1 ***

Het blijkt toch moeilijker te zijn om ‘Fireball’ van Pitbull feat. John Ryan van de eerste plaats te stoten. Het nummer staat nu voor de vijfde week bovenaan de Single Top 100.

Twee weken geleden leek het er even op dat ‘Blame’ van Calvin Harris feat. John Newman die eerste plaats zou pakken. Vorige week werd ‘Blame’ echter gepasseerd door ‘All that base’ van Meghan Trainor. Deze week pakt  'All that base’ net niet de eerste plaats; het verschil is iets meer dan 4%. Wellicht volgende week weer een zangeres bovenaan? Of wordt het een Nederlandse aangelegenheid? Zeker is al wel dat de dagen van ‘Fireball’ zijn geteld. Vrijdag weten we het!

In de Britse hitparade is het Meghan Trainor al wel gelukt de eerste plaats te bereiken met ‘All that base’. Vorige week bereikte het nummer uitsluitend op basis van streams de 33e plaats. Sinds afgelopen maandag zijn daar de downloads bijgekomen (77.000 in drie dagen) en stijgt ‘All that base’ naar de eerste plaats. Uiteindelijk zijn er bijna 144.000 van verkocht.

Waves bij beste vier van 2014

#25 Mr. Probz: Nothing really matters                                                 *** hoogste eerste weeks ***

‘Waves’ van Mr. Probz zakt deze week van 42 naar #45 en staat voor de 75e week genoteerd. Op drie nummers na, is ‘Waves’ het langst genoteerde nummer aller tijden. Over vijf weken passeert het nummer ‘Rolling in the deep’ van Adele, dat 80 weken genoteerd stond. Daarna zal het moeilijk worden, want Passenger staat met ‘Let her go’ op de tweede plaats (met 102 weken en nog steeds in de lijst!). Bovenaan de lijst met het meeste aantal weken prijkt ‘I got a feeling’ van Black eyed peas, met 108 weken!
We moeten nog zien of ‘Nothing really matters’, wederom een ballad, ook zo’n lange adem heeft als ‘Waves’. Wel weten we nu al dat het nummer een grotere hit wordt dan ‘Waves’. Het nummer is deze week Megahit (3FM), Alarmschijf (538) én Top Song (Radio 2). Het moet wel raar lopen wil ‘Nothing really matters’ volgende week niet al bij de bovenste vijf staan. Ter vergelijking: voor ‘Waves’ was een vijfde plek het hoogste, die pas in de 42e week (op 15 februari) werd bereikt!

geen Megahit 

O ja, vorige week schreven we bij ‘Cool kids’ van Echosmith:
“We durven met zekerheid te stellen, dat als er deze week geen 90’s week op 3FM zou zijn, dat ‘Cool kids’ van Echosmith de nieuwe Megahit was geworden. Nu moeten ze nog een weekje langer wachten, tenminste als volgende week woensdag niet een ander, nog beter plaatje, uit de hoge hoed wordt getoverd tijdens het wekelijkse overleg van de 3FM dj’s.”
Inmiddels weten we dat niet ‘Cool kids’ de Megahit is geworden, maar ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz. Bleek er dus nog iets beters in de hoge hoed te zitten!

Top 2014

Nog even terug naar ‘Waves’. In mei stond ‘Waves (Robin Schulz remix)’ drie weken bovenaan de Britse hitparade. Het nummer staat nog steeds in de Britse hitparade, deze week op #32, in de 24e week. Met 758.000 stuks is ‘Waves (Robin Schulz remix)’ in Groot-Brittannië het op drie na best verkochte nummer van 2014. Een eerste plaats zit er niet meer in, want daarvoor is het verschil te groot. De top 3 ziet er als volgt uit:
#1 Pharrell Williams: Happy (1,42 miljoen dit jaar, 1,65 miljoen totaal).
#2 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (1,1 miljoen)
#3 John Legend: All of me (885.000)

Ook André Hazes Jr. leeft zijn eigen leven

#30 André Hazes Jr.: Ik leef mijn eigen leven

Met zijn vader bereikte André Hazes Jr. al eens de eerste plaats. Dat was in 2007 met ‘Bedankt mijn vriend’, waarbij de techniek een handje hielp, want André Hazes overleed in 2004. De afgelopen week stond André Hazes Jr. opnieuw op #1, maar dan met een nummer van zijn vader, ‘Ik leef mijn eigen leven’ (waarover straks meer).

alleen Hazes-liedjes

Vorige week zondag ging het zevende seizoen van start van het tv-programma De Beste Zangers Van Nederland. De gehele aflevering, die begin september is opgenomen op Ibiza, stond in het teken van liedjes van André Hazes, gezongen door Xander de Buisonjé, Carolina Dijkhuizen, René Froger, Edsilia Rombley, Monique Klemann en André Hazes Jr. Niet toevallig dat deze aflevering op 28 september werd uitgezonden, want op 23 september was het tien jaar geleden dat Sr. overleed.

geen eigen keuze

Junior was al eerder gevraagd om mee te doen, maar vond dat hij daar nog niet klaar voor was. Nu dus wel. Hoewel, tijdens de opnames had hij een keelontsteking en hing hij tegen de griep aan, vandaar dus de ietwat verkouden stem. De keuze voor de liedjes is niet aan de hoofdgast (André Hazes Jr. dus), maar wordt door anderen bepaald, waaronder presentator Jan Smit.

op het lijf geschreven

Voor het eerst dit seizoen mag de hoofdgast, naast het beoordelen van de liedjes, er ook zelf eentje zingen. De ‘keuzecommissie’ bepaalde dat ‘Ik leef mijn eigen leven’ wel geschikt zou zijn voor junior. Ook niet toevallig, want hij heeft de tekst van het refrein letterlijk op zijn lijf staan! André: “Dit is van mij, een soort van bijbel. Dit liedje is pure poëzie. De man heeft het zo uit zijn hart geschreven. En los van dat het eigenlijk een middelvinger is naar de mensen om hem heen, die zich echt met hem wilden bemoeien, is het ook gewoon, ‘jongens laat mij maar gewoon met rust, ik doe het allemaal op mijn eigen manier’. Ik kan alleen maar diep respect hebben voor deze tekst, maar ook voor mijn vader”.

geen streams

Schijnbaar raakte junior een gevoelige snaar bij veel mensen, want het nummer stond in no-time bovenaan de iTuneslijst en heeft daar de hele week gestaan. Normaal gesproken zou het ook een #1-notering opleveren in de Single Top 100. De tijden zijn echter  veranderd, want sinds juli 2013 tellen streams mee. Die zijn er niet of nauwelijks, waardoor ‘Ik leef mijn eigen leven’ uiteindelijk slechts binnenkomt op de dertigste plaats.

derde keer een hit

Ik leef m'n eigen leven’ nam André Hazes in 1993 op voor zijn album Met Heel Mijn Hart (#17). In maart 1994 verscheen de single ‘Ik dacht dat het uit was’ (#29) met op de b-kant ‘Ik leef m’n eigen leven’, dat ook veel werd gedraaid. Hazes had het nummer niet geheel zelf geschreven. Het origineel komt uit Italië, is van Riccardo Cocciante en heet ‘Se stiamo insieme’ (#29 in 1991). Per saldo is dat nummer dus nu al voor derde keer een hit en twee keer heeft Cocciante daar niets voor hoeven te doen!

Overigens is de versie van André Hazes, waarvan hij de Nederlandse tekst schreef, ook gedownload. Niet genoeg voor een notering, maar wel voor een plekje in de Bubbling-Under, de wachtkamer van de Single Top 100. Daarin staat ‘Ik leef m’n eigen leven’ op #132.

Het is niet de eerste keer dat een Hazes-nummer (weer) een hit wordt dankzij het tv-programma De Beste Zangers Van Nederland. In 2011 tijdens het derde seizoen, zong Do het nummer ‘Hij gelooft in mij’ en scoorde daar een #1-hit mee. Het origineel van André Hazes met de titel ‘Zij gelooft in mij’, bereikte in 2004 postuum de eerste plaats.

One direction beschuldigd van plagiaat

#47 One direction: Steal my girl

Het is een beetje de week van de boybands. Hadden we op #56 de Nederlandse boy-band B-brave met ‘Bad’, op #47 komt de Britse boy-band One direction binnen met ‘Steal my girl’. Na negen hits (!) in 2013, is ‘Steal my girl’ pas de eerste notering dit jaar. Het is dan ook de voorloper van het vierde album, getiteld … Four, dat op 17 november uitkomt. Niet de minsten hebben daar een bijdrage aan geleverd. Wat te denken van Kodaline, Good Charlotte, John Legend, Emeli Sandé en Naughty boy!

‘Steal my girl’ is geschreven door hetzelfde team dat ook ‘Best song ever’ (#5 in 2013) op hun naam bracht plus twee andere componisten. Onder dat team bevind zich ook John Henry, die inmiddels ook zelf een hit scoort met Pitbull: ‘Fireball’ (zie onder #1).

plagiaat

Na de release van ‘Steal my girl’ werd One direction door Hayley Williams, zangeres van  Paramore en Chad Gilbert, oprichter en producer van de Amerikaanse punkband New found glory, beschuldigd van plagiaat. Zo zou het piano-intro van ‘Steal my girl’ veel weg hebben van ‘It’s not your fault’ van de Amerikaanse punkband New found glory uit 2006. Daarnaast worden ook de intro’s genoemd van ‘Faithfully’ van Journey en ‘The winner takes it all’ van ABBA. Tja, met een titel als ‘Steal my girl’, rust er al snel een bepaalde verdenking op je …

B-brave komt met album

#56 B-brave: Bad

Aanstaande vrijdag is een heuglijke dag in het bestaan van de Nederlandse boy-band B-brave. Op die dag verschijnt hun debuutalbum De Eerste Date. Voor de fans is de dag daarna nog belangrijker, want als ze het album hebben gereserveerd bij Bol.com, mogen ze aanwezig zijn bij de releaseparty aanstaande zaterdag in De Melkweg in Amsterdam. De meeste nummers van het album kunnen de fans al letterlijk meezingen, want in april en mei heeft de band vijf concerten gegeven in het kader van hun De Eerste Date Tour. ‘Bad’ is inmiddels de zevende notering voor B-brave dat in 2013 eindigde als derde in de X-factor.

Imagine dragons schrijft nummer voor computerspel

#66 Imagine dragons: Warriors

2014 is het jaar van de wereldwijde doorbraak van de Amerikaanse rockband Imagine dragons. Het succes dat in 2013 begon met de singles ‘Radioactive’ (#35) en ‘Top of the world’ (#14), kreeg begin dit jaar een vervolg met  ‘Demons’ (#27 in mei).
Het album Night Visions, waar de nummers van afkomstig zijn, bereikte in veel landen de top 5 (bij ons #3). Wereldwijd zijn er zo’n 3,5 miljoen van verkocht. De opvolger voor Night Visions staat op de rol voor 2015. Er zouden al zo’n 50 nummers voor geschreven zijn.

Het is nog maar de vraag of ‘Warriors’ daar ook op terecht komt. Het nummer namen ze op voor de promotievideo van de wereldkampioenschappen van het spel League Of Legends, dat begon op 18 september en eindigt op 19 oktober.

Frans Bauer start tiende theatertour

#87 Frans Bauer: Ra ta ta da da da

“Het is het beste album wat ik heb gemaakt.” Dat zegt Frans Bauer over Lieve Schat, het album dat op 31 oktober verschijnt. Na ‘Skippybal’ (#37 in juni) is ‘Ra ta ta da da da’ de tweede single. Afgelopen donderdag, 2 oktober, startte zijn tiende theatertour.

Kinderen voor kinderen viert feest

#93 Kinderen voor kinderen: Feest!

Afgelopen woensdag, 1 oktober, ging de 60e Kinderboekenweek van start. Sinds 2012 is het jaarlijkse thema verbonden aan de Kinderboekenweek én met success, want de voorlaatste twee Kinderen voor kinderen albums bereikten beide de eerste plaats en haalden de platinastatus. Dit jaar is thema ‘feest’. Het album Feest! Deel 35 heeft de eerste positie nog niet gehaald, maar was bij release al 20.000 keer besteld, goed voor goud dus.

35x Kinderen voor kinderen

Het thema Feest sluit mooi aan bij Kinderen voor kinderen, want Feest! Deel 35 (de titel zegt het al) is het 35e album in de serie. Alle reden voor een feestje dus en dus wordt er flink uitgepakt. Naast de jaarlijkse tv-special, die dit jaar wordt opgenomen in Theater Carré op 11 en 12 oktober (uitzending: op 8 november op ZAPP), is er een muzikaal bordspel. Daarnaast gaat op 19 oktober de familiemusical Waanzinnig Gedroomd in première in het DeLarMar Theater in Amsterdam. Daarna gaat de musical, die geproduceerd wordt door Cook A Dream, het land in en is tot maart 2015 te zien.

Het thema van dit jaar is dus ‘feest’, dat wordt bezongen op de gelijknamige single. ‘Feest!’ is de zeventiende Kinderen voor kinderen hit en is geschreven door kinderboekenschrijfster Manon Sikkel en producer Tjeerd Oosterhuis, die ook de muziek componeerde. Het nummer wordt gezongen door Luna, Jairo, Sterre, Esmee, India, Lucia en de rest van het koor dat dit jaar uit 33 kinderen bestaat. De scholen hebben een lespakket ontvangen waarin de kinderen in vier lessen het bijbehorende dansje, bedacht door Dansacademis Lucia Marthas, wordt geleerd.